22/1/14

Πεδίο μάχης με πυκνούς καπνούς το κέντρο του Κιέβου

Εκτός ελέγχου το πλέον ριζοσπαστικό τμήμα των διαδηλωτών, κλιμάκωση και από την αστυνομία
REUTERS/GLEB GARANICH
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών έχουν λάβει ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα, μετά και το θάνατο τριών ανθρώπων, δύο εξ αυτών από σφαίρες.
«Πνιγμένη» στον καπνό και στα δακρυγόνα είναι την Τετάρτη το απόγευμα η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με την ατμόσφαιρα να δονείται συνεχώς από τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τα τύμπανα των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών έχουν λάβει ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα, μετά και το θάνατο τριών ανθρώπων, δύο εξ αυτών από σφαίρες.
Μετά την πρώτη επίθεση της αστυνομίας με στρατιωτικό σχηματισμό το πρωί της Τετάρτης, οι διαδηλωτές ενέτειναν τις επιθέσεις τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιπαρατεθούν - συνήθως με πέτρες – ενάντια στο ειδικό αστυνομικό σώμα καταστολής διαδηλώσεων Μπερκούτ.
Οι άνδρες του τελευταίου έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών.
Εκατοντάδες από τους πλέον ριζοσπαστικούς διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν μετά την απώθησή τους από την αστυνομία και άρχισαν να καίνε ελαστικά αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων οδοφραγμάτων, δημιουργώντας στρώμα πυκνού καπνού πάνω από το κέντρο του Κιέβου.
ЕСПРЕСО ТВ

Παρακολουθήστε ζωντανά τα επεισόδια.
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» της έντασης, η αστυνομία μετακίνησε εντός της ζώνης των συγκρούσεων τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Το κέντρο της πόλης θυμίζει πεδίο μάχης, με την αστυνομία να κυνηγά παντού διασκορπισμένους διαδηλωτές, ενώ όλα τα καταστήματα στη φημισμένη λεωφόρο Χρεστσάτικ έχουν κλείσει.
Η θεσμική αντιπολίτευση της χώρας παραδέχεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο επάνω στους πλέον ριζοσπαστικούς διαδηλωτές.
Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει σε επίθεση στο κύριο σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, γνωστή και ως Μεϊντάν.
Ε.Ε.: Σοκ από τη βία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «το σοκ της» για τα τελευταία βίαια επεισόδια στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο με «πιθανές δράσεις» και με «επιπτώσεις στις σχέσεις της» με τη χώρα.
«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση βίας και τα επεισόδια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «θα εξετάσει πιθανές δράσεις και επιπτώσεις για τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα».
Ο κ. Μπαρόζο εκτίμησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές, οι οποίες θα πρέπει να «αποφασιστούν συνολικά» από την Ε.Ε..
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τελευταία νέα από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από σφαίρες στο κέντρο του Κιέβου, όπου από την Κυριακή σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Ένας ακόμη διαδηλωτής φέρεται να σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να λάβουν μέτρα τα οποία θα συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Επέμεινε επίσης στην «θεμελιώδη ευθύνη των ουκρανικών αρχών να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κρίση και να δεσμευθεί σε έναν πραγματικό διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών».
Νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάθριν 'Αστον, με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εξάλλου, εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία» του για τις «όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις» στην Ουκρανία, αλλά και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της χώρας νόμων που περιορίζουν «τις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Ρωσία: Όχι σε ξένες επεμβάσεις στην Ουκρανία
Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «τις ξένες επεμβάσεις» στις υποθέσεις της Ουκρανίας, αλλά και μια «ακραία» αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.
«Το νόμιμό καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις», δήλωσε ο υφυπουργών Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία για να του εκφράσει την ανησυχία του για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η Καταρζίνα Πελτσίνσκα-Νάλετς, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε στον ουκρανό πρεσβευτή ότι νιώθει «βαθιά ανησυχία» για τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν στην Ουκρανία και οι οποίοι περιορίζουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αναζωπύρωση της βίας αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να συνδέεται με αυτούς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.