12/1/15

Το τραβάει στα άκρα ο Ερντογάν με την κυπριακή ΑΟΖ

Προσωπικά διαχειρίζεται την κρίση και τεντώνει το σχοινί 
Άγκυρα: Σκληρό πολιτικό και διπλωματικό πόκερ παίζεται με φόντο τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι τουρκικές κινήσεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, καθώς είναι προφανές ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα.
Στόχος της Λευκωσίας είναι να προχωρήσει κανονικά το ενεργειακό πρόγραμμα, διαμορφώνοντας στο πεδίο αυτό βαθμηδόν τετελεσμένα και εδραιώνοντας την πολιτική που οδηγεί στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα θέλει να αποτρέψει τόσο τις όποιες συμφωνίες συνομολογήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και την παραγωγή του φυσικού αερίου, που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Επιδιώκει να είναι μέρος των εξελίξεων αυτών, διαφορετικά θα προσπαθήσει να ακυρώσει τους κυπριακούς σχεδιασμούς.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι «αν η Κύπρος αγνοήσει την προειδοποίηση για το απαράδεκτο των μονομερών εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά του νησιού».

Ο Ερντογάν χειρίζεται το θέμα με το «Μπαρμπαρός» και τις αντιδράσεις στους κυπριακούς σχεδιασμούς προσωπικά και είναι σαφές από τις μέχρι τώρα κινήσεις ότι υιοθετεί σκληρή γραμμή και στάση ακραίων αντιδράσεων. Το γεγονός ότι ο αστάθμητος Ερντογάν χειρίζεται προσωπικά το θέμα τούτο έχει κτυπήσει καμπανάκι σε τρίτους, που επιχειρούν να μεσολαβήσουν για εκτόνωση της κατάστασης.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έγιναν με παρότρυνση και των Αμερικανών, που «συνέβαλαν» στην πρωτοβουλία, πλην όμως το τελικό αποτέλεσμα αφήνει πρωτίστως εκτεθειμένο τον αξιωματούχο του διεθνούς Οργανισμού. Παράλληλα αυτή η πρωτοβουλία άφησε τα αποτυπώματά της και στη Λευκωσία, η οποία ενώ έκανε υποχωρήσεις θέτοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φυσικό αέριο και διασυνδέοντάς το με το εδαφικό, τελικά εισέπραξε από την τουρκική πλευρά την έκδοση νέας Navtex.

Στο διπλωματικό επίπεδο η μάχη με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κερδίσει πολλές συμπάθειες στο θέμα του «Μπαρμπαρός» και άπαντες σχεδόν παραπέμπουν στην εκτόνωση της κρίσης μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι ενημερώσεις ξένων πρέσβεων και τα διαβήματα αποτελούν την «πεπατημένη οδό» που επιλέγει η αδύνατη πλευρά, ενώ όπως πληροφορούμαστε η Λευκωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί υπό πίεση και κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP. Ενίοτε οι πρωταγωνιστές του παρασκηνίου χρησιμοποιούν την UNFICYP για να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία, συντηρώντας την απειλή για αλλαγή του καθεστώτος και των όρων εντολής της Δύναμης.

Επί του θέματος τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολές για προληπτικές κινήσεις στη Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν το ψήφισμα για να πιέσουν τη Λευκωσία να επανέλθει στις συνομιλίες, χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε κίνηση η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα αναζητούνται τρόποι που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Και τούτο φαίνεται να προσφέρεται μέσα από νομικά μέτρα που τυγχάνουν επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και κατά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Κλειδί η ενημέρωση στο Σ.Α.

Η άφιξη στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα του Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει το σκηνικό. Ήδη η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει παρασκηνιακά έχει αποτύχει και οι επαφές που θα έχει στη Λευκωσία αφορούν την αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται ενόψει και της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου.

Είναι πάντως σαφές πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, μετά που παρέσυρε τη Λευκωσία στο πρόσφατο φιάσκο, δεν μπορεί να τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων, αν και αυτή είναι η πρακτική που υιοθετούν τα Ηνωμένα Έθνη, δίνοντας στην πραγματικότητα κάλυψη στην Άγκυρα. Οι προθέσεις του θα φανούν και στις επαφές του στη Λευκωσία, αλλά πρωτίστως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.