3/10/08

Προσοχή στο Κουρδικό πρόβλημα!

Του Taha Akyol
Η εθνοτική ένταση υψώνεται κατακόρυφα στις γειτονίες. Το τελευταίο παράδειγμα είναι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κωμόπολη Αλτίνοβα του Αϊβαλί. Ένας πολίτης ανατολικής (κουρδικής σ.τ.μ.) καταγωγής όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος και σκότωσε δυο ανθρώπους! Φοβερή αντίδραση. Χιλιάδες πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους της Αλτίνοβα κραυγάζοντας το σύνθημα: "Η Αλτίνοβα θα παραμείνει δική μας". Δέκα καταστήματα πολιτών που κατάγονται από την Ανατολή καταστρέφονται. Η ασφάλεια και η τάξη επανέρχεται στην πόλη μόνο μετά την παρέμβαση μονάδων της στρατοχωροφυλακής.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Τουρκίας είναι η συμβίωση όλων των εθνοτήτων. Τώρα καταστρέφουμε εμείς οι ίδιοι αυτό το πλεονέκτημά μας; Μήπως έτσι δικαιώνουμε τις διασπαστικές φωνές που λένε ότι "Οι νομοί της δυτικής Τουρκίας δεν είναι πλέον ασφαλείς για τους Κούρδους";
Πώς και γιατί το ΡΚΚ κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια του λαού, αν και μέχρι τώρα σκοτώθηκαν 20 χιλιάδες τρομοκράτες;
Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό για την Τουρκία;

Ας δούμε όμως τί λέει η δικαιοσύνη γι' αυτό το θέμα
Τη στιγμή που ανοίγει ένα τρομερό χάσμα στην κοινωνία, κοιτάξτε τί γράφτηκε σε μια έστω και μικρή εφημερίδα.
"Να σκοτώνουμε ένα μέλος του DTP για κάθε νεκρό στρατιώτη".
Μια έξαλλη προβοκατόρικη κραυγή που στην ουσία δικαιώνει το σύνθημα "Οι νομοί της δυτικής Τουρκίας δεν είναι πλεόν ασφαλείς για τους Κούρδους".
Όμως η δικαιοσύνη δεν θεωρεί ότι η κραυγή αυτή παραβιάζει τη νομιμότητα. (Milliyet, 2 Οκτωβρίου 2008)
Με βάση όμως τα άρθρα 214 και 216 του ΚΠΚ είναι παράνομη.
Διαβάστε και τις παρακάτω γραμμές:
"Όλοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Ερντογάν είναι Κούρδοι. Αυτό είναι σύμπτωση; Η Τουρκία ψάχνει τους εσωτερικούς εχθρούς της σε λάθος διεύθυνση. Να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και θα τους δει".
Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κάνουν αγωγές για το δημοσίευμα αυτό, που εξισώνει τη λέξη Κούρδος με τη λέξη εχθρός. Σε δύο περιπτώσεις το δικαστήριο δικαιώνει τους θιγόμενους και καταδιάζει το συγγραφέα του άρθρου. Στην τρίτη περίπτωση η απόφαση είναι καταδικαστική, όμως στη συνέχεια το ανώτατο δικαστήριο δεν "βλέπει κάποια βαρειά παράβαση". Θεωρει ότι το άρθρο "γράφηκε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης", ενώ κάνει ότι δεν βλέπει τη λέξη "εχθρός". (Taraf, 1 Οκτωβρίου 2008)

Υποβάθμιση της ταυτότητας
Οι εθνοτικοί εμφύλιοι πόλεμοι προκύπτουν όταν υπάρχουν προσβολές και συγκρούσεις ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, όπως για παράδειγμα στη Γιουγκοσλαβία.
Για να μην συρθούμε σε μια τέτοια τραγωδία, μήπως θα πρέπει "να διαχωρίσουμε το λαό από τους τρομοκράτες" και "να αποκαλούμε τους Κούρδους αδέλφια μας";
Τέτοιες αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν είναι σύμφωνες με την παραπάνω λογική, ενώ είναι αντίθετες και με το δίκαιο. Με βάση τα άρθρα 122. και 216. του ΚΠΚ, λόγια και πράξεις που προκαλούν εθνοτική διάκριση και διαχωρισμό, τιμωρούνται.
Ασφαλώς και θα πρέπει να επικρίνουμε με σκληρή γλώσσα την τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της. Όταν όμως χρησιμοποιούμε τη λέξη "Κούρδος" για να προσβάλλουμε ή για να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως εχθρό, στην ουσία αλείφουμε βούτυρο στο ψωμί των τρομοκρατών και των διασπαστών. Και έχουμε φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που ενώ νομίζαμε ότι τους εκτουρκίζουμε, προσβάλαμε την κουρδική ταυτότητα και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε!
Ο Ziya Gökalp (Κούρδος διανοούμενος, θεωρητικός του τουρκικού εθνικισμού, σ.τ.μ.) είχε γράψει το 1922: "Κούρδος που δεν αγαπάει τον Τούρκο δεν είναι Κούρδος και Τούρκος που δεν αγαπάει τον Κούρδο, δεν είναι Τούρκος". Γιατί το έγραψε;
Ας σκεφτούμε λίγο.
Διαβάστε το βιβλίο του Orhan Miroğlu "Συνομιλία με τον Canip Yıldırım". Ο Canip Yıldırım, που ήταν συγγενής και φίλος του Musa Anter (Κούρδος διανοούμενος που δολοφονήθηκε από όργανα του τουρκικού στρατού, σ.τ.μ.) λέει: "Αν μας φερόντουσαν ήπια εμάς τους Κούρδους, το πρόβλημα θα είχε τελειώσει" και εξηγεί πώς ενισχύθηκε ο κουρδικός εθνικισμός από τηνάρνηση ύπαρξης της κουρδικής ταυτότητας και από τις υποτιμητικές συμπεριφορές.
Προτέινω αυ΄το το βιβλίο στο νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Başbuğ, που σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, έχει ευαισθησίες διανοούμενου.
όμως άς προσέξουμε τη συμπεριφορά μας. Κάθε ενέργεια και συμπεριφορά που διαταράσσει την αρμονική συμβίωση Τούρκων και Κούρδων, αλείφει βούτυρο στο ψωμί του ΡΚΚ και των διασπαστών. Ας μην το βγάλουμε αυτό ποτέ από το μυαλό μας.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: MILLIYET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.