11/2/14

Τρόικα: Θετική η τρίτη αξιολόγηση της Κύπρου

Η πρώτη χώρα με μνημόνιο που ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους - Η ανακοίνωση της Τρόικας
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης ( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ) 
Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η τρόικα, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Χθες το βράδυ κατέληξαν οι συνομιλίες για το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, της θεσμοθέτησης Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Διαφορών, αλλά και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εκδώσουν σήμερα ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ σε δηλώσεις αναμένεται να προβεί και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των κλιμακίων της τρόικας για το κυπριακό πρόγραμμα, στην οποία θα τοποθετηθεί η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η ανακοίνωση της Τρόικας

Πρώτη πρόκληση θεωρούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως δεύτερη πρόκληση την εξομάλυνση των ορών πληρωμών στην οικονομία, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι θεωρούν σημαντικό βήμα την υιοθέτηση νόμου-πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Τρόικα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης, η οποία θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου, κάτι που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ από τον ESM και 86 εκατ. ευρώ περίπου από το ΔΝΤ. Στη γραπτή τους δήλωση, οι διεθνείς δανειστές επισημαίνουν:

«Κλιμάκια εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκαν τη Λευκωσία μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου 2014 με σκοπό την τρίτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το ΔΝΤ.

» Το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην ενίσχυση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη μακρόχρονης ανάπτυξης, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ευημερία των πολιτών. Στη διάρκεια της επίσκεψης οι συζητήσεις με τις αρχές επικεντρώθηκαν σε πολιτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

» Το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει εντός τροχιάς, τα δε μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 έχουν επιτευχθεί με μεγάλη άνεση χάρη στη συνεχιζόμενη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού και σε μια λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο ύφεση. Το 2013 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6% περίπου σε πραγματικούς όρους. Η συρρίκνωση αυτή, αν και σημαντική, είναι σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες μικρότερη από την πρόβλεψη κατά την προηγούμενη αξιολόγηση.

» Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε, αν και λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών αποδείχθηκαν ανθεκτικοί. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παρουσιάζει επίσης ενδείξεις σταθεροποίησης. Η οικονομία προσαρμόζεται ευέλικτα καθώς οι τιμές και οι μισθοί σημειώνουν υποχώρηση, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση του ισχυρού αντίκτυπου της ύφεσης στις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή.

» Οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από προκλήσεις. Το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα επηρεαστεί αρνητικά από την ανάγκη προσαρμογής του χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε σχέση με τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Το 2015 αναμένεται επάνοδος σε θετικούς, αν και συγκρατημένους, ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 1%, η οποία θα προέλθει από τις μη χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές είναι σημαντικοί.

» Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η πρώτη πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την προσεχή ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα και οι συνεργατικές τράπεζες υλοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Αυτό προϋποθέτει τη θέσπιση πρόσφορων πλαισίων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την προσεκτική παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση της μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.

» Σε ό,τι αφορά τις συνεργατικές τράπεζες είναι εξάλλου σημαντικό να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες συγχωνεύσεις και να βελτιωθεί η διακυβέρνηση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα -απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των πιστώσεων και της διατηρήσιμης ανάπτυξης- απαιτείται ένα κατάλληλο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους. Προς τον σκοπό αυτόν οι αρχές πρέπει να μεταρρυθμίσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, έτσι ώστε να προσφέρουν ισορροπημένα κίνητρα που μπορούν να αποτρέψουν αθετήσεις υποχρεώσεων στρατηγικής σημασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα λύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του χρέους βιώσιμων δανειοληπτών.

» Μια δεύτερη πρόκληση αποτελεί η ανάγκη να εξομαλυνθούν οι ροές πληρωμών στην οικονομία και παράλληλα να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Καθώς οι ενέργειες που αντιστοιχούν στα βασικά ορόσημα του οδικού χάρτη των αρχών έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η δεύτερη φάση σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Τέλος, θα πρέπει να συνεχιστούν και οι προσπάθειες ενίσχυσης της εφαρμογής κανονιστικών και εποπτικών ρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα, καθώς επίσης και του πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

» Βασιζόμενες στην καλή δημοσιονομική επίδοση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, οι αρχές θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τον προϋπολογισμό τους με σύνεση. Όπως συμφωνήθηκε κατά την έναρξη του προγράμματος, θα χρειαστεί μια πρόσθετη προσαρμογή τα επόμενα έτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος της επίτευξης διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ ύψους 4%, στοιχείο απαραίτητο για να τεθεί το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά.

» Η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενοποιηθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές παροχές και θα θεσπιστεί ένα σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, ούτως ώστε να παρέχεται επαρκής κοινωνική προστασία στα ευάλωτα νοικοκυριά κατά την τρέχουσα φάση ύφεσης. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των εσόδων, οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο βασικών υπηρεσιών είσπραξης φόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να διαφυλαχθεί η είσπραξη εσόδων βραχυπρόθεσμα, μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

» Η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί με την ανυπέρθετη υιοθέτηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη δημοσιονομική ευθύνη και τα συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού. Τέλος, η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων είναι ουσιώδης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και ως μέσο μείωσης του δημόσιου χρέους. Εν προκειμένω η υιοθέτηση του νόμου-πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την έναρξη της διαδικασίας.

» Ενώ το πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Η συνεχιζόμενη πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση μέτρων πολιτικής παραμένει ουσιώδης για την επιτυχία του προγράμματος.

» Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από ΔΝΤ και αναμένεται να εξεταστεί από την Ευρωομάδα (Eurogroup), το συμβούλιο των διοικητών του ΕΜΣ και την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ μέχρι τις αρχές Απριλίου. Η έγκριση της εν λόγω αξιολόγησης θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΜΣ και 86 εκατ. ευρώ περίπου από το ΔΝΤ».

Η πρώτη χώρα υπό Μνημόνιο που τα πάει τόσο καλά

Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα κάτω από πρόγραμμα που κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους της, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με αναταπόκριση του απεσταλμένου της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου, καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο τη νέα θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν, στέλλοντας μήνυμα τόσο προς τις κυπριακές Αρχές όσο και προς τον πολιτικό κόσμο για την ανάγκη της υλοποίησης του Μνημονίου, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια έγιναν στο δημοσιονομικό τομέα, όπου η Κύπρος πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους «με σημαντικό περιθώριο», παρόλο που αυτοί έχουν αναθεωρηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει εκ νέου πως δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, αλλά απλώς η υλοποίηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

«Είναι αρκετά ασύνηθες για τις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα. Στην Ιρλανδία οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, αλλά δεν έχουμε δει προηγουμένως χώρα (υπό πρόγραμμα) να ξεπερνά τους στόχους της», είπε.

Υπενθυμίζεται πως στο αρχικό Μνημόνιο η Τρόικα εκτιμούσε συρρίκνωση της οικονομίας με ρυθμό 8,7% και 3,9% το 2013 και το 2014 αντίστοιχα και διαφοροποίησε τις προβλέψεις αυτές προς το θετικότερο. Ωστόσο, η ίδια η Τρόικα εκτιμά ότι το 2013 θα κλείσει με τελικό ρυθμό συρρίκνωσης γύρω στο 6%, ενώ αναλλοίωτη παραμένει η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το 2015.

«Η κυριότερη πρόκληση είναι να μην χάσετε τη δυναμική στην υλοποίηση του Μνημονίου… Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε: «Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα της Κύπρου αλλάζει και η υλοποίηση (του μνημονίου) είναι αυτό που θα διασφαλίσει την αξιοπιστία».

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατέγραψε καθυστέρηση στη διαχείριση των καθυστερήσεων και των Μη Εξυπηρετούμεων Δανείων (ΜΕΔ) και κάλεσε τις τράπεζες να εφαρμόσουν το Κώδικα Συμπεριφοράς που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τη διαχείριση των καθυστερήσεων και τις αναδιαρθρώσεις. «Πρέπει να δοθεί πολλή προσοχή σε αυτό το θέμα στο επόμενο διάστημα», είπε.

Εξάλλου, για το θέμα των περιορισμών, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι αναμένονται περαιτέρω άρση των περιορισμών στο εσωτερικό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την άρση των περιορισμών προς το εξωτερικό.
θα επιδεινωθούν περαιτέρω τα ΜΕΔ, αλλά είναι εντός των πλαισίων

Περαιτέρω επιδείνωση, αλλά εντός των πλαισίων για τα ΜΕΔ

Σε σχέση με το κρίσιμο θέμα των ΜΕΔ, τα οποία ήδη μέχρι το Νοέμβριο του 2013 υπερβαίνουν τα €26 δισεκατομμύρια (ενοποιημένα στοιχεία για τράπεζες και Συνεργατισμό), ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, για να τονίσει ότι ήδη στην Τράπεζα Κύπρου παρατηρείται σταθεροποίηση.

Σημείωσε όμως ότι η κατάσταση της οικονομίας θα συνεχίσει να ενισχύει τα ΜΕΔ, τονίζοντας όμως ότι «νοιώθουμε αρκετά άνετα διότι βρίσκονται εντός των πλαισίων της αξιολόγησης της PIMCO».

Κρίσιμη η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη φερεγγυότητα και τις εκποιήσεις

Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου για τις εκποιήσεις, λέγοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «δεν είναι το κατάλληλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

«Είναι πολύ σημαντικό οι τράπεζες να έχουν ένα εργαλείο για να ενθαρρύνουν τους δανειολήπτες να πληρώνουν (τα δάνειά τους)», είπε χαρακτηρίζοντας το θέμα του νομικού πλαισίου ως κρίσιμο.

Διαχωρίζοντας το θέμα της πρώτης κατοικίας για την οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρχουν «επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό άνθρωποι που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να μην πληρώνουν. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου. Το θέμα είναι πολύπλοκο, χρειάζεται χρόνο, αλλά τα θέματα είναι πιεστικά», πρόσθεσε.

Καθυστέρησε η τροποποίηση της νομοθεσίας για δημοπρασίες

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στο θέμα της καταναγκαστικής πώλησης περιουσιών που τέθηκαν ως εξασφάλιση, η οποία θα έπρεπε να τροποποιηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τώρα μετατίθεται για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, καθυστερήσεις παρατηρούνται στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, με τους Τροϊκανούς να θέτουν το θέμα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στα προαπαιτούμενα τίθεται και ο νόμος για τη δημοσιονομική Ευθύνη, το οποίο, όπως είπε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, η καθυστέρηση εντοπίζεται στη Βουλή.

Καθυστέρηση παρουσιάζεται και στην μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με την Τρόικα να μην αμφισβητεί τη θέληση της κυβέρνησης, αλλά να αναγνωρίζει ότι το όλο θέμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα επεκτείνεται για τα τέλη Μαρτίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν ξένες επενδύσεις

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Τρόικα πλέον ζητά από τις αρχές να εξετάσουν με τη συνεργασία ακαδημαϊκών και άλλων εμπλεκομένων τη χάραξη στρατηγικής, που θα διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και ενέταξε στο πλαίσιο αυτό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις ως προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το ένα στοιχείο των ιδιωτικοποιήσεων είναι μεν τα έσοδα, αλλά το άλλο στοιχείο είναι η προσέλκυση επενδύσεων, είπε και σημείωσε δε ότι από ότι ο ίδιος γνωρίζει οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών μας δεν είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη και ούτε οι φθηνότερες.
Πηγή: Φιλελεύθερος, ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.