20/1/14

Σύσφιξη σχέσεων ΗΠΑ, ΗΒ, Ισραήλ, ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Ομιλία Προέδρου Αναστασιάδη στο LSE 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε το βράδυ της 16 Ιανουαρίου 2014, σε μια κατάμεστη αίθουσα,  στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, με τίτλο «Η αλήθεια για το γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου: Δαυίδ ή Γολιάθ; » με συντονιστή τον Βρετανό καθηγητή Kevin Featherstone.
 Παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίττινγτον, όλη η συνοδεία του προέδρου, ο υπ. Οικονομικών Γεωργιάδης, Εμπορίου Λακκοτρύπης,  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στυλιανίδης, πρέσβης Τζιωνής, Χριστοδουλίδης, και άλλοι, ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου Ευρυπίδης Ευρυβιάδης, ο πρέσβης της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνευ και πολλοί άλλοι επώνυμοι και μη συν μεγάλος αριθμός φοιτητών καθώς και Τουρκοκυπρίων.
Μετά το καλωσόρισμα του καθηγητή Φέδερστοουν, σύντομο χαιρετισμό έκανε ο υφυπουργός Ευρώπης κ. Λίττινγτον, ο οποίος τόνισε την αυξανόμενη σημασία του συνεταιρισμού μεταξύ των δύο χωρών,  οι οποίες μοιράζονται, ιστορία,  αρχές, και συμφέροντα, αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Βρετανών τουριστών που επιλέγουν την Κύπρο, στη μεγάλη κυπριακή κοινότητα στην Βρετανία, καθώς και ότι πολλοί φοιτητές επιλέγουν τη Βρετανία για τις σπουδές τους. Αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου σε μια ταραγμένη περιοχή, στην υποστήριξη της Κύπρου προς την διεθνή κοινότητα στην καταστροφή χημικών όπλων, ως ένα παράδειγμα του σημαντικού ρόλου της Κύπρου, και ότι αναμένει η συνεργασία να μεγαλώσει.

Ο  πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε το  γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου και τις δυναμικές που συνδέονται με την γεω-στρατηγική της θέση.  Μιας μικρής χώρας όπως τον Δαυίδ αλλά μεγάλης σε προοπτικές. Ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής του, είπε, είναι ο συνειδητός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου βασισμένος σε μια συνολική προσέγγιση που στοχεύει 1) σε μια λύση του Κυπριακού που θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της σταθερότητας της περιοχής, 2) διασφαλίζοντας την εκμετάλλευση του φυσικού 3) ενισχύοντας τη συμμετοχή της Κύπρου  σε όλους τους πυλώνες της Ευρωπαικής Ένωσης και πολιτικές, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής  στο Ευρωπαικό Σύστημα Ασφάλειας δημιουργώντας μια αξιόπιστη παρουσία και συνεργασία με τις χώρες μέλη της ΕΕ, 4) προωθώντας την ειρήνη και ασφάλεια στην άμεση περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εμβαθύνοντας τις διμερείς  σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες και 5) αναβαθμίζοντας τις διμερείς μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ δίχως να επηρεάζονται αρνητικά οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις μας με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες του αραβικού κόσμου, ώστε να δημιουργήσουμε συμμαχίες για υποστήριξη της εξωτερικής μας πολιτικής και οικονομικών στόχων.
Για να υλοποιηθούν αυτά, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,  δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε των στόχων μας, για να είμαστε πειστικοί και εκείνο που στην ουσία σημαδεύει την αλλαγή στρατηγικής στο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι η απόφασή μας να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP). Σημεώστε είπε, είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης που δεν συμμετέχουμε στο (PfP), το θεωρώ μια ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί.
Ο θετικός ρόλος που μπορεί η Κύπρος να έχει στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελευταίους μήνες έχει πλατιά ανταγωνιστεί.
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο στην λεκάνη της Λεβαντίνης ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επενδυτές μέσω διακυβερνητικών διμερών και περιφερειακών συνεργασιών. Και αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο,  οι οποίες εξασφαλίζουν νομική ασφάλεια για το πετρέλαιο και αέριο για διεθνείς εταιρίες να αναλάβουν εξερευνήσεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη περιοχή.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο πρόεδρος είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ειρήνης και σταθερότητας όμως θα έλθει με την λύση του Κυπριακού  που θα είναι προς το συμφέρον όλων , Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και αυτό δεν θα έλθει μόνο με ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία περιλαμβανομένου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων να εκμεταλλευόμαστε το πλούτο μας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με μια επανενωμένη Κύπρο, με πλήρη σεβαστό στις θεμελιώδη ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είπε,  όχι μόνο βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαική  ΄Ενωση.

Στην οικονομία ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στοχεύουν ανάκαμψη το 2015 και ότι εμπνέεται από τον Γουίνστον Τσέρτσιλ ο οποίος κάποτε είπε ότι « Ο απαισιόδοξος  βλέπει δυσκολία σε κάθε προσπάθεια ενώ ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρία σε κάθε δυσκολία».  Και οι Κύπριοι, είπε επέλεξαν να είναι αισιόδοξοι και άξιοι να αρπάξουν τις ευκαιρίες... Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες είπε, αλλά είναι καιρός να μετατρέψουμε τη κρίση σε ευκαιρία. Η Κύπρος δεν είναι Δαυίδ ούτε Γολιάθ. Τι είναι η Κύπρος; Δεν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα από τον Ποιητή Γιώργο Σεβέρη όταν έγραψε ότι « Η Κύπρος είναι ο τόπος όπου γίνονται θαύματα»  Σας διαβεβαιώνω  είπε καταλήγοντας, ότι οι Κύπριοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το ήλιο και να δουλέψουν να κάνουν θαύματα.


Και τώρα οι απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις.

Αν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα της Κ.Δ το 1964 να τους τιμήσουμε και εκείνους

Είπε ότι το 2004 ναι, υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν αλλά η πλειοψηφία,  το 76% το απέρριψε και η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό και αποδοχή της απόφασης της πλειοψηφίας. Σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά δίχως να παραγνωρίζει εκείνα των Ελληνοκυπρίων για μια διαρκή λύση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «τις αγνοούμε»,  η Κύπρος έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, και ενισχύεται με τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλων χωρών. Ερωτηθείς πως τοποθετείται σε σχέση με τη Ρωσία για την απόφαση συμμετοχής στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Αναστασιάδης εξήρε τις φιλικές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά, εμείς αποφασίσουμε είπε,  που ανήκουμε. θα κάνουμε ότι μπορούμε να προσπεράσουμε τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία και να γίνουμε μέλος στο Συνεταιρισμό.

Σε προκλητικές ερωτήσεις Τουρκοκυπρίων ως προς το γιατί τίμησε πρόσφατα Ελληνοκύπριους των μαχών του 1964 που δολοφονούσαν Τουρκοκύπριους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το 1964 υπήρχε σχέδιο των Τούρκων, αποχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι από τις θέσεις τους στην κυβέρνηση με στόχο τον διαχωρισμό, και όσοι Ελληνοκύπριοι  υπερασπίστηκαν τότε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Δημοκρατία και έσωσαν το στάτους της χώρας, ασφαλώς και έπρεπε να τιμηθούν και αν υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι που το έκαναν να τους τιμήσουμε και εκείνους.
 Είπε ότι το πρόβλημα είναι τα 40,000 τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, ότι δεν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να αναφέρονται συνεχώς στο 1964 και να ξεχνούν ότι το 1974 η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο ως αποτέλεσμα να είχαμε 165,000 τόσες χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η  Τουρκία είναι εκείνη που αποφασίζει και όχι οι Τουρκοκύπριοι, δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα, και αν ήθελε μπορούσε να δώσει πίσω την Αμμόχωστο, γιατί δεν το κάνει, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως απαιτεί η ΕΕ, τίποτα δεν κάνει, είπε. Η Κύπρος ανήκει σε όλους μας είπε και μια μέρα όσοι επιζητείτε δύο κράτη θα το μετανιώσετε. Ελάτε να δουλέψουμε μαζί σε μια πατρίδα. Το κάνετε εδώ στο Λονδίνο γιατί δεν μπορείτε στην Κύπρο;

Φανούλα Αργυρού
17.1.2014

2 σχόλια:

  1. Μωραίνει κύριος όν βούλεται απωλέσαι
    Τα απόλυτα γεωπολιτικά μηδενικά μίλησαν για τον ΔΑΒΙΔ, ήσασταν, είσαστε και θα είσαστε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ και ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
    Τα απόλυτα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ στρόφων και ΔΕΞΙΟ στρόφων μετά της Εκκλησιαστικής νομενκλατούρας της απόλυτης ΠΟΡΝΗΣ Εκκλησίας μίλησαν για Γεωπολιτικό ΔΑΒΙΔ …μωραίνει κύριος όν βούλεται απωλέσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κάνεις γεωπολιτική του ΔΑΒΙΔ θα πρέπει να είσαι και ο ΔΑΒΙΔ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.