18/10/18

Τι συνεπάγεται η αποχώρηση Κοτζιά για τα διπλωματικά μέτωπα

Του Κώστα Ράπτη
Το διεθνές ακροατήριο δεν ασχολείται με το ερώτημα αν ο Νίκος Κοτζιάς εξωθήθηκε σε παραίτηση ή ο ίδιος εξώθησε τα πράγματα σε μιαν ηρωική έξοδο. Ούτε εμβαθύνει σε λεπτομέρειες, κατά τα λοιπά πολύ ενδιαφέρουσες, σχετικά με τα μυστικά κονδύλια των ελληνικών υπουργείων, αλλά στέκεται στη μεγάλη εικόνα.
Για τον διεθνή τύπο τα πρώτα συμπεράσματα από την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Αθήνα μπαίνει σε "νέα περίοδο αβεβαιότητας", ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπερνάται από "διαφωνίες" ως προς το Μακεδονικό και ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί το "πρώτο θύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών".
Άλλωστε, η χρονική σύμπτωση με τις εξελίξεις βορείως των συνόρων είναι ενδεικτική. Η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ δείχνει να μην ευοδώνεται, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απέσυρε τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο, προκειμένου να τους προφυλάξει από... τον πειρασμό να συνταχθούν κάποιοι από αυτούς με την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για την ηχηρή έμπρακτη απόρριψη της (πρωτοφανούς, είναι η αλήθεια) ανοικτής επιστολής του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι να επιτρέψει στους βουλευτές του να συμπράξουν, απαλλαγμένοι από απειλές, στη συνταγματική αναθεώρηση. Η κορύφωση των αμερικανικών παρεμβάσεων με τέτοιο άκομψο τρόπο ταυτίζεται και με την εξάντληση της αποτελεσματικότητάς τους.
Το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας θα συνεδριάσει εκ νέου για τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, με την ελπίδα ενδεχομένως ότι η 24ωρη διακοπή της διαδικασίας θα επιτρέψει κάποιες παραγωγικές διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση.
Ωστόσο η "ώρα της αλήθειας" πλησιάζει - και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να ενεργοποιήσει την εφεδρική επιλογή του της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις αρχές Δεκεμβρίου. Το VMRO-DPMNE εμφανώς πλέον τον προκαλεί να κάνει ακριβώς αυτό.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν όχι και η ίδια η τελική έκβαση του εγχειρήματος, βρίσκεται στον αέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε ο Νίκος Κοτζιάς είχε συμφέρον να βρίσκεται "εντός του κάδρου", ιδίως αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να ανέχεται τα ανοίκεια "φίλια πυρά" του Πάνου Καμμένου, ούτε όμως και ο Αλέξης Τσίπρας είχε λόγους να διακυβεύσει βραχυπρόθεσμα τη σχέση του με τον κυβερνητικό του εταίρο, χάριν ενός υπουργού αποδυναμωμένου.
Υπάρχουν άλλωστε και παράπλευρα οφέλη από την συγκεκριμένη εξέλιξη: η έξοδος του Νίκου Κοτζιά, πρωταγωνιστή της πρόσφατης, και όχι ιδιαίτερα αρεστής στο Μαξίμου, επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων, δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να αποκαταστήσει διαύλους με το Κρεμλίνο κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα -στην οποία, ήδη πριν από τις ανατροπές του τελευταίου 24ώρου, θεωρούνταν αμφίβολο αν θα συμμετάσχει και ο (πρώην) Υπουργός Εξωτερικών.
Ούτως ή άλλως, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή δείχνουν τελευταία να χάνουν τον βηματισμό τους, είτε πρόκειται για τα Δυτικά Βαλκάνια είτε για την Ανατολική Μεσόγειο, αν κρίνουμε λ.χ. από την συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι με τον στρατάρχη Σίσι (στο φόντο των κοινών ασκήσεων στην Αίγυπτο με Ρώσους κομάντος, στις οποίες ο ισχυρός άνδρας του Καΐρου θεωρεί ότι αξίζει να συμμετάσχουν οι εταίροι του στην "τριμερή", Ελλάδα και Κύπρος).
Αναλαμβάνοντας προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός δίνει βεβαίως το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στην προσπάθεια υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όμως, με βάση και την κατάσταση βορείως των συνόρων, δεν αναμένεται να συναντήσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του από αυτήν την κατεύθυνση. Η έξοδος του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου "Πορθητής", συνοδεία φρεγάτας, στην ΑΟΖ Κύπρου και η ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό πιθανότερα συνεπάγεται μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον... νέο Υπουργό Εξωτερικών. Άλλωστε η εκπεφρασμένη λύπη της Λευκωσίας για την αποχώρηση του προηγούμενου (και εμπειρότερου), παρά τις κατά καιρούς μεταξύ τους τριβές, είναι ενδεικτική.
Πηγή: Capital

5 σχόλια:

  1. 1)Τι συνεπάγεται η αποχώρηση Κοτζιά?

    Συνεπάγεται πως μάλλον, μάλλον, δεν θα καταφέρουν να απογορεύσουν τα συλλαλητήρια, τα εμβατήρια και το «Μακεδονία ξακουστή».

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
    https://www.youtube.com/watch?v=lpsBeCnsuJw&t=35s

    2)Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ απαγορεύει συλλαλητήρια, εμβατήρια και το «Μακεδονία ξακουστή»

    Απρόβλεπτες συνέπειες έχουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την ΠΓΔΜ αφού όπως προκύπτει από το Άρθρο 6 τίθενται εν αμφιβόλω τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία τα οποία έχουν διοργανωθεί από την αρχή του χρόνου καθώς ενδέχεται να εκληφθεί ως ενέργεια που «τη βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου Μέρους», όπως διευκρινίζεται στην παράγραφο 2 του συγκεκριμένου άρθρου.

    Πρόβλημα δημιουργείται επίσης και για εμβατήρια όπως το «Μακεδονία ξακουστή» καθώς μπορεί να εκληφθεί ως «ενέργεια ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος (σσ ο στρατός στις παρελάσεις) και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους» όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    Στην παράγραφο αυτή ενδέχεται να υπαχθούν οι στίχοι του εμβατηρίου:

    Μακεδονία ξακουστή
    του Αλεξάνδρου η χώρα,
    που έδιωξες τους βάρβαρους
    κι ελεύθερη είσαι τώρα!

    ήσουν και θα ΄σαι ελληνική,
    Ελλήνων το καμάρι,
    κι εμείς Ελληνόπουλα
    σου πλέκουμε στεφάνι

    Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
    να ζούνε σκλαβωμένοι,
    όλα κι αν τα χάσουνε
    η λευτεριά τους μένει!

    Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το Άρθρο 6:

    ΑΡΘΡΟ 6
    1.
    Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες τα μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    2.

    Έκαστο μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει την εκδήλωση πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τη βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν ένας ιδιωτικός φορέας στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να το γνωρίζει αυτό το Μέρος, αυτό το Μέρος μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.

    3.

    Έκαστο μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος

    https://www.tilestwra.com/i-symfonia-tsipra-zaef-apagoreyei-syllalitiria-emvatiria-kai-to-makedonia-xakoysti/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν χρειάζεται νά συζητᾶμε τούς ὅρους τῆς τελειωμένης συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν, τελειωμένων πολιτικῶν, ἀναζωογονώντας ἐπικοινωνιακῶς τά "ζόμπι".
      Ἔχουμε πλέον, τήν δυνατότητα νά μιλήσουμε ἀπ' εὐθείας μέ τούς Ρώσους, γιά τήν μείωση τοῦ Σκοπιανοῦ σέ μία ἀξιοσέβαστη σλαβική διάλεκτο τῶν σλάβων καί τῶν σλαβο-μακεδόνων, δηλαδή σλαβο-ἑλλήνων, τῆς Ἀχρίδος.

      Τότε θά πᾶμε ὅλοι στά Βαλκάνια, καί ἀπό πλευρᾶς Ρωσίας καί οἰκονομικῶν καί πολιτισμικῶν σχέσεών της μέ Ἑλλάδα καί μέ ὅλες τίς χῶρες τῆς περιοχῆς, ἀνεξαιρέτως, πολύ καλλίτερα.
      Θά πρέπει ὅμως νά καλοῦμε καί τόν κ. Πρέσβη τῶν ΗΠΑ, γιά μπόρτς.

      Διαγραφή
  2. Πόσο σίγουροι είσαστε ότι οι αμερικανικές παρεμβάσεις ήταν πράγματι με άκομψο τρόπο. Προσέξτε την απομόνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "η 24ωρη διακοπή της διαδικασίας θα επιτρέψει κάποιες παραγωγικές διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση": παραγωγικές διαβουλεύσεις ονομάζει ο αρθρογράφος τις ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ μεθοδεύσεις εκβιασμού της αντιπολίτευσης (απειλές φυλάκισης, δωροδοκίες, συνεχείς πιέσεις κλπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aν τελικά,ό μη γένοιτο,καταρρεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ,
    ένα καλό Σχέδιο Β,θα μπορούσε να είναι το εξής :
    Η ελληνική Μακεδονία να ονομάζεται Μακεδονία (ελληνικά),Македониа
    (σλαβομακεδονικά,χωρίς "j") και Macedonia (αγγλικά).
    Η πΓΔΜ να ονομάζεται Μακεντόνιγια (ελληνικά), Македонија (σλαβομακεδονικά,
    με "j",ως και νυν) και Makedonija (αγγλικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.