9/11/13

Εκλογές την άνοιξη στην Αίγυπτο

Reuters, AFP
Τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δικάζεται με βαρύτατες κατηγορίες και πάνω από 2.000 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκονται στις φυλακές, η διορισμένη από τους στρατιωτικούς προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2014, επιζητώντας πολιτική νομιμοποίηση μέσω της κάλπης.
Με συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι προανήγγειλε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος προσέθεσε ότι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στην αναμέτρηση, καθώς δεν τέθηκε εκτός νόμου μετά το στρατιωτικό κίνημα της 3ης Ιουλίου, που ανέτρεψε τον Μόρσι, ύστερα από σειρά μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον του ισλαμιστή προέδρου.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία, ο Φάχμι γνωστοποίησε ότι οι προεδρικές εκλογές θα προκηρυχθούν «προς τα τέλη της άνοιξης» και η αναμέτρηση θα διεξαχθεί «εντός το πολύ δύο μηνών». Η διπλή εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί εντός του Δεκεμβρίου. Διορισμένη από τους στρατιωτικούς, 50μελής επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο του νέου καταστατικού χάρτη, το οποίο θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που είχε εγκριθεί στη διάρκεια της προεδρίας Μόρσι.

Το στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις Καΐρου-Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση Ομπάμα να περικόπτει μέρος της αμερικανικής βοήθειας στον αιγυπτιακό στρατό. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο Κάιρο έδωσε μια ορισμένη νομιμοποίηση στο καθεστώς του στρατηγού Αμπντουλφατάχ Σίσι, ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων παραμένουν. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουι, δήλωσε ότι το Κάιρο θα απευθυνθεί στη Μόσχα προκειμένου να καλύψει τα κενά που προέκυψαν από την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού, θα επισκεφθούν το Κάιρο, όπου θα έχουν συνομιλίες με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, με βασικό αντικείμενο την πώληση ρωσικών αμυντικών συστημάτων.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.