18/9/17

Διεθνές χαστούκι στον Ράμα για τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας

 • (Φωτ.: EPA / Felipe Trueba)
Προσπάθησε να φτιάξει μια διεθνή συμμαχία προκειμένου να δώσει «νομιμοποίηση» στις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας, αλλά δεν του… βγήκε. Ο λόγος για τον Έντι Ράμα ο οποίος, σύμφωνα με το Έθνος, θέλησε να ενημερώσει τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα σχέδια απαλλοτριώσεων που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πρόγραμμα τουριστικής ανάπλασης της περιοχής.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη δίωρη συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις προσπάθησε να τους πείσει ότι το πρόβλημα είναι «καμιά 50αριά που φωνάζουν χωρίς λόγο»!
Ωστόσο, αντί να βρει το στήριγμα που έψαχνε, από την πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομάνα Βλαχούτιν άκουσε ότι «εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε πρέπει να αλλάξει ο νόμος», ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Λιου του τόνισε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν γνωστά τα όρια των περιουσιών – αυτή είναι, άλλωστε, και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αντίστοιχη θέση υπέρ των Ελλήνων της Χειμάρρας πήρε και ο Ολλανδός διπλωμάτης που ήταν παρών στην ενημέρωση, ο οποίος θύμισε στον Έντι Ράμα ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην Αλβανία έκρινε ότι στο νόμο υπάρχουν ατέλειες και νομικές παραβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Έντι Ράμα συναντήθηκε στα Τίρανα και με αντιπροσωπεία κατοίκων της Χειμάρρας. Πληροφορίες του himara.gr αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε και χάρη στις πιέσεις διεθνών κύκλων. Οι Έλληνες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να εξαιρεθούν από το σχέδιο απαλλοτριώσεων τα σπίτια που είναι κατοικήσιμα και να εγγραφούν άμεσα στο υποθηκοφυλακείο οι ελληνικές περιουσίες, ώστε να λυθεί μια και καλή το θέμα.
Το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης είναι να γίνει αναπαλαίωση των ιστορικών κέντρων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλαιά Χειμάρρα και να γίνει ανάπλαση στα Σπήλια Χειμάρρας. Το master plan, ωστόσο, προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων, δηλαδή αλλοίωση του πληθυσμού της.

4 σχόλια:

 1. Ιδού τον γενιτσαρο .γεννήθηκε καθολικός, νυμφεύθηκε μουσουλμάνα και τώρα με έγινε ο ίδιος κατοικίδιο των τουρκαλαδων: Τουρκαλβανος όνομα και πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με τέτοια καραγκιοζλίκια προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο αλήτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δύο σημαντικές επίκαιρες αναρτήσεις σχετικές με τις εξελίξεις στη Βόρειο Ήπειρο και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις που αξίζουν αναδημοσίευσης.
  Συνδιάσκεψη ΟΑΣΕ Βαρσοβία 2017: Ο ΕΣΒΗ 1914 κατήγγειλε την Αλβανία για βελούδινη εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου
  http://esvh1914.blogspot.gr/2017/09/2017-1914.html

  Οι "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" θα διδάσκονται στην Αλβανία και την σχολική χρονιά 2017 - ΄18
  http://esvh1914.blogspot.gr/2017/09/2017-18.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα. Ειδικά το πρώτο ας το διαβάσουν όσοι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική τής γείτονος και όσοι επέτρεψαν να ζουν περί το ένα και βάλε εκατομμύριο Αλβανών στην Ελλάδα, ενώ το ναρκωκράτος έχει επεκτατικές (προσοχή! Όχι αλυτρωτικές", όπως κακώς γράφεται και λέγεται)βλέψεις εις βάρος μας.

   Συνηγορώ υπέρ τής αναρτήσεως και των δύο παραπάνω άρθρων κι ευχαριστώ για την υπόδειξη τούς φίλους τού ιστολογίου Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.