6/4/18

Περί ρωσοφιλίας

Η πίστη στη Ρωσία −στην αγαθή της φύση, στις καλές της προθέσεις, στην αξία του πολιτισμού της− εκδηλώνεται στις πολιτικές μας επιλογές και στον καθημερινό λόγο. Δείχνουμε να προτιμάμε το «ρωσόφιλο» κόμμα έναντι του «αμερικανόφιλου», του «αγγλόφιλου» ή του «γαλλόφιλου», υιοθετώντας τη μυθολογία σχετικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις.
 Ο πρώτος μύθος είναι −ιδιαίτερα για την αριστερά− η Οκτωβριανή επανάσταση: Ο λαός που την έφερε εις πέρας θεωρείται ο περιούσιος. 
Ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού στηρίζεται στη ρωσοφιλία· και σε πλείστες περιπτώσεις καταλήγει στην αντικατάσταση της πατρίδας. 
Οι κομμουνιστές αγαπούσαν τη Ρωσία −τη «Σοβιετική Ένωση»− με την αυταπάτη του διεθνισμού· ήταν πατριώτες μιας χώρας που δεν γνώριζαν και που αποτελούσε το ιδεώδες τους, το ιερό Δισκοπότηρο της ιδεολογίας τους. 
Για κάμποσες δεκαετίες, ήρωες και ινδάλματά τους ήταν οι σοβιετικοί ηγέτες, επιστήμονες, αστροναύτες, ποιητές, ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές. 
Τα βιβλία που διάβαζαν ήταν ρωσικά· η αριστερά είχε τον δικό της λογοτεχνικό κανόνα από τον οποίον αποκλείονταν οι «αστοί» συγγραφείς: περιέργως, οι Ρώσοι θεωρούνταν συλλήβδην επαναστάτες, εκτός φυσικά αν ήταν πράκτορες της αντίδρασης όπως ο Παστερνάκ, ο Σολζενίτσιν και ο Ναμπόκοφ. Είχε ελάχιστη σημασία για τους Έλληνες αριστερούς το ότι οι μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς έπεφταν ένας-ένας από το παράθυρο μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων. 
Αχ, αυτές οι ευαίσθητες ρωσικές ψυχές! Αν οι κομμουνιστές μάθαιναν μια ξένη γλώσσα αυτή ήταν τα ρωσικά: το βάθος του ορίζοντα ήταν κόκκινο και ρωσικό.

Για τη συνέχεια AthensVoice

11 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαινω προς τι η αναφορα περι ρωσοφιλιας!Δεν ειναι ελευθερος ο καθενας να εχει την δικη του οπτικη;;και να υποστηριζει την γνωμη του;;οτι ισχυει για τους ρωσοφιλους το αυτο ισχυει και για τους αμερικανοφιλους!Απλα οι ρωσοφιλοι εχουν χιλια δυο επιχειρηματα να εκθεσουν αρνητικα περι αμερικης και ευραιων και τα ρεστα!απο που να ξεκινησεις και που να τελειωσεις απο βαθος χρονων στην Ελλαδα μας που μη μου πει κανεις οτι δεν ειναι πολυπαθη γιατι θα ειναι ψευτης.Απο την αλλη η νεα διοικηση της Ρωσιας εχει κανει πολλα για την ιδια την Ρωσια και διεκδικει να καταργισει ενα στατους των δυτικων στη μεσογειο το οποιο ειναι εντελως φυσικο.Εμεις με το δυτικο φοβητρο του ΟΧΙ,ΤΖΙΖ η συνεργασια με τους Ρωσους επι πολλες δεκαετιες στο παρελθον μας εχει αφησει καταλοιπα και ιδεοληψιες που πλεον ο Πουτιν εχει γκρεμισει.Δεν εχει καμια σχεση η παλια σοβιετικη διοικηση με την τωρινη.Τα συμφεροντα μας εμας δεν λενε τιποτα αλλο απο το ναμας προστατευει μια υπερδυναμη απο κακοβουλους εχθρους και να πεσουμε με τα μουτρα στη δουλεια μεχρι να αναστηθουμε για να ξαναφερουμε τα νιατα μας πισω εδω στην πατριδα τους.Τα δυτικα σχεδια με παγκοσμιες κοινωνιες και πανθρησκειες αμφιβολου γνησιοτητας και πιστοτητας,κατασκευασματα χαρτογιακαδων,δεν εχουν καμια σχεση με την Ορθοδοξη Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μυαλο σου και μια λιρα αρθρογραφε. Η Ρωσσια την εκατονταετη κατοχη των ΕβραιοΧαζαρων την πληρωσε με 30 εκ. θυματα. Οι Σταυροφοροι το 1204 στειλανε τη Πολη στα εξ ων συνετεθη. Το 22 οι Αγγλογαλοι με τον υπαλληλο τους Μπενι Ζελον ξεριζωσαν τον Ελληνισμο της Μικρας Ασιας. Τι θες να μας πεις τωρα; Να χαιρομαστε που η Ιερη αυτη Πατριδα εγινε θυγατρικη της Ευρωπης της κραιπαλης, της ομοφυλοφιλιας, της κοκας, της φουντας, του Gay Pride, του Μπουταρη, του Καμινη. Το Athens Voice ειναι αμεταφραστο; Ελληνικη αποδοσις δεν υπαρχει; Η γλωσσα ειναι συμβολα. Το λατινικο V ξερεις τι συμβολιζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι εισαι αστερι...καλα το διαισθανθηκα εγω...κι ο Ηλιας ειναι...και αλλα παιδια καποια..Αυτα ρε γαμωτο τα μισοαγγλικα...μισοελληνικα....τι γελοιο κουσουρι....!! Αβαβαθμιζεσαι μαλλον αν τα λες...Δεν μου λες...αν μιλας μισορωσικα ....μισοκινεζικα....τι στο καλο αναβαθμιση εχεις?? Εχω μια προταση....αν σου μιλανε Αγγλικα ...να απαντας Ρωσικα...και με υπεροψια...." δεν ξερεις Ρωσικα ανοητε ?? Εισαι....απολυτιστος !!"

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Σώτη - πολύ καλό και τεκμηριωμένο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γκαιμπελική προπαγάνδα κε Ἄντ πήκ. Καμία σχέση μέ σοβαρά ἄρθρα τοῦ ἰστολογίου. Ἡ προσέγγιση κουμουνιστῶν μέ ὀρθοδόξους χριστιανούς κάποιους ἐνοχλεῖ. Δέν ὀφείλεται ὅμως οὔτε στόν μαρξισμό, οὔτε στό ὅτι οἱ Ρωσοι εἶναι Ὀρθόδοξοι χριστιανοί καί ὑπῆρξαν στό παρελθόν κουμουνιστική χώρα.
    Ὀφείλεται πρῶτον στήν μετάνοια ἄνθρώπων ὅπως ὁ Φλωράκης καί ἄλλων ἀριστερῶν, δεύτερον στίς ἀνοησίες τῶν κοινῶν ἐχθρῶν (τῶν ἀδίστακτων ἐκ τῶν πλουσίων), καί τρίτον καί σπουδαιότερον, στήν μερικῶς κοινή βάση, ὅτι δηλαδή ὁ κουμουνισμός εἶναι ὁ κοινωνικός χριστιανισμός,
    ἀλλά χωρίς Ἰησοῦ Χριστό καί χωρίς Ἐκκλησία Του,
    πρᾶγμα πού στήν πρώην ΕΣΔΔΔ κλπ , τόν κατέστησε "ὄργανο τοῦ ἀντιχρίστου",
    δηλάδη ἐν τέλει καί τοῦ ἴδιου τοῦ σκληροῦ καπιταλισμοῦ,
    (ὅπως ἱστορικά δείχνει, τουλάχιστον ἡ πορεία τῆς σύγχρονης Κίνας, πρός τέτοιο καπιταλισμό).
    Ἀλλά ὅλα αὐτά, εἶναι παρελθόν ὡς μέρος τῆς ἱστορίας τῶν ίδεῶν, ἐνῶ εἶναι ἐπίκαιρα ρεαλιστικῶς, μετά τήν φυσική ἀποτυχία ὅλων τῶν συγκροτητικῶν παραμέτρων τῆς Εὐρώπης, ἀνατολικῆς καί δυτικῆς, χωρίς τόν Χριστό καί τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία Του:

    Ἀπέτυχε καί κατέρρρευσε ὁ κουμουνισμός ὅπως κατέρρευσε ἤδη καί ὁ Εὐρωπαϊκός "πολιτισμός" καί ὅπως ἤδη ἀποτυγχάνει ὁ σκληρός καπιταλισμός.
    Καλλίτερα νά προβληματισθοῦμε λοιπόν, σχετικά μέ τήν διαφαινόμενη διχοστασία ἐντός τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μεταξύ τῶν πραγματικά Ὀρθοδόξων καί τῶν πρακτόρων τῆς Νέας Τάξεως Πραγμάτων μέ θέσεις ἐντός τῆς Ὀρθοδοξίας.
    Ἀπό τήν στάση μας ὡς πρός αὐτό τό τεχνητό σχίσμα, θά φανῆ ἄν θά μείνουμε ἐλέυθεροι, ἤ ἀν θά προδώσουμε τήν ταυτότητά μας ὡς Ἑλλήνων καί ὡς ὁρθοδόξων χριστανῶν.

    Διότι, ἡ Νέα Τάξη Πραγμάτων, εἶναι τρόπον τινά Μαμωνᾶς, δηλαδή τό βάθος κάθε ἀντίχριστης αἱρέσεως: "Οὐ δύναταί τις δουλεὐειν δυσίν Κυρίοις, Θεῶ τε καί Μαμωνᾶ". Πῶς ἔχει ἡ ΝΤΠ παραθρησκευτικό χαρακτῆρα; Ἰδού:
    Θυμόσαστε τόν Ὀμπάμα, πού ὅταν ἐπαινοῦσε μιά φορά τό Ἰσλἀμ ὡς "θρησκεία εἰρήνης", στή συνέχεια, ἐρωτηθείς γιά τόν χριστιανικό χαρακτῆρα τῶν ΗΠΑ, τόν ἀρνήθηκε (!!!), λέγοντας ὅτι ἄν ἐφαρμόσουμε τήν ἐπί τοῦ ὅρους ὁμιλία (ἀπέφυγε νά πῆ: τοῦ Ἰησοῦ Χριρτοῦ) θά ἔπρεπε νά περιορισθῆ ὁ προϋπολογισμός τοῦ Ὑπουργείου Ἀμύνης τῶν ΗΠΑ;
    Δέν ἦταν τυχαῖο. Ἐμβληματικό ἦταν καί εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως γνωστόν η Σώτη Τριανταφύλλου έχει πάρει διαζύγιο με τον μανιχαϊσμό, διότι είναι αναλυτική και γλαφυρή στις περιγραφές που κάνει. Παρόλα αυτά έχει ένα προτέρημα και ένα μειονέκτημα. Το προτέρημά της είναι ότι όσο η χώρα μας είναι εξαρτώμενη μ’ αυτόν τον τρόπο από την δύση, δεν θα μείνει ποτέ άνεργη. Το μειονέκτημά της είναι ότι όσο δεν θα μένει άνεργη, τόσο θα πείθει τους ρωσόφιλους ότι είναι στην σωστή πλευρά. Θα πείθει δηλαδή την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι όντως πράττει σωστά. Έτσι οι «ρωσόφιλοι» μάλλον θα ψιθυρίζουν: ζήτω η συγγραφική δεινότητα της Σώτης Τριανταφύλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. που είναι εκείνη η... ρούσσικη ναυαρχίδα; Το καμάρι της υπερδύναμης ντε. Το κουζνετσώφ. Η ρωσσία δέχεται καρπαζιές πανταχόθεν και μετράει τα καπίκια της να δει αν της φτάνουν για να συμμαζέψει το ένα και μοναδικό γερασμένο αεροπλανοφόρο της και καμώνεται την υπερδύναμη με τα πρακτοράκια της και τα τσουτσεκάκια της. Βλέπετε, είναι άλλο πράγμα για λόγους εθνικού συμφέροντος να μην συμμετέχεις στο βλακώδες διπλωματικό ανάθεμα κατά της ρωσσίας και άλλο αυτό που προσπαθούν να περάσουν τα τρολ της, να την θεωρεί ο Έλληνας φίλη και ισχυρή χώρα (αυτό θα ήταν ακόμη πιο βλακώδες). Ποια; την ρωσσία που επί στάλιν τσάκισε το ελληνικό στοιχείο σε όλες τις σοβιετίες, δημιούργησε ένα σωρό προβλήματα με τους κομμουνιστές προδότες και πράκτορες της στην Ελλάδα και σιγοντάρισε/αβάνταρε την τουρκιά εναντίον μας. Κοίταξε την φωτογραφία από την τριμερή για την Συρία. Πως ο πούτιν σφίγγει το χέρι αυτού που διέταξε την κατάρριψη και την εκτέλεση του ρώσσου πιλότου και θα καταλάβεις τι σημαίνει ρούσσικη τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια. Και μου θέλει να παριστάνει και την κληρονόμο του Βυζαντίου και την νέα ρώμη, η ξεφτιλισμένη. Όχι, κύριοι. Η ρωσσία ούτε φίλη είναι ούτε τίποτε παραπάνω από έναν ακόμη αδίστακτο γεωπολιτικό παίχτη, που θα κάνει τα πάντα για να γλυτώσει. Εμείς ανήκουμε σε μια Ευρώπη, που κουτσά-στραβά ενώνεται, αυτοί ανήκουν στους απελπιστικούς, μόνους και απελπισμένους εαυτούς τους. Μια χείρα βοηθείας που την άξιζαν την δώσαμε και ένα φρένο στα παιγνίδια των εγγλέζων, βάλαμε. Αλλά από μακρυά κι αγαπημένοι με την ορθόδοξη ρωσσία, ναι, έλα λίγο πιο μακρυά, ρε ούστ! όξω προυστ απ' την παράγκα, λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε ....η Ευρωπη ...ενωνεται Εκτροπε....?? Εχεις φαντασια...δεν λεω..ανιστορητη φαντασια... παντως εγω δεν προκειται να....ενωθω με κανεβαν κιαρατα Γερμανο....Αγγλο...Ολλανδο..Εκτροπε....Ενωσου εσυ....το πολυ πολυ να σε διυλησουν....και να πεταξουν το ...παραπροιον.....

      Διαγραφή
  7. Друзей держи вблизи себя, а врагов - еще ближе.Βρε την Σώτη, έμαθε και ρώσικα,έ;
    Στην ανησυχία της ενώπιον της κατερχόμενης ρωσικής αρκούδας...Και που τα έμαθε, να πάμε και εμείς -εάν μας δέχονται, που αμφιβάλλω.
    Πάντως αυτή η κατάληξη του άρθρου (που επέλεξε ο And Pick), με τα ούστ, προύστ, από
    την ιδιοκτήτρια της παράγκας, αξίζει πολλάαα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίληψη γιά όσους βαριούνται να διαβάσουν το κείμενο: Από την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια και μου πετάς έναν κεφτέ, ευχαριστώ δεν καπνίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Forget Russia, the USA, France and all of the rest. They are a bunch of no good for Greece. Greece must develop its national strategy and its interests by having a strong military, and strategic weapons of massive destruction capabilities.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.