14/3/09

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκεβέρνησης Λικούντ-Καντιμά στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός «εντολοδόχος πρωθυπουργός» Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο ηγέτης του Λικούντ (27 έδρες) ανανέωσε τις τελευταίες ώρες τις πολιτικές επαφές του με την ηγέτιδα του κόμματος Καντίμα ("Εμπρός», 28 έδρες) Τζίπι Λίβνι, ενόψει του στόχου να συνεργαστούν αμφότερα τα κόμματα για να σχηματιστεί ο «κορμός» της μετεκλογικής κυβέρνησης συνασπισμού, όπως αναφέρουν σήμερα πολλά ΜΜΕ στην Ιερουσαλήμ.
Η κυρία Λίβνι, της οποίας το κόμμα (επί Αριελ Σαρόν, αρχές του αιώνα) προήλθε από το Λικούντ, αποσαφήνισε στην αρχή του τρέχοντος μηνός ότι, «δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση», που να μην δεσμεύεται να...εργαστεί για το-με αμερικανική στήριξη-σχέδιο για δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με σύνορα και σε συνύρπαξη ειρηνική με το εβραϊκό κράτος.
Η ηγέτης του Καντίμα διαφωνεί ρητά με την πολιτική «τακτική» Νετανιάχου έναντι των Παλαιστινίων-να έχει περιοριστικά στην 'ατζέντα' των συνομιλιών μαζί τους μόνον τα θέματα κρατικής ασφάλειας και των αμοιβαίων οικονομικών συμφερόντων, όχι όμως και δύο μακρόχρονα υφιστάμενα ζητήματα : το προσφυγικό και βεβαίως το εδαφικό.
Ο Νετανιάχου έχει πρόσφατα δηλώσει στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι, αν ξεκινήσει διάλογος και για το εδαφικό ζήτημα, τότε η παλαιστινιακή πλευρά πολύ σύντομα «θα πολλαπλασιάσει» τα αιτήματά, φέροντας σε δυσχερή θέση το Ισραήλ, κατά έναν τρόπο που δεν συμφέρει όμως τη διαπραγματευτική θέση του Ισραήλ, από την άποψη της «τακτικής».
Μυστικά και φανερά.
Συναντήσεις τόσο μακριά από τις «κάμερες» των ΜΜΕ όσο και μπροστά από αυτές γίνονται αυτόν τον καιρό ανάμεσα σε αντιπροσωπείες διαπραγματευτών των Λικούντ και Καντίμα, βεβαιώνεται στα σχετικά ρεπορτάζ.
Προστίθεται ότι τα θρησκευτικά κόμματα και τα ακροδεξιά δεν συμπίπτουν, έως σήμερα, σε ένα μίνιμουμ «κοινό» ενιαίο κυβερνητικό πρόγραμμα με το Λικούντ, πόσο μάλλον για τον κατάλογο των μελλοντικών υπουργών.
Ο Νετανιάχου, που πήρε την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σίμον Πέρες, έχει συνταγματική διορία έξι εβδομάδων-λήγει την 3η Απριλίου-για να παρουσιάσει κυβέρνηση που να μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην 120μελή Κνέσετ.
Στις γενικές «πρόωρες» εκλογές (η κυρία Λίβνι, ηγέτης του Καντίμα από το μέσον Σεπτεμβρίου δεν κατάφερε να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού, που να έχει τη «δεδηλωμένη» στην Κνέσετ) διενεργήθηκαν την 10η Φεβρουαρίου.
Ο Νετανιάχου διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1996 έως και το 1999. Πρόσφατα, δήλωσε επίσης ότι «θέλει να ηγηθεί κυβέρνησης 'κοινοβουλευτικής βάσης' τουλάχιστον 65 εδρών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Απορία 1:
    Αν η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι τό Τέλ-Αβίβ, τί δουλειά έχουν τά ΜΜΕ νά μεταδίδουν ειδήσεις σχετικά μέ τά τής προσπάθειας γιά σχηματισμό κυβέρνησης, από τήν Ιερουσαλήμ; Πού εδρεύουν αυτά τά μέσα δηλαδή;

    Απορία 2:
    Κατά τόν αρθογράφο τής Καθημερινής ο οποίος μάζεψε πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο Νετανιάχου συγκέντρωσε 27 έδρες ενώ η Ισραηλινή "Ντόρα" 28. Πώς λοιπόν κάνει κουμάντο ο μέν και όχι η δέ γιά τόν σχηματισμό κυβέρνησις συνασπισμού;

    Προφητεία: ΄Αβιγκορ Λίμπερμαν, ο νέος ΥΠΕΞ τού Ισραήλ.
    Χίλλαρυ όποτε τόν βλέπεις θά παθαίνεις ακράτεια. (Η λέξη "ακράτεια" ειναι ιατρικός όρος, μήν πάει τό μυαλό μας πουθενά αλλού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.