18/11/18

Κύπριοι και ξένοι επιλέγουν ιδρύματα στην Κύπρο για σπουδές

Μοιρασμένοι είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου σε Κύπριους και πολίτες άλλων χωρών, με βάση τα στοιχεία που κατέχει η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 
Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι η Κύπρος μέσω των ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων και των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής της και φυσικά των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει, κερδίζει τόσο τους Κύπριους να παραμείνουν για σπουδές στον τόπο τους, όσο και χιλιάδες ξένους φοιτητές να την επιλέξουν. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 48,172 φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, οι 24,015 είναι Κύπριοι (ποσοστό 50%), οι 15,509 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (32%) και οι 8,648 είναι πολίτες τρίτων χωρών (18%). Από αυτούς οι Κύπριοι φοιτητές στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανέρχονται στους 19,019, οι Ευρωπαίοι στους 15,267 και οι αλλοδαποί φοιτητές στους 2,636. Προπτυχιακοί φοιτητές είναι 13,358 (Κύπριοι), 5,417 (Ευρωπαίοι) και 1,408 (αλλοδαποί), μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι 4,697 (Κύπριοι), 9,597 (Ευρωπαίοι) και 1,160 (αλλοδαποί), ενώ διδακτορικοί φοιτητές είναι 964 (Κύπριοι), 253 (Ευρωπαίοι) και 68 (αλλοδαποί). 
Στις δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φοιτούν συνολικά 4,996 Κύπριοι, 242 Ευρωπαίοι και 6,012 αλλοδαποί φοιτητές. Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο των 36,922 φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, οι 13,315 είναι με τη μέθοδο των «σπουδών εξ αποστάσεως» που μεταφράζεται σε 36%.  
Τα πιο πάνω στοιχεία αλλά και αυτά που ακολουθούν έχουν προκύψει από τη χαρτογράφηση της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που έγινε από το Υπουργείο. Βάσει αυτών καταδεικνύεται ότι σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, ο πρώτος κλάδος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι αυτός των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ενώ ακολουθούν στις προτιμήσεις τους οι κλάδοι των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής καθώς επίσης και της Πολυτεχνικής.  
Όσον αφορά τις προτιμήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών φαίνεται πως οι περισσότεροι επιλέγουν σπουδές σε κλάδους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ενώ ακολουθούν πιο κάτω οι κλάδοι των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.  
Σε διδακτορικό επίπεδο σπουδών πρώτος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι ο κλάδος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και ακολουθούν οι κλάδοι της Πολυτεχνικής, των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.  

Πρωτιά και για ξενοδοχειακά και τουριστικά επαγγέλματα
Μπορεί στην περίπτωση της φοίτησης σε Πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον κυρίως οι κλάδοι που έχουν αντικείμενο τα Οικονομικά και τη Διοίκηση αλλά και τις Κοινωνικές Επιστήμες, όμως στην περίπτωση των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται πως την πρωτιά την κτυπούν κυρίως οι κλάδοι των Ξενοδοχειακών και των Τουριστικών Σπουδών. 
Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τη χαρτογράφηση που έγινε από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, όσον αφορά στις προτιμήσεις των φοιτητών των Προγραμμάτων που οδηγούν στην απόκτηση Πιστοποιητικού, Διπλώματος και Ανώτερου Διπλώματος των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτές επικεντρώνονται στους Κλάδους των Ξενοδοχειακών/ Τουριστικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, ακολουθούν οι Κλάδοι και Επισιτιστικών Τεχνών και Υπηρεσιών Ασφαλείας.  
- Αναφορικά με τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση των φοιτητών αφορά στον Κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι Κλάδοι των Ξενοδοχειακών/Τουριστικών, ο Κλάδος της Αισθητικής και της Πληροφορικής.
- Οι φοιτητές Μεταπτυχιακού Επιπέδου έχουν ως πρώτη προτίμηση τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι της Πληροφορικής, των Τεχνών (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και της Εκπαίδευσης.
- Σε Διδακτορικό επίπεδο πρώτος στην προτίμηση των φοιτητών είναι ο κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, ακολουθούν οι κλάδοι των Περιβαλλοντικών Επιστημών, της Πληροφορικής και ο Κλάδος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Αυξητική τάση στον αριθμό των φοιτητών 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, διαπιστώνεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε σύγκριση με το 2016-2017 υπήρξε αύξηση στο σύνολο των φοιτητών των Πανεπιστημίων κατά 3,85% (αύξηση 1.371 φοιτητές), ενώ στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε αύξηση της τάξης του 26,4% (αύξηση 2.355 φοιτητές). Η αυξητική τάση στους αριθμούς των φοιτητών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στα Πανεπιστήμια και τις Σχολές που έχει η Κύπρος.
Συνεργασία με φορείς του εξωτερικού 
Εκτός από τη συμμετοχή και εφαρμογή του γνωστού ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS, μέσω του οποίου πολλοί ξένοι φοιτητές από πλειάδα χωρών έχουν την ευκαιρία να έρθουν στην Κύπρο και να ενταχθούν σε προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκών της ιδρυμάτων, υπάρχουν συνεργασίες και με άλλους φορείς του εξωτερικού. Ένας από αυτούς είναι και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (European University Institute – EUI) με το οποίο υποψήφιοι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποί του βρέθηκαν στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου και παρουσίασαν τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του Ινστιτούτου με σκοπό την ενημέρωση υποψήφιων φοιτητών. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραχωρεί κατ’ έτος υποτροφία/ες για τα προγράμματα στο εν λόγω Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.