20/9/17

Αποστραγγίζοντας το βάλτο των τουρκικών χρημάτων που εξαγοράζουν συνειδήσεις στην ΗΠΑ για να ασκούν επιρροή

Του David L. Phillips
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν 
 Eργολάβοι και think tanks ενθυλακώνουν τεράστια ποσά από την Τουρκία, αγνοώντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Τουρκία έχει μάθει την τέχνη της αγοράς επιρροής στην Ουάσινγκτον. Πληρώνει ακριβά συμβόλαια συμβουλευτικής με τους εκπροσώπους των ομάδων ειδικών συμφερόντων για «στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε σχέση με ζητήματα πολιτικής και δημόσιας πολιτικής, προτού η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πλήξει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Η Τουρκία κάνει επίσης σημαντικά δώρα σε ομάδες προβληματισμού, που ενεργούν ως λομπίστες, παρακάμπτοντας τον νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων.

Δεκατέσσερις αμερικανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν καταθέσει έγγραφα στο Τμήμα Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας το έργο τους ως εκπρόσωποι της Δημοκρατίας της Τουρκίας, της πρεσβείας της ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δεσμούς με πρώην πολιτικούς και από τις δύο πλευρές.
Η HalkBank, μια κρατική τράπεζα της Τουρκίας, προσέλαβε πρόσφατα τον πρώην βουλευτή Bob Wexler και Ballard Partners για $ 375.000 κάθε τρίμηνο. Ο Mehmet Hakan Atilla, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, έχει κατηγορηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι συνωμότησε για να αποφύγει κυρώσεις το Ιράν.
Η ομάδα Gephardt, που ιδρύθηκε από τον πρώην δημοκράτη ηγέτη Dick Gephardt, προσλήφθηκε από την Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος Gephardt υπεργολάβει το Capitol Counsel LLC, υπό την ηγεσία του πρώην Δημοκρατικού Κογκρέσσου Jim McCrery, για 32.000 δολάρια το μήνα. Ο όμιλος Gephardt επίσης ανέθεσε έργο στην Greenberg Traurig LLP, όπου εργάζεται ο Rudy Giuliani, για $ 40.000 κάθε μήνα.
Ο Greenberg Traurig ανέθεσε υπεργολαβία στην ομάδα Daschle, που ιδρύθηκε από τον πρώην ηγέτη της δημοκρατικής πλειοψηφίας της γερουσίας, Tom Daschle. Η ομάδα Daschle έπρεπε να λάβει 432.000 δολάρια το 2017.
Η Τουρκία και η πρεσβεία της προσέλαβαν την Amsterdam & Partners LLC για $ 50.000 κάθε μήνα, η οποία ανέθεσε υπεργολαβία στην Mercury, η οποία λαμβάνει $ 20.000 κάθε μήνα. Ο Paul Manafort εργάστηκε στην Mercury.
Ο όμιλος Flynn Intel, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Michael Flynn, έλαβε 530.000 δολαρια, για τις τουρκικές ανησυχίες προώθησης των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
Τον Μάιο, η Burson-Marsteller υπέγραψε σύμβαση με την Τουρκική Πρεσβεία για 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Η Capitol Counsel παίρνει 32.000 δολάρια κάθε μήνα. Ο όμιλος Madison $ 20.000 κάθε μήνα. Η McBee Signal $ 20.000 κάθε μήνα. Η Jim Arnold 20.000 δολάρια κάθε μήνα. Το MediaFix παίρνει $ 9,000 κάθε μήνα. Η Τουρκία πλήρωσε επίσης το APCO Associates 741.000 δολάρια το 2016.
Το Ινστιτούτο Brookings έλαβε εξαψήφια δώρα πολυετούς διάρκειας από την Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD), μια προοδευτική αντιπροσωπεία προώθησης εμπορίου, παραδοσιακά συνδεδεμένη με την κοσμικό κόσμο της Τουρκίας.
Το Ατλαντικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επίσης επωφεληθεί από την τουρκική γενναιοδωρία. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το Ατλαντικό Συμβούλιο έλαβε δώρα από την τουρκική κυβέρνηση και από άλλες τουρκικές πηγές της τουρκικής κυβέρνησης το 2015:

- Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας & Εθνικών Πόρων ($ 250.000 - $ 999.999).

- Türkiye Halk Bankası A.S. ($ 100.000 - $ 249.000).

- Türkerler İnşaat (50.000 - 99.000 δολάρια).

- SOCAR Τουρκία Enerji A.Ş ($ 25.000 - 49.999 δολάρια).

Το 2013, το Ατλαντικό Συμβούλιο δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις "ξένες κυβερνητικές οντότητες" που έδωσαν κεφάλαια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις τουρκικές ανησυχίες (χωρίς ποσά):

- Εταιρεία πετρελαϊκών αγωγών (BOTAS) (Τουρκία)

- Εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Κωνσταντινούπολη (IGDAS) (Τουρκία)

- Κολλέγιο στρατού της Τουρκίας

- Η Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (EUAS) (Τουρκία)

- Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) (Τουρκία)

Οι τουρκικές πηγές δεν δίνουν χρήματα από ευγένεια. Funds υποστηρίζουν την ετήσια περιφερειακή διάσκεψη για την ενέργεια και την οικονομία του Ατλαντικού στην Κωνσταντινούπολη και τις λειτουργίες γραφείων.
Το Al-Monitor ανέφερε σχετικά με τη συμμετοχή του Ατλαντικού Συμβουλίου στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Μάιο του 2017. "Η ηγεσία του Ατλαντικού Συμβουλίου επιδιώκει με ενθουσιασμό τις σχέσεις του με τον Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε ένα λεπτομερές σημείωμα όπου του προσέφερε συμβουλές για το πώς να χειριστεί τη συνάντησή του με τον Trump".
Το Ατλαντικό Συμβούλιο διοργάνωσε ένα φόρουμ στην κατοικία του Τούρκου Πρεσβευτή για τον Ερντογάν, προσελκύοντας "φωστήρες" της Ουάσινγκτον όπως η Μαντλίνμ Ολμπράιτ, ο Γουίλιαμ Κοέν και ο Ντέιβιντ Πετρέους. Ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια για να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας. Ζήτησε επίσης την έκδοση του Fethullah Gulen.
Ενώ το Συμβούλιο του Ατλαντικού ήταν εντός της κατοικίας και παρείχε φόρουμ για τον Ερντογάν στις 17 Μαΐου, υπήκοοι των ΗΠΑ απ'έξω δεχόταν επίθεση από την φρουρά του Ερντογάν. Ενενήντα μέλη των στοιχείων ασφαλείας του Ερντογάν κατηγορήθηκαν από μια μεγάλο δικαστήριο.
Ένας υπάλληλος του Ατλαντικού Συμβουλίου κατέθεσε σε ακρόαση της Ευρωπαϊκής Υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2017. Οι μάρτυρες καλούνται να υποβάλουν μια φόρμα γνωστοποίησης «αλήθεια στη μαρτυρία». Στην ερώτηση 5 του ετέθη το ερώτημα: "Από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχετε λάβει εσείς ή ο οργανισμός σας οποιαδήποτε σύμβαση ή πληρωμή που προέρχεται από μια ξένη κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της ακρόασης ή την αντιπροσωπευτική σας ικανότητα κατά την ακρόαση;"
Το Έντυπο 990 του Συμβουλίου του Ατλαντικού, που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων, δείχνει ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες κυβερνήσεις είναι χρηματοδότες. Η Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου θα πρέπει να κάνει μια ανάλυση των χρημάτων που πηγαίνουν στα think-tanks, συμπεριλαμβανομένου του τόπου από τον οποίο προέρχονται τα χρήματα, για ποιο σκοπό δίδονται και κατά πόσον οι ομάδες προβληματισμού -think tanks- λειτουργούν σαν ομάδες πίεσης -lobbies-. Εάν ναι, θα πρέπει να ανακληθεί η φορολογική απαλλαγή τους.
Εκτός από το νόμο, υπάρχουν και ηθικά ζητήματα. Η Τουρκία μόλις υπέγραψε σύμβαση για 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είναι όλο και πιο αυταρχικός, νοθεύοντας τις εκλογές και φυλακίζοντας τους αντιπάλους του. Στην περίπτωση της Τουρκίας, τα think-tanks που παίρνουν χρήματα από τουρκικές πηγές συνεισφέρουν σε μια αντι-αμερικανική και αντι-ΝΑΤΟική ατζέντα.

Οι εργολάβοι και οι ομάδες προβληματισμού ενθυλακώνουν τεράστια ποσά από την Τουρκία. Είναι καιρός να προβάλλουμε την επένδυση της Τουρκίας στις δραστηριότητές τους.

3 σχόλια:

  1. και μια ερώτηση ...πότε θα τελειώσουν αυτά τα αμέτρητα τουρκικά δολάρια; ένας τρελός εξοπλισμός και μια ασύστολη σπατάλη χρημάτων στο χρηματισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σειριος. Τεράστια ποσά είναι μαύρο χρήμα το οποίο προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες π.χ. Από το trafficking η Τουρκία κέρδισε σε ένα χρόνο 6 δις ευρώ. Πέρα από προσωπικές εμπειρίες όπως εργοστάσιο παραγωγής υαλοπινακων το οποίο επισκεφθηκα το 1984 και είδα ότι λειτουργούσε με στρατιωτικό προσωπικό και ήταν επένδυση 120 εκατομμυρίων ευρώ και όταν ρωτουσαμε ποιος είναι ο επενδυτης η απάντηση ήταν αοριστη μία τράπεζα. Τώρα όπως λέει ο κύριος Μηναγιας ειδικός για την Τουρκία η απάντηση είναι ένα ίδρυμα κλπ Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 δημοσιεύθηκαν στον τύπο αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Αγγλίας ότι οι Τούρκοι στρατηγοι έκαναν εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Τα χρήματα που κερδιζαν ένα σημαντικό μέρος το επενδυαν για την ανάπτυξη της Τουρκίας και το μετοχικό ταμείο στρατού έπαιρνε μετοχές ένα μέρος δε το ιδιοποιουνταν κάποιοι κλπ Τώρα σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες έχουν εισχωρησει και οι πολιτικοί βλέπε Ερντογαν, Γιλντιριμ κλπ. Θυμάστε το αυτοκινητικο δυστύχημα επί πρωθυπουργιας Τανσού Τσιλερ και ποιοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο; Επίσης στο παρελθόν έγινε προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ για χρηματισμο μελών της Γερουσιας από την Τουρκία. Νομίζω αυτά είναι αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λιγα τα λεφτα, μεγαλο το αποτελεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.