16/12/16

Χρυσάφι στην διασπορά ψευδών ειδήσεων βρήκαν στην ΠΓΔΜ

Πάνω από 100 sites ψευδών ειδήσεων για την αμερικανική πολιτική λειτουργούν από τα Βελεσά της ΠΓΔΜ, γεγονός που ίσως βοήθησε να γείρει την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ. Εκφράζονται φόβοι ενόψει εκλογών στην Ευρώπη το 2017.
Κάποτε ήταν γνωστή ως «Τίτο Βέλες» (Tito's Veles) προς τιμήν του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη που εγκωμίαζε τα πολύχρωμα, πορσελάνινα σερβίτσια τσαγιού που παρήγαγαν τα εργοστάσιά της. Όμως η μικρή, παραποτάμια πόλη των 44.000 κατοίκων είναι πλέον περισσότερο γνωστή για τα αγρίως επιτυχημένα websites ψεύτικων ειδήσεων υπέρ του Τραμπ.
Πάνω από 100 ιστότοποι αμερικανικής πολιτικής λειτουργούν από τα Βελεσά, όπου μια χούφτα τεχνολογικά καινοτόμοι έφηβοι –που φαίνεται πως δεν συνδέονται καθόλου με στοιχεία της αμερικανικής δεξιάς ή με υποτιθέμενους Ρώσους πράκτορες- παράγει ψευδή άρθρα που προσελκύουν εκατομμύρια κλικ και κοινοποιήσεις. Ένα από αυτά, που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, έλεγε πως Σύροι τρομοκράτες είχαν επιτεθεί στην Νέα Υόρκη. Δεν πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους επίθεση.
Η εμφάνιση της βιομηχανίας ψευδών ειδήσεων σε αυτό το απίθανο μέρος της βαλκανικής ενδοχώρας μπορεί ακόμη και να έγειρε την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά είναι ωραίο θα πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει το ρου της αμερικανικής ιστορίας», ανέφερε ο Slavcho Chadiev, ο δήμαρχος της πόλης, σχετικά με τους ιστότοπους που κάποιοι θεωρούν πως βοήθησαν να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως Αμερικανός πρόεδρος. «Κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα θα έπρεπε να μας λένε ‘’Trump's Veles’’», αστειεύτηκε.
Οι δημιουργοί των ψεύτικων ειδήσεων, οι οποίοι αποφάσισαν να «βγουν» στο διαδίκτυο μετά την επιτυχία τοπικών ιστότοπων υγείας, εξακολουθούν να βγάζουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους από περιεχόμενο που έχει να κάνει με τον Τραμπ. Αλλά οι εκλογές τον επόμενο χρόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία προσφέρουν φρέσκια ευκαιρία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Ανοιξε τωρα μια startup μπιζνα στα σκοπια . Ευκαιριες που δημιουργει η ελευθερη αγορα , ανεξελεκτες επικινδυνες και ασυδοτες μπιζνες με μοναδικο στοχο το κερδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.