5/2/15

ΣΚΛΗΡΉ ΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΛΟΎ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

ΣΚΛΗΡΉ ΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΛΟΎ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Η έκβαση είναι συνάρτηση του κατά πόσο ως χώρα μπορούμε να ενώνουμε ανά πάσα στιγμή τα νήματα όσων συμβαίνουν, να σταθμίζουμε και να εκτιμούμε σωστά τα πράγματα, να ιεραρχούμε τα συμφέροντα και να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά. Αμφιβάλλω ότι έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Όχι επειδή ο Σύριζα και οι συνιστώσες του βρίσκονται στην εξουσία αλλά επειδή το Ελληνικό κράτος είναι εθισμένο παλαιόθεν σε πλήρη ακινησία και απραξία. Έτσι, ενώ για πρώτη φορά κάποιοι Έλληνες -όπως φαίνεται μερικοί εξ αυτών ταλαντούχοι και επιδέξια ευέλικτοι - διεκδικούν και διαπραγματεύονται, ούτε αυτοί ούτε το κράτος του οποίου ανέλαβαν την διακυβέρνηση διαθέτουν μηχανισμούς ταχείας ανάλυσης και εκτίμησης των πραγμάτων. Γιατί, όπως έχουμε γράψει από καιρό, η ΕΕ είναι ένα πολυεπίπεδο δαιδαλώδες σύστημα που ναι μεν προσφέρει δυνατότητες σε ένα ισότιμο μέλος αλλά το τελευταίο απαιτείται να είναι οργανωμένο. Τέλος, αυτά που διαβάζουμε όπως έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό καλά κάνουν κάποιοι ερευνητές που ενδιαφέρονται για σοβαρές μελέτες για το πως κατάντησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (και τα αίτια γι' αυτό που ασφαλώς δεν βρίσκονται στην ... Ελλάδα), καλά θα κάνουν να τα δημιουργήσουν  καλά αρχεία. Τι έχουμε σήμερα στην ΕΕ; Βαβυλωνία, πολιτικοοικονομικό ανορθολογισμό, θηριώδη εθνική ιδιοτέλεια που ακυρώνει τα οποιαδήποτε ερείσματα, ύβρεις "επισήμων" διανθισμένων με απειλές, υποτιμητικά σχόλια για την λαϊκή κυριαρχία ενός κράτους μέλους, αυτονομημένους υπερεθνικούς θεσμούς, όργιο τζογαδόρων που συναλλάσσονται με κρατικούς αξιωματούχους, υπερεθνικούς θεσμούς και όλους τους άλλους και ασφαλώς κανένας άξονας συγκρότησης ορθολογιστικών και συναινετικών αποφάσεων όπως αρμόζει σε ένα διακρατικό σύστημα τα μέλη του οποίου πέτυχαν ουκ ολίγα τις τελευταίες δεκαετίες.
Panayiotis Ifestos 
Όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. 
Η έκβαση είναι συνάρτηση του κατά πόσο ως χώρα μπορούμε να ενώνουμε ανά πάσα στιγμή τα νήματα όσων συμβαίνουν, να σταθμίζουμε και να εκτιμούμε σωστά τα πράγματα, να ιεραρχούμε τα συμφέροντα και να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά. 
Αμφιβάλλω ότι έχουμε τέτοιες δυνατότητες. 

Όχι επειδή ο Σύριζα και οι συνιστώσες του βρίσκονται στην εξουσία αλλά επειδή το Ελληνικό κράτος είναι εθισμένο παλαιόθεν σε πλήρη ακινησία και απραξία.

Έτσι, ενώ για πρώτη φορά κάποιοι Έλληνες -όπως φαίνεται μερικοί εξ αυτών ταλαντούχοι και επιδέξια ευέλικτοι - διεκδικούν και διαπραγματεύονται, ούτε αυτοί ούτε το κράτος του οποίου ανέλαβαν την διακυβέρνηση διαθέτουν μηχανισμούς ταχείας ανάλυσης και εκτίμησης των πραγμάτων.

Γιατί, όπως έχουμε γράψει από καιρό, η ΕΕ είναι ένα πολυεπίπεδο δαιδαλώδες σύστημα που ναι μεν προσφέρει δυνατότητες σε ένα ισότιμο μέλος αλλά το τελευταίο απαιτείται να είναι οργανωμένο.

Τέλος, αυτά που διαβάζουμε όπως έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό καλά κάνουν κάποιοι ερευνητές που ενδιαφέρονται για σοβαρές μελέτες για το πως κατάντησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (και τα αίτια γι' αυτό που ασφαλώς δεν βρίσκονται στην ... Ελλάδα), καλά θα κάνουν να τα δημιουργήσουν καλά αρχεία.

Τι έχουμε σήμερα στην ΕΕ; Βαβυλωνία, πολιτικοοικονομικό ανορθολογισμό, θηριώδη εθνική ιδιοτέλεια που ακυρώνει τα οποιαδήποτε ερείσματα, ύβρεις "επισήμων" διανθισμένων με απειλές, υποτιμητικά σχόλια για την λαϊκή κυριαρχία ενός κράτους μέλους, αυτονομημένους υπερεθνικούς θεσμούς, όργιο τζογαδόρων που συναλλάσσονται με κρατικούς αξιωματούχους, υπερεθνικούς θεσμούς και όλους τους άλλους και ασφαλώς κανένας άξονας συγκρότησης ορθολογιστικών και συναινετικών αποφάσεων όπως αρμόζει σε ένα διακρατικό σύστημα τα μέλη του οποίου πέτυχαν ουκ ολίγα τις τελευταίες δεκαετίες.
==========

Τώρα, ας αποτιμήσουμε και πόσο φρικτό και ασυγχώρητο λάθος ήταν (ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ;) αντί δημοψηφίσματος και διεκδικητικής πολιτικής (http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm) να καταντήσει πραιτοριανός των τεχνοκρατών και αυτών που κρύβονται πίσω του. Και πόσο φρικτά ασυγχώρητος χθες μόλις να παίξει με την λογική μας λέγοντας ότι πήρε χάος και έδωσε χώρα. Όχι: Πήρε χώρα που μπορούσε να σωθεί και έδωσε χάος ενός πεσμένου κάτω κράτους το οποίο εξουθενώθηκε και είναι στα πρόθυρα της εκποίησης ενώ οι θηριώδεις απειλές εντείνονται.

Ακόμη και σεισμός, καταποντισμός και κατακλυσμός να γίνει δεν θα φταίει ο Τσίπρας εκτός και εάν δεχθούμε ότι αντί διεκδίκησης με κινδύνους επιλέγουμε την απώλεια της Ελευθερίας.


3 σχόλια:

  1. Η κατάσταση στην ΕΕ και Ελλάδα είναι αυτή που είναι και την ξέρουμε όλοι καλά, και το Σύριζα δεν δικαιολογείτε να μην την ήξερε.

    Τα νήματα όσων συμβαίνουν είναι πανεύκολο να ενωθούν η Μέρκελ είπε ‘όχι’, κάτι που ο κάθε λογικός άνθρωπος έπρεπε να περιμένει. Σχέδιο-Β δεν υπήρχε/υπάρχει, όπως ξέρουμε και από τα Ελληνικά προεκλογικά παράθυρα.

    Τώρα πλέον πάμε "βλέποντας και κάνοντας" με "ράβε ξήλωνε" και πρέπει γρήγορα να "σχεδιάσουμε στο πόδι" μια Grexit ή κολωτούμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είτε την ήξερε είτε δεν την ήξερε σωστά έλεγε ότι θα διεκδικήσει και ότι πρέπει να διεκδικήσει και τώρα το κάνει. Όσον δε αφορά τα νήματα μιλούμε για διαφορετικά πράγματα. Εγώ μιλώ για μηχανισμούς πληροφόρησης, ανάλυσης, στάθμισης, εκτίμησης, εναλλακτικών σεναρίων, ιεράρχησης πιθανών αποφάσεων σε συνάρτηση με το εθνικό συμφέρον κτλ. Κάθε κράτος έχει κρατικούς μηχανισμούς γι' αυτό. Αυτός είναι ο ρόλος των κρατικών λειτουργών και αυτό σημαίνει σχεδιασμός, χάραξη και εφαρμογή στρατηγικής όπου οι πολιτικοί ηγέτες παίρνουν τις τελικές αποφάσεις ενώπιον ανά πάσα στιγμή διλημμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ενώ κινούνται, ανταγωνίζονται και διεκδικούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να γίνω πιο σαφής γιατί πρόσεξα την φράση περί κολωτούμπας και την θεωρώ άδικη. Δεν βλέπω τέτοια επιθυμία ενώ οι προηγηθέντες τις απολάμβαναν τις κολωτούμπες και τις θεωρούσαν κατόρθωμα. Εάν γίνει τώρα και εύχομαι να μην γίνει θα είναι για μια σειρά λόγους και όχι επειδή ο κάθε Τσίπρας είναι ανίκανος ή ακόμη χειρότερα το θέλει. Ας μην περιμένουμε την αποτυχία για να αυτοδικαιολογηθούμε. Υπάρχουν αίτια και είναι πολύ γνωστά εκτός και εάν εθελοτυφλούμε. Χωρίς κατανόηση των αιτίων διάγνωση δεν γίνεται και θεραπεία δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.