7/8/19

Νέο εγχείρημα πώλησης της ΕΛΒΟ



Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες και δύο άγονους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, δρομολογείται εκ νέου η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε το εγχείρημα που χρονικά τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο, κάνονας μάλιστα λόγο για διαδικασία που προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η οποία αυτή τη φορά θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, ως θυγατρική τις αυστριακής Steyr και το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΛΒΟ, τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014, αφού οι προσπάθειες να καταστεί βιώσιμη απέτυχαν. Την περίοδο 2011-2013 έλαβε 81 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ το 2014 έλαβε επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα, διαθέτει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κ.α., πλην προστατεύεται από την έκδοση διαταγών πληρωμής από πιστωτές της.

Ουσιαστικά η ΕΛΒΟ βρίσκεται πλέον χωρίς αντικείμενο, εκτελώντας μόνον κάποιες τεχνικές εργασίες για τον ΟΑΣΘ, αλλά και χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που απασχολούσε, αφού η πλειονότητα των εργαζομένων έκανε χρήση ειδικών διατάξεων και μετατάχθηκε σε δημόσιες υπηρεσίες. Διαθέτει, ωστόσο, σημαντική ακίνητη περιουσία και άλλα assets που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη. Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την παραχώρηση του 85,5% της ΕΛΒΟ περιελάμβανε την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα "ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ.

Ενδιαφέρον

Στις τελευταίες δύο προσπάθειες εξυγίανσης της ΕΛΒΟ, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, όμως για διαφορετικούς λόγους δεν υπήρξε θετική κατάληξη. Το 2017 είχαν υποβάλει προσφορές ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group. Ωστόσο η εκκαθαριστική αρχή είχε διαπιστώσει προβλήματα στους φακέλους τους, ενώ άγονος απέβη και ο δεύτερος διαγωνισμός.

Ακολούθησε νέα προσπάθειες, στην οποία ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την τσέχικη Excalibur Army, τη γαλλική NEXTER, τη νοτιοαφρικάνικη Paramount, το καταριανό fund Mubadala, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για επενδυτικά σχήματα ελληνικών συμφερόντων.. Και αυτός ο διαγωνισμός αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος των επενδυτών.

Πέραν των ανωτέρω επενδυτών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρείται πως θα εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον, πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ονόματα των Elbit Systems και Plasan Sasa.

Η πρώτη, εισηγμένη στο NASDAQ και το χρηματιστήριο του Tελ Αβίβ, είναι μια από τις γνωστές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ, με έσοδα 3,7 δισ. δολάρια το 2018. Αντίστοιχα, η Plasan Sasa αποτελεί μια από τις σημαντικές ισραηλινές βιομηχανίες κατασκευής οχημάτων για τον στρατό και για τα σώματα ασφαλείας.


ΠΗΓΗ: capital.gr

5 σχόλια:

  1. Αποβιομηχανιση Νο ..2....Συμπερασμα ολων αυτων : Μπορουν οι παντες απ τα βατραχια εως την Τσεχια..Μονο οι ανικανοι Ελληνες δεν μπορουν.!!! Τωρα τι να πεις ?? Εχουν χαρη..που δεν τους κρεμασε ο λαος ο μπερδεμενος ...Μια μερα θα πουλησουν μανες..κορες ..και το ονομα Ελλας...Δεν μπορουν να φτιαξουν ουτε μια βιωσιμη επιχειρηση...Ειναι τοσο ανικανοι !!! Γιαυτο ...πουλανε ...Πιο ανικανοι στον πλανητη δεν υπαρχουν.Ζουν επιχειρησεις κρατων...πρωτογονων στα παντα..κι εδω αυτοι σε ανικανοτητα εχουν περασει τους πρωτογονους.. Κι εχουν ..και υφος Αινσταιν...!!!! Ελα Θεε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) O Ελληνικός Λαός ήθελε να κρεμάσει στο Σύνταγμα τον ΓΑΠ με σκοπό να βγάλει τον Καταληψία πρωθυπουργό. Προφανώς πίστευε ότι ο κατάλληλος για να ηγηθεί την βιομηχανική αναγέννηση της χώρας είναι ένας καταλληψίας!!!
    2) "Γιαυτο ...πουλανε ...". Δεν ξέρω εάν το έχεις αντιληφθεί αλλά ΚΑΝΕΙΣ στον πλανήτη δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τα σαπάκια τα βιομηχανικά σκουπίδια της Ελλάδας. Η ΔΕΗ εκχωρούσε λιγνιτικές μονάδες ουσιαστικά δωρεάν και ενδιαφέρθηκε κανείς. Τα assets του Σκαραμανγκά πάνε για σκραπ, ο ΕΛΤΑ μπαίνει 7 εκατομμύρια μέσα τον μήνα κλπ κλπ. Τι είναι δηλαδή η ΕΛΒΟ που φοβόμαστε μην την αγοράσουν οι ξένοι;
    Η Ελληνες πολίτες έχουν πληρώσει την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πολλές φορές την αξία της εταιρίας για να κάνουν οι (περισσότεροι) αστοιχείωτοι υπάλληλοί την ζωή που κάνει ένας ερευνητής-επιστήμονας στην Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος θέλει να διαβάσει τα "χαϊρια" της ΔΕΗ ας διαβάσει: https://www.protagon.gr/apopseis/dei-to-megalo-ksepoulima-eixe-idi-ginei-idou-pws-44341881546
    Μιλάμε για ένα πλιάτσικο εις βάρος της χώρας με πρόσχημα τον σοσιαλισμό και τον πατριωτισμό.
    "Για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι"
    https://youtu.be/8ahVghkW5WI

    https://youtu.be/uLxLD2odjb8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργο ...ποιος εφερε την διαφθορα των ηθων ..κι ολα οσα λες ?? Ηθελαν εννοεις αυτοι να φτιαχνουν ..και ο λαος...ετρωγε αυτα που αυτοι κερδιζαν ?? Δεν ...μπορουσαν δηλ. να σταματησουν τους τρωγοντες υπαλληλους ??? Αυτο ισχυριζεσαι ?? Ηθελαν αυτοι την...νοικοκυρωσυνη και τους...εμποδιζαν οι ..υπαλληλοι ?? Ποιος Γιωργο ...τους διορισε ολους ?? Εσυ ??? Ο Θεος ?? Ποιος εφερε τα κομματα εκει με τις πανισχυρες ηγεσιες της λεηλασιας ?? Εσυ ?? Ποιος Γιωργο σε μια επιχειρηση μαξιμουμ ..500 ατομων αναγκαιων ....διορισε 30.000 καλοφαγαδες ?? Εγω ?? Θα μου πεις..μα τους φηφιζαν...!! Αυτο ειναι απαντηση για τον φταιχτη ??? Διοτι κι εσυ αν βγεις στον δρομο ..και μοιραζεις πεντοχιλιαρα..για 70 χρονια...θα γινεις πλανηταρχης Γιωργο...θες να πεις δεν ηξεραν την φυση του ανθρωπου ??? Ωστοσο αυτο δεν απαντα Ποιος διεφθυρε τον κοσμο.....αλλα ουτε ειναι δικαιο να φταιει ο κοσμος κι οχι ο ..διαφθορεας...
    Τωρα αν δεν τις θελει κανεις...η οχι..δεν απαντα επισης στο γιατι τις πουλανε αν δεν τις θελει κανεις.!!! Ειναι χαζοι ?? Η μηπως..ψαχνουν....κοροιδα ??? Δηλ. Κι εδω.. παλι κοροιδα ψαχνουν !!! Παλι απατη κανουν τα λαμογια ! Κατι ισιο θα κανουν ?? Σε οτι αφορα το ..." εεε μωρε δεν πειραζει..ετσι γινεται παντου ".....δεν γινεται ετσι....κι αν παμε εκει..σαν στυλ.. " εεε ..ας μην εχει η χωρα ..τιποτε δικο της..."...κι αυτο σε προεκταση θα πει ..ουτε Μακεδονια.. ουτε θαλασσα...ουτε τρενα..ουτε νερο......ουτε και πληθυσμο...Και τι εγινε ??
    Ειναι αυτα σωστα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να δεις Γιωργο τι εχει πληρωσει ο λαος γιαυτο το πολιτικο προσωπικο..!! Η ΔΕΗ ειναι...τριχες...Ερωτηση αφελους : " αφου πουλανε ολα τα ..φαληρημενα κουφαρια δικαια ..σε χαζους....γιατι δεν πουλανε το πιο φαληρημενο απ ολα ??? Την θεση τους !! Δεν θα βρεθουν χαζοι ..ξενοι ??? Ας πουλησουν την Βουλη !! Και...τι εγινε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.