11/9/17

Οι αιτίες της ελληνικής κακοδαιμονίας: Ήρθε η ώρα να δούμε την αλήθεια;


Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει το βηματισμό της ως ένα σύγχρονο κράτος. Παραμένει η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην κηδεμονία εξωτερικών παραγόντων υπό τα "μνημόνια", με συρρικνούμενο κοινωνικό κράτος, σταθερά χαμηλής ποιότητας κρατική υγεία και παιδεία, συνεχιζόμενη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και υπο-απασχόλησης, ιδιαίτερα στα νεαρότερα στρώματα του πληθυσμού, αυξανόμενη εγκληματικότητα κάθε βαθμού και καθημερινά αδιέξοδα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή μεγάλου μέρους των πολιτών της.
Οι εξηγήσεις που συνήθως δίνονται από διαφόρους αναλυτές για την συνεχιζόμενη ελληνική κακοδαιμονία ποικίλουν: η εχθρικότητα και τάση για οικονομική εκμετάλλευση των "ξένων", ο διεθνής καπιταλισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του, η εγγενής διαφθορά της ελληνικής φυλής, η απώλεια των ελληνικών αξιών ("γλώσσα", "ηθική", "ορθοδοξία", "των Ελλήνων οι κοινότητες" και άλλα) είναι μόνο μερικά από αυτά. 
Η πραγματικότητα όμως, για όποιον έχει την ωριμότητα, το θάρρος και την ευθυκρισία να την δει, είναι πολύ διαφορετική. Και ξεκινά πολύ πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε μνημονίου ή πολιτικής παρέμβασης. Θα δείξω στο άρθρο αυτό ότι η βάση της κακοδαιμονίας αυτής βρίσκεται αρκετά πριν από τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους επιχειρώντας μια σύντομη σχετικά ανάλυση βασιζόμενος στην σύνθετη, αλλά όχι δυσνόητη ελπίζω, ιστορική πολιτικο-οικονομική θεώρηση που είναι ουσιαστικά και η ρίζα του προβλήματος.

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Σωστά αλλά επιπρόσθετα τα πάθαμε γιατί τείνουμε πιο πολύ προς την Ρωμιοσύνη παρά τον Ελληνισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα καλα αλλα η καταντια αυτου του κρατους εχει κι αλλους λογους που εγινε.Ενας σοβαρος λογος ειναι κι αυτος που ο συγγραφεας μας εδειξε στο αρθρο.Οταν ο ιδιος κανει ...εντατικσ μσθημστα Αγγλικων στους Ελληνες ..που κσνεις δεν του ζητησε να κανει οταν μιλα σε Ελληνες ...Αυτες οι Αγγλικες παρενθεσεις..σε Ελληνες...προφανως διοτι δεν επαρκει η ...γλωσσα των Ελληνων γισ να καταλαβουμε και χρειαζονται οι ..χαχολοι βελτιωση απ το πνευμα της Δυσης..--και δει σαξωνικη--- Ειναι αλλη μια αιτια σοβαρη της καταντιας του Εθνους μας.Εδω εχουμε το φαινομενο του φιγουραντζη...που δεν εχει προελευση μεσαιωνικη..ουτε οθωμανικη..αλλα ψυχικη.Αυτη δεν βελτιωνεται με ιστορικες αναλυσεις αλλα με ψυχαναλυση.Φιγουρα κανει συνηθως καποιος που ωραιοποιει τον εαυτο του διοτι νιωθει ασχημα με αυτον...Παντως σε αυτη τη χωρα μιλαμε ελληνικα..την καλυτερη γλωσσα του κοσμου και δεν βλεπω γιατι να μιλαμε την κατωτερη ..αυτη δεν κανει για φιγουρα διοτι το ρουχο...ειναι τρυπιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περι αιτιων κακοδαιμονιας του νεοελληνικου κρατους:

    1. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:

    Το Ελληνικο κρατιδιο οπως αναγνωρισθηκε την 3-2-1830 με το πρωτοκολλο του Λονδινου, ηταν εξαρχης υποθηκευμενο οικονομικα,δεσμευμενο σε ξενη κηδεμονια πολιτικα και με ξενο βασιλια απο την 25-1-1833.Ασφαλως ο Ιωαννης Καποδιστριας με την μεγαλη εμπειρια του σε συνταγματικους θεσμους (Γραμματεας Επικρατειας της Ιονιας Πολιτειας 1803) και θεμελιωτης του Συνταγματος της Ελβετιας(1815) γνωριζε καλλιτερα απο πολλους συγχρονους του αλλα και κατοπινους πολιτικους, πως θα δημιουργουσε ενα συγχρονο κρατος με αντοχη στο χρονο.Δυστυχως καποιοι τον εστειλαν να συναντησει προωρα τον Δημιουργο μας,ακριβως για να μην εκπληρωσει αυτες τις σκεψεις του... Ολοι ξερουμε οτι η κακοδαιμονια-πλην του βασιλικου θεσμου-συνεχιζεται μεχρι σημερα,οπου δεν μπορουμε να χαραξουμε ανεξαρτητη πολιτικη αν δεν ρωτησουμε τους προστατες μας!

    Ετσι λοιπον περαν της κοινωνικης αναλυσης που ειναι παντοτε χρησιμη, η υπενθυμιση των ιστορικων οροσημων παραμενει ουσιαστικη και θεμελιωδης για την κατανοηση τετοιων προβληματων.

    2.Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:

    Οι αποψεις για ενα συγχρονο αστικο κρατος αντανακλουν την μοντερνα σκεψη οπως αυτη διαμορφωθηκε μετα την Γαλλικη Επανασταση επηρεασμενη απο το κυμα ρομαντισμου και αποτελουσε πρωτυπο επι δυο αιωνες για τον δυτικο πολιτισμο. Ομως στις ημερες μας αυτος ο πολιτισμος διερχεται ενα μεταβατικο σταδιο για να οδηγησει τον ανθρωπο στον μεραμοντερνισμο με το συλλογικο υποκειμενο (κοινωνιες) αποδυναμωμενο και την εξυμνηση του ατομου-ιδιωτη-καταναλωτη σε βαρους του ανθρωπου-πολιτη.Επισης στο ονομα αυτης της μεταμοντερνας θεωρησης των κοινωνιων,το δικαιωμα του ατομου στην ανευ περιορισμων στην απολαυση και την καταναλωση,στεκεται σαν σφυρα επανω απο κοινωνικες παραδοσεις,θρησκειες, δημοκρατικες αξιες και ασφαλως ετοιμη να συντριψει το εθνος-κρατος με την οποια εξουσια αυτο διαθετει.
    Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το μοντερνο αστικο κρατος ως θεσμος εχει αποτυχει γιατι η δημιουργηθεισα αστικη ταξη δεν καταφερε ποτε να ολοκληρωσει το θεσμικο εκεινο πλαισιο που θα καθοριζε την ελευθερια αλλα και τις υποχρεωσεις του πολιτη με σεβασμο στις εκαστοτε παραδοσεις και τα συμφεροντα που ξεχωριζουν τις ανθρωπινες κοινωνιες και ταξεις.Αυτην την αποτυχια πληρωσε ο κοσμος με δυο παγκοσμιους πολεμους και επετσι συνεχεια...Στις ημερες μας ετοιμαζεται η κηδεια του μοντερνου αστικου κρατους απο τους υποστηρικτες της παγκοσμιοποιησης με τις καταστροφικες συνεπειες για την διαφορετικοτητα των λαων και των ατομων.Η μαλλον αργοπορημενη,στην δυτικοποιηση ,Ελλαδα ισως τελικα να μην ειναι και τοσο κακοτυχη ενοψει των τεκτονικων αλλαγων που θα επηρεασουν τις δυτικες κοινωνιες πρωτιστως.Οσο για την θεωρια του συγκριτικου πλεονεκτηματος (comparative advantage)
    η Ελκαδα μπορουσε και μπορει να το αναπτυξει...αλλα μονο με εγκριση των Προστατων μας (περιπτωση South Stream).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.