28/2/17

Η θυσία του Γρ.Αυξεντίου, φάρος για να βρούμε την πολυπόθητη λύση

Στην παρούσα φάση του Κυπριακού και το μήνυμα από τη θυσία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι παρέστησαν στο μνημόσυνο και στην τελετή αναπαράστασης της μάχης στο κρησφύγετο του ήρωα στο Μαχαιρά.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης και της αναπαράστασης, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ανέφερε ότι τιμούμε σήμερα τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. “Ας είναι η θυσία του φάρος για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε την πολυπόθητη λύση για το πρόβλημα της Κύπρου μας”, πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, τα διδάγματα από την οποία είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Διανύουμε, είπε, μια επικίνδυνη περίοδο όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, και το ΔΗΚΟ εκφράζει λύπη για τη συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και για τη θρασύτητα της τουρκικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων τους. “Αυτά έπρεπε να είναι αναμενόμενα, με δεδομένο ότι η στρατηγική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια ήταν εξόφθαλμο σε κάποιους ότι σε αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγούσε”, ανέφερε. Ακριβώς γι` αυτούς τους λόγους, πρόσθεσε, το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική και η στόχευση στο Κυπριακό, και ότι “δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι με την πολιτική του καλού παιδιού αυτό θα έχει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ δηλώνει έτοιμο να εξηγήσει αυτή την εναλλακτική στρατηγική στην οποία αναφέρεται εδώ και πάρα πολύ καιρό και να δώσει το σχέδιο Β, πιστεύοντας ότι η εναλλακτική αυτή λύση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Κυπριακό.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ και Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι η Τουρκία μέσω του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει την χειραγώγηση των συνομιλιών και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.
Ο εξωραϊσμός του κ. Ακιντζί δεν επιτυγχάνει τίποτε, αντιθέτως “κάνουμε ζημιά στον αγώνα μας”, είπε. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέθανε για την Κύπρο, την Ελλάδα, την ελευθερία, την δημοκρατία, για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, ανέφερε ο κ. Ευσταθιού λέγοντας ότι “πάνω από όλα είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση”.
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι είναι εκτίμησή τους πως η τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία θα ενταθεί λόγω και του δημοψηφίσματος.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, φάνηκε ότι ο κ. Ακιντζί είναι πιόνι και μαριονέτα του κ. Ερντογάν, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να δούμε εάν αυτή η στρατηγική η οποία ακολουθήσαμε έκαμψε ή όχι την τουρκική αδιαλλαξία ή αν της έδωσε δικαίωμα να ζητά κάθε φορά ακόμη και περισσότερα. “Καλέσαμε χθες, καλούμε και σήμερα τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε τν στρατηγική των 70 σελίδων που καταθέσαμε, με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, να την αναλύσουμε, να γίνει ένας γόνιμος διάλογος και να δούμε με ποιούς τρόπους επιτέλους θα κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία”.
Εκ μέρους του κινήματος Αλληλεγγύη, ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι μετά τα όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό η επέτειος της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου. “Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, από κει και πέρα απομένει σε μας να πάρουμε να μηνύματα”, ανέφερε.
Είπε ότι χρειάστηκαν 22 μήνες για να κατανοήσουμε ότι ο κ. Ακιντζί δεν κατάφερε να αξιολογήσει σωστά την καλή θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στις συνομιλίες, με ευθύνη του Τ/Κ ηγέτη, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, όμως “θα πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η δική μας η πλευρά από δω και πέρα για να καταφέρουμε τουλάχιστον να πετύχουμε αυτό που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος, δηλαδή μια λύση δικαιωμάτων και ελευθεριών η οποία θα απελευθερώσει πριν επανενώσει την Κύπρο”.
Την αναπαράσταση της μάχης με τους Άγγλους κατά την οποία σκοτώθηκε ο ήρωας της ΕΟΚΑ παρακολούθησαν επίσημοι από την πολιτική, στρατιωτική, αστυνομική και θρησκευτική ηγεσία, εκπρόσωποι των συνδέσμων αγωνιστών, της οικογένειας του Γρηγόρη Αυξεντίου.
Διάλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.