8/10/18

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι;

Είναι στιγμές που ο νους του ανθρώπου σταματά. Η πολύνεκρη τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική είναι μία από αυτές. 99 (μέχρι τώρα) επιβεβαιωμένοι νεκροί από μία πυρκαγιά που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, υποτιμήθηκε.
Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
Το κακό είχε αρχίσει στην Κινέττα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Όλες οι μονάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν για κατάσβεση εκεί κι έτσι ήταν αναμενόμενη η αδυναμία αποστολής μέσων στην Πεντέλη, στη Ραφήνα και στο Μάτι, όταν χρειάσθηκε. Σε αυτό, άλλωστε, εντοπίζονται και οι αρχικές ευθύνες των υπαιτίων της τραγωδίας.
Για να το ξεκαθαρίσουμε, η Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα προκειμένου να αναζητήσει και βρει τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά και τα αίτια του χαμού τόσων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ύποπτοι για την τέλεση ποινικών αδικημάτων δια πράξεων ή παραλείψεών τους είναι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Είναι, επίσης, οι αρμόδιοι Υπουργοί που κατευθύνουν τις ενέργειες των ανωτέρω Υπηρεσιών. Ακόμη είναι η Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, καθώς επίσης και οι Δήμαρχοι των περιοχών, στις οποίες χάθηκαν τόσες ψυχές. Τέλος, διακριτή ευθύνη φέρει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Όλοι οι προαναφερθέντες απέτυχαν να κατασβέσουν τη φωτιά που είχε ως σημείο έναρξης το Νταού Πεντέλης και ως εκ τούτου, η κάθοδός της προς τη θάλασσα ήταν θέμα χρόνου.

Το δεύτερο σκέλος των πραγματικά τεράστιων ευθυνών εντοπίζεται στη μη εκκένωση της ευρύτερης περιοχής. Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως ήταν αδύνατη η ασφαλής εκκένωση της περιοχής, λόγω του περιορισμένου χρόνου – χρόνος μιάμισης ώρας, στην οποίαν εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε η πυρκαγιά – αλλά και λόγω του πολυπληθούς των διαμενόντων – περίπου 15.000, σύμφωνα με τις αναφορές. Ωστόσο, όλα τα γεγονότα διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό και τον καθιστούν απάνθρωπο, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται από τους υπαιτίους με αποκλειστικό σκοπό την απόσειση των ευθυνών τους, πάνω στα αποκαΐδια και στις ψυχές που ζητούν δικαίωση.     

Η εκκένωση του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος Αττικής, των Παιδικών Κατασκηνώσεων και των ΚΑΑΥ του Στρατού αποδεικνύει ότι υπήρχε και ο χρόνος και η δυνατότητα για εκκένωση, αρκεί να υπήρχε σχέδιο. Η όπως – όπως απομάκρυνση και σωτηρία περίπου 15.000 ανθρώπων αποδεικνύει πως, αν το κράτος ενεργούσε συντεταγμένα και ορθά, θα είχε αποφευχθεί η απώλεια και των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Ειδικοί επί του θέματος, όπως ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κ. Συνολάκης, διαβεβαιώνουν για το εφικτό και την αποτελεσματικότητα της εκκένωσης, εφόσον είχαν γίνει σχετικές ασκήσεις την προηγούμενη περίοδο και έκαστος γνώριζε την ακολουθητέα διαδικασία. Αντ’ αυτού, κάποιοι εκ των υπόπτων ήταν απόντες είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για την ύπαρξη επιπέδου ετοιμότητας 4…

Εν τούτοις, ευθύνες εκτός από τα δύο πρώτα κομβικά σημεία, ήτοι μη κατάσβεση και μη εκκένωση, διαπιστώνονται και στο παρόν, το οποίο είναι η συλλογή του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού. Από το βράδυ της τραγωδίας φάνηκε η απόπειρα των υπαιτίων να αποκρύψουν την αλήθεια. Κλιμακώθηκε, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες με κατηγορίες για την – γνωστή και προωθούμενη από την κυβέρνηση – άναρχη δόμηση, αλλά και με επιπλέον ποινικά αδικήματα, όπως καταγγελθείσες πλαστογραφίες. Για τον λόγο αυτόν, ο γράφων είχε από την επομένη επισημάνει τον κίνδυνο της αλλοίωσης στοιχείων, ο οποίος αποτρέπεται μόνο με την κατάσχεση, από τους εισαγγελείς, όλων των βιβλίων συμβάντων, τηρηθέντων πρακτικών συμβουλίων και λοιπών εγγράφων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η αθλιότητα που αποκαλύπτεται περί κυνικών μηνυμάτων στους βουλευτές της συμπολίτευσης, στον βωμό της πολιτικής αντιμετώπισης της τραγωδίας και βέβαια, η προσπάθεια συγκάλυψης, ώστε οι ευθύνες να μην αγγίξουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι γνωστό, σε όσους έχουν βιώσει την απώλεια συγγενούς ή φίλου, ότι η οδύνη είναι μεγάλη και η πλήγη δύσκολα επουλώνεται. Αλλά είναι επιτακτικό όλοι οι συγγενείς να αναζητήσουν τις ευθύνες των υπαιτίων προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, διότι μόνον έτσι θα αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια τραγωδία. Επειδή οι προθέσεις των κυβερνώντων δεν πείθουν κανέναν για την ειλικρίνειά τους, πρέπει να επιδιωχθεί η αναζήτηση των ευθυνών  από τη Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των αυτοπτών μαρτύρων, και όχι από αμφιλεγόμενες επιτροπές που επελέγησαν με αδιάφανο τρόπο.

Τέλος και όσον αφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον κ. πρωθυπουργό, να σημειώσουμε πως αυτή είναι χρήσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ποινική ευθύνη. Ίσα ίσα που μάλλον την ενισχύει…

Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος
Πηγή: thepresident

7 σχόλια:

  1. Πολύ εὔστοχα καί σχετικά ἤπια τά λέει τό ἄρθρο.
    Ἀκόμη καί χωρίς ἐκτέλεση σέ ἄσκηση ἑτοιμότητας σχεδίου ἐκκενώσεως, ἡ κοινή λογική λέει ὅτι μετά ἀπό τό πρῶτο τέταρτο, καί τό πολύ εἴκοσι λεπτά τῆς πυρκαγιᾶς, με τήν συγκεκριμένη κατεύθυνση τῶν ἀνέμων, δέν ὑπῆρχε κανείς λόγος νά χρονοτριβήσει κάθε ἁρμόδιος καί ἔπρεπε νά διαταχθῆ ἡ ἐσπευσμένη ἐκκένωση τῆς περιοχῆς ὅπου κατευθυνόταν ἡ πυρκαγιά, μέ ὅλα τά μέσα καί ἀπό συγκεκριμένες ὁδούς.
    Στήν ἑπόμενη μισή ὥρα, ἡ παραλιακή περιοχή θά ἦταν σχεδόν τελείως ἄδεια, καί μόνο ὅσοι ἀνθίσταντο ἐκουσίως στίς εἰδοποιήσεις θά εἶχαν ἀπομείνει σέ κίνδυνο καί γιά ἐπείγουσα ἐκκένωση.
    Οἱ ἐπιτοπίως ἀρμόδιοι καί ἐπί ἀπουσίας αὐτῶν, οἱ ἀναπληρωτές τους (ἀνεξαρτήτως τῆς βεβαίας εὐθύνης τῶν κυρίως ἀρμοδίων νά εὑρίσκονται παρόντες), εἶχαν ὅλοι τήν ἐξουσία νά διατάξουν τήν ἐκκένωση -ἀκόμη καί ἐκ τῶν ἐνόντων, ἀκόμη καί χωρίς προηγούμενη ἄσκηση καί σχέδιο, μέ βάση τήν κοινή λογική καί τήν γνώση τους τῶν δρόμων της περιοχῆς - ἐφ' ὅσον εἶχαν ἐνημέρωση ἄνωθεν γιά τήν πορεία καί τήν δύναμη τῆς πυρκαγιᾶς μέ βάση τήν κατεύθυνση καί τήν ἔνταση τῶν ἀνέμων, ἤ καί μέ βάση γενική ἐντολή ἄνωθεν περί ἐκκενώσεως.
    -Οἱ δέ ἄνωθεν διάφοροι ἀρμόδιοι, ὄφειλαν νά δώσουν τέτοια γενική ἐντολή ἀσφίνοντας στούς ἐπιτοπίως ἀρμοδίους τήν ἐκτέλεσή της, καί τίς τυχόν ἐξαιρέσεις λόγω ἀντικειμενικῆς πλήρους ἀδυναμίας ἐκκενώσεως, στήν κρίση τους.
    Αὐτά τά στοιχειώδη, ἀκόμη καί ἐπί μή ὑπάρξεως σχεδίου γνωστοῦ καί δοκιμασμένου ἀπό ὅλους - ὅπως κατ' ἀρχήν θά ἔπρεπε νά ἔχῃ γίνει.

    Δέν μπορεῖ σέ κατάσταση ἐπειγούσης κρίσεως/ἀνάγκης, νά ὁρίζονται ἀναδιατάξεις ὑπηρεσιῶν ἤ ἀρμοδίων τῆς τελευταίας στιγμῆς, γιά νά ἀποσειθοῦν εὐθύνες, ὅπως σίγουρα θά ἔγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιά πραγματικά ἀξιοπρόσεκτη ὅσο καί σπάνια δημόσια φωτογραφία τοῦ Τσίπρα,
    στήν ὁποία μένει ἔκπληκτος μπροστά στό μέγεθος μιᾶς φυσικῆς ἀλλά καί ἀνθρώπινης καταστροφῆς,
    τήν ὁποία πραγματικά δέν μπόρεσε νά ἀντιμετωπίσῃ
    (εἴτε προληπτικῶς, εἴτε κατά τήν κατάσταση ἐπειγούσης κρίσεως - μέ τά ἐπιλεγμένα ἀπό αὐτόν πρόσωπα καί ρυθμίσεις)
    οὔτε ἡ ἔμπρακτη δράση του ὡς πρωθυπουργοῦ,
    οὔτε ἡ ἰδεολογία του,
    οὔτε ἡ προσεκτικά κτισμένη εἰκόνα του στά ΜΜΕ,
    οὔτε ἡ εἰκονική ἀποφασιστικότητά του.
    Καί αὐτά δέν τά χωρᾶ ὁ νοῦς του, ὅπως φαίνεται καί στήν φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο Κ Μπαλακτάρης γράφει μεν κατά λέξη «ειδικοί επί του θέματος όπως ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης... κλπ», όμως επικαλείται αποκλειστικά και μόνο την άποψη του καθηγητή κ. Συνολάκη που διαβεβαιώνει για το «εφικτό της εκκένωσης εφόσον... κλπ κλπ».
    Ο κ. Μπαλακτάρης αν λάμβανε υπόψη κατά την σύνταξη του άρθρου του ότι επί του συγκεκριμένου θέματος μίλησαν την εποχή εκείνη και δυο διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες ο κ. Ζερεφός και κ. Ξανθόπουλος, δεν θα ήταν σίγουρος για «το εφικτό και την αποτελεσματικότητα της εκκένωσης»
    Ο κ. Μπαλακτάρης αν πέρα από τα παραπάνω λάμβανε υπόψη κατά την σύνταξη του άρθρου του τα πολεοδομικά προβλήματα, τις περιφράξεις, τις συνθήκες δόμησης κλπ ασφαλώς δεν θα κατέληγε στη δημοσιοποίηση αυτού του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί λέτε κύριε; [Κυττάξτε γύρω σας καί τσιμπηθεῖτε. Ποῦ ζῆτε; Ἀπό τό διάστημα ἤλθατε; Ἔτσι διοικοῦν στά Οὔφο;] :
      Τό πιθανῶς ἀνέφικτο μιᾶς πλήρους ἐκκενώσεως τῆς παραθαλάσσιας περιοχῆς στήν ὁποία πρόκειται νά φθάσῃ, μέ βεβαιότητα 99%, καί ἐντός τῆς ἀμέσως ἑπόμενης 1 ὥρας, ἡ πυρκαγιά πού μαίνεται καί κινεῖται ἤδη ἐπί μισή ὥρα, σημαίνει ὅτι εἶναι δυνατόν νά ἀφεθῆ ἄνευ οἱασδήποτε ἐνημερώσεως ὁ κόσμος, γιά νά καῆ;

      Μήπως καί στριμωχτῆ ὁ κόσμος φεύγοντας καί χαθοῦν λιγώτερες ζωές ἀπό ὅσες ἀναμένεται νά χαθοῦν (καί ἀπό ὅσες χάθηκαν), ὁπότε ἀναζητοῦνται εὐθύνες κατ' εὐθείαν ἀπό αυτούς πού δέν ἑτοίμασαν τίς ὑπηρεσίες μέ ἀσκήσεις γιά ἐκτέλεση σχεδίων πυροσβέσεως καί τυχόν ἐκκενώσεως;

      Διαγραφή
    2. "μίλησαν την εποχή εκείνη..." Πότε κύριε; τό 1880; πόσο πίσω πρέπει νά πάῃ γιά σᾶς ἄραγε ἡ ..."ἐποχἠ" πού κάηκε τό Μάτι;_Εἶσθε ἔμπειρος προπαγάνδας ὅπως φαίνεται.

      Διαγραφή
  4. Nikolaos Kavasilas (8/10/18 11.10 μμ
    Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια θα διαβάζεις όλα όσα έχουν σχέση με κάποιο σημαντικό θέμα.
    Οι δυο ειδικοί που αναφέρω μίλησαν κατ επανάληψη στα ΜΜΕ που τους κάλεσαν.
    Αυτά έγιναν αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά.
    Ο ΖΕρεφός είναι παγκοσμίως γνωστός και στην Ελλάδα κανείς δεν τόλμησε να τον απαξιώσει. Ούτε καν ο Μητσοτάκης.
    Ο Γ. Ξανθόπουλος έχει μια σπάνια για τη χώρα μας εξειδίκευση.
    Αν ψάξεις στο Internet θα ανακαλύψεις αρκετά στοιχεία που δεν τα βρίσκεις στα κομματικά προπαγανδιστικά ΜΜΕ.Αντίθετα αυτά τήρησαν σιγή ιχθύος για τις παράνομες περιφράξεις καθώς και για την απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού που είναι νόμος του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.