6/2/14

Η Αθήνα επενδύει στη στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου

Ειδική Εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διοργανώνεται από την ελληνική προεδρία και τη Κομισιόν
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Στην ευρύτερη προσπάθεια της Αθήνας να συμπληρώσει ένα παζλ ενεργειών που θα της επιτρέψουν να προωθήσει την περιφερειακή της στρατηγική για τη θαλάσσια ανάπτυξη εντάσσεται η Ειδική Εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Αδριατική και το Ιόνιο.
Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηχεί το τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - συνοχή που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας. Και παράλληλα, συνδέεται με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που είναι οριζόντια θεματική της ελληνικής Προεδρίας.   

Την έναρξη των εργασιών της διήμερης εκδήλωσης (6-7/2) θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράς. Θα μιλήσουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, οι επίτροποι Θαλασσίων Υποθέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής, Μαρία Δαμανάκη και Γιοχάνες Χαν αντιστοίχως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ. Χατζηδάκης και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάρτα Ντασού. Πριν από την ειδική εκδήλωση, θα διεξαχθεί και η υπουργική σύνοδος της πρωτοβουλίας, υπό την προεδρία του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάντηση με τον κ. Χαν, αποφασίστηκε η εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής για την περιφέρεια αυτή (EUSAIR). Η απόφαση αυτή μάλιστα επικυρώθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου. Το γεγονός δε ότι μετά την Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου η Ιταλία σημαίνει ότι η προσπάθεια για προώθηση της στρατηγικής αυτής θα συνεχιστεί.

Γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Αυτό θα συμβεί εφόσον υλοποιηθούν κοινά προγράμματα. Σύμφωνα και με τις συστάσεις της Κομισιόν, η νέα στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο θα πρέπει να στοχεύσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: α) στην καινοτόμο θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη, β) στις μεταφορές και στην ενέργεια, γ) στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, δ) στον τουρισμό. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.