22/1/14

Γενεύη ΙΙ: Το Συριακό στη σκιά βασανισμών και εκτελέσεων

Διεθνής έκθεση ανεβάζει το θερμόμετρο της διάσκεψης
Οι συριακές και διεθνείς αντιπροσωπείες καταφθάνουν στην Ελβετία για την ειρηνευτική διάσκεψη που ελάχιστοι πιστεύουν πως μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, καθώς ο τριετής εμφύλιος πόλεμος και η γεωπολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης και μία πλευρά δεν είναι αρκετά απελπισμένη στο πεδίο της μάχης για να κάνει την υποχώρηση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν προηγήθηκε της έναρξης της συνόδου, η οποία σηκώνει αυλαία την Τετάρτη στο Μοντρέ στη σκιά της έκθεσης που φέρνει στο φως στοιχεία συστηματικών βασανιστηρίων και εκτελέσεων 11.000 κρατουμένων από το καθεστώς Άσαντ από την έναρξη της σύρραξης.
Η έκθεση υπογράφεται από τρεις πρώην εισαγγελείς διεθνών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι συμπεραίνουν πως υπάρχουν «σαφή στοιχεία» για βασανισμούς και εκτελέσεις έχοντας εξετάσει εκατοντάδες φωτογραφίες νεκρών κρατουμένων που παρέδωσε Σύρος στρατονόμος που αυτομόλησε.

Συμπεράσματα, που εφόσον επιβεβαιωθούν, οδηγούν σε κατηγορίες τέλεσης εγκλημάτων πολέμου.

Η έκθεση συντάχθηκε κατά παραγγελία του Κατάρ, το οποίο έχει αναμειχθεί βαθιά στη σύγκρουση και παρίσταται στη διάσκεψη. Η δημοσιοποίησή της την παραμονή της έναρξης της «Γενεύης ΙΙ» δεν είναι τυχαία, και έρχεται ως μέσο πίεσης στις διαβουλεύσεις.

Η αντιπολίτευση προτάσσει την έκθεση προσερχόμενη στη σύνοδο με διακηρυγμένο στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία «δεν συμμετέχουν δολοφόνοι και εγκληματίες».

Η συριακή κυβέρνηση την ίδια στιγμή την απορρίπτει ως αξιόπιστη, επικαλούμενη την εμπλοκή του Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Και στην πρώτη αντίδρασή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε διά της εκπροσώπου του Μαρί Χαρφ ότι οι εικόνες που ήλθαν στο φως είναι φρικτές και «υποδεικνύουν εκτεταμένες και προφανώς συστηματικές παραβιάσεις από το καθεστώς».

Στην Ελβετία καταφθάνουν την Τρίτη υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και 40 χώρες για τη διάσκεψη που θα φέρει για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω το καθεστώς Άσαντ με τη συριακή αντιπολίτευση. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ  και Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, έχουν φθάσει ήδη στο Μοντρέ.

Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι χαμηλές και καμία πλευρά δεν επιχειρεί να δημιουργήσει αντίθετο κλίμα.

Εξαιρετικά ασαφές είναι δε πώς η συριακή αντιπολίτευση, μία αδύναμη και κατακερματισμένη συμμαχία-ομπρέλα, θα μπορέσει να επιβάλει επί του πεδίου την όποια συμφωνία επιτευχθεί, εφόσον επιτευχθεί στη Γενεύη.

Ειδικά από τη στιγμή που στο έδαφος της Συρίας μάχονται πολυάριθμες ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών, οι οποίες κατακρίνουν την αντιπολίτευση για τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις.

«Πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, κάνοντας λόγο για μικρά διαστήματα κατάπαυσης πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Η διάσκεψη ανοίγει την Τετάρτη στο Μοντρέ και στη συνέχεια την Παρασκευή οι συνομιλίες μεταφέρονται στη Γενεύη, οπότε θα λάβει χώρα και η πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των αντιπάλων του.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν επτά με δέκα ημέρες και στη συνέχεια θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα.

Το διπλωματικό χάος της Δευτέρας εξαιτίας της πρόσκλησης του ΟΗΕ στο Ιράν απείλησε να τορπιλίσει τη διάσκεψη πριν καν αρχίσει, εξαιτίας του τελεσιγράφου της συριακής αντιπολίτευσης ότι θα μποϊκοτάρει τη διάσκεψη εφόσον παραστεί η Ισλαμική Δημοκρατία, βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ.

Η πρόσκληση τελικώς αποσύρθηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ και την επιμονή του Ιράν ότι ουδέποτε συμφώνησε με τον όρο που έθεσε ο Μπαν Γκι-μουν για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη -την αποδοχή της προηγούμενης συμφωνίας στην πρώτη ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης για πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Και παρόλο που ο ειδικός μεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι έχει τη συναινετική στήριξη όλων των διεθνών δυνάμεων, η τρικυμία που ξέσπασε λόγω της πρόκλησης στο Ιράν καταδεικνύει καθαρά πώς ο συριακός εμφύλιος έχει φέρει αντιμέτωπες τις δυτικές δυνάμεις με τη Ρωσία και τα σουνιτικά αραβικά κράτη που στηρίζουν τους αντάρτες απέναντι στο σιιτικό Ιράν.

Την παραμονή της συνόδου, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του Κρεμλίνου που αναφέρει ότι η μεταξύ τους συζήτηση ήταν «σοβαρή και εποικοδομητική».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.