20/1/14

Ασαντ: Δεν με εμποδίζει τίποτα να είμαι ξανά υποψήφιος

Συνέντευξη του σύρου προέδρου στο Γαλλικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΔαμασκός 
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ανέφερε πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία τον Ιούνιο, απορρίπτοντας επίσης το ενδεχόμενο να στελεχωθεί από μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης μία πιθανή μεταβατική κυβέρνηση. 
Ο Ασαντ απέρριψε επίσης ως «αβάσιμο» το διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών σε ομάδες της αντιπολίτευσης και τζιχαντιστές, λέγοντας πως πρόκειται συλλήβδην για «ακραίους τρομοκράτες» και λέγοντας πως κύριος στόχος της επικείμενης διάσκεψης για τη Συρία πρέπει να είναιι «απτά αποτελέσματα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Σε συνέντευξή του από τη Δαμασκό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ασαντ είπε:«Θεωρώ ότι τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι υποψήφιος ... και αν η κοινή γνώμη το επιθυμεί, δεν θα διστάσω ούτε μία στιγμή να το κάνω. Με λίγα λόγια, μπορώ να πω ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να είμαι υποψήφιος».

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Συρίας αρνήθηκε ότι διαθέτει οποιαδήποτε νομιμότητα αντιπροσώπευσης, αφού «είναι κατασκεύασμα των ξένων υπηρεσιών Πληροφοριών».

«Ερχονται μέχρι τα σύνορα για ένα μισάωρο μέχρι να το βάλουν στα πόδια, πώς μπορούν τότε να γίνουν μέλη της κυβέρνησης; Μπορεί ένας υπουργός να ασκεί τα καθήκοντά του από το εξωτερικό; Τέτοιες ιδέες είναι απολύτως ανεδαφικές, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αστειότητες», δήλωσε ο Ασαντ.

Ενώ η σύρραξη μαίνεται, ο Ασαντ, ο οποίος στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη ΙΙ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος έχουν σημειώσει πρόοδο απέναντι στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

«Μπορούμε να πούμε ότι σημειώνουμε πρόοδο στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη είναι επικείμενη. Αυτό το είδος του πολέμου είναι περίπλοκο, δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύ χρόνο» πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι «αν η Συρία χάσει τη μάχη, το χάος θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο σύρος πρόεδρος ανέφερε ότι η κύρια προτεραιότητα της διάσκεψης πρέπει να είναι «τα απτά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» -τη στιγμή που η κύρια διεκδίκηση της αντιπολίτευσης είναι οι διαδικασίες της ειρηνευτικής διάσκεψης να έχουν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία.

«Η διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα ως προς τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας...αυτό θα ήταν η απόφαση, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της διάσκεψης. Κάθε πολιτικό αποτέλεσμα που δεν θα περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα» είπε.

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ απέρριψε κάθε διάκριση ανάμεσα σε αντάρτες και τζιχαντιστές.«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία και μόνη πλευρά, δηλαδή απέναντι σε εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις ανεξάρτητα με τις ονομασίες τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης»είπε.

Ο Ασαντ τόνισε επίσης ότι ποτέ δε σκέφθηκε να φύγει από τη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

«Η φυγή δεν αποτελεί εδώ επιλογή. Οφείλω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των υπερασπιστών της πατρίδας. Αυτό ήταν το μοναδικό σενάριο από την πρώτη ημέρα της κρίσης» είπε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.