10/1/14

Συνωστίζονται οι οικονομολόγοι για να "χτυπήσουν" την Τουρκία

Η Τουρκία είχε ένα «εντυπωσιακό» ξεκίνημα της χρονιάς: η λίρα διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και οι μετοχές υποχώρησαν. Καθώς διανύουμε ήδη δύο εβδομάδες στο 2014, φαίνεται ότι οι κακές ειδήσεις δεν έχουν τελειωμό.

Οικονομολόγοι από την Morgan Stanley, την JP Morgan Chase, τη Citigroup, την HSBC, τη Standard Bank, την BGC Partners και την ΑΚ Investments, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για την Τουρκία, επί τα χείρω.

Η επίθεση ήρθε σε όλα τα μέτωπα: περικοπές στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, προσδοκίες για μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος, υψηλότερο πληθωρισμό και υποχώρηση της διάθεσης για τουρκικά assets. Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό της τάξης των 2,1948 έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.

Τα διευρυμένα πολιτικά ρίσκα και η αύξηση των προοπτικών για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, υπογραμμίζουν την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την Τουρκία, αναφέρουν οι αναλυτές. Η χώρα έχει πληγεί από το Μάιο, με διπλό χτύπημα εγχώριων και διεθνών προκλήσεων.

Σποραδικές αναταραχές μετά από αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο και μια έρευνα διαφθοράς που οδήγησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου το Δεκέμβριο, απειλούν μια δεκαετία σταθερότητας λίγο πριν ξεκινήσει ο 18μηνος προεκλογικός κύκλος που ξεκινάει το Μάρτιο. Στο μεταξύ το tapering της Federal Reserve εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα της Τουρκίας να κλείσει το κενό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

«Ένας από τους βασικούς πυλώνες του τουρκικού story την τελευταία δεκαετία, ήταν η πολιτική σταθερότητα και η συνδεδεμένη με αυτή εφαρμογή των διαρθρωτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσαν οι Tevfik Aksoy και Ronan Carr της Morgan Stanley. «Διακρίνουμε σημαντικά πτωτικά ρίσκα για την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας».

Επικαλούμενη την επιδείνωση στη διάθεση των ξένων επενδυτών εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και της έρευνας για τη διαφθορά, η Morgan Stanley ανέφερε ότι η λίρα θα υποχωρήσει σε νέο ρεκόρ στο 2,3 έναντι του δολαρίου στο β΄ τρίμηνο, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό από το 6,9% στο 7,5%.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μαγική σφαίρα ή γρήγορη λύση στα ισχύοντα μακροοικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία περιπλέκουν την κατάσταση. Ιδιαίτερα για το α΄ μισό του 2014», ανέφερε ο Ozgur Altug, επικεφαλής οικονομολόγος της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη, η οποία περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 2,9% από το 3,7% για φέτος.

Και κάποιοι οικονομολόγοι έχουν σκιαγραφήσει μια ακόμη πιο απαισιόδοξη εικόνα.

Η Ak Investment, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, περιέκοψε τις εκτιμήσεις για ττο ΑΕΠ στο 2,1% από το 4%, ενώ η HSBC δηλώνει ότι αναμένει ανάπτυξη 2,2% σε σχέση με το 3,1% προηγουμένως. Η Standard Bank, που νωρίτερα ανέμενε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωνόταν στο 4%, δηλώνει τώρα ότι ίσως είναι κοντά στο 3% ή και χαμηλότερα. Η JP Morgan περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του 2014 στο 2,5% από το 3%.

«Η νομισματική σύσφιξη, σε συνδυασμό με μακροπροληπτικά μέτρα, περικόπτει τις προοπτικές για την ανάπτυξη ενώ το ενδεχόμενο του tapering καθιστά την εξωτερική χρηματοδότηση πιο ακριβή», δήλωσαν στρατηγικοί αναλυτές, όπως ο David Aserkoff της JP Morgan.

Το τουρκικό κόστος δανεισμού (αποδόσεις των διετών ομολόγων), αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών, άνω του 10%, σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 4,61% που είχε φθάσει πριν από τις ενδείξεις για tapering από τη Fed, το Μάιο.

Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στο εύρος του 7%-8,5% από το 6,5% προηγουμένως, ενώ αναμένουν ότι η λίρα τώρα θα υποχωρήσει σε νέα χαμηλά του 2,3-2,4 έναντι του δολαρίου στο α΄ εξάμηνο του 2014.

«Ενδεχόμενες νέες πιέσεις στη λίρα, αναμένεται να περάσουν στις τιμές καταναλωτή. Η αβεβαιότητα πιθανότητα θα πλήξει το καταναλωτικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα και θα επηρεάσει και τις οικονομικές επιδόσεις», αναφέρουν οικονομολόγοι της HSBC.

Σε δηλώσεις τους αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ali Babacan ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek δήλωσαν πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% φέτος. Ο Babacan, που είναι επικεφαλής του οικονομικού σχεδιασμού, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί η επίδραση της υποχώρησης του νομίσματος στον πληθωρισμό, αρνούμενος να προχωρήσει σε αναθεώρηση της εκτίμησης της κυβέρνησης για 5,3% στο τέλος του έτους.

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1937357


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.