12/3/09

Μήπως δεν είναι ρόδινα για την Τουρκία;


Σε άρθρο του Cüneyt Ülsever στη Hürriyet με τίτλο «Στους δρόμους των Βρυξελλών ο Ερντογάν», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής ενδιαφέροντα:
"Εδώ και δύο ημέρες καταβάλλω προσπάθειες, προκειμένου να προειδοποιήσω αυτούς, οι οποίοι ερμηνεύουν την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας ως «υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία, προκειμένου αυτή να γίνει ο μεγάλος αδελφός στη Μέση Ανατολή».
Ας είναι, όμως, καλά ο Αγιατολλάχ Hamaney και ο Ahmedinejad, οι οποίοι διατύπωσαν τις δικές μου προειδοποιήσεις πολύ καλύτερα. Στην παράκληση του Γκιούλ «μην αφήσετε μετέωρο το χέρι, που τείνει ο Ομπάμα», ο Hamaney, αφού ανέφερε ότι...εδώ και τριάντα χρόνια ακούν τέτοιου είδους εκφράσεις, είπε: «Να αναμένουμε και να δούμε, διότι όσα λέγονται αρχικά, αργότερα λησμονούνται». Με τον τρόπο αυτό, έδειξε ότι από την αμερικανική κυβέρνηση το Ιράν περιμένει πιο συγκεκριμένα βήματα. Παράλληλα, και ο Ahmedinejad έστειλε τα δικά του μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα διπλωματικά αυτά λόγια στην απλή τουρκική σημαίνουν: «Εάν οι Αμερικανοί έχουν κάτι να μας πουν, να έρθουν να μας το πουν οι ίδιοι». Από την άλλη, και η Χαμάς, όσον αφορά το θέμα της τουρκικής διαμεσολάβησης στην απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, είπε στην Τουρκία: «Εσύ τραβήξου από τη μέση». Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τι είπαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, για τη «νεο-οθωμανικού» τύπου προσέγγιση της Άγκυρας. Όμως, εγώ μπορώ να εικάσω. Αν και ο πορθητής του Νταβός χειροκροτείται στους δρόμους της Μέσης Ανατολής, εντούτοις στα διπλωματικά σαλόνια η στάση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Προχθές, συνομιλούσα στις Βρυξέλλες με κάποιους Ευρωπαίους φίλους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την Τουρκία και υποστηρίζουν από καρδιάς την ένταξή της στην Ε.Ε.. Άκουσα τα περί Νταβός και από αυτούς. Οι φίλοι της Τουρκίας είναι πολύ εξοργισμένοι από τον Ερντογάν. Παράλληλα, μου εξήγησαν ότι στις Βρυξέλλες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. κυριαρχούν τρεις διαφορετικές ομάδες.
* Η πρώτη ομάδα είναι αυτή που υποστηρίζει την ένταξή της, εφόσον βεβαίως εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια.
* Η δεύτερη ομάδα, αν και επισημαίνει ρητά τις πολιτιστικές διαφορές που υπάρχουν, εξετάζοντας το θέμα από την πλευρά της realpolitik θέλει την ένταξη της Τουρκίας με την αιτιολογία ότι μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.
* Η τρίτη ομάδα είναι αυτή, η οποία σκέπτεται ότι η Τουρκία ουδέποτε μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της Ε.Ε., για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς.

Ασφαλώς, η δήλωση Ερντογάν στο Νταβός άλειψε βούτυρο στο ψωμί της τρίτης ομάδας. Όμως, και η δεύτερη ομάδα οδηγήθηκε σε σκέψεις, ενώ οι φίλοι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι η δήλωση αυτή έχει εξοργίσει πάρα πολύ και την πρώτη ομάδα!. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Με τα βήματα περί αλλαγής που μας υποσχέθηκε, μας εξαπάτησε και στο τέλος μας πούλησε».
Αλλά και όσον αφορά το σχέδιο Ναμπούκο, ο Ερντογάν, αν και μετά τα γύρισε, εμφανίστηκε εκβιαστικός προς την Ε.Ε., δημιουργώντας σοβαρές υποψίες για το κατά πόσο είναι όντως φίλος της Ευρώπης. Η υποστήριξη της Χαμάς, η σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και το Νταβός, έγιναν αιτία να κλονίσουν την ασφάλεια που οι Ευρωπαίοι αισθάνονται απέναντί του.
Παράλληλα, και το γεγονός ότι η σύζυγός του Εμινέ φώναξε ενώπιον των τηλεοπτικών δεκτών «ψεύτη» τον Ισραηλινό Πρόεδρο, χαρακτηρίζεται ως ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο.
Οι ίδιοι προέβησαν και σε μια προειδοποίηση: «Εάν μέχρι το τέλος του 2009 δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τότε η Τουρκία πρέπει να ξεχάσει εντελώς την Ε.Ε…"
Ανιχνεύσεις

4 σχόλια:

  1. Με την απλή μου λαική σκέψη το ξαναλέω. Η Τουρκία είναι ένα πιόνι σε μια σκακιέρα έχει την αυτονομία που της δίνει η ΗΠΑ και οι συν αυτοί.Οταν έρθει η ωρα που θα έχει εκτελέσει την αποστολή της θα θυσιασθεί για ένα καλύτερο "ανοιγμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για "μήπως δεν είναι ρόδινα για την Τουρκία"

    Η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απειλή διαμελισμού λόγω κουρδικού. Γι' αυτό επιχειρεί να γίνει απαραίτητη ή έστω απλώς χρήσιμη ως μεσολαβήτής κάτι που θα τις εξασφάλιζε συμμάχους στην περιοχή. Ίσως αποτύχει αλλά τουλάχιστον προσπαθεί. Αντιθέτως η Αθήνα αδρανεί η οπισθοχωρεί χωρίς αυτή η στάση να μας εξασφαλίζει λύσεις αποδεκτές στα προβλήματά μας.
    ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλές φορές προσδιορίζουμε την θέση μας στην διεθνή σκηνή σε σχέση με την Τουρκία. Δηλαδή αναλαμβάνει κάποιους ρόλους η Τουρκία και τότε λέμε πρέπει εμείς να είχαμε αναλάβει αυτούς τους ρόλους πριν από την Τουρκία. Αλλά δεν παίρνουμε υπ’ όψη μας ορισμένες πραγματικότητες. Η αυλή μας είναι η περιοχή των Βαλκανίων και όχι της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Αν υπάρχει κάποιος ρόλος στην Μέση Ανατολή αυτός είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδας ξεχωριστά. Και αυτό γιατί η Μ. Βρετανία και η Γαλλία ήταν συνιστώσες του Μεσανατολικού μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου σε ασύγκριτο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα επειδή ασκούσαν πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στην περιοχή. Ο ρόλος της Ελλάδας εκεί είναι ιστορικός-πολιτιστικός και σαν διάδοχο κράτος της Ρωμανίας που είχε ρόλο κατά τον μεσαίωνα στην περιοχή και λόγο αυτού του ρόλου έχει κάποιες μικρές δυνατότητες. Εδώ υπάρχουν πολλοί έλληνες που αμφισβητούν το ότι η Ελλάδα είναι διάδοχο κράτος της Ρωμανίας. Από την άλλη ας μην ξεχνάμε και την δυσπιστία του Ισραήλ έναντι της Ελλάδας. Ποιο ρόλο θα μπορούσε να έχει κάποιος ουσιαστικά ξένος εκεί, που έχει την δυσπιστία του ενός μέρους ενώ ταυτόχρονα έχει και διαφορετικό θρήσκευμα, πολιτισμό, νοοτροπία και με τα δύο μέρη του προβλήματος. Δηλαδή ας καταλάβουμε ποιες είναι οι δυνατότητες της πατρίδας μας και ας μην ζητάμε παράλογα πράγματα. Η Τουρκία για μια σειρά από λόγους έχει άλλες δυνατότητες διαμεσολάβησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα οφέλη. Είναι μια καυτή πατάτα η Μ. Ανατολή που εγώ δεν αισθάνομαι μειωμένος αν δεν έχει καμιά ανάμιξη η πατρίδα μου όσο και αν οργίζομαι με τις εικόνες των νεκρών παιδιών της Γάζας.
    Τώρα για το Ιράν… Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι οι ιρανοί. Μια χώρα που συνδιαλέγεται απ’ ευθείας με μεγάλες δυνάμεις δεν νομίζω ότι θα πάρει στα σοβαρά οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Ελλάδας.
    Πληθυσμιακά είμαστε μια μεσαία χώρα της Ευρώπης. Είμαστε σε σχετικά καλό οικονομικό επίπεδο με κάποια μικροπροβλήματα. Στρατιωτικά είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά ας έχουμε την γνώση του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας. Άλλη η κατηγορία που παίζει μπάλα η Τουρκία άλλη αυτή της Ελλάδας. Εγώ θα ήμουνα πολύ πιο ευχαριστημένος αντί η πατρίδα μου να έπαιρνε πρωτοβουλίες δημοσίων σχέσεων να απέτρεπε ουσιαστικά την διείσδυση του «νέο-οθωμανισμού» μέσα στις πολιτικές δομές των Βαλκανικών κρατών και πιστέψτε με θα μπορούσε να βρει πολλούς συμμάχους και να είναι πολύ αποτελεσματικότερη αυτή η προσπάθεια.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλές οι σκέψεις σου Ελευθέριε Β.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.