9/11/13

Προσέγγιση Δύσης - Ιράν στη Γενεύη

Προ των πυλών προκαταρκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
AFP, REUTERS, ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η Κάθριν Αστον στα γραφεία της Ε.Ε. στη Γενεύη.
Στα πρόθυρα μιας πρώτης, προσωρινής συμφωνίας αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονται το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμιά βεβαιότητα» σε αυτό το στάδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι «ανησυχίες» του Ισραήλ για τα θέματα ασφάλειας.

"Υπάρχει ένα αρχικό κείμενο, το οποίο δεν αποδεχόμαστε. Δεν έχω καμιά βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ώρα αυτή που σας μιλώ», δήλωσε από τη Γενεύη ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

"Υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε ο υπουργός αναφέροντας την περίπτωση του αντιδραστήρα του Αράκ που είναι εξαιρετικά σοβαρή όπως και το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

"Υπάρχει ένα ολόκληρο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, και είναι πολύ. Πώς θα μειωθεί αυτό το απόθεμα σε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 5%, που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο;», τόνισε.

"Αν τα θέματα αυτά δεν διευθετηθούν, τότε δεν θα είναι δυνατή η συμφωνία», υπογράμμισε ο Φαμπιούς επαναλαμβάνοντας τη «βούληση» να υπάρξει μια συμφωνία.

"Πρέπει να ληφθούν πλήρως υπόψη οι ανησυχίες για τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ και της περιοχής», δήλωσε ενώ το εβραϊκό κράτος εξέφρασε την αντίθεσή του στην σύναψη μιας συμφωνίας με το Ιράν και επανέλαβε το δικαίωμά του να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδιδε ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Γενεύη όπου θα μετάσχει στις διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ρώσος υπουργός θα συμμετάσχει με τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) στη σύνοδο της Γενεύης, δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή. «Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί η συνάντηση των έξι με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Λαβρόφ. Ελπίζουμε η συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στις διαπραγματεύσεις να επιτρέψει να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας 5+1 τροποποίησαν τα προγράμματά τους προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη. Η συμμετοχή του κινέζου ομολόγου τους Ουάνγκ Γι ακόμη δεν είναι σίγουρη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έφτασαν χθες στη Γενεύη, ρίχνοντας το προσωπικό τους βάρος στις εντατικές διαβουλεύσεις με τον Ιρανό ομόλογό τους, Τζαβάντ Ζαρίφ. Στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων ύστερα από την εκλογή του μετριοπαθούς Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, συμμετέχουν επίσης Ρωσία και Κίνα.

«Σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος Τύπου της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, η οποία επρόκειτο να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ζαρίφ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Από την πλευρά του, ο Ζαρίφ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία στις συνομιλίες της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει τη διαδικασία κατάρτισης κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει την αναστολή πλευρών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση ενός μικρού μέρους των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Τα νέα από τη Γενεύη θορύβησαν έντονα το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «κακή συμφωνία», η οποία, κατά την κρίση του, «επιτρέπει στους Ιρανούς να κερδίσουν τα πάντα χωρίς να παραχωρήσουν τίποτα». Ο Ισραηλινός ηγέτης, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα συναντήθηκε με τον Τζον Κέρι στην Ιερουσαλήμ, προσέθεσε ότι η χώρα του «δεν δεσμεύεται από αυτή τη συμφωνία και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό της». Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει με στρατιωτικά πλήγματα -εν ανάγκη μονομερή- εναντίον του Ιράν, προκειμένου να αποτρέψει τον πυρηνικό εξοπλισμό του.

Ακόμη και αν υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία στη Γενεύη, ο δρόμος προς την οριστική λύση του προβλήματος αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προβλέπεται μακρύς - η ιρανική πρόταση, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, προβλέπει οριστική συμφωνία σε ορίζοντα ενός έτους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν μετέβη στη Γενεύη για τον χθεσινό γύρο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ένα ορισμένο πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την εποπτεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Την αίσθηση του επείγοντος, για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Γενεύης, επιτείνει η συζήτηση ενός νέου πακέτου οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν στην αμερικανική Γερουσία.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Τεχεράνη για διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Γιουκία Αμάνο.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.