26/10/18

FT : Η δολοφονία Κασόγκι και η υποκρισία της Δύσης

Οι δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν αποτροπιασμό αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελαν να κάνουν τα στραβά μάτια. Η στροφή της κοινής γνώμης και οι επιπτώσεις για το Ριάντ. Οι φόβοι για το Ισλαμικό Κράτος.


Η μαγεία χάθηκε. Η Σαουδική Αραβία απολάμβανε επί μακρόν μια αμνηστία που έφτανε πολύ πέρα από τις συνηθισμένες διπλωματικές συμβάσεις. Τα ατελείωτα αποθέματα πετρελαίου, ο Ψυχρός Πόλεμος, η ιρανική επανάσταση και μια διάθεση για ακριβά δυτικά οπλικά συστήματα της είχαν δώσει το δικαίωμα να κινείται πέρα από τους καθιερωμένους κανόνες συμπεριφοράς.
Η ωμή, βάναυση δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έχει σημάνει το τέλος αυτού του εξαιρετισμού (exceptionalism).
Ήδη από το μακρινό 1951, ο Ντιν Άτσεσον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, περιέγραφε τον τότε βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ, ως «τον καλύτερο φίλο που έχουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή». Η Ουάσιγκτον είχε αποκλείσει τους Βρετανούς από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα σαουδαραβικά κοιτάσματα. Υιοθέτησαν το ρόλο του προστάτη.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως δεν υποκρίνεται μόνον η Δύση! Φαίνεται πως και η Ρωσία σύμφωνα με τον Ρωσικό τύπο δηλώνει πως επικροτεί της στάση του Ριάντ! Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα το Κρεμλίνο δήλωσε: "Έχουμε ακούσει τη δήλωση της βασιλικής οικογένειας που καταδικάζει αυτή τη δολοφονία, για τη μη συμμετοχή της βασιλικής οικογένειας σ 'αυτό, και όλα τα άλλα είναι θέμα έρευνας, το οποίο θέλει η ίδια η βασιλική οικογένεια.
    Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το ερώτημα κατά πόσο η Μόσχα πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Ριάντ για τη μη συμμετοχή τους στο έγκλημα ήταν πειστικές, απάντησε: "Υπάρχει μια επίσημη δήλωση από τον βασιλιά, υπάρχει και μια δήλωση του πρίγκιπα, τους οποίους δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τους πιστεύουμε".Στις 25 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σάλμαν Μπιν Αμπντούλ-Αζίζ,είχαν συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της οποίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεξαγάγει εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου για να φέρει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη.
    Όπως φαίνεται προέχουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια, κανένας δεν νοιάζεται! Θα συσχέτιζα κα ι με κάτι δικό μας εδώ αλλά δεν πειράζει! Αυτά για την ώρα για να δούμε πως και η Δυτική ανατολή δεν βοηθάει για φώς στην υπόθεση ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα...περίεργη η γλώσσα της διπλωματίας!Η Ρωσία με το νέο είδος καπιταλισμού της...νταβάι Россия...очень хороший русский...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.