16/1/14

Κατώτερος των περιστάσεων ο Σαμαράς

Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη για τον Ελληνα πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Εχοντας πρόσφατα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., υπέπεσε σ' ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος από εκείνο που διέπραξε ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Τότε, επισημοποιώντας με τον πιο άκομψο τρόπο τη μνημονιακή μεταστροφή του, αποδοκίμασε την αντιμνημονιακή ρητορεία τού παρελθόντος του με τη φράση «ουδείς αναμάρτητος». Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε πριν από ενάμιση χρόνο τα μνημονιακά διαπιστευτήριά του στη γερμανική ηγεσία της Ε.Ε., χθες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχασε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να θέσει την ευρωπαϊκή ελίτ ενώπιον των ευθυνών της.

Ο κ. Σαμαράς είχε χθες στο πλευρό του πολλούς, όψιμους, συμμάχους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο «πόλεμο» κατά της τρόικας, αμφισβητώντας τόσο τη νομιμότητά της όσο και τις πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκειται για τους ίδιους που σιωπούσαν εκκωφαντικά 4 χρόνια τώρα. Η τωρινή αντίδρασή τους είναι υποκριτική. Η ανατροπή των συσχετισμών με το ΔΝΤ και ο φόβος της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού είναι τα βασικά αίτια αυτής της ευρωπαϊκής μεταστροφής.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μία μία, όλες οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν με τόση βιαιότητα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο και Ισπανία (αν και η τελευταία δεν μπήκε ποτέ επισήμως σε Μνημόνιο), επιφέροντας τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Τι έκανε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς για να εκμεταλλευθεί αυτή την ευνοϊκή συγκυρία υπέρ της Ελλάδας και της χειμαζόμενης κοινωνίας; Απολύτως τίποτα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη του εμφάνιση ως προεδρεύοντος στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε με μισόλογα. Απέφυγε να πάρει καθαρή θέση και να καταδικάσει τα αντιευρωπαϊκά και αντικοινωνικά προγράμματα προσαρμογής της τρόικας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προτίμησε την αοριστία από τη γλώσσα της αλήθειας. Κάλυψε την αστοχία των ευρωπαϊκών πολιτικών, αν και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι του τον άφησαν ακάλυπτο. Στις απαντήσεις τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κομισιόν ξεκαθάρισαν πως ιδιοκτήτες των προγραμμάτων προσαρμογής και αποκλειστικά υπεύθυνες για τα μέτρα που λαμβάνονται είναι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών!

Αλλη μία φορά, ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Εχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φέρει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ενώπιον των τεράστιων ευθυνών τους. Αν δεν μπορεί πάντως εκείνος, θα το κάνει σίγουρα και σύντομα ο ελληνικός λαός.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=409877

11 σχόλια:

  1. DEUTSCHE WELLE
    «Ήταν μία πάρα πολύ επαγγελματική παρουσία. Κέρδισε τη συμπάθεια των ευρωβουλευτών, γιατί δεν έκρυψε τα λάθη που έκαναν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά άσκησε κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα και στην Tρόικα», λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων στη Deutsche Welle.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=557485

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να το λέει Ελευθεροτυπία έτσι θα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tin efimerida pou protimane oi tromolagnoi gia tis epistoles tous tha pistepsoume? Kala akoma den ekleisan oi skatospyxoi tholokoultouriarides tou proin KKE PASSOKO Fidanidi....kai sia
    A re athanato metalagmeno PASOK
    (X)
    Ellinas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Θα το εκτιμούσα ακόμη περισσότερο εάν εκτός από μαθήματα μας προσέφερε και μία ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης". (Σαμαράς για Nigel Farage).

    Άλλη μία γκάφα, διότι ο Farage είναι από τους ελάχιστους (δυο-τρεις), που μάς έχει συμπαρασταθεί από την αρχή της "κρίσης", συν τοις άλλοις, επιπλήττοντας τους Γερμανούς για την αδιαλλαξία των.

    Απορώ, εκεί στην ΝΔ, δεν έχουν δείξει ποτέ στον Σαμαρά ομιλίες του Βρετανού ευρωβουλευτή; Τόσο πια για τα μπάζα είναι οι συμβουλάτορές του;

    @ Κωνσταντῖνος Ρούμογλου και λοιπούς

    Τα σχόλια της DW (φωνή του Βερολίνου), της φυλλάδας του ΔΟΛ, ή άλλου, μού είναι εντελώς αδιάφορα. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι αυτό που βλέπω. Και αυτό που βλέπω δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε ενθαρρυντικό.

    Ξέρω, εκεί στο antinews (αυτό για τον Κ. Ρούμογλου και όσους επισκέπτονται το ... σαμαροκατηχητικό) προσπαθείτε να πείσετε τους εαυτούς σας, ότι με τον Αντωνάκη πάνε όλα μια χαρά. Μα μού φαίνεται ότι ούτε εσείς οι ίδιοι το πιστεύετε. Πότε θα ξυπνήσετε και θα καταλάβετε ότι αυτοί που μάς ρήμαξαν, δεν είναι αυτοί που θα μάς σώσουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Nativist μπορείς να μας πεις και εμάς που κοιμόμαστε ποιοι είναι αυτοί που θα μας σώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μονον εμείς μπορούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας, κανείς άλλος και σίγουρα όχι αυτοί που μας έφτασαν εδώ, το ερώτημα είναι αν το θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Alpha

    Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό τέτοιοι άνθρωποι, μέχρι στιγμής.

    Αυτό που μετά βεβαιότητος γνωρίζω είναι ποιοι δεν θα μάς σώσουν και το γράφω στην τελευταία γραμμή του σχολίου μου 16 Ιανουαρίου 2014 - 8:02 μ.μ.

    Αν το καταλάβουν κάποιοι αυτό (έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι πια το έχουν κατανοήσει), τότε θα αρχίσομε να γυρεύομε "αλλού" και προπαντός θα παλέψομε για την κατάργηση του διεφθαρμένου κομματισμού, που μάς φορτώθηκε μετά την δικτατορία και μάς έφερε στα σημερινά χάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Τ
    Είναι το "Κύριο Άρθρο" της έντυπης Ελευθεροτυπίας της 16/1/2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.