26/2/17

Κόκκινες γραμμές, σαλταδόρικες δηλώσεις και ειδήσεις ανεγκέφαλων ή προβοκατόρων, μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο και σε πόλεμο

Γιατί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα οδηγήσει σε καταστροφή Ελλάδα και Τουρκία - Πώς θα τον αποφύγουμε!
 (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
του Σάββα Καλεντερίδη
Αν δούμε το χάρτη της ευρύτερης περιοχή μας, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει η εξής εικόνα: Το Ιράκ είναι ένα κράτος κατακερματισμένο, η Συρία ένα κράτος κατεστραμμένο και την επομένη θα είναι ένα κράτος επίσης κατακερματισμένο, ο Λίβανος ένα κράτος που είναι θαύμα ότι συνεχίζει να λειτουργεί, η Παλαιστίνη στη γνωστή κατάσταση και η Τουρκία στον προθάλαμο μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν του Ιράκ και της Συρίας.
Αν κλείσουμε λίγο το φακό, θα δούμε ότι είναι σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο διεθνές συνταγματικό πραξικόπημα, μια επιχείρηση καταστροφής του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιχειρείται μέσω των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη έχει αυτοακυρωθεί και έχει υποβαθμιστεί σε «κοινότητα», ενώ μετά από εγκληματικά λάθη της Λευκωσίας και της Αθήνας, κατορθώσαμε να ακυρώσουμε πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες σαράντα δύο ετών.
Πώς; Νεκρανασταίνοντας τις έκπτωτες Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, και τη Συνθήκη Εγγυήσεων την οποία η Τουρκία παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει μέχρι σήμερα με την παράνομη, και με τη βούλα του ΣΑ του ΟΗΕ, εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

88 σχόλια:

  1. Πράγματι, τίς ὅποιες κόκκινες γραμμές, ὅπως αυτές πού ἀνέφερε ὁ κ. Κοτζιάς στήν ἀνωτέρω συνεντευξή του στόν κ. Παπαχελᾶ, ἀκόμη καί ἀν ὑπάρχουν ἔτσι ἀκριβῶς, εἶναι πολύ βαρύ νά τίς προβάλλει ὡς Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν καί, εἴτε ἔτσι νά "δεσμεύεται" ἀνελαστικῶς ἡ χώρα, εἴτε νά ἀπκαλύπτεται ἡ τυχόν ἀντίδρασή της, καί ὄχι ἁπλῶς ἡ ἑτοιμότητα ἀντιδράσεώς της, πιό ἀόριστα. - Τό δέ γεγονός ὅτι τοῦτο ἐδηλώθη στόν κ. Παπαχελᾶ, καί ὄχι π.χ. σέ μία στιγμή χαλαρώματος ἐν μέσῳ καί δημοσιογράφων, δέν εἶναι ὅ,τι τό καλλίτερο.
    Ὁ κ. Κοτζιάς πρέπει περισσότερον παντός ἄλλου νά μάθῃ νά συγκρατῆ τήν ὀργή του καί νά μήν τήν θεωρητικοποιῆ προβάλλοντάς την μάλιστα διά δηλώσεως ἰδικῆς του ὡς ἐπίσημη θέση (ἄς ἀφίνει κάποιον ἄλλον, πολιτικόν ἤ δημοσιογράφον, νά προτείνει τέτοια πράγματα τόσον ρητῶς):
    Ἄλλωστε, μεταξύ ἐκφράσεως τῆς θεωρίας καί ἐμπράκτου ἐνεργείας , τώρα, δέν πρέπει νά δίδεται λαβή ὥστε νά νά θεωρεῖται ὅτι ὑπάρχει ἀπόλυτη ἀντιστοιχία, ἤτοι ἡ ἐπίσημη δήλωση περί κόκκινων γραμμῶν, ἤ ἡ μή τοιαύτη δήλωση, πρέπει νά μήν ταυτίζονται ἀντιστοίχως μέ πράξη ἤ μέ μή πράξη, κατά τρόπον ἀπόλυτον. Αὐτό εἶναι σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από καθαρή περιέργεια: Γιατί γράφεις το αφήνω με ιώτα; Δεν το έχω δει πουθενά έτσι γραμμένο.

      Διαγραφή
  2. Βρέθηκε επιτέλους ένας ΥΠΕΞ με "κ..λα"που υπερασπίζεται την πατρίδα,και το pontos news τον ειρωνεύεται??Τόσο πολύ ο κομματικός φανατισμός σας,δέν σας αφήνει πιά??
    Ντάξ την άλλη φορά θα βάλουμε την Ντόρα η ακόμα καλύτερα τον Πάγκαλο ,για να είστε ευχαριστημένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη, εγώ δεν πιστεύω σε τοτέμ
      Ο καθένας μας κρίνεται κάθε στιγμή από όσα λέει, πράτει, δεν λέει ή παραλείπει να πράξει.
      Η δήλωση Κοτζιά δεν αντέχει κριτική και παγιδεύει τη χώρα.
      Όταν κάνεις τέτοια δήλωση, πρέπει να είσαι ήδη έτοιμος για όλα, να έχεις μιλήσει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την ΕΕ, και το ΝΑΤΟ, να έχεις εξασφαλίσει διεθνείς συμμαχίες, να έχεις καύσιμα και πυρομαχικά για 30 μέρες αγώνα και μετά, αφού έχεις συζητήσει το θέμα με όλα τα κόμματα και έχεις εξασφαλίσει εθνική συνάινεση, τότε βάζεις κόκκινες γραμμές.
      Αλλιώς, αυτοπαγιδεύεσαι, παγιδεύεις τη χώρα και στρώνεις το χαλί σε εκείνους που ενδεχομένως θέλουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.
      Αν έχεις να κάνεις κριτική σ' αυτό, ευπρόσδεκτη, σε τοτέμ δεν πιστεύουμε.

      Διαγραφή
    2. Τα άλλα που λες για κομματικούς φανατισμούς κλπ. δεν απαντώ.
      Οι χαρακτηρισμοί δείχνουν το ποιόν εκείνου που τους εκτοξεύει.

      Διαγραφή
    3. Δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει "θερμό" επεισόδιο, γιατί όπως είπες και εσύ στο STAR αυτή την στιγμή έχουμε υπεροπλία.Άν είχε αποφασίσει να φτάσει το πράγμα στα άκρα,δεν θα περίμενε την δήλωση Κοτζιά,για να το κάνει,θα είχε βρεί άλλες αφορμές..και αν τα επιτελεία μας δεν μπορούν να καταλάβουν τα σημάδια που μας οδηγούν στο "θερμό" επεισόδιο και δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα γι αυτό,ειδικά μετά το πάθημα των Ιμίων,πάλι δεν θα ρίξω το "ανάθεμα" στον Κοτζιά για την δήλωση του...

      Διαγραφή
    4. Να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στην επιχειρηματολογία μας.
      Τι σχέση έχει η δική μου εκτίμηση, με μια ατυχέστατη δήλωση του ΥΠΕΞ;
      Μανώλη, έχουμε και δουλειές, αν είναι να γράψεις κάτι ουσιώδες, γράψτο.
      Αλλιώς κάνε κάτι άλλο.

      Διαγραφή
    5. "Όταν κάνεις τέτοια δήλωση, πρέπει να είσαι ήδη έτοιμος για όλα, να έχεις μιλήσει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την ΕΕ, και το ΝΑΤΟ, να έχεις εξασφαλίσει διεθνείς συμμαχίες, να έχεις καύσιμα και πυρομαχικά για 30 μέρες αγώνα και μετά, αφού έχεις συζητήσει το θέμα με όλα τα κόμματα και έχεις εξασφαλίσει εθνική συνάινεση, τότε βάζεις κόκκινες γραμμές"

      Άν είναι για να κάνει μια δήλωση για τα αυτονόητα ο ΥΠΕΞ να κάνει όλα αυτά...τότε καλύτερα να πάμε κατευθείαν στο "Ευχαριστούμε την Αμερική" και να παραδώσουμε τα κλειδιά...

      Διαγραφή
    6. Σαββα γιατι πολεμος 30 ημερων??
      Δεν μπορει να γινει 24 ή 36 ωρων ??
      Και μετα στο τραπεζι αναλογα με ποιος κερδισε εντυπωσεις ή και εδαφη...

      Διαγραφή
    7. Όταν μπαίνεις σε έναν πόλεμο, έχεις αποθέματα τουλάχιστον για τριάντα μέρες.

      Διαγραφή
    8. Απο το 1974 έχουν περάσει 42 χρόνια.Ειχαμε σοβαρές κρίσεις ,είχαμ ε "θερμά επεισόδια",αλλά καταρίψεις("ατυχήματα) πολεμικών αεροσκαφών αλλά τιποτα σtη συνέχεια..Γιατι να συμβεί τώρα ; H στρατιωτική σχέση δεν έχει αλλάξει δραματικά (τουλάχιστον μεχρι την έλευση των f-35) σε 3-4 χρόνια ίσως .Η Τουρκία έχει μεταφέρει αρκετα Leopard στη Συρία,υπαρχει σοβαρο θέμα με τα στελεχη της μετα το πραξικόπημα..Πώς σοβαροί αναλυτές λιγο πολυ διαφημίζουν ενα επικειμενο πόλεμο με τη Τουρκία o οποίος δεν θα είναι αν γίνει πόλεμος ωρών ... καθως εκτιμηση μου είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί οτι υπαρχει στις αποθήκες και των δύο χωρών .Η υπόθεσις ότι θα επεμβουν οι ΗΠΑ,΄εχει αποδειχτεί (Ιμμια) ότι αν επέμβουν θα το κάνουν πρίν και αρκεί ενα τηλεφώνημα .."τα μαζεύεται και όλοι πίσω αλλιώς........ ".Φυσικα΄ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα στη ιστορική των εθνών.Για αυτό διατηρουν ισχυρές ενοπλες δυνάμεις χωρίς όμως να είναι πλέον πρώτη επιλογή των μικρων και μικρομεσαίων κρατών .Είναι επιλογή μόνων των μεγάλων δυνάμεων .Η Ελλάδα παρόλο τη κρίση μπορεί να ξοδέψει σε βαθος δεκαετίας 5-6 δις ευρω (500-600 εκ ευρω ετησίως) για καποιους εξοπλισμόυς ,όπωςκαι μπορεί με ,μια λογικη αυξηση της θητείας στους 15 μήνες να επαναδρώσει πλήρως τα σύνορα σε ανθρωπινο δυναμικό.Η παρούσα κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να είναι κατώτερη των περιστάσεων ,ούτε υποδεέστερη των προηγούμενων κυβερνήσεων .Μην ξεχνάτε οτι το πολεμικό κλίμα υποβοηθα στη καμψη των αντιδρασεων για νέους εξοπλισμούς ειδικά τώρα..

      Διαγραφή
  3. Κυριε Καλεντεριδη σήμερα έμαθα από Ελληνες αξιωματικούς στην Πελοπόννησο οτι ο Συριζα διωχνει τις στρατιωτικες μοναδες απο την Πελοποννησο για να φτιαξουν χοτ σποτ! νομιζω ηρθε η ωρα να διαμαρτυρηθούμε εντονα ολοι! η καταστροφη που ερχεται θα ειναι τελειωτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ευχάριστη έκπληξη ότι συμφωνώ με τον κύριο Καλεντερίδη. Το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα η Ελλάδα είναι τυχοδιωκτισμούς προς χάρην τρίτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν πιστεύω πως ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για την Ελλάδα. Ειδκά μάλιστα αν τον προκαλούσε η Τουρκία θα ήταν μια κκαλή ευκαρία να ξεμπερδεύουμε με εχθρούς και προδότες, αλλά ο ενρτογάν δεν είναι χαζός για να κάνει κάτι τέτοιο. Θα αφήσει τον Τσίπρα να καταστρέψει την Ελλάδα ολοκληρώνοντας την αποστολή του. Απλώς θα στείλει λαθρομετανάστες όπως και στέλνει για να τους εγκαταστήσει σε όλη την επικράτεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός απείλησε ευθέως με πόλεμο την Τουρκία σε περίπτωση που εισβάλλει στο Ιράκ. Περίμενα ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να πράξουμε κι εμείς. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν παίζουμε. Τώρα αν αυτό είναι επικίνδυνο, ας συνεχίσουμε την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική των 42 χρόνων της μεταπολίτευσης που όπως έγραψε και ο Σάββας, τινάχτηκε στον αέρα τώρα. Να υποθέσω ότι τα προηγούμενα χρόνια χορτάσαμε...εθνικές νίκες? Επίσης από ότι κατάλαβα, κακώς τέθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ήταν σωστό το προηγούμενο καθεστώς και τώρα κακώς το αναδείξαμε? Θα έπρεπε να αποδεχτούμε ότι συμβαίνει. ????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα
      δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις.
      Ξανασκέψου το και γράψε.

      Διαγραφή
    2. ΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΣΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

      Διαγραφή
    3. @ Dimitra Bibila

      >Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν παίζουμε<

      Χρησιμοποιείς λάθος χρόνο. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι. Τώρα είναι ξεκάθαρο το ακριβώς αντίθετο, αφού οσάκις ήλθαμε σε αντιπαράθεση (εκτός τού 1987), τούε δείξαμε ότι παίζουμε.

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη πού παρεμβαίνω, ἀλλά κε Δασκαλάκη, μή μοῦ πεῖτε ὅτι δέν καταλάβατε ὅτι στήν Τουρκία κάποιοι γυρεύουν ἀφορμή νά γίνῃ Ἑλληνοτουρκικη σύρραξη στόν βαθμό πού αὐτό θά τούς βοηθοῦσε καί ἐν τέλει νά ρίξουν τόν Ἐρντογκάν καί νά θέσουν σέ ἀμφισβήτηση γιά τά καλά ὅλο τό Αἰγαῖο. - Ὁ κ. Κοτζιάς κατά τήν ταπεινή γνὠμη μου εἶναι σαφῶς καλλίτερος ἀπό τούς ἀσχέτους πού προηγήθηκαν ἀλλά χειρίζεται λεπτότατα θέματα, πιθανῶς ἱκανότατα, ἀλλά μέ ἐν μέρει θεωρητικό προσανατολισμό, ὅπως ἐπισημαίνω ἀνωτέρω σέ σχόλιό μου.
      Καί αὐτός ὁ θεωρητικός του προσανατολισμός δέν ἔχει πλέον νά κάνῃ μέ μιά θεωρητική σαφήνεια πού στοχεύει στήν ἀμοιβαία διπλωματική κατανόηση, ἀλλά μέ μία πολιτική δήλωση πού μπορεῖ νά βλάψῃ, ὅπως ὀρθῶς ἐπισήμανε ὁ Καλεντερίδης. Καθ' ὅσον, ἡ κριτική ἐστιάζεται στό ἄστοχον τῆς δηλώσεως λόγῳ τῆς θέσεως ἀπό τήν ὁποία ἐξεπέμφθη καί τοῦ ἐπιλεγέντος χρόνου, σέ συνδυασμό προφανῶς πρός τά τεκταινόμενα μέσα στήν Τουρκία -πού σίγουρα ὁ κ. Καλεντερίδης θά γνωρίζει "κάπως" καλλίτερα.

      Διαγραφή
    5. Φίλε Αρίστο,συμφωνώ ότι οι "απέναντι" τραβάνε το σχοινί επικίνδυνα..το πόσο θα το τραβήξουν ακόμα,μένει να το δούμε...μέχρι στιγμής αναλώνονται σε "ψευτοτσαμπουκάδες" και η δήλωση Κοτζιά ήταν μιά ήπια αλλα σθεναρή απάντηση σε αυτούς, κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά απο Έλληνα ΥΠΕΞ!!Ούτε "σαλταδόρικες"ήταν,ούτε και παγίδευσαν την Ελλάδα πουθενά,όσο κι αν ο κ.Καλλεντερίδης,τυφλωμένος απο εμπάθεια,(φαίνεται πιά σε όλα του τα κείμενα που αφορούν την κυβέρνηση)προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο,βγάζοντας μας λίγο πολύ "ηλίθιους"!!Είτε συμφωνούμε ,είτε όχι με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,πρέπει να ομολογήσουμε οτι ο κ Κοτζιάς και με την στάση του στο Κυπριακό αλλά και στα Ελληνοτουρκικά,μέχρι τώρα,είναι ο καλύτερος ΥΠΕΞ που είχαμε ποτέ!!Και μας κάνει πραγματικά υπερήφανους!!Καλό σου βράδυ..

      Διαγραφή
  7. Ταϋγέτη.

    Ἄν δέν καταστραφοῦν τὰ γύρω κράτη πῶς θὰ δημιουργηθῆ τὸ μέγα κράτος ποὺ θὰ ἐκτείνεται ἀπὸ Νεῖλο μέχρι Εφράτη;Καὶ ἄν δὲν καταστραφῆ καὶ ἡ Ἑλλὰδα πῶς θὰ βγῆ τὸ σχέδιο Κίσσιγκερ ποὺ ἤθελε τὴν καταστροφὴ αὐτὴ γιὰ νὰ μὴ τοὺς ἐνοχλοῦμε(ὄχι βεβαίως τὶς ἨΠΑ) σὲ Βαλκάνια καὶ Μέση Ἀνατολή;

    Μὲ τέτοια ὅμως κυβέρνησι καὶ γενικῶς τέτοιους πολιτικοὺς σὲ τὶ νὰ ἐλπίζης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυριε Καλεντεριδη,αν και ειμαι τακτικος αναγνωστης των αρθρων/σχολιων σας,εν τουτοις σχολιαζω για πρωτη φορα.Ειπατε οτι ο Υπεξ θα επρεπε να ειναι πιο προσεκτικος , για να μην οδηγηθει η χωρα-με ευθυνη του- σε αυτοποαγιδευση και τελικο αποτελεσμα τον πολεμο και την αμοιβαια καταστροφη.Εχοντας μεγαλη εκτιμηση στην εμπειρια σας,και εχοντας ζησει απο κοντα την κριση του '87,οταν ενας ελλειπεστατος κατα τα αλλα ηγετης,εννοω τον κυριο Παπανδρεου, ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ για πολεμο την χωρα μεσα σε 24 ωρες,μονον με την παρουσια του τουρκικου πλοιου[εστω ως αφορμη],τοτε η ελλαδα δεν θα καταστρεφοταν?ο κος Κοτζιας με σαρδονιο χαμογελο και αποφευγοντας τις πιεσεις του κου Παπαχελα, εστειλε με τον πιο εντονο τροπο μεχρι τωρα, το μηνυμα στους "φιλους".Τι επρεπε να κανει στην τελικη?Μιλατε για πολεμο κυριε Καλεντεριδη, φυσικα ουτε να τον ακουσω δεν θελω,ο γιος μου υπηρετησε σε ειδικο οπλο και αυτος οπως και χιλιαδες αλλοι απλοι ελληνες θα τρεξουν αν χρειαστει,ΑΛΛΑ, στο ονομα του να μην παθουμε τιποτε ως χωρα, θα χαζογελαμε συνεχως?Αν ηταν ετσι ας μην καναμε τιποτε το '40,εξ'αλλου οι ιταλοι για αρχη, απλα ειχαν ζητησει αν εχω διαβασει καλα, διευκολυνσεις και διαδρομους..Προφανως οι προηγουμενοι ΥΠΕΞ,ηταν καλυτεροι με την σταση και συμπεριφορα τους εναντι των "φιλων", οχικυριε Καλεντεριδη ο Υπεξ μας εκανε κατι , πιθανον , αδιανοητο για αλλη ελληνικη κυβερνηση, τραβηξε πραγματι την πραγματικη κοκκινη γραμμη, που αν την διαβεις τοτε θα εχεις συνεπειες.Και κατι ακομη , ξερουμε αν πριν πει[ο Υπεξ] οτι ειπε, δεν ειχε κανει τις απαραιτητες ενημερωσεις στα αλλα κρατη?Εξαλλου ανακοινωθηκε κιολας οτι ειχαν ενημερωθει οι κυβερνησεις ηπα και ρωσσιας.Επισης εσεις ως πρωην στρατιωτικος δεν θα επρεπε να γνωριζετε, εαν και κατα ποσον υπαρχουν και διατηρουνται πολεμικα αποθεματα?δεν θα αναφερθω παραπανω στο θεμα.Και σας παρακαλω , μην βιαστειτε να με χαρακτηρισετε, ο τωρινος υπεξ ειναι απο τους καλυτερους πουν εχουν περασει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαββα,γνωριζω οτι εισαι, γνησια δημοκρατικος ανθρωπος και καλοδεχεσαι και την κριτικη και την διαφωνια .....Η Ελλαδα φοβικα απο τον Ιουλιο του 74 πολιτευεται εναντι της Τουρκιας...Ο γερος καραμανλης, και ο αβερωφ αποφασισαν οτι η Κυπρος κειται μακραν,και ουσιαστικα επετρεψαν την καταληψη του 40% της κυπριακης δημοκρατιας, ενω υπηρχε η δυνατοτητα στρατιωτικης αντιδρασεως(για αυτο και δεν τολμησαν να πατησουν ποτε ποδι στην Κυπρο).....Ο ψυχολογικος αντικτυπος αυτης της επιχειρησης δεν αντεστραφη ποτε , στην Ελληνικη ψυχη....Οι Ελληνες σαραντα τοσα χρονια αγοραζουμε πανακριβα οπλα , υπηρετουμε την πατριδα, πληρωνουμε εναν πανακριβο στρατο, για να εμπεζομεθα , μεχρι εξαχρειωσεως απο εναν γειτονα που συστηματικα, σαλαμοποιωντας μας, με πολλαπλες κινησεις, πριονιζει την εθνικη μας κυριαρχια....Ειμαι οχι μονο οπαδος της Ειρηνης, αλλα και οπαδος του οτι η λεγομενη " εθνικη αξιοπρεπεια" των υπερεθνικιστων (των πρωτων που θα λακισουν αν γινει κατι) δεν αξιζει μια μπροστα σε μια μανα η ενα πατερα που κλαιει εναν γιο σκοτωμενο....Ομως σαββα μου τελειωσαν πια οι κινησεις προς τα πισω....δεν εχει πια πιο πισω :απαγορευση επεκτασης χωρικων υδατων, επεκτασης εναεριου χωρου, αμφισβητησης κατοικημενων και ακατοικητων νησιδων , εικονικες προσβολες στρατιωτικων φυλακιων, δημιουργια παραλληλης διοικησης στην Θρακη, υπερπτησεις εθνικου εδαφους, παρενοχληση σε εθνικα θαλασσια υδατα, και μπορω να γραφω μεχρι το βραδυ, αχρειες συμπεριφορες των γειτονων.....Επισης αντιλαμβανομαι οτι οι αποφασεις αυτες, (για χαραξη κοκκινων γραμμων που η υπερβαση τους θα σημανει πολεμο) δεν περνονται με θυμικο τροπο αλλα με τερατωδη ψυχραιμια και σταθμιση ολων των παραγοντων....Ελα λοιπον να σταθμισουμε τους εξωγενεις παραγοντες, που λες οτι μπορει να κρυβονται πισω απο την επιθυμια ενος Ελληνοτουρκικου πολεμου : οι ΗΠΑ βρισκονται σε κολοσσιαια εσωτερικη συγκρουση αναμεσα στον συστημισμο και σε μια ανερχομενη Ουιλσονεια πολιτικη(προεδρος Ουιλσον), Η Γερμανικη Ευρωπη παραπαιει με ενδεχομενο στο τελος του χρονου να μην υπαρχει ενωση ουτε Ευρω, Η γειτονια μας ειναι για κλαμματα οπως σοφα περιεγραψες , και θα προσεθετα το Λιβυκο κινδυνο , και μια πιθανη οικονομικη αποσταθεροποιηση της Αιγυπτου, Η Ρωσσια αντιμετωπιζει τεραστιες δυσκολιες τοσο στον αμεσο περιγυρο της , οσο και στην Συρια ,και οσονουπω θα λουσθει και το τραγικο της σφαλμα να επιτρεψει την τουρκια να εισβαλλει στην συρια....Μεσα λοιπον σ αυτον τον ορυμαγδο εξελιξεων και αλληλοεπιδρασεων ανακαλυπτουμε οτι δεν υπαρχει ουδεμια σταθερα για να σταθμισουμε τον κινδυνο....Κοινως σαββα μου γινεται χαμος και στην αναμπουμπουλα χαιρεται ο λυκος..... Εχεις λοιπον την Τουρκια να κανει οσα κανεις δεν θα ανεχονταν ποτε, και εισαι μονος σου οπως ησουν παντοτε.... Το αυτονοητο λοιπον ερωτημα ειναι γιατι πλεον να μην βαλλεις κοκκινες γραμμες? Γιατι να μην πεις φτανει!!!!!Γιατι να εισαι εσυ ο ψυχραιμος και με αυτοσυγκρατηση? Ας επικρατησει η ψυχραιμια για μια φορα απο την αλλη πλευρα...Ας αποφασισει η ηγεσια της γειτονος οτι θα κερδισει αλλιως το δημοψηφισμα,ι οχι εις βαρος σου ....Ας παρει το ρισκο, να ξεφουσκωσει για παντα η Μπουγιουκ αηττητη Γειτων ,και οτι θα αναστραφει το ψυχολογικο ανακλαστικο, και ο φοβος θα φωλλιασει στην δικη τους ψυχη...Ας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Γνωριζω αριστα σαββα μου οτι παντοτε θα υπαρχουν συμφεροντα που θα θελουν να εξυπηρετησουν, τους δικους τους σκοπους πισω απο μια συγκρουση, αλλα πραγματικα πιστευεις οτι θα υπαρξει συγκυρια που θα ειναι εξαφανισμενα παντελως τετοιου ειδους συμφεροντα ωστε η αποφαση να παρθει προς ιδιον συμφερον? Δεν τα εζησες με τον Οτσαλαν? Δεν τα θυμισαι με τα Ιμια? ......Αυτο τους ειπε διπλωματικα ο Κοτζιας και αργησε : Κυριοι το ματι μας γυρισε φανειτε εσεις ψυχραιμοι και ησυχοι , γιατι ειμαστε ετοιμοι να μην ξαναπαμε τα οπλα μας στις παρελασεις αλλα να σας τα μαθουμε στην πραξη......ΥΟΚ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑς ΓΥΑΛΙΣΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν σχολιάζουμε,να διαβάζουμε ΚΑΙ προσετικά ΚΑΙ μέσα από τις γραμμές.
    Πού την είδατε την φοβικότητα;
    Διαβάστε με προσοχή τι λέω στο άρθρο και σταματήστε να υπεραπσίζεστε μια ατυχέστατη δήλωση.
    Αν γνωρίζετε κάποιον διπλωμάτη, ρωτήστε τον να σας πι την ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ του άποψη.

    Γράφω στο άρθρο:
    Μπορεί να διανοηθεί ο κάθε ουδέτερος παρατηρητής πόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καταστροφή της Τουρκίας αν εμπλακεί σε ένα πόλεμο με την Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της οποίας είναι σε θέση να επιφέρουν καίρια πλήγματα στις στρατιωτικές, κρατικές, βιομηχανικές και οικονομικές υποδομές, «άνευ ετέρας», όπως λέμε στην επιτελική γλώσσα.

    Για παράδειγμα, η Τουρκία μπορεί να δει να χάνεται την πρώτη μέρα το σύνολο του αποβατικού της στόλου και μεγάλο μέρος του πολεμικού της στόλου, ίσως δει κατεστραμμένα το σύνολο των διυλιστηρίων της, και –φυσικά– τις τρεις γέφυρες του Βοσπόρου.

    Και πόσα άλλα, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν πληροφορίες που έχω από την θητεία μου ως αξιωματικός σε ορισμένες θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ολο μου τον σεβασμο σαββα ,και επειδη διαβαζω μεσα απο τις γραμμες διαβλεπω μια εμπαθεια εναντι του Κοτζια......Για τα υπολοιπα, δεν ειδα αντιλογο.....

      Διαγραφή
    2. Αρα,νομιζω οτι θαταν σωστο και σωφρον να σκεφτομαστε σοβαρωτερα την ενοπλη συγκρουση.Εννοειται βεβαια θα πρεπει ναμαστε προετοιμασμενοι πολλαπλως και να εχει ευαισθητοποιηθει-εθιστει ο Ελληνικος λαος σε ενα τετοιο ενδεχομενο αντι να υποκειται σε ατοπες προπαγανδες περι ειρηνης και συμφιλιωσης των λαων στην Μεσογειο ή περι εθνικισμων κιαλλων συναφων μπουρδων...
      Η παγια αντιρρηση μου σενα τετοιο "θερμο" ενδεχομενο,ειναι να μην εμπλακουμε σε περιπετειες επειδη ακριβως το επιζητουν καποιοι τριτοι...

      Διαγραφή
    3. Σαββα το καταλαβαινουμε πρεπει να ειναι εξοργιστικο για σενα ν ακους για πρωτη φορα στην συγχρονη ιστορια μας για κοκκινες γραμμες απεναντι στην Τουρκια απο καποιον αριστερο ΥΠΕΞ. Μπορεις να αναπολεις οσο θες τους Παγκαλους, τις Ντορες, τους Βενιζελους και ολους αυτους με τις μεγαλες διπλωματικες προσπαθειες 40 χρονων, δεν θα σ ακολουθησουν και πολλοι ομως...

      Διαγραφή
  11. Χωρίς (γνωστόν τουλάχιστον) συνολικόν σχεδιασμόν γιά ὅλα τά ἐνδεχόμενα, πολλά ἀνεύθυνα μποροῦν νά λέγονται ἐν θερμῶ, ἤ καί νά γίνουν ὁρισμένα ἐν θερμῶ. Τουλάχιστον νά μήν πραχθοῦν περαιτέρω κινήσεις, χωρίς πλήρη ἐπίγνωση. Τό πότε εἶναι πλήρης ἡ ἐπίγνωσις δέν τό κατέχει μόνον ὁ κ. Κοτζιάς, αὐτό εἶναι νομίζω τό ὅλον ζήτημα τῆς ἀσκηθείσης ἀπό τόν κ. Σαββα Καλεντερίδη κριτικῆς - χωρίς νά εἶμαι καί ἐκ τῶν ἔσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο υπουργός Κοτζιάς καλώς έκανε μία ήπια δήλωση απαντώντας λεκτικά στις σοβαρές προκλητικές ενέργειες μιάς Τουρκίας που βρίσκεται σε παραζάλη.

    Τίποτε το τρομερό, και φυσικά τίποτε το δεσμευτικό ώστε να μιλάμε για αυτοπαγίδευση.

    Ας μην ξεχνάμε αυτούς που κάποτε χορεύανε με τους Τούρκους, ευχαριστούσανε δημοσίως τους Αμερικάνους, και οι "επιτόπου" χειροκροτούσαν για την υπερήφανη εξωτερική τους πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γνωρίζουμε αυτή την στιγμή ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.
    Γνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προκαλεί και ο βαθμός αυτής της πρόκλησης θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    Από τα δύο παραπάνω, και δεδομένου ότι η Τουρκία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το διεθνές δίκαιο, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Αν προσπαθήσουμε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Τουρκία θα εκβιάσει ένα θερμό επεισόδιο. Αν επιλέξουμε να κρατήσουμε ψύχραιμη στάση η Τουρκία θα παγιώσει αυτή την συμπεριφορά και θα έχουμε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Το επόμενο ίσως βήμα θα είναι να δούμε Τούρκους όχι 2 μέτρα από την βραχονησίδα αλλά πάνω της. Άρα αποφασίζουμε μεταξύ θερμού επεισοδίου και απώλειας εθνικής κυριαρχίας.

    Υπάρχει κάποιο άλλο πιθανό σενάριο? Γιατί δεν βλέπω του Τούρκους διατεθειμένους να σταματήσουν τις διεκδικήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο σουλτάνος είναι πολύ πιθανον εν οψει τουριστικης περιοδου που προβλεπεται ικανοποιητικος για την Ελλάδα και αντιστοιχα καταστροφικος για τον τουρκικο τουρισμο να επιχειρηση καποιο συντομο επεισοδιο που θα είναι καταστροφή για εμας.
    Κατά τα αλλα δεν είναι ανοητος αφου εχει στα χερια του το υπεροπλο των λαθρομεταναστών να εκτεθεί με πολεμικες ενεργειες αλλωστε οι τουρκοι κυβερνωντες είναι συνεπεις στο δογμα Οζαλ περι εκμουσουλμανισμου της Ελλαδος δια των λαθρομεταναστών.
    Απορω πως δεν αναφερθηκε η απαιτηση ερντογκαν περι αποσυρσης της Νατοικης δυναμης από το Αιγαίον αφου εκει κρυβεται το ζουμι.
    Επισης θεωρω στημενη από τους τουρκους την υποθεση των 8 ενώ αποκορύφωμα της προβοκάτσιας είναι οι 2 κομμαντος των μπερελι γι'αυτο πρεπει να ειμαστε εξαιρετικα καχύποπτοι και προσεκτικοι αφου αυτό θα προσπαθησει να το εκμεταλλευτεί ο παμπόνηρος ερντογκαν.
    Επισης θα πρεπει να προσεχτει η αναφορα Ρωσικών ΜΜΕ που αναφερομενα στην ενταση μεταξυ Ελλαδος-τουρκιας,δικαιωνουν την Ελλαδα εστω και με διπλωματικη ρητορεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ:
    Ἐξεπλάγην μέ κἀποιο δημοσίευμα πού εἶδα, πολύ σχετικό μέ τίς ἀνησυχίες τοῦ Σάββα Καλεντερίδη! Δέν χρειάζεται νά τό διαφημίσω. Τοῦτο μόνον : Οἱ τοῦ προληπτικοῦ χτυπήματος, ἐθνιστές καί μή, μᾶς λείπανε! ...
    _ Οἱ Ἕλληνες πατριῶτες, ὅταν χρειασθῆ, ἀμυνόμεθα. Δέν κτυποῦμε "προληπτικῶς".
    - Ἀπό τό ἕνα ἄκρον, αὐτό τοῦ καρσιλαμᾶ ἤ ζεϊμπέκικου ἤ τσιφτετελίου τοῦ Γεωργάκη (ὅ,τι καί ἄν ἦταν), ἕως τό ἄλλο ἄκρον, τοῦ γνωστοῦ ἐθνικιστοῦ πού προτρέπει σἐ ἐπίθεση, ἤ τοῦ τυχόν ὑπάκουου σέ οἱεσδήποτε προτροπές διεθνιστοῦ (δέν ἐννοῶ τόν κ. Κοτζιά), ἤ τοῦ τυχόν ἐξουσιομανοῦς πού νομίζει ὅτι μετά ἀπό ἔνα θερμό ἐπεισόδιον, θά καταστῆ ἰσχυρότερος εἰς τό "ἐσωτερικόν του", ὑπάρχει καί ἡ σώφρων μέση ὁδός. Αὐτή τῆς ἐθνικῆς ἀμύνης ὅταν χρειασθῆ.
    _Οἱ φωνές ὑπέρ ἑνός προληπτικοῦ κτυπήματος, εἶναι παντελῶς ἀνεύθυνες, ἀκόμη καί ὅταν τυχόν ὑπάρχουν διαβεβαιώσεις ἑνός ἤ περισσοτέων ἐκ τῶν μεγάλων. Ἀκόμη καί ἄν, ἤ μᾶλλον ἰδίως ἐάν, οἱ πέραν τοῦ Αἰγαίου παρόμοιες τέτοιες φωνές ἔχουν ξεσαλώσει καί δή ἀπό θέσεις ἐξουσίας, σημάδι σήμερα, ὅτι παρόμοιες διαβεβαιώσεις ἔχουν δοθῆ καί ἐκεῖ. Προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Οἱ Ἕλληνες πατριῶτες, ὅταν χρειασθῆ, ἀμυνόμεθα. Δέν κτυποῦμε "προληπτικῶς"<

      Κακώς, αν χρειάζεται. "Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", λέει ένα γνωμικό αγνώστου προελεύσεως. Και το έχομε ζήσει σε διαφόρους πολέμους, όπως αυτόν των 6 ημερών. Αντιθέτως, όταν οι Ισραηλινοί δεν ενήργησαν αναλόγως και εγκαίρως το 1973 (πόλεμος Yom Kippur), δυσκολεύτηκαν πολύ να τον κερδίσουν κι έθεσαν εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο.
      Το ζήτημα, λοιπόν, του χρόνου επιθέσεως είναι καθαρά στρατηγικό και ουδεμίαν ασφαλώς σχέσιν έχει με Ἕλληνες, ή Γερμανούς πατριῶτες.
      Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό, μάλλον είσαι εντελώς άσχετος με τέτοια θέματα (το πιθανότερο).

      ΥΓ: Γιατί γράφεις το αφήνω με ιώτα; Δεν απάντησε στην ερώτησή μου 24 Φεβρουαρίου 2017 - 4:37 μ.μ.

      Διαγραφή
    2. Γιά τά "ί"καί "΄η", ἀπάνησα καί δέν μπῆκε. "Ἀφίημι" εἶναι τό ρῆμα καί γράφεται στήν νέα Ἑλληνική καί ὡς ἀφίνω καί ὡς ἀφήνω.
      Γιά τό δέ προληπτικό χτύπημα, πρῶτον συνιστᾶ ἐπιθετική κίνηση, καί ὄχι ἀμυντική. Δεύτερον πρ΄πεει νά δίδεται ἀπάντηση ὅταν χρειασθῆ, ἀλλά σύμμετρη κατ'ἀρχήν μέ τήν ἐπιτιθέμενη δύναμη.
      Ἐκτός ἐάν τό σαφῶς μεγαλύτερο χτὐπημα εἶναι ἀναγκαῖο ἀπό στρατιωτικῆς ἀπόψεως, ὅταν δηλαδή ἤδη ἔχουν ἄρχίσει ἐχθροπραξίες.
      Προληπτικό χτύπημα, μή ἀμυντικό δηλαδή, πού ξεκινάει αὐτό τό μεγάλο κακό, ὀνομάζεται πολεμική ἐπίθεση. Ἀκόμη καί ἄν ἔχουν προηγηθῆ ὁρισμένες φραστικές προκλήσεις , προβοκάτσιες ἀπό δημοσιογράφους, μικροπαραβιάσεις μέ πλωτά μέσα μέ ὅπλα μικροῦ βεληνεκοῦς κλπ., πάλι ἐπίθεση εἶναι.
      Οἱ συνεχεῖς προκλήσεις εἶναι ἄλλης τάξεως, εἶναι ἴσως καί ἐπίθεση. Καί ὑπό προϋποθέσεις καλύψεως τῶν διεθνῶν παραμέτρων (διαμαρτυριῶν, διαβημάτων σέ ΟΗΕ, σέ μέλη Συμβουλίου Ἀσφαλείας κλπ), ἐνδέχεται νά δικαιολογοῦν ἀρκετά μεγαλύτερη ἀπάντηση. Πάλι ὅμως, ὄχι προληπτικῶς κατά κυριολεξία. Πάλι ἀμυντικῶς.

      Διαγραφή
    3. Στην αρχαία ελληνική είναι ἀφίημι, αλλά στην νέα δεν το έχω δει πουθενα ως αφίνω.

      Φυσικά επιθετική είναι (έγραψα παραπάνω μία ρήση) και πρέπει να δίνεται, αν και όποτε χρειάζεται. Κατά τούτο, δεν είναι θέμα ελληνικού ή άλλου πατριωτισμού, αλλά θέμα καθαρά στρατηγικό. Σού παρέθεσα παράδειγμα και φυσικά υπάρχουν κι άλλα.

      Κάνεις μέγα λάθος: Δεν είναι πολεμική επίθεση, αλλά καθαρά αμυντική. Και στην πυγμαχία λένε ότι κερδίζει αυτός που θα δώσει το πρώτο χτύπημα. Δεν λέω να προκαλέσομε πόλεμο, αλλά να αποκτήσομε την υπεροχή, αν αυτός επίκειται.

      Νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι σωστά το θέμα.

      Διαγραφή
  16. Σε προηγούμενό του άρθρο ο κ. Σαββίδης έγραψε ότι οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες των παραμονών του Β´ΠΠ. Στην περίπτωση της πατρίδας μας μοιάζουν με τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, με τη διαφορά, ότι δεν υπάρχει Μεταξάς στο τιμόνι, γεγονός, που με ωθεί στο να κατανοήσω τις προτροπές του κ. Καλεντερίδη. Σκεφθείτε τον τορπιλισμό της Έλλης, τη βαρύτητα και το ιταμό της πρόκλησης και πώς αντέδρασε η κυβέρνηση. Φοβάμαι όμως ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, δεν θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την επιθετική ενέργεια των εξ ανατολών αυτή τη φορά γειτόνων. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαζόμαστε ψυχικά για μια αξιοπρεπή απάντηση στην τούρκικη θρασύτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ήθελα να ενημερώσω όσους σχολιαστές/αναγνώστες τυγχάνει να μη το γνωρίζουν ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός,όταν υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου,απο τους πρώτους 2 υπουργούς που συμβουλεύεται είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.... Τη συνέχεια την αφήνω στην φαντασία του καθενός.

    Σε αυτό που πολύ σωστά γράφει ο Σάββας για τις ημέρες αποθεμάτων,παρακαλώ τονίστε το τουλάχιστον,γιατί αν είσαι προετοιμασμένος για ώρες,έχε γεια καημένε κόσμε....

    Στο μοναδικό που ψιλοδιαφωνώ είναι η πεποίθηση ότι ο ψυχάκιας ο Ερντογάν δεν έχει και τόσο στο νου του τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όλοι απευχόμαστε τον πόλεμο αλλά υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Διπλωμάτης δεν είμαι και μπορεί η δήλωση Κοτζιά να είναι ατυχής. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι το μήνυμ πρέπει να είναι σαφές στην Τουρκία, δεν διεκδικούμε τιποτα αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα. Όσο οι γείτονες ξέρουν ότι πάντα θα πρυτανεύει η λογική σε εμάς, τόσο θα αποθρασύνονται. Δεν μιλάω για γιούρια αλλά θέτω το εξής ερώτημα, ας υποθέσουμε ότι στέλνουν στρατιώτες και καταλαμβάνουν ένα ελληνικό νησί έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την παγίδευσή μας, προκαλώντας μας να απαντήσουμε, τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς? Θα πούμε ααα δεν πέφτουμε στην παγίδα σας? Προφανώς το αυτονόητο θα πρέπει να κάνουμε και ας μην έχουμε την στήριξη του ΝΑΤΟ κλπ. Ας ακούσουμε και τον καθηγητή Μάζη τι λέει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    https://www.youtube.com/watch?v=wG2IowiRCTQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ με τον κ. Καλεντερίδη. Ο κ. Ερντοαν χρειάζεται την ένταση,ίσως,κι ένα θερμό επεισόδιο.Οχι όμως πολεμική αναμέτρηση.
    Με το να "συνεργαζόμαστε" το βοηθάμε.
    Με μια πολιτική όμως κατευνασμού είναι Βέβαιη η δημιουργία ακόμη περισσότερων τετελεσμένων.Αυτα τα τετελεσμένα θα πρέπει"σύντομα" να υπερασπιστούμε είτε αγνοώντας τα και πληρώνοντας το τίμημα βλέπε ΑΟΖ,είτε σε κάποιο διεθνές δικαστήριο όπου καποια είναι σχεδον βέβαιο θα χάσουμε.
    Ο κ.Α.Παπανδρέου,αν λίγα Καλά μας άφησε να το θυμόμαστε,ένα μας το έδωσε το 87.
    Οι δυνάμεις που μπορούν να ελέγξουν τη Τουρκία,είναι αληθεια,σήμερα περνούν όλες συμπτωματικά μαζι,φάση εσωστρέφειας.ΚΑΜΊΑ ομως δε θέλει ακόμη έναν πόλεμο.Ούτε καν η Ρωσία που ίσως λόγω ΝΑΤΟ θα είχε λόγους για το αντίθετο.
    Τέλος,κατά τη γνώμη μου η πολιτική κατευνασμού - προσεταιρισμου απέναντι στη Τουρκία λοιπόν,εκ των αποτελεσμάτων της,ήταν ένα πείραμα απόλυτα αποτυχημένο.θα πρέπει νομίζω να εξετάσουν οι ηγεσίες του τόπου το λιγότερο ένα νέο μίγμα πολιτικής.Τουλάχιστον αυτό.
    Όσο για τα περί πολέμου...Φοβάμαι πως την απάντηση σ αυτά τη βρίσκει κανείς μας εύκολα σε όλα τα βιβλία ιστορίας της Ελλαδας.
    (Συγχωρήστε με για τα Ελληνικά μου.Έλληνες του εξωτερικού :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διάβασα τη συνέντευξη Κοτζιά προσεκτικά, οπότε επιτρέψτε μου μια παρατήρηση: Όταν πιεστικά (και κακώς κατά τη γνώμη μου) ρωτήθηκε από τον Παπαχελά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες μιλάει, απέφυγε επιμελώς να τις περιγράψει και απάντησε με νόημα "κόκκινες, ξέρουν αυτοί". Επομένως το τί είναι ή δεν είναι κόκκινη γραμμή παραμένει (και ορθώς) θέμα ερμηνείας, ακριβώς διότι θα ήταν μοιραίο λάθος να αυτοπαγιδευτούμε σε οριοθετήσεις που θα περιόριζαν τις κινήσεις μας. Ο πόλεμος που διεξάγεται είναι μέχρι στιγμής ψυχολογικός και σε αυτόν εντάσσονται και οι δηλώσεις Κοτζιά, και το στεφάνι του Καμμένου στα Ίμια και οι δηλώσεις / επισκέψεις του αρχηγού ΓΕΣ και οι καθημερινές αναφορές των καναλιών στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων κοκ. Και νομίζω δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς αφενός δεν μπορείς να μην απαντάς καθόλου στις κλιμακούμενες και ιταμές προκλήσεις του αντιπάλου και αφετέρου διότι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση είναι η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία.
    Ας μη βιαζόμαστε επομένως να κατακεραυνώσουμε τον Κοτζιά. Άλλωστε κόκκινες γραμμές υπάρχουν, είτε μας αρέσει είτε όχι (διότι αν εκ προοιμίου δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν δεν έχει νόημα ούτε αυτή η συζήτηση που γίνεται εδώ και κυρίως ούτε τα όπλα που συσσωρεύουμε με το υστέρημά μας). Υπάρχουν λοιπόν, αλλά δεν βρίσκονται χαραγμένες σε κάποια πέτρα. Βρίσκονται στο μυαλό και στην ψυχή εκείνων που θα κληθούν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις (όπως π.χ. υπήρξαν στην ψυχή του Μεταξά όταν απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο). Απλώς ας ευχηθούμε να μη χρειαστεί τελικά να μάθουμε ποιες είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε Καλεντεριδη έχετε δίκιο.Παρα τη γενικότερη διάλυση που έχουν βαρεσει τα κράτη της νοτιοανατολική μεσογείου και πέριξ,υπαρχει κράτος στην περιοχή ανέγγιχτο και που θα παραμείνει ανέγγιχτο.Θεωρώ σίγουρο ότι οι ηγεσίες της Ελλαδας και της Τουρκιας δεν θα πέσουν στη λουμπα να το ισχυροποιησουν ακόμη περισσότερο με το να αλληλοδιαλυθουν σε ένα πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κύριε Καλεντερίδη μακάρι η επίσημη πολιτεία να αξιοποιούσε ανθρώπους σαν και σας, με τη γνώση την εμπειρία και την οξυδέρκεια σας πάνω σε αυτά τα θέματα.
    Αν μη τι άλλο ο σεβασμός ακόμα και των κακών ξένων προς την πατρίδα μας θα ήταν πολύ διαφορετικός.
    Δυστυχώς η ανάλυση και η προσέγγιση σας δεν προσφέρεται για καφενειακού επιπέδου αναγνώσεις όπου ο διάλογος αντικαθίσταται με συνθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συμπερασματικα διαπιστωνω τα εξεις οτι.Η δηλωση του κ κοντζια ηταν ατυχης απαντηση σε μια κακη ερωτηση ,οτι θα πρεπει να ετοιμαζομαστε για ενα πολεμο 30 ημερων,οτι θα πρεπει ολοι να ειμαστε μετρημενοι σε διχαστικες ερμηνειες,οτι το περιβαλλον μας ειναι ρευστο κ δυναμικο .και κανοντας την ακομα μια αφαιρεση θεωρω οτι το αρθρο του κ καλεντεριδη προκαλεσε ενα γονιμο διαλογο.Καιοτι χειαζονται γερα νευρα κ μεγαλη προσοχη απο ολους μας. καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και σε ενα τετοιο παιχνιδι προφανωσ αφελεια δεν συγχωρητε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Περίμενα 30 χρόνια και βάλε να ακούσω έναν Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να λέει τα λόγια που είπε ο Κοτζιάς. Επί δεκαετίες όλοι οι πολιτικοί της χώρας προσπαθούν να εξευμενίσουν το τέρας με νουθεσίες, επικλίσεις της καλής μας θέλησης και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αποτέλεσμα μηδέν. Τώρα λέει επιτέλους ο Έλληνας ΥΠΕΞ τα αυτονόητα, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο Σουλτάνο της Άγκυρας και διαβάζω με θλίψη ότι ένας από τους λίγους συμπατριώτες μας που δυσαρεστήθηκε είναι ο Σάββας Καλεντερίδης! Αιδώς Αργείοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οταν γραφει για 40 χρονια διπλωματικων προσπαθειων με Παγκαλους, Ντορες, Γιωργακηδες και Βενιζελους, η θλιψη γινεται οργη.

      Διαγραφή
    2. ....και μην ξεχναμε οτι τοσα χρονια το τερας το εξευμενιζαμε με κουμπαριες και ζειμπεκικα. Φτου κακα στις κοκκινες γραμμες, ενα ζειμπεκικο θα τα λυσει ολα! Τοσο σοβαρη εξ.πολιτικη και διπλωματια εχουμε ζησει τα προηγουμενα 42 χρονια που αναπολει ο κος. Σαββας....

      Διαγραφή
  26. Τα σχόλια είναι η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.
    Μια κοινωνία που το πολιτικό σύστημα την έχει καταντήσει πολιτικά αδαή και έτοιμη να παρασυρθεί από τον οποιοδήποτε σαλταδόρο.
    Δεν πειράζει.
    Το ξέρω ότι θέλει κόπο αυτή η προσπάθεια.
    Ο εύκολος δρόμος θα ήταν αυτός των "μυστικών κονδυλίων", του σαλιγκαριού, του γλυψίματος και του εξαπτέρυγου πολιτικών απατεώνων.
    Ο δύσκολος δρόμος είναι ο δρόμος της ειλικρίνειας και της σκληρής αλήθειας.
    Σας συνιστώ όλους να διαβάσετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στον ατυχή πόλεμο του 1897.
    http://www.ime.gr/chronos/12/gr/1833_1897/foreign_policy/facts/08.html
    Για να δείτε ποιοι τυχοδιώκτες μας οδήγησαν σε μια ταπεινωτική ήττα και μια ακόμα εθνική καταστροφή και πόσο μοιάζουν οι σημερινές συνθήκες με τις τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάββα, προσφάτως έχεις ισχυρισθεί ότι

      α)η Ελλάδα υπερέχει τής Τουρκίας στα συμβατικά όπλα
      β)η Τουρκία έχει ήδη ανοικτά μέτωπα (αυτό το λέω εγώ),

      όθεν δεν είναι σε θέση να συγκρουσθεί με την Ελλάδα, διότι γνωρίζει ότι θα υποστεί σοβαρές καταστροφές και θα θέσει την αρτιμέλειά της σε κίνδυνο. Συμφωνώ απολύτως.

      Επί πλέον, η εν Ελλάδι κ.γ. δεν ευνοεί κλίμα πολεμικό, η δε έξωθεν στήριξη τής Ελλάδος σε ενδεχομένη σύρραξη με την Τουρκία είναι ανύπαρκτη.

      Τούτων ούτως εχόντων, το παράδειγμα τού 1897 είναι μάλλον ατυχές, διότι:

      α) Ως απεδείχθη, η Τουρκία ήταν σε θέση να διεξαγάγει νικηφόρο πόλεμο κατά τής Ελλάδος
      β) Η κ.γ., τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη ευνοούσαν την επέμβαση στην Κρήτη και μάλιστα η ελληνική κ.γ. απαιτούσε την επέμβαση στο νησί, όπου οι Τούρκοι και πάλι κατέσφαζαν ανηλεώς.

      Το ερώτημα είναι: Γνώριζε η κυβέρνηση Δηλιγιάννη, αν και κατά πόσον η Τουρκία μπορούσε να νικήσει την Ελλάδα και τι πιθανότητες υπήρχαν να κηρύξει η Τουρκία πόλεμο στην Ελλάδα, λόγω επεμβάσεως τής τελευταία στην Κρήτη; Το μόνο που σαφώς γνώριζε, όπως το γνωρίζει και σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη.

      Εγώ τα έχω και άλλοτε επισημάνει αυτά, αλλά δέχτηκα πυρά από τούς υπερπατριώτες, που νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι παιχνίδι.

      Τέλος, η δήλωση Κοτζιά ήταν, νομίζω, επιβεβλημένη και κάθε άλλη θα εκλαμβάνετο ως δήλωση αδυναμίας κι έλλειψη πολιτικής βουλήσεως (και πάλι) να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας και τα δίκαιά μας.

      Μήπως πρέπει να αναστρέψεις τα ψηφία στο 1897 και να τα κάνεις 1987;

      Διαγραφή
    2. Το 1987 ήταν μια φτιαχτή κρίση, για να φθάσουμε στο Νταβός και να γίνει γκρίζο ολόκληρο το Αιγαίο, αφού τότε με το Μη πόλεμος, δεχτήκαμε να μην γίνονται έρευνες στο σύνολο του Αιγαίου, ούτε από Τουρκία, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ.
      Με το πρωτόκολλο της Βέρνης, 1977, είχαμε δεχτεί να μην γίνονται έρευνες μόνο στην αμφισβητούμενη γραμμή οριοθέτησης.
      Καλό είναι να διαβάσουμε ιστορία, για να δούμε τι επιδιώκεται και ποιος παίζει παιχνίδια, υπέρ και εις βάρος τίνος.

      Διαγραφή
    3. Ναι... όπως το "GO BACK κυρία Μέρκελ!!!"
      Τι να πει κανείς...

      Διαγραφή
  27. Στο άρθρο αναφέρεται: «Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, για να μην οδηγηθούμε σε αυτοπαγίδευση;...» .
    Έχουμε απέναντί μας έναν αλλόφρονα μεγαλομανή που έχει διακινδυνεύσει σε πολλές αλαζονικές επιλογές και έχοντας “σπάσει τα μούτρα του” είναι έτοιμος (πιθανότατα) να κάνει μιάν ακόμα απονενοημένη κουτουράδα με την νοοτροπία τού χαμένου τζογαδόρου, ο οποίος επιλέγει αυτοκαταστροφικά ως επόμενη , μια κίνηση ίσως και πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες ˙ ανεξήγητο μεν με την φυσιολογική λογική, που όμως μπορεί να συμβεί .
    Με τα δεδομένα αυτά προ οφθαλμών η προτροπή τού Σάββα Καλεντερίδη, δεν είναι ηττοπαθής (όπως κάποιοι σχολιαστές εσφαλμένα υπολαμβάνουν) αλλά στρατηγική: Μέτρα τα λόγια σου έχοντας υπ’ όψη ότι ο τούρκος δεν παίρνει από λόγια ˙ αντίθετα λέει πληθωριστικές μεγαλοστομίες. Λάβε υπ’ όψη σου ότι αν προβάλλεις τόσο ηχηρά τις κόκκινες γραμμές , δείχνεις ως εάν τάχα εσύ να προκαλείς με την λογική τού “έλα αν τολμάς” ˙ εννοείται ότι θα τις υπερασπιστείς όλες τις γραμμές σου ˙ δεν χρειάζεται να μετέρχεσαι διάλεκτο προκλητικών, εφ’ όσον απέναντι στην “νευρική δύναμη”, συμφέρον μας είναι να είμαστε
    η “ήρεμη δύναμη” . Αποφασιστική, αλλά με μετρημένα λόγια .
    Ήδη βγαίνει το “ΤΣΕΣΜΕ” ˙ ήδη σού πατάει “κόκκινη γραμμή σου” ο τούρκος ˙ ήδη καλείσαι να επιβεβαιώσεις την αποφασιστικότητά σου .
    Ήδη ˙ ως που θα φτάσεις για να μην σε λοιδορούν μεθαύριο ότι “είπες, αλλά δεν τόλμησες” ; Τι πράττεις ; θα επαναλάβεις τις διακηρύξεις;
    Είσαι δεσμευμένος πλέον, απέναντι στα ήδη συμβαίνοντα να πράξεις.
    Και εννοείται ότι πρέπει να αντιδράσεις με πράξεις αμέσως και σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αφού υπερέχομε οπλικώς τής Τουρκίας, τουλάχιστον στα συμβατικά όπλα, κατά δήλωση Καλεντερίδη, πού είναι το πρόβλημά σου;

      Διαγραφή
    2. Συγνωμη στους φιλους του Σαιτ αλλα που ειδατε εκ μερους του Κοτζια πληθωριστικες μεγαλοστομιες?Και ειδικα οταν υπαρχει τετοια πολυετη υποχωρητικοτητα? Το οτι εξυπονοησε το αυτονοητο οτι αν βγουν σε ακατοικητο η κατοικημενο νησι θα υπαρξει, αντισταση?
      Αν βγει δε το ΤΣΕΣΜΕ και κανει σεισμολογικες ερευνες και οχι βολτες, εχεις το σκηνικο του Μαρτιου του 87......Τι θα κανεις?
      Το σαιτ εχει γραμμη κατα του Κοτζια και στο κυπριακο και στο Αιγαιο, στοπ το καταλαβαμε......Εχει τους λογους του ο Σαββας δικο του ειναι, αρθρογραφει κριτικαδεκτο...Και εμεις ομως εχουμε δικαιωμα να κρινουμε αυτο βλεπουμε και να συγκρινουμε με τον οποιονδηποτε ανεκδιηγητο τυπου Ντορας περασε απο το ΥΠΕΞ......

      Διαγραφή
    3. "διαλεκτο προκλητικων" φιλε μου οι κοκκινες γραμμες ε? Αχ τι ωραια ηταν τα τελευταια 42 χρονια που ειχαμε σοβαρη πολιτικη και διπλωματια και ακουγαμε τα "ευχαριστουμε του αμερικανους"!

      Διαγραφή
  28. Οι εκβιασμοί σε βάρος της χώρας μας δεν είναι Τουρκικής κατασκεύης. Ο Ερντογάν λειτουργεί κατόπιν συνεργασίας του με τους δανειστές μας, και αυτοί τον κρατούν ακόμα στην εξουσία. Διαφορετικά θα τον είχαν φαρμακώσει, το μόνο εύκολο στις μέρες μας με χίλιους τρόπους. Ζει και παίζει μέσα στο παιχνίδι. Είναι ακόμα χρήσιμος. Υπόψην, και το 1964, με την πρώτη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο άρχισε η Ελλάδα να πληρώνει χαράτσι στους παλιούς δανειστές οι οποίοι το 1955, όταν άρχισε η ΕΟΚΑ, άρχισαν και αυτοί τις πιέσεις για να πληρώσουμε τα σβησμένα χαρατσοδάνεια από το 19ο αιώνα. Το 1964, με το πιστόλι του πολέμου στον κρόταφο, άρχισε η χώρα μας να πληρώνει παράνομα χαράτσια και τόκους επι αυτών, συν πρόσθετες αξίες.

    Το σημερινό σενάριο με τους Τούρκους το παίζουν οι δανειστές μας από το 1821 μέχρι σήμερα. Εμείς τσιμπάμε, και κάθε φορά δια του πολέμου μας ξαναχρεώνουν μέχρι τα αυτιά.
    Ο πόλεμος όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα ρημάξει και τις δύο χώρες. Δεν τον έχουμε ανάγκη, διότι από μόνη της η Τουρκία θα κατασταφεί. Το θέμα είναι αν θα προχωρήσουμεσε μια ουσιαστική και σε βάθος στρατιωτική και οικονομική συμμαχία με τις ΗΠΑ και όσες δυνάμεις δεν θα παίζουν τους γείτονές μας εναντίον μας για να μας γονατίζουν και να μας λεηλατούν κάθε τόσο. Αν ανοίξουν τα μάτια των Αμερικάνων και δουν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του Αιγαίου, τον απύθμενο πλούτο του, και συνεργαστούν για την αξιοποίησή του, τότε θα μπουν οριστικά στο ουσιαστικό παιχνίδι ελέγχου της περιοχής. ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΩΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ. ΟΣΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΧΤΑΡΜΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κατ'αρχήν συμφωνώ με τον σχολιαστή ARISTOS GEITON. Eπιπλέον προσθέτω τα ακόλουθα.Τα μέλη της κυβέρνησης και ιδίως ο υπουργός εξωτερικών και αμύνης θα πρέπει να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις του.Ας θυμηθούμε τους κομπασμούς του Σημίτη από το βήμα της βουλής,λίγες ημέρες πριν από την από την ήττα μας στα ίμια.Ο συνετός ηγέτης προετοιμάζει την άμυνα της Πατρίδος του από τον καιρό της ειρηνης, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα.Μερικά απ'αυτά είναι.Καλιέργεια αισθήματος φιλοπατρίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδεύσεως.Επιβάλλει ισονομία στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος και δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες,πατάσσοντας το έγκλημα και την αυθαιρεσία.Διατηρεί καλές σχέσεις με χώρες που έχουμε κοινά συμφέροντα.Φροντίζει ώστε η χώρα να είναι αυτάρκης σε αγαθά για την σιτηση του πληθυσμού και εφόδια για την διεξαγωγή ενός πολέμου.Κατασκευάζει αμυντικά έργα όπου κρίνεται αναγκαίο,μετά από εισηγήσεις της ηγεσίας του στρατεύματος.Απαγορεύει τον καμματισμό στις ένοπλες δυνάμεις,στα σώματα ασφαλείας και στην Ε.Υ.Π. Τέλος εξοπλίζει το στράτευμα με τα κατάλληλα οπλικά συστήματα τη εισηγήσει της ηγεσίας του στρατεύματος.Το ερώτημα που τίθεται είναι τι απ'όλα αυτά γίνεται σήμερα στην Πατρίδα μας και ας βγάλει μόνος του, τα συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είναι δυνατόν να γινεται τέτοιου είδους επίθεση στον πιό καταρτισμενο ΥΠΕΞ των τελευταίων δεκαετιών που μαζί με τον Παπαγγελοπουλο; (που προσπαθεί να ξεσκεπασει τη Μαφία της ληστειας των κρατικών ταμειων)αποτελούν ότι καλύτερο εχει να επιδείξει αυτή η κυβερνηση;
    Δεν γνωρίζω τη δήλωση αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι είμαστε με τη πλατη στο τοίχο μετά το Κυπριακό, το Νταβός, τα Ιμια, τον Οτσαλάν ,τον Ηλιακη τα 18νησιά τα αεροπλάνα και υποβρύχια που κανουν σουβλακι τα
    Ελληνικά χωρικά ύδατα και εναεριο χωρο.
    Όλα τα παραπάνω κάποιοι τα πέτυχαν με την διαφθορά, τη δουλικοτητα και το ακρατο κομματισμο.Ειναι τυχαίο οτι οι Ανανιστες (Γιωργακης,Ντόρα, Πάγκαλος κλπ) ηγηθηκαν του κρισιμου ΥΠΕΞ;
    Οσον αφορά τους διπλωμάτες μας ,δεν εχουν καμια ευθυνη για ολα αυτά; Πολλοί εξ αυτών θυσαυρισαν στέλνοντας στην Πατρίδα ολα τα ρεμαλια της Τσετσενιας και οχι μονον.
    Για την αναφορα που γίνεται σε 30 ημέρες ειμαι βέβαιος οτι ειναι ΟΚ αν κρινω απο τις μεχρι τώρα ουσιαστικες ενέργειες απο του ΥΠΕΘΑ στα υποβρύχια που ειχαν παρκαρισμενα στο Σκαραμαγκά (απο καποιους που ειχαν τα στικακια κρυμμενα και τους κουνιαδους εμπλεκομενους σε σκάνδαλα) τις ΤΠΚ,τα νεα 15 Σινουκ,τα 70 επιθετικα Ε/K κλπ. Αυτοι λοιπόν που εκαναν εξοπλισμους μονο οταν υπηρχε μιζα, που επερναν αρματα χωρίς πυρομαχικά και υποβρύχια χωρις τορπίλες, που έκλεισαν με διαφορες μεθοδευσεις τα Ναυπηγεία και τις Αμυντικές Βιομηχανιες δεν εχουν το δικαιωμα να το παιζουν Πατριωτες.
    Οσον αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου δεν ειναι ο φανατικός Ανανιστης; Αυτος δεν στοχοποιησε τον Γκοτζια και καποιους Καθηγητές ως σκληροπυρηνικους ; Μονος του με την Βικτώρια των ΗΠΑ δεν μεθοδευσε τη συνοδο και παγιδευσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ που κληθηκε να βγαλει τα καστανα απο την φωτιά και να ακυρωσει τη συμφωνία λογω της αυτοκαταργησης της Δημοκρατίας Κύπρου;Άλλωστε πότε είχε συμπεριληφθει στην ατζεντα των συζητησεων το θέμα αποχωρισης των Τουρκικών Στρατευμάτων; Μήπως ειχε τεθεί ποτέ το θεμα εισβολής και κατοχής απο τον Γιωργακη η τη Ντορα και δεν το θυμαμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το άρθρο,την δεδομένη στιγμή είναι ηττοπαθές και διχαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Διαβάστε και κρίνετε αντικειμενικά. Δεν ωφελεί την πατρίδα ο παραμορφωτικός φαός:

    Σε συνέντευξη στον Παπαχελά, τότε που μίλησε για κόκκινες γραμμές, ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει με αφορμή την άγρια πρόκληση ανήμερα της κρίσης των Ιμίων, όταν τουρκική πυραυλάκατος είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να αποβιβαστεί στα Ίμια καθώς η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.
    Σημειώνεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν είχε κάνει ΚΑΜΙΑ ανακοίνωση για εκείνη την σοβαρότατη πρόκληση.

    Αολούθησε η εξής δήλωση Τσαβούσογλου:
    «Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα διατυπώνει και μια σαφή απειλή με αφορμή όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο του 1996 προσθέτοντας πως: «Ας μην ξεχνάμε ότι πατήσαμε πόδι σε όλα τα μέρη που έπρεπε. Η στάση μας για τα Ίμια είναι ξεκάθαρη».

    Και ακολούθησε η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ:

    Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με σημερινές δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu

    Εκτύπωση
    Επικαιρότητα - Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες
    Σάββατο, 25 Φεβρουάριος 2017
    Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του.

    Δεν κρίνω, δεν σχολιάζω.
    Σχολιάστε εσείς.
    Μου είναι πολύ χρήσιμο, για τη μελέτη της Ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σαββα ρωτα και τους διπλωματες που επικαλεστηκες πρωτυτερα, αυτη ειναι μια κομψη διπλωματικη δηλωση αφου υπηρξες σκληρος και εδωσες το μηνυμα....Και ο τουρκος σου εδωσε την αυτονοητη απαντηση, αυτη που γνωριζεις οτι εγινε εφικτη απο λαθη και παραλειψεις προκατοχων σου....Και τελικα η αποτομη σκληρυνση της Ελλαδας (το εχεις αναρωτηθει) μηπως οφειλεται σε πληροφοριες αλλων αξιων συναδελφων σου στην ΕΥΠ που τις μεταδιδουν? Η ποιοτικη αναβαθμιση τηε ελληνικης απαντησης δεν σε ξενιζει? Τρελλαθηκε ο ανανιστης Κοτζιας που κατ εσε ειναι υποχωρητικος στο κυπριακο , αλλα στο ΑιΓΑΙΟ εβγαλε αλλο σκληρο προσωπο? Δεν σε κανει αυτο να αναρωτιεσαι?Μηπως αντιφασκεις?

      Κατα τα αλλα οπως βλεπεις απο τις αν 56 ανηρτημενες γνωμες σκεπτομενων πατριωτων (γιατι αυτοι ειμαστε το κοινο σου) εχουν αντιθετη αποψη , το αισθητηριο αυτου του κοσμου λεει οτι σωστα ανεβηκαν οι τονοι.....τωρα αν νομιζεις οτι πρεπει να αλλαξουμε γνωμη , τι να πω ειναι μια σεβαστη αποψη.....

      Διαγραφή
    2. Κώστα
      αν δεν κατάλαβες από τα παραπάνω τι έγινε και τι υπάρχει κίνδυνος να γίνει, σηκώνω τα χέρια ψηλά.
      Δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο.
      Απλά, για άλλη μια φορά διαπιστώνω σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η Ελληνικός λαός.
      Να περιμένει τον σωτήρα, που πάντα αποδεικνύεται απατεώνας, σαλταδόρος της εξουσίας και εξ αντικειμένου ενεργούμενο άλλων, με καταστροφικά αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    3. Καταλαβα τι εννοηθηκε απο την δηλωση του Τουρκου...Δεν αλλαζει κατι, και εκει να ξαναβγουν για εμας τι αλλαζει? Σε ευχαριστω θερμα για τις παντοτε ευγενικες σου απαντησεις......και ας εχουμε αλλη οπτικη ενιοτε!!!!

      Διαγραφή
    4. "Η ποιοτικη αναβαθμιση της ελληνικης απαντησης δεν σε ξενιζει?"
      Ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής απάντησης θα ήταν να αναβαθμιστεί η ισχύς της πατρίδας στο διεθνές γίγνεσθαι των διακρατικών σχέσεων και συμμαχιών.
      Τα υπόλοιπα είναι για το καφενείο.

      Διαγραφή
    5. Είναι περίεργο και ανεξήγητο. Ξαφνικά ο Κοτζιάς παραλίγο να εμφανισθεί ως κάτι σαν Κολοκοτρώνης που στέκεται αγέρωχος απέναντι στον τούρκο και τού εφιστά την προσοχή: «Πρόσεξε. Πλησίασες την παραβίαση κόκκινων γραμμών».
      Παραλίγο.
      Και όμως πολλοί ενθουσιάστηκαν για τον σκληρό υπουργό που επί τέλους σήκωσε ανάστημα. Και πανηγύρισαν για τον ηρωικό Ελληναμύντορα! Και ο Σάββας Καλεντερίδης που σχολίασε με την φράση : «Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, για να μην οδηγηθούμε σε αυτοπαγίδευση;» θεωρήθηκε αντιΚοτζιακός, ηττοπαθής, εχθρός τού ηρωικού υπουργού. Τού ηρωικού υπουργού με την πληθωρική παρρησία.
      Παρρησία , αλλά για λίγο όμως.
      Διότι μόλις ο τσάμπα μάγκας ψευτονταής τούρκος ξανάπιασε τις πληθωριστικές μεγαλοστομίες, ο Έλλην Υπουργός “κόσμιος” και “ανώτερος” τού απήντησε:
      «Oh! You are not a gentleman! Ο τρόπος σας δεν προάγει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δεν ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό μας. Οh dear! Oh dear!»
      Ο οσμανλήδης ψευδάργυρος υπουργός τής ξεφτιλισμένης παραλίγο "πάλιαυτοκρατορίας" τού λέει «ναι ρε, πατάμε όπου θέλουμε και αν κοτάς εμπόδισέ μας» και ο παραλίγο Πολέμαρχος το “γυρίζει” και αρχίζει να λέει για νομικό πολιτισμό και χαμηλό επίπεδο αντίληψης και πολιτικής κατανόησης !!
      Επομένως αποδεικνύεται ότι και βέβαια ο υπουργός (που πράγματι στην Γενεύη δεν ήταν τόσο “λίγος” όσο φοβόμασταν) θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του . Όχι γιατί τού το λέει ο x σχολιαστής, αλλά διότι πριν αλέκτορα φωνήσαι έδειξε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει αυτός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, να τραβήξουν σε επόμενες κινήσεις αντίστοιχες των αποφασιστικών και σχεδόν απειλητικών δηλώσεων.
      Πρόσεξε μην λές λόγια στα οποία δεν θα ανταποκριθείς αύριο, για να μην σε λοιδορούν μεθαύριο ότι “είπες, αλλά δεν τόλμησες”.
      Δυστυχώς και είμαστε εμείς με τις ανακολουθίες μας αυτές, που κάνουμε τον γελοίο loser σουλτάνο να μοιάζει ως δήθεν ισχυρός και ικανός να εμποιεί φόβο.
      Κρίμα. Διότι εκεί στα δρώμενα τής Γενεύης ο Κοτζιάς παραλίγο να φανεί επαρκής. Και όμως τόσο γρήγορα αυτοκαθαιρέθηκε από τον ρόλο που ξεκίνησε να υποδυθεί.

      Διαγραφή
    6. Σαββα υποτιμας την νοημοσυνη αυτου του λαου που εχει ζησει Παγκαλους, Ντορες, Γιωργακηδες, Βενιζελους, κουμπαριες, ζειμπεκικα και αλλα τοσο ωραια αυτα τα 42 χρονια που μας λες οτι ειχαμε σοβαρη διπλωματικη πολιτικη. Και αν θεωρεις οτι ο Κοτζιας ειναι απατεωνας και εθνοπροδοτης θα πρεπει να βγεις και να εξηγησεις πολυ συγκεκριμενα και με στοιχεια που το στηριζεις αυτο, αλλιως δεν κανεις τιποτε παραπανω απο αντικυβερνητικη ρητορικη σε εθνικα θεματα.

      Διαγραφή
  33. Nobody understands / respects us because we don't have any red lines. And it is better to go to war now and go with the morale high. In 5 years we will not have a chance against Turkey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η Ελλάδα αντί να εκμεταλλεύεται το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικος ,πνευματικός και πολιτισμικός συνομιλητής του δυτικού κόσμου έχει καταντήσει καρπαζοεισπράκτορας της οικουμένης.
    Αυτό δεν οφείλεται μόνο στους κακούς ξένους οι οποίοι κοιτάζουν απλά και μόνο το συμφέρον τους στα πλαίσια του διεθνούς γίγνεσθαι των διακρατικών σχέσεων που είναι σχέσεις δύναμης.
    Οφείλεται πρωτίστως στο τρισάθλιο πολιτικό σύστημα της χώρας που στέρησε απο την πατρίδα τον δυναμισμό και την ικανότητα του Ελληνισμού να συνομιλεί επι ίσης όροις τόσο με Ανατολή όσο και με Δύση.
    Ψηλά γράμματα αυτά για τις αντιδραστικές προς την κοινωνία ιδεολογίες των κομμάτων.
    Ο κύριος Κοτζιάς μέλος και αυτός της Συριζαιας Αριστεράς!!! έχει παρασυρθεί σε ένα παιχνίδι δηλώσεων άνευ ουσίας στο οποίο η Τουρκία πάντα θα έχει τον έλεγχο και θα μιλά από θεση ισχύος καθώς αυτή το προκάλεσε και αυτή εξυπηρετεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μπήκαμε σε μια αντιπαράθεση ,λεκτική ευτυχώς,τυπου μαγκιάς ,υπουργών μαλιστα,που μεχρι στιγμης κανεις δεν τράβηξε το σπαθί του...Και οποίος το βγάλει πρεπει να το ματώσει,αλλοιώς δεν μπαίνει στη θήκη του.Και στην κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικα εμεις θα επρεπε να υπήρχαν πολιτικά ατομα αυξημένης ευθύνης ,νοημοσύνης και διπλωματίας και οχι κατι ρεντικολα τυπου κόκκινων γραμμών( χρώμα που βρίσκανε και αυτοι),που πλήθηκσν και γίνανε ροζ....
    Οπως ειπα και στο αλλο θεμα του Σαββα περί υπεροχής μας κλπ κλπ, δεν θεωρω οτι περαν του ανθρώπινου παράγοντα εχουμε σοβαρή υπέροχη για κατι τετοιο.Επιπλεον σημερα μιλαμε για μια χωρα ,και κανεις να μην το ξεχνάει αυτο,δέσμια,οικονομικα καταστρεμενη,χωρις δυνατότητα άσκησης οιανδήποτε δίκης της γραμμής.Εκτος και αν πιστεύεται οτι θα μας αφήσουν να κάνουμε του κεφαλιού μας...
    Άρα ο διεθνής παράγοντας θα ειναι αυτος που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στις κοκορομαχίες μας.Μακαρι και οι δυο υπερδυνάμεις να εχουν συμφωνήσει σε μια γραμμή κουρέματος της τουρκικής ισχύος,που τα τελευταία χρονια και συνεχώς αυξάνεται σε ποσότητα και ποιότητα αλλα και σηκώνει κεφάλι αγένειας προς τους δυο ,ε εντελως δικη της γραμμή για την περιοχη.Αν λοιπον αυτο εχει αποφασιστεί στα σκοτεινά γραφεια των παρασκηνίων τοτε θα γίνει πραξη και ιςως να μας δωςουν και σε εμας εναν ρόλο...
    Αν ομως εχει αποφασιστεί να δωθεί καποιο αντάλλαγμα στο Αιγαίο,-Κύπρος η Θράκη έναντι του κουρδικού κρατους τοτε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η σημαντικη λεπτομερεια που για καποιο (προφανη) λογο δεν μπαινει στην αναλυση του κου. Σαββα ειναι οτι η δηλωση του ΥΠΕΞ για κοκκινες γραμμες δεν ηταν ετσι απλα οπως παρουσιαζεται μια δηλωση που εγινε σε μια συνεντευξη σε ενα καναλι,ηταν μια δηλωση που ανεφερε ο ελληνας ΥΠΕΞ οτι ΕΧΕΙ ΠΕΙ στον γειτονα σε διπλωματικο επιπεδο. Βεβαια μπορει καποιοι να προτιμανε τις διπλωματικες ενεργειες 42 χρονων που βασιζονταν σε κουμπαριες και ζειμπεκικα, αλλα καποιοι αλλοι σαν και εμενα προτιμανε τετοιες διπλωματικες ενεργειες που καθοριζουν κοκκινες γραμμες στην αντιπαλη πλευρα. Ο καθενας εχει τις προτιμησεις του, ο κος Σαββας διαλεγει απ οτι φαινεται ζειμπεκικα και κουμπαριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Είναι πολύ επικίνδυνο να τζογάρεις στα εθνικά θέματα.
    Αφού έσκισαν τα μνημόνια, διέγραψαν μονομερώς το χρέος, κατήργησαν τον ΕΝΦΙΑ, έδωσαν 14η σύνταξη, εισέπραξαν δις από τις λίστες Λαγκάρντ κλπ, εισέπραξαν δις από τις πολεμιές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, κάνοντας τα μούτρα κρέας της Λαγκάρντ και των γερμανών, τώρα έρχονται να τζογάρουν και στα εθνικά θέματα.
    Ο Ιωαννίδης, το 1974, μιλούσε για ένωση της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.
    Είδαμε τι επακολούθησε.
    Τα εθνικά θέματα δεν τα χειριζόμαστε έτσι.
    Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ορισμένων αγνών Ελλήνων για μια υπερήφανη εξωτερική πολιτιή απέναντι στην Τουρκία.
    Όμως αυτό δεν γίνεται έτσι.
    Διαβάστε τι είπε ο Μητροπολίτης Μόρφου και τι είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του μαλακού υπογάστριου της Τουρκίας.
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/02/blog-post_545.html
    Επίσης διαβάστε για το κατενάτσιο, το σύστημα έγινε διάσημο από τον Αργεντινό προπονητή Χελένιο Χερέρα, που το εφάρμοσε στην Ίντερ.
    Τέλος, επειδή ορισμένοι λένε πολλά, τους καλώ να αντιληφθούν πόσο εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε έναν άνθρωπο που έκανε την εξής διαδρομή ΚΚΕ - ΓΑΠ - Σαμαράς - ΣΥΡΙΖΑ.
    Έναν άνθρωπο που στήριξε το καταστροφικό Σχέδιο Αννάν και ήταν βασικός σύμβουλος του ΓΑΠ!
    Τι έγινε ξαφνικά τώρα;
    Πώς γίνεται και δεν επεδείκνυε τον πατριωτισμό του στην παραπάνω διαδρομή και ξύπνησε τώρα;
    Σε ορισμένους από τους σχολιαστές συνιστώ να έχουν και ένα αλεξίπτωτο μαζί τους, καλού κακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεν καταλαβαίνω τους συσχολιαστές.

    Σημασία έχουν τα έργα και όχι τα λόγια.

    Δεν σας αρέσουν οι Γιωργάκηδες και οι Ντόρες. Προφανώς ούτε εμένα. Εδώ όμως μιλούμε για το σύμβουλο του Γιωργάκη, πρώην πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και παρολίγο υπουργό εξωτερικών του Γιωργάκη τον Οκτώβριο 2009, που επειδη προτιμήθηκε ο Δρούτσας θυμήθηκε μετά να το παίξει πατριώτης. Ο εκ των δημιουργών του σχεδίου Ανάν!

    Τα λόγια είναι εύκολα, ειδικά για αυτή την κυβέρνηση. Αυτό προσπαθεί να σας πει ο κ. Καλεντερίδης. Τι να το κάνουμε να χαρούμε μια φαινομενικά πατριωτική ρητορική, αν αντί για καύσιμα 30 ημερών η κυβερνησάρα μας μοίρασε 13η σύνταξη;

    Μίλησε κάποιος παραπάνω πολύ σωστά για τον Μεταξά. Όσο ο Μεταξάς κατάπινε ιταλικές προκλήσεις τη μία μετά την άλλη, ταυτόχρονα έχτιζε τα οχυρά και δημιουργούσε έναν τρομερά αξιόμαχο στρατό. Και πάλι η Ελλάδα προερχόταν από χρεωκοπία (του 1932) αλλά πώς την ανέταξε αμέσως. Δεν λέμε στον Κοτζιά να γίνει Πάγκαλος. Να γίνει Μεταξάς λεμε! Για να μην γίνει Δηλιγιάννης!

    Και τέλος βρε αχαρακτήριστοι, είναι δυνατόν κάποιος σαν τον Σ. Καλεντερίδη που βλέπει τα πράγματα να ζορίζουν, να μην δηλώνει ότι έχουμε υπεροπλία ΕΊΤΕ ΙΣΧΎΕΙ ΕΊΤΕ ΔΕΝ ΙΣΧΎΕΙ Η ΔΉΛΩΣΗ; Μακάρι να ισχύει, αλλά μια δήλωση εξύψωσης του ηθικού εσείς την παίρνετε ως αφορμή τυχοδιωκτισμού; Τι να σας πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομνηνέ
      τα σχόλια είναι εξαιρετικά χρήσιμα.
      Στο ξαναλέω πρέπει να κατανοήσω πώς σκέφτεται ο ελληνικός λαός, για να μην πέσω κι εγώ απ' τα σύννεφα, χωρίς αλεξίπτωτο.
      Το θέμα είναι ότι πριν από μένα τον έχουν αναλύσει και κάποιοι άλλοι πολύ καλά, και τον ταΐζουν αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
      Όσο για τη δήλωση, έχω να πώ δυο πράγματα.
      Την έκανα αφού ξεκαθάρισα ότι σύμφωνα με την άποψή μου οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις προκλήσεις αλλά δεν θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, γιατί δεν τους συμφέρει.
      Και δεύτερο, οι δικές μου δηλώσεις, δεν δεσμεύουν τη χώρα.
      Ίσα ίσα, αν πρέπει να στέλνονται μηνύματα στην Τουρκία, για να "καθήσει στ' αυγά" της, αυτά πρέπει να στέλνονται από ανεξάρτητες και έγκυρες φωνές και όχι από τον Κοτζιά, που προπαγάνδιζε τον δικτάτορα Γιαρουζέλσκι, μετά είπε ότι αυτό δεν το πίστευε και ότι τον έβαλαν να γράψει τοβιβλίο οι άλλοι, δηλαδή το κόμμα και τώρα έχει σβήσει την πορεία του στο ΚΚΕ από το βιογραφικό του.
      Δεν τον λες και αξιόπιστο.
      Και λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτές τις αναφορές, όμως δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Ίσα ίσα, σε προσωπικό επίπεδο, τον συμπονώ τον άνθρωπο γιατί από την ανάλυση του προσώπου του, βλέπω ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που κυνηγάει τη σκιά του. Δράμα...

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους, κάνατε προφανές κύριε Καλεντερίδη ότι δεν είναι τόσο οι δηλώσεις όσο αυτός που έκανε τις δηλώσεις. Πήρε λίγο χρόνο και λίγο κράξιμο σε πολλούς που διαφωνούσαν μαζί σας, αλλα στο τελος το κανατε το καιριο σχολιο. Ετσι για να καταλαβουμε και εμεις ο ηλιθιος λαουτζικος. Δραμα οντως, αναπολειστε τις κουμπαριες και τις ζειμπεκιες, τοτε ηταν ωραια...

      Διαγραφή
    3. Amomfaretos
      ο καθένας καταλαβαίνει αυτά που μπορεί.
      Δεν σε παρεξηγώ, ειλικρινά.
      Πάντως τότε με τις ζεμπεκιές, ο Κοτζιάς δεν παραιτήθηκε από το Γιωργάκη, του οποίου ήταν σύμβουλος.
      Το θυμάσαι;

      Διαγραφή
  40. Αγαπητε Σαββα. Εσυ οπως και πολλοι αλλοι συναδελφοι εχετε περασει σχολεια και σχολεια για να μπορειτε να αντιλαμβανεστε τα τεκταινομενα. Συν την εμπειρια επι του πεδιου. Ειναι κριμα να ανεβαινουν οι τονοι για ενα θεμα που ολοι θελουμε το ιδιο. Απλα για τους λογους που προανεφερα εσεις εχετε την ψυχραιμια του εμπειρου ενω οι υπολοιποι το συναισθημα του απλου πολιτη. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ποιος κάρφωσε τον Καμμένο στους Τούρκους και συγκεκριμένα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου;
    Αν διαβάσετε μέσα από τις γραμμές την τελευταία δήλωση Τσαβούσογλου, είναι προφανές ότι προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με κάποιον από την ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος κυριολεκτικά κάρφωσε τον Καμμένο, για της δηλώσεις που έκανε το πρωί, στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
    Όποιος βρει ποιος τον κάρφωσε, κερδίζει ένα... αλεξίπτωτο.!!!
    Για να ξέρουμε ποιούς πρέπει να εμπιστευόμαστε,ειδικά όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως αγαπητε Σαββα,πριν αλεκτωρ λαλησαι τρις,η αναρτηση σου για το καρφωμα του Καμμενου στους τουρκους,μας υποχρεωνει να δουμε το δασος και όχι το δεντρο (Κοτζιάς) που οσο και αν οι δηλωσιες του εγιναν αντικειμενο πολλων σχολιων,ειτε θετικων ειτε αρνητικξων,μας εκαναν να αγνοήσουμε ότι η εξωτερικη πολιτικη είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών χαράξεων και στο θεμα αυτό δυστυχως εχει επανηλλειμενως αποδειχτεί ότι οι νυν κυβερνωντες εχουν βαθμολογια κατω του μηδενος.
      Προχτες καποιος ανεκδιήγητος κυβερνητικος βολευτης προσπαθουσε να μας πει ότι ο εξοπλισμος της χωρας είναι περιττος αφου δεν απειλουμεθα από την τουρκια.
      Οσο για τον ΥΠΕΞ Κοτζια είμαι σιγουρος ότι θα εχει την τυχη του πρωην υπουργου Πανουση που όταν 'καταλαβε',πηρε δρομο για να γλυτωσει την ζωη του όπως ο ιδιος ειχε πει ότι απειλείται από τους αντιεξουσιαστες.

      Διαγραφή
  42. Επανέρχεται με απειλές και προειδοποιήσεις ο Τσαβούσογλου - Κάποιοι από την κυβέρνηση "καρφώνουν" τον Καμμένο στους Τούρκους
    Τσαβούσογλου: »Μας λένε “Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μη δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά... Γι' αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πω. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/02/blog-post_392.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δυο επισημανσεις : πρωτη ποιος πιστευει οτι ο καμεννος απανταει αυτοβουλα η σε συννενοηση με τον ΥΠΕΞ? Προφανως απανταει σε συννενοηση http://www.militaire.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CF%8C%CE%BD/ Δευτερη επισημανση : ειναι ηλιθιος ο τσαβουσογλου δεν εχει πρεσβεια στην αθηνα δεν ξερει τις τριβες αναμεσα στο τουρκοπροσκυνημενο κομματι(φιλης , μπιστης και αλλες δυναμεις) του Συριζα , και του ΚΟΤΖΙΑ που παλι κραταει τα μποσικα? Ποσο αναλυση χρειαζεται αυτο για να το ξερεις? ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ και να κανει ρηγμα στην κυβερνηση?
    Και επειδη υπονοηθηκε απο καποιον αχαρακτηριστο οτι την δηλωση σου περι υπεροχης στο Αιγαιο την εκανες για λογους εξυψωσης ηθικου, αφου θεωρεις οτι οι τουρκοι δεν θα κανουν επεισοδειο γιατι την εκανες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα
      αν έβλεπες τ οβίντεο δεν θα ρωτούσες.
      https://www.youtube.com/watch?v=KrIZkaW6En4&t=13s
      Νομίζω ότι θα πρέπει να δε΄ξουμε σοβαρότητα και σεβασμό.
      Ό,τι μας έρχεται στο στόμα, δεν το ρωτάμε στον άλλον.
      Σκεφτόμαστε αν πρέπει να απασχολήσουμε τον άλλον και αν αξίζει τον κόπο.

      Διαγραφή
  44. Σαββα....οχι οτι με ενδιαφέρει το....αλεξίπτωτο απλα να πω οτι...
    Το κάρφωμα του καμένου που λες προέρχεται δυστυχως απο υψηλά μπαλκόνια....δυστυχως....( απο τους ίδιους που ειχαν υποσχεθεί Εξ αρχής πακέτο τους 8 φυγάδες)
    Και αυτο δειχνει τι σκατα ανεγκέφαλους πολιτικους εχουμε...
    Δυστυχως κύριοι η μόνη ελπίδα μας ειναι να τα εχουν βρει οι δυο μεγάλοι για μικρότερη και ξεδοντιασμένη ολίγον τουρκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. (Για το σχόλιο Κων Νομικού) Τελικά αυτή η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομνηνέ
      τα σχόλια έχουν μεγάλη αξία.
      Αυτός είναι ο λαός μας.
      Το κακό είναι ότι τα διαβάζουν και τα αναλύουν και άλλοι και με βάση τις αντιδράσεις κανονίζουν προπαγάνδα, κινήσεις, βάζουν τα εν Ελλάδι ενεργούμενά τους να τους ταΐζουν φούμαρα και άλλα τέτοια.
      Ο ρόλος του ιστολογίου δεν είναι εύκολος.
      Προσπαθούμε χρόνια να δώσουμε τροφή, άρθρα, αναλύσεις, απόψεις, για να οξυνθεί το πολιτικό και γεωπολιτικό κριτήριο των αναγνωστών μας.
      Όμως δεν είναι εύκολο και το γνωρίζω.
      Δεν θα το βάλουμε κάτω.
      Θα συνεχίσουμε.

      Διαγραφή
    2. Κομνηνέ
      τα σχόλια έχουν μεγάλη αξία.
      Αυτός είναι ο λαός μας.
      Το κακό είναι ότι τα διαβάζουν και τα αναλύουν και άλλοι και με βάση τις αντιδράσεις κανονίζουν προπαγάνδα, κινήσεις, βάζουν τα εν Ελλάδι ενεργούμενά τους να τους ταΐζουν φούμαρα και άλλα τέτοια.
      Ο ρόλος του ιστολογίου δεν είναι εύκολος.
      Προσπαθούμε χρόνια να δώσουμε τροφή, άρθρα, αναλύσεις, απόψεις, για να οξυνθεί το πολιτικό και γεωπολιτικό κριτήριο των αναγνωστών μας.
      Όμως δεν είναι εύκολο και το γνωρίζω.
      Δεν θα το βάλουμε κάτω.
      Θα συνεχίσουμε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.