16/10/18

Μέτωπο συνεργασίας τεσσάρων κομμάτων στην Κύπρο για τις Ευρωεκλογές

Φρίξος Δαλίτης  
Αναζωογονείται σενάριο συνεργασίας των τεσσάρων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ισχυρός πόλος για τις ευρωεκλογές, με στόχο την εκλογή ευρωβουλευτή και αποτροπής του ενδεχομένου η έδρα να καταλήξει στο ΕΛΑΜ. Η προσπάθεια θεωρείται αναγκαία. Καταγράφηκε έντονα και στην εκλογική έρευνα που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο, το φλερτ προς την πλευρά της ΕΔΕΚ αναθερμαίνεται ενόψει και της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή. Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο επαφών, με τα μηνύματα που φτάνουν και από τις τρεις πλευρές να είναι αισιόδοξα ότι τελικά θα καταλήξουν σε συνεργασία, με ή χωρίς και τη συνεργασία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος έχει ανακοινώσει την κάθοδο του στις κάλπες με τον συνδυασμό «Γιασεμί».
Οι τρεις φαίνεται ότι έχουν ήδη διανύσει αρκετό δρόμο, θέλοντας να κατέλθουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο συνεργασίας, με προοπτική μάλιστα και συνέχισης της και μετεκλογικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγιναν, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας και δεύτερες σκέψεις, βάζοντας νερό στην αρχική θέση για ψηφοδέλτιο χωρίς παρουσία κομματικών στελεχών και ιδιαίτερα των ηγεσιών τους. Λόγω επιφυλάξεων που υπήρχαν, πλέον στο τραπέζι μπαίνει και το σενάριο ψηφοδελτίου με την παρουσία και κομματικών στελεχών προκειμένου η συνεργασία  να «περπατήσει».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ξανά προσπάθεια να αρχίσει ένας διάλογος με την παρουσία της ΕΔΕΚ, χωρίς προϋποθέσεις έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί το ψηφοδέλτιο της συνεργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τη μέτρηση που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων, στο σενάριο των τεσσάρων εξασφαλίζεται ένα πολύ καλό ποσοστό και θεωρείται δεδομένη η εκλογή ευρωβουλευτή. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες μας, έγινε και μέτρηση για πιθανούς υποψήφιους, στο οποίο εκτός από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου των Οικολόγων, μετρήθηκε και το όνομα του Δημήτρη Παπαδάκη της ΕΔΕΚ, αλλά και της Ελένης Θεοχάρους της Αλληλεγγύης.
Από πλευράς ΕΔΕΚ το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής κατά την οποία θα συζητηθούν τα συμπεράσματα των επαρχιακών συνδιασκέψεων, κατά τις οποίες έγινε ανοικτή συζήτηση για τις ευρωεκλογές. Μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου καταγράφηκαν τα υπέρ και τα κατά μίας συνεργασίας ή της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Αναμένεται ότι στην περίπτωση που η κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ ανάψει το πράσινο φως για συνεργασία, τότε ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα πρέπει να μπει σε έννα εντατικό διάλογο με τους υπόλοιπους.
Την ίδια ώρα στο ΕΛΑΜ συνεχίζουν τις διεργασίες και επαφές με διάφορα άτομα, έχοντας ως στόχο τη σύσταση ενός ψηφοδελτίου το οποίο θα καλύπτει όλες τις επαρχίες και θα απαρτίζεται κατά 50% από κομματικά στελέχη και 50% από ανεξάρτητες προσωπικότητες.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.