6/11/13

Λύση ώς τον Δεκέμβριο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Μπαγίς: Με μαέστρο τον Ντάουνερ και ελπίδα το ναι του Προέδρου...
Ο Τούρκος αξιωματούχος θεωρεί ότι αρχές του 2014 μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα και να κλείσει το Κυπριακό

Λύση ώς το τέλος του έτους βλέπει ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαδικασιών της Τουρκίας με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος προέβη χθες σε δηλώσεις μετά τη Διακυβερνητική, στο πλαίσιο της οποίας άνοιξε μετά από 40 μήνες το κεφάλαιο 22 περί την περιφερειακή πολιτική. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο άνθρωπος που θα καθοδηγήσει το Κυπριακό προς μια λύση-εξπρές είναι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όσο δε για τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν ακόμη πέντε κεφάλαια.


Το σχέδιο Μπαν Κι Μουν
Όπως είπε ο κ. Μπαγίς, οι συνομιλίες, που θα αρχίσουν υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορούν να οδηγήσουν ώς το τέλος του έτους σε ένα σχέδιο λύσης που θα ονομάζεται Μπαν Κι Μουν. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να υποβληθεί ενώπιον των δυο Κοινοτήτων τις αρχές του 2014. Ο Εγκεμέν Μπαγίς επισήμανε ότι πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, που «αν και δεν ήταν τέλειο, ήταν καλύτερο από το στάτους κβο».
Και η Τουρκία ζήτησε από τους Τουρκοκυπρίους να το ψηφίσουν. Και αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο στον Κύπριο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι στις τελευταίες εκλογές οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή εκλέγοντας ως Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν. Και επί τούτων, πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή δίνει προοπτικές για την επανένωση της νήσου. Και ως εκ τούτου, είπε, η Τουρκία καλεί τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση.
Σχετικά με την τουρκική ενταξιακή πορεία, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι αποτελεί σημείο καμπής το άνοιγμα του κεφαλαίου 22, αλλά, παρατήρησε, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Και τόνισε: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί μόνο να αρραβωνιαστεί με την Ε.Ε., αλλά να προχωρήσει και σε γάμο, που κατά την Τουρκία σημαίνει πλήρη ένταξη στην ΕΕ». Ανέφερε, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Παρασκήνιο για νέα κεφάλαια
Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Εκτός του κ. Μπαγίς, σε δηλώσεις προέβη και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ο οποίος: 1. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22. 2. Κάλεσε την Τουρκία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να δεσμευτεί επί τούτου. 3. Εξέφρασε την ελπίδα για το άνοιγμα ακόμη δυο κεφαλαίων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
Ως γνωστόν, τα κεφάλαια αυτά είναι μπλοκαρισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εντάσσει το άνοιγμά τους στο συνολικό πακέτο για την Αμμόχωστο. Πάντως, ο Επίτροπος Φούλε είπε ότι στο Συμβούλιο γίνονται διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, ενώ ο κ. Μπαγίς, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι ψήφισε μεν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δίδεται προτεραιότητα στα εν λόγω δυο κεφάλαια, αλλά τιμωρεί την Τουρκία, η οποία, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος της διακρίσεις λόγω «των διμερών διαφορών».

Το καρότο του Φούλε
ΠΕΡΑΝ των κεφαλαίων 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ο κ. Φούλε καλεί την Τουρκία να προβεί σε ενέργειες, ώστε να ανοίξουν ακόμη τρία κεφάλια, δηλαδή αυτά των δημοσίων συμβάσεων, του ανταγωνισμού και της κοινωνικής πολιτικής. Εάν η Τουρκία, είπε, εκπληρώσει τις υποχρεώσεις επί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκύρας, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση, με την οποία θα ζητά από τα κράτη-μέλη να ξεμπλοκάρουν τα οκτώ σχετικά με το θέμα παγωμένα κεφάλαια. Και το θέμα του ξεπαγώματος των οκτώ κεφαλαίων είναι ενταγμένο στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου. Ο Επίτροπος Φούλε θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Άγκυρα, για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/581580

1 σχόλιο:

  1. Δυσοίωνα τα πράγματα για την Κύπρο μας πολύ δυσοίωνα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις κυβερνήσεις των δυο Ελληνικών κρατών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.