18/9/17

Μήπως οδηγούμαστε από την παρακμή στην κατάρρευση;

Παντελής Σαββίδης
Υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τη Γερμανία, σε συνεργασία με τη Γαλλία, μετά τις γερμανικές εκλογές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ανασύστασης μιας νέας Ευρώπης. Κατά το σενάριο αυτό θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα αναδείξουν νέες πολιτικές ηγεσίες. Και στην Ελλάδα.
Μακάρι. Διότι ούτε με την Ευρώπη που βιώνουμε, ούτε με τις ηγεσίες που έχουμε στη χώρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη στενομυαλιά του, θα συνεχίσει να καθορίζει τις τύχες της Ευρώπης, όπως και η χώρα του. Ούτε από τον Σόιμπλε ούτε από τη Γερμανία μπορεί να ελπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι θα οδηγήσουν την ήπειρο σε κάποιο όραμα.
Η Γερμανία ως κράτος και οι Γερμανοί ως λαός έχουν έναν δυναμισμό για τον εαυτό τους. Δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ευρύτερα σύνολα από τότε που απέκτησαν σύγχρονη κρατική υπόσταση. Υποτίθεται πως το ρόλο αυτό στην Ευρώπη τον διαδραμάτιζε η Γαλλία, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχει σήμερα τη δυνατότητα να το κάνει.
Είναι ορατή μια ευρωπαϊκή παρακμή σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και αλλάζει ριζικά. Όπως συμβαίνει κάποιες σπάνιες φορές στην ιστορία. Είναι οι στιγμές που είτε έχεις ηγεσία που οδηγεί οραματικά έναν λαό, ή έχεις διαχειριστές που αναζητούν, απλώς, μια θέση στην παγκόσμια ιεραρχία.
Αν για την Ευρώπη μιλάμε για παρακμή, για τη χώρα μας, την Ελλάδα, μπορούμε να μιλάμε για κατάρρευση; Δυστυχώς, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Οι κοινωνίες παρακμάζουν και καταρρέουν. Εκτός και αν φροντίσουν, από νωρίς, για τη σωτηρία τους.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λένε πως κατέρρευσε από τις επιθέσεις των βαρβάρων. Οι βάρβαροι, όμως, επιτίθεντο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πολλά χρόνια πριν από την κατάρρευσή της. Αλλά δεν μπόρεσαν να την κατακτήσουν. Πότε το πέτυχαν; Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε καθώς αποσυντέθηκε εσωτερικά. Το ίδιο και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Είχε παραδοθεί πολλά χρόνια πριν από την Άλωση.
Πρώτο δείγμα μιας παρακμής είναι η ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η σημερινή ελληνική πολιτική ηγεσία δεν είναι ούτε καν μέτρια. Στο σύνολό της.
Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τίποτε. Ούτε να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις σε περίοδο κρίσης –κάτι που θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση με το δικό της πρόσημο–, ούτε να αποκτήσει την αξιοπιστία των επενδυτών. Αντιθέτως, κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποθαρρύνει. Και δεν αναφέρομαι στις Σκουριές.
Οι άνθρωποι που διεκδικούν τη διακυβέρνηση μιας χώρας έχουν συνήθως κάποια στοιχειώδη οράματα. Ο δικός μας πρωθυπουργός δεν έχει κανένα. Η μόνη ικανότητά του είναι να εκμεταλλεύεται την ευπιστία ενός λαού που ευρισκόμενος σε πολύ δύσκολη κατάσταση πιάνεται από τα μαλλιά του.
Η εμβέλεια της σκέψης του Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες στη χώρα επενδύσεις φθάνει μέχρι την εταιρεία καθαρισμού πολυκατοικιών και την εταιρεία εστίασης. Ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη τι θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα Επενδύσεων την οποία θέλει να δημιουργήσει. Και η απάντησή του περιορίστηκε στον καθαρισμό και την εστίαση. Μέχρι εκεί μπορεί.
Η πολιτική αλλαγή, λοιπόν, είναι αναγκαία για τη χώρα. Αλλά και ποιος θα έρθει; Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πολιτικό φορέα χωρίς τα βάρη του παρελθόντος και με ικανά πρόσωπα να διαχειριστούν και να εμπνεύσουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με την κυβέρνηση, να είναι πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές. Αλλά μέχρι εκεί – αν και στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν είναι...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

8 σχόλια:

 1. Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση οικονομικής παράλυσης.
  Είναι ασύμφορες οι δημιουργικές παραγωγικές δραστηριότητες.
  Η υπερφορολόγηση παραπέμπει σε ένα ημικομμουνιστικό Μνημονικό καθεστώς, ήδη από το 2010, μιάς χώρας υπό οικονομική κατοχή, με στόχο, στο διηνεκές, το ετήσιο πρωτογεννές πλεόνασμα, για να μπορούν να πληρώνονται οι τόκοι του δημοσίου χρέους, στην Τρόϊκα, χωρίς βέβαια το χρέος να αποσβένεται ποτέ.

  Η γραφειοκρατεία είναι απίστευτα πολύπλοκη, εντελώς άχρηστη και αντιπαραγωγική.
  Δεν υπάρχει ελεύθερο τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία. Πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν ακόμα και αγοροπωλησίες ακινήτων. Πόθεν έσχες, βεβαίωση πολεοδομικής νομιμότητος, ενεργειακά πιστοποιητικά, δηλώσεις Ε9, απαγόρευση χρήσης μετρητών, έλλειψη ρευστότητας, κ.λπ..
  Είναι ολοφάνερο ότι δέν υπάρχει καμμία ελπίδα ανάκαμψης για την Ελλάδα, για το ορατό μέλλον.

  Αυτοί εδώ που μας κυβερνούν είναι οι περισσότεροι άθεοι, διεθνιστές, αριστεροί παραδομένοι στούς Δανειστές.
  Είναι το Αριστερό χέρι των "Θεσμών". Θλιβερό θέαμα.

  Όσον αφορά την ΝΔ, υπάρχει η εξής ερώτηση για την ομιλία του υποτίθεται φιλελεύθερου κ. Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ:
  Πώς συνάδει η ταμπέλα του φιλελεύθερου που αυτοχαρακτηρίζεται με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας και την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών με κατάργηση των μετρητών, που προτείνη?

  Βλέπει κανείς να υπαρχει ελπίδα?
  Δέν έχουμε ικανούς πολιτικούς.
  Έχουμε φοροσυλλέκτες, μαριονέτες των δανειστών, που άγονται και φέρονται, χωρίς ηθικές αρχές, με μικροδιαφορές στην πολιτική τους, ανάλογα με την εκλογική πελατεία που προσπαθούν να προσελκύσουν.

  Ασφαλώς και οδηγούμεθα από την παρακμή στην κατάρρευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι είναι αυτά που λέτε Κ Απελλή?Επί Οθωμανικής Κατοχής κάποιοι Ελληνες για να γλυτώσουν την φορολογία εξισλαμίζοντο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. κ Σαββίδη οι πολιτικοί που μας κυβερνάν είναι αδιαμφισβίτητα ένα τίποτα.Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι οτι η ΕΕ είναι μία στιγνη ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑ ,ΤΟ 4 ΡΑΙΧ και αυτή ορίζει την έκβαση των πραγμάτων.
  1.Στόχος η αποδόμηση των Εθνών κρατών με τα ανοιχτά σύνορα και την οργανωμένη εισβολή ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ μουσουλμανικών ορδών που ήδη τρομοκρατούν την και σύντομα θα σφάζουν.Εσείς σαν Πόντιος κάτι γνωρίζετε από το παρελθόν.
  Η Γαλλία ήδη έχει Στρατιωτικό Νόμο λόγω του ισλάμ και στα πρόθυρα βρίσκεται η Αγγλία ....τυχαίο ?δεν νομίζω
  2.Η φτωχοποιηση του Ελληνα είναι πρώτη στην Ατζέντα της ΕΕ και για να κουκουλωθούν τα δολοφονικά σχέδια της ΕΕ , όλα τα συστημικά ΜΜΕ της ΕΕ διασύρουν την Ελλάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ.Και ερωτά κανείς γιατί δεν μπήκε το ΔΝΤ στην Γερμανία που χρωστά τρισεκατομμύρια?
  Επι πλέον είναι απορίας άξιο γιατί πληρώνει ο Ελληνας το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΠΑ ,φόρο στον δολοφόνο το?!
  3.Το κυνήγι των Χριστιανών επίσης είναι σαφές.Παραβιάζοντας το ΣΥΝΤΑΓΜΑ μας ,μας φέρνουν την ονομαζόμενη ΠΡΟΟΔΟ και διδάσκουν στα παιδιά μας το ισλάμ και την ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ αντι για την ορθοδοξία?.
  Σαν συμπέρασμα κ Σαββίδη η Δικτατορία της ΕΕ θυμίζει την αποδόμηση που υπέστησαν οι Ελληνες από τους σταυροφόρους λίγο πρίν την πτώση στα χέρια του ισλάμ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξουμε..παρα πολυ..Βλεπω γυρω ..δεν αλλαξε πολυ η νοοτροπια..η διαβρωση ειναι τρομερη..γυναικες εκτος τοπου και χρονου..αντρες εκτος χωροχρονου..Αν μοιρασεις λεφτα ξανα τα ιδια θα γινουν..μπεεμβε..ραχατι..καφε..μπαρ το βραδυ..ποια γκομενα θα πηδηξουμε ξοδευοντας σημερα..που θα φαμε το βραδυ....που θα παμε για ηδονες σημερα..Εντελως στο τιποτε ειναι οι γυναικες..ο μισος πληθυσμος..ρουχα..μακιγιαζ..κομμωτηριο..κανε κορμι και διαιτα..παμε γυμναστηριο για σιλουετα..αγορασε πενηντα ρουχα..βαλε σρωμα ..βγαλε σελφυ..βγες στο παζαρι για καμακι ..Εως εκει..αν παντρευτεις ..ολο " θελω" λενε..απειρα ..και ..."φερε"..δεν νιαζονται για τιποτε εκτος απο τον εαυτο τους..ουτε αν διπλα πεθαινει απ την πεινα καποιος ..ουτε γιατι ..ουτε ..τι θα κανουμε σαν συνολο..Ειναι τετοια η συψη που τρομαζεις..ουτε στοχοι ..ουτε αξιες..ουτε πνευμα..ουτε ονειρα..αντρες γυνσικες..Αν δεν επεμβει ο Θεος..να φερει ενα απιστευτο ..Σοκ σε ολους..δεν εχουμε καμμια ελπιδα.. Δεν δρουμε πια σαν ανθρωποι αλλα σαν αδεια σακκια ..γεματα αερα κοπανιστο..Αυτο δεν ειναι απλη παρακμη ..ειναι χειροτερο.....ειναι θανασιμος ρογχος.Δεν εχει το θαρος αυτη η κοινωνια να δημιουργησει ουτε εναν οραματιστη ηγετη...Δεν εχει κωλο να βγαλει εναν ..τρελο ..εναν μπροσταρη τρελο....ειναι τοση η φιλαυτια και η ανανδρια..που δεν υπσρχει ουτε ενας τρελος να τα παρει ολα επανω του..να οδηγησει εναν λαο στην εξοδο..κι ας τον φανε..αμα λαχει..καποιος να ρισκαρει την ζωη του οπως οι μεγαλοι αντρες της ιστοριας.Η πνευματικη ταξη ειναι πιο θρασυδειλη απ ολους..μπλα μπλα και αλαργα..τοσο χεστες..ταχα εχουν προσοντα..ουτε εναν ..τρελο δεν εχουν..φιλοδοξο..Κανετε το σταυρο ολοι..να μας λυπηθει ο Θεος..Κατι αλλο δεν υπαρχει...Ας φτιαξει ο θεος τον τρελο...εμεις ειμαστε Ανικανοι ολοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ακομη και η κορεα εχει ..εναν τρελο..αλλο αν δεν ειναι ο πρεπον τρελος..Εχει ομως εναν..που ρισκαρει εαυτον..τα παιζει ολα για ολα...Αυτο λειπει εδω...ο Αντρας.
  Αντρες γαρ πολη..και ου τειχη..ουδε νυες κεναι ανδρων..Αφου οι πολλοι δεν μπορουν ..χρειαζεται επειγοντως ενας Ανδρας..στο πλοιο..αλλιως παει το πλοιο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μα κύριε Σαββίδη μου -ή όποιου άλλου είναι ο τίτλος του άρθρου- τι το θέλεις το ερωτηματικό -της αμφιβολίας ή της αμβλυωπίας;
  Η κατάρρευση δεν είναι καν "επί θύραις", αφού και οι θύρες έχουν καταρρεύσει.
  Το ερείπιο βγάζει μάτι και σύ βάζεις ερωτηματικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Για να γίνω πιο σαφής, έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να απαντήσει στη στρατιωτική κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία με την αγορά των S-400 και, ενδεχομένως, των αεροπλάνων F-35; Μπορεί να περιορίσει τις εντάσεις με τους άλλους γείτονες;": Ουσιώδες το ερώτημα, καθώς και ο χρόνος δεν μας ευνοεί. Αν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας εξελιχθεί ομαλά, τότε η χώρα μας έχει κοντινή ημερομηνία λήξεως. Αν είμασταν Ισραήλ θα μιλούσαμε ακόμα και για προληπτικό κτύπημα, αλλά πού νεύρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νομιζω οτι ο τιτλος του αρθρου ειναι πολυ ευγενικος...αλλα ετεροχρονισμενος.

  Ο κος Σαββιδης χρονια τωρα προσφερει με τις εκπομπες και τον γραπτο λογο του ποιοτητα στον προβληματισμο που θα επρεπε να εχει καθε σκεπτομενος ανθρωπος σε πολλους τομεις οπως η πολιτικη,η φιλοσοφια,κοινωνικες επιστημες και αλλους.

  Δεδομενων των γεγονοτων ομως,νομιζω οτι το σταδιο της παρακμης του νεοελληνισμου εχει ηδη παρελθει (ιστορικα το εντοπιζω απο το 1922 ως το 2011) και εν ετει 2017 ζουμε ηδη την καταρρευση (2011:εναρξη πτωχευσης,
  εθνικη απογοητευση,εθνομηδενισμος,
  αποσυνθεση κοινωνικου ιστου).

  Το χρεος των Ελληνων (δημοσιο και ιδιωτικο) ειναι δυσθεωρητο (με οικονομικους ορους) και δεν μπορει να αντιμετωπισθει απο καμμια εγχωρια υπαρχουσα πολιτικη.Εχει ανοιξει επισης τον δρομο επιλυσης του Ανατολικου Ζητηματος σε συναρτηση με αλλες γεωπολιτικες εξελιξεις στην περιοχη απο αλλους παραγοντες (Ρωσσια,ΝΑΤΟ,Τουρκια, Κουρδισταν,βαλκανικες χωρες,Γερμανια).

  Υπαρχει σημερα καποια ρεαλιστικη πολιτικη που μπορει να θεσει το Οραμα του Ελληνισμου για τον 21ο αιωνα και την στρατηγικη υλοποιησης;

  Ασφαλως οχι αν και αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να αγωνιζομαστε σαν λαος με ελπιδα για το αυριο.

  Κατα τη ταπεινη γνωμη μου, η ελπιδα που εχει απομεινει για τον Ελληνισμο που αντιστεκεται σθεναρα,ειναι να επιβιωσει με τις λιγοτερες δυνατες απωλειες μεσα στην αυξανομενη γεωστρατηγικη εντροπια που υπαρχει στον πλανητη και οδηγει σε γενικη αποδιοργανωση του παγκοσμιου οικονομικου/γεωπολιτικου status quo με γρηγορο ρυθμο.

  Ισως αυτο να ειναι η λυση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.