20/9/17

Ο Garo Paylan θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας

Ο Garo Paylan, Τούρκος βουλευτής αρμενικής καταγωγής, υποσχέθηκε χθες να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίσημη τουρκική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Paylan είναι ένας από τους 1.800 Αρμένιους από όλο τον κόσμο που συγκλήθηκαν  στο Ερεβάν για να παραστούν στη διάσκεψη που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τις σχέσεις της Αρμενίας με τη διασπορά της. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με την παρουσία του προέδρου Serge Sarkisian και άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Αρμενίας.

"Η Τουρκία είναι και πάλι σε σκοτεινή περίοδο", δήλωσε ο Paylan στην ομιλία του στο φόρουμ. "Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιες τάσεις οδηγούν σε εγκλήματα. Ένα τέλειο έγκλημα, μια γενοκτονία, διαπράχθηκε πριν από 102 χρόνια και αυτό το έγκλημα συνεχίζεται, επειδή ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο προκαλεί νέα εγκλήματα ".
"Πιστεύω ότι μια μέρα θα πετύχουμε τη δικαιοσύνη που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι 'αυτήν", πρόσθεσε, προκαλώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Ο Paylan, 44 ετών, είναι ένας από τους τρεις Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης, που εξελέγησαν στο τουρκικό κοινοβούλιο το 2015. Είναι μέλος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), το οποίο αντιτίθεται στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το HDP είναι το μόνο μεγάλο τουρκικό κόμμα που αναγνώρισε τη μαζική δολοφονία περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως γενοκτονία.
"Το HDP γνωρίζει ότι χωρίς να αντιμετωπίσει τη γενοκτονία, η Τουρκία δεν μπορεί ούτε να λύσει το κουρδικό πρόβλημα ούτε να εδραιώσει τη δημοκρατία", δήλωσε ο Paylan.
Ο τελευταίος, ο οποίος διεύθυνε μια αρμενική σχολή στην Κωνσταντινούπολη, δεσμέτηκε να αμφισβητήσει την άρνηση της γενοκτονίας από την Άγκυρα λίγο μετά την εκλογή του στο κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο του 2016 διάβασε στο Κοινοβούλιο τα ονόματα των Αρμενίων διανοουμένων που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν το 1915 από τις οθωμανικές αρχές στην αρχή της γενοκτονίας.
Αναβλήθηκε από το νομοθετικό σώμα για τρεις ημέρες τον Ιανουάριο, αφού αναφέρθηκε στις «γενοκτονίες» των Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τον Ιούλιο, το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στα μέλη του να αναφέρουν τη γενοκτονία στο κόρφο του κοινοβουλίου.
Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Edward Nalbandian, επαίνεσε τις δραστηριότητες του Paylan όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Ερεβάν τη Δευτέρα. Το γραφείο Τύπου του Nalbandian ανέφερε ότι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, "την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων".
Ο Paylan εξήγησε στην ομιλία του ότι μόνο μια «δημοκρατική Τουρκία» θα συμφωνούσε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Αρμενία.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, 
Claire © armenews.com

Reprinted with permission from RFE/RL Copyright(c) 2007 Radio Free Europe / Radio Liberty, Inc.1201 Connecticut Ave, t N.W. Washington DC 200

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 20.9.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.