11/10/19

Η Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο για τη Συρία: Με κυρώσεις απειλούν ΗΠΑ και ΕΕ

  • Η φωτογραφία έχει ληφθεί από το τουρκικό έδαφος και δείχνει στόχους που έχουν βομβαρδιστεί στη Σανλιούρφα, της Συρίας (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα και καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, με στόχο να «απελευθερώσει από τους τρομοκράτες» περιοχές της πολυσυζητημένης ζώνης ασφαλείας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις πλήθους χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, η Τουρκία προχωράει ακάθεκτη στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μάλιστα, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια μέσω Twitter ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 174 «τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG» στη βόρεια Συρία, ενώ έχουν «απελευθερωθεί έντεκα χωριά στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν».
Νωρίτερα και εν μέσω απειλών προς ΗΠΑ και ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε διαβεβαιώσει μιλώντας στο CNN Turk πως «η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί όταν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες, σε βάθος 30 χλμ. στη ζώνη ασφαλείας». 
Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να περάσουν τα συριακά σύνορα (φωτ.: EPA/STR)
Αναφερόμενος στη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από τη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης. «Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο», τόνισε υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τα όσα λένε για επιβολή κυρώσεων. Η δήλωσή του ήρθε λίγες ώρες μετά τη σχετική προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Κέλι Νάιτ Κραφτ.
«Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες», τόνισε η Κραφτ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία»
Ένα 24ωρο μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και ενώ οι δηλώσεις πάνε κι έρχονται, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έσπευσε να δηλώσει πως η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά την «τρομοκρατική οργάνωση» της συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Μαχητές των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων βρίσκονται σε θέσεις μάχης στη βορειοανατολική Συρία (φωτ.: EPA / STRINGER)
Ο κόσμος πρέπει να ξεχωρίζει τους Κούρδους από την «τρομοκρατική οργάνωση» YPG/PKK, τόνισε ο Οκτάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, θέλοντας να τονίσει την λανθασμένη εντύπωση που δίνουν, κατά τον ίδιο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συνδέουν όλους τους Κούρδους με την «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός διαδρόμου «τρομοκρατίας» ή τη δημιουργία ενός κράτους στην περιοχή και πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχίσει έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από «τρομοκράτες».
Απαντώντας στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» αποσταθεροποιεί τη Συρία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως η Τουρκία, με τη στρατιωτική της εισβολή σταθεροποιεί τη Συρία, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένη. 
Οι Ευρωπαίοι ζητούν τον τερματισμό των επιχειρήσεων
Την ίδια ώρα οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιώνουν από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία. Με ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα, οι πέντε χώρες επισημαίνουν πως ανησυχούν βαθύτατα και «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας».
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του DAESH (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις, και κλείνοντας προσθέτουν πως «Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη».
Τέλος η πώληση όπλων από τη Νορβηγία
Η Νορβηγία, σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα. «Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας», δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Ίνε Έρικσεν Σορέιντε.

1 σχόλιο:

  1. Θα γίνουν κυρώσεις όμως? Τί σκέφτεται στην πραγματικότητα ο Γκράχαμ?

    Ο Ρεπουμπλικάνος σένατορ Λίντσεϊ Γκράχαμ έλαβε μία κλήση από έναν άνθρωπο που πίστευε ότι ήταν υπουργός άμυνας της Τουρκίας τον Αύγουστο αλλά στην πραγματικότητα ήταν οι Alexey Stolyarov και Βλαντιμίρ Kuznetsov, ρώσοι φαρσέρς με δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας ... στο Πολίτικο η φάρσα ... αλλά και πώς πραγματικά σκέφτεται ο Γκράχαμ...

    https://www.politico.com/news/2019/10/10/lindsey-graham-trump-hoax-call-043991

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.