26/2/17

Ο συριακός στρατός απελευθέρωσε άλλα δύο χωριά κοντά στην αλ-Μπαμπ ενώ αντιμετωπίζει συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό

Chris Tomson
Πριν από μερικά λεπτά, ο Συριακός Αραβικός στρατός (ΣΑΣ) σε συνέχεια των προηγούμενων κατακτήσεων της ημέρας απελευθέρωσε επιπλέον δύο χωριά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το Νταές στην ανατολική επαρχία Χαλέπι. 

Πράγματι, οι Δυνάμεις του Τίγρη του ΣΑΣ ήταν σε θέση να επιβάλουν τον πλήρη έλεγχο τους στα χωριά Nbatah Kberah (Tafriyat al-Kabeera), και Nbatah Sgerah (Khirbat adh Dhib). 

Έτσι, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 8 χιλιόμετρα από την ζώνη που ελέγχεται από τη μη-εχθρική κουρδική ηγεσία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) κοντά στη Ιεράπολη (Μανμπέτζ).

Εν τω μεταξύ, αψιμαχίες ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της Ασπίδας του Ευφράτη που υποστηρίζονται από τη Τουρκία και του ΣΑΣ, στις παρυφές της Αλ-Μπαμπ. Τουρκικά στρατεύματα συμμετείχαν επίσης σε αυτές τις συγκρούσεις, ενώ εμπλέκονται οι δυο εχθρικοί εθνικοί στρατοί πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστήριξαν ότι σκότωσαν 22 Σύρους στρατιώτες εντός και γύρω από το Ταντίφ. Ωστόσο, ο τοπικός ανταποκριτής Yusha Yuseef επιβεβαίωσε τη Al-Masdar News ότι αυτοί ο ισχυρισμός αυτός ήταν πολύ υπερβολικός. 

Τα στρατεύματα του ΣΑΣ που σταθμεύουν στο Ταντίφ είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από την Αλ-Μπαμπ και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πόλη ως εφαλτήριο προς την πόλη που κατέχεται από τη Τουρκία.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στον συριακό στρατό και στους Κούρδους – Μαίνονται άγριες μάχες


Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στον συριακό στρατό και στους Κούρδους – Μαίνονται άγριες μάχες
Πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω Twitter από μιντιακούς ακτιβιστές και δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε στον συριακό στρατό στην πόλη Ταντέφ, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια της Αλ Μπαμπ και σκότωσε 22 Σύρους στρατιώτες.
Οι πόλεις Αλ Μπαμπ και Ταντέφ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού στη βορειοδυτική Συρία, είναι χτισμένες δίπλα η μία στην άλλη και μέχρι και την Πέμπτη τελούσαν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν από την Αλ Μπαμπ, λέγεται ότι έγινε με συνθήκη και την παρέδωσαν στους Τούρκους και στους μισθοφόρους τους από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).
Στη συνέχεια οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν και από την Ταντέφ, την οποία κατέλαβε ο συριακός στρατός που βρισκόταν εδώ και ημέρες στην περίμετρό της.
Ο χάρτης δείχνει πώς μοιράστηκε η περιοχή μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών.
Στη συνέχεια ο συριακός στρατός άρχισε να κινείται ανατολικά από την Ταντέφ, προς τον ποταμό Ευφράτη, για να κόψει τον δρόμο στους Τούρκους και να μην μπορέσουν να προελάσουν πιο νότια στο έδαφος της Συρίας.
Αυτή ήταν η ενημέρωση που υπήρχε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Το βράδυ της Κυριακής όμως «έσκασε» η πληροφορία ότι οι Τούρκοι που έχουν εισβάλει στη Συρία χτύπησαν τον συριακό στρατό.
Επίσης, άλλοι μιντιακοί ακτιβιστές μεταδίδουν ότι τουρκικά στρατεύματα επιτέθηκαν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στα βόρεια του κουρδικού καντονιού της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και επίσης ότι τουρκόφιλοι μισθοφόροι και τουρκικός στρατός βομβαρδίζουν θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες οι Κούρδοι των YPG αποτελούν τον κορμό, προς την υπό τον έλεγχο των SDF πόλη Μανμπίτζ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.
Ο ακόλουθος πολεμικός χάρτης θα σας δώσει την εικόνα που επικρατεί στη βορειοδυτική Συρία:
Εάν ο στόχος των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων και των συμμάχων τους στις SDF είναι να «κλείσουν» στους Τούρκους τον δρόμο προς τη Ράκα, τότε οι Τούρκοι είναι αναμενόμενο να χτυπήσουν, τουλάχιστον τους Κούρδους, μιας και έχουν διακηρύξει ότι θέλουν να καταλάβουν τη Μανμπίτζ.
Το Al Masdar News επιβεβαιώνει ότι ο συριακός στρατός συγκρούστηκε με τον τουρκικό στρατό.
Σύμφωνα με ανάρτησή του το βράδυ της Κυριακής, τα συριακά στρατεύματα κινούνται ανατολικά για να συναντήσουν τα κουρδικά και να «κλείσουν» τον δρόμο προς τη Ράκα.
Στην περιοχή επιχειρούν οι «Τίγρεις», ειδικές δυνάμεις της Συρίας, γνωστοί από τις σκληρές μάχες που έχουν δώσει με τους τζιχαντιστές σε όλα τα μέτωπα της χώρας τους.
Το Al Masdar News μεταδίδει ότι μόνο 8 χιλιόμετρα χωρίζουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από τις κουρδικές στην περιοχή της Μανμπίτζ, για να κλείσουν τη δίοδο.
Όμως, σύμφωνα πάντα με το Al Masdar, μάχες ξέσπασαν μεταξύ των τουρκόφιλων μισθοφόρων του FSA και του συριακού στρατού στα περίχωρα της Αλ Μπαμπ.
Τα τουρκικά στρατεύματα ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις και είναι η πρώτη φορά που δύο κανονικοί εθνικοί τακτικοί στρατοί αναμετριούνται στο έδαφος της Συρίας από την αρχή του πολέμου.
Ο ισχυρισμός για 22 νεκρούς Σύρους στρατιώτες προέρχεται από την τουρκική πλευρά και ο Σύρος πολεμικός ανταποκριτής Γιούσα Γιουσέφ, που βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, τον διαψεύδει.
Στην εξέλιξη αυτή μεγάλη σημασία έχει και ποια θέση θα κρατήσουν η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τον συριακό στρατό.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.