15/3/09

Ο κύριος πρόεδρος την κοπάνησε νωρίς

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
Η ανάδειξη ενός Αφροαμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ δεν εμποδίζει τις ρατσιστικές παρεκτροπές της αμερικανικής πολιτικής. Μια πρόσφατη απογοητευτική εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει τους φόβους ότι η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο δεν αρκεί για να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στις«κλασικές αμερικανικές αξίες»: Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει μια επίσημη διεθνή διάσκεψη κατά του ρατσισμού, συντασσόμενη με το Ισραήλ, τη χώρα που είχε ανακοινώσει την ίδια απόφαση, πρώτη απ' όλους.
Πρόκειται για τη Δεύτερη Παγκόσμια Σύνοδο κατά του Ρατσισμού, που υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 20-25 Απριλίου στη Γενεύη. Η πρώτη παρόμοια σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2001 στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο, όπως και τώρα, τη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του φανατισμού.
Τότε, η κυβέρνηση Μπους είχε συμμετάσχει, αρχικά για να αποχωρήσει στη συνέχεια μεσούσης της συνόδου, ακολουθώντας και πάλι το Ισραήλ το οποίο είχε αποχωρήσει πρώτο, εξαιτίας της σύνδεσης του σιωνισμού με τον ρατσισμό στο προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου.
Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποδεικνύεται προνοητικότερη, επιλέγοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα νωρίς: από τα τέλη Φεβρουαρίου 30μελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πήγε στη Γενεύη για να εξασφαλίσει ότι η σύνοδος θα διαγράψει από τις συζητήσεις το θέμα του Ισραήλ αλλά και των αποζημιώσεων που μόνιμα διεκδικούν οι έγχρωμοι Αμερικανοί για τις βλάβες που υπέστησαν κατά την περίοδο της δουλείας στις ΗΠΑ.
Διαπιστώνοντας την απροθυμία των συνέδρων να αποσιωπήσουν αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πάνε στη Γενεύη, προκαλώντας βαθιά απογοήτευση στους Αφροαμερικανούς και τους διεθνείς αντιρατσιστικούς κύκλους.
«Οταν ο Ερικ Χόλντερ, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, καλούσε το έθνος να ξεφύγει από την ιστορική του απροθυμία για έντιμη συζήτηση περί ρατσισμού, μάλλον θα κοιτούσε το αφεντικό του, τον πρόεδρο» έγραφε σε μακροσκελές, οργισμένο κείμενό της η Αφροαμερικανίδα Σίνθια ΜαΚίνεϊ.
Η πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής καταγγέλλει την κυβέρνηση Ομπάμα ότι το επιχείρημα για την αποσιώπηση του ισραηλινού προβλήματος «θέτει υπό την ομηρία του Ισραήλ όλους τους απόβλητους και περιθωριοποιημένους, εφόσον καμία συζήτηση για τα προβλήματά τους δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξαιρεθεί το Ισραήλ από αυτά».
Στο πλήθος των ανάλογων επικριτικών σχολίων προστέθηκε και ένα με ιδιαίτερη βαρύτητα: του υπέργηρου, 92χρονου γαλλογερμανού διπλωμάτη Στέπαν Εσελ, του τελευταίου επιζώντα της ομάδας των συντακτών της ιστορικής Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υιοθέτησε το 1948 ο ΟΗΕ. «Η Σύνοδος της Γενεύης έχει ένα σκοπό: την κατανόηση των πανανθρώπινων αξιών που όλοι μας προοριζόμαστε να υπηρετήσουμε» είπε ο Εσελ.
Δυστυχώς, το παρασκήνιο αποκαλύπτει ότι κάποιοι, εκτός από τις πανανθρώπινες αξίες, προορίζονται να υπηρετήσουν και άλλες, στενότερες. Η απροθυμία του Ομπάμα να βουτήξει στα βαθιά νερά των αποζημιώσεων, για παράδειγμα, αποδίδεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι «η συζήτησή τους στη Γενεύη δεν οδηγεί μόνο στην καταδίκη του ίδιου του αμερικάνικου καπιταλισμού, αλλά και πολλών μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων που κερδοσκόπησαν με το δουλεμπόριο των μαύρων και εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη. Τέτοιες είναι οι CSX, Fleet Boston, Aetna και JP Morgan Chase», σύμφωνα με το μικρό αμερικανικό μαρξιστικό Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση.
Στην ομάδα των αρνητών της συνόδου απειλούν ότι θα προσχωρήσουν και ο Καναδάς, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, έχουν περισσότερους λόγους από μια απλή αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ: οι εξεγέρσεις στις γαλλικές αποικίες της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκα και η πρόσφατη καταδικαστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού για την ολλανδική «δραματική επιδείνωση» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δένουν τη γλώσσα Γάλλων και Ολλανδών.
Πίσω στις ΗΠΑ, η ματαίωση του ταξιδιού για Γενεύη, ματαιώνει και τις ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές. Αυτές που υποσχόταν ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας στους ψηφοφόρους του.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/03/2009

12 σχόλια:

  1. Να τον χαίρονται οι μαύροι ψηφοφόροι τον νέο Πρόεδρό τους. "Δημοκρατικός" με τα ούλα του και πιστός οσφυοκάμπτης του Ισραήλ..
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη μεγάλη (παγκόσμια) απογοήτευση από την εκλογή του Ομπάμα. Για μας τους Έλληνες είχε προηγηθεί το "γλύψιμο" των αμερικανών στην Τουρκία.
    Κρίμα ένας αφροαμερικανός να μην έχει ενεργό συμμετοχή σε ό,τι αντιρατσιστικό. Είναι σαν να αρνείται τον ίδιο του τον εαυτό και την αφρικανική του καταγωγή.

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Totally agree with Savvas,Obama brushed us off.....it makes one wander: Armenian Genocide, Pondic Genocide as extenssion of the Armenian, Cyprus, Fyrom.
    Then again i admit that i did not had my hopes up becouse of the concept (obama), the American policy has already being defined to the next decade.
    One think i know
    "Timi s'ekinus opu stin zoe ton orisan ke filagun thermopiles".
    Cavafis

    Angelos.ca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καλεντερίδη.
    Εξηγείστε μας με ποιο δικαίωμα, το Ιερό σύμβολο Ξένου Κράτους, το προβάλλετε εσκεμμένα στην υπόψη φωτογραφία, ώστε να συνδεθεί υποσυνείδητα από τους σεβαστούς αναγνώστες σας με το ρατσισμό;
    Αν κάποιος τοποθετούσε στη θέση του άστρου του Δαυϊδ την Ελληνική σημαία και έβαζε στη θέση της λέξης Σιωνισμός την φράση "Μεγάλη Ιδέα" θα το επικροτούσατε;
    Η Μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού ήταν η απελευθέρωση και ενσωμάτωση στη Μητέρα Πατρίδα εδαφών στα οποία ζούσε Ελληνισμός που κατακρεουργούνταν από την Τουρκική θηριωδία.Στη Μεγάλη Ιδέα έβαλαν οριστικά ταφόπλακα οι ιδεολόγοι του ΚΚΕ και η εθνική διχόνοια των Ελλήνων.Μας κάνει φοβερή εντύπωση πως σήμερα, οι απόγονοι όσων Ελλήνων ξεριζώθηκαν από την Ιωνία τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη δεν διεκδικούν την παλιννόστησή τους στα Πάτρια εδάφη και έχουν συμβιβαστεί ότι κάτι τέτοιο είναι "Φασιστικό" και αδύνατο.
    Πείτε μας κ. Καλεντερίδη, αν κάποιος σήμερα στην Ελλάδα δηλώσει ότι εμφορείται από τη Μεγάλη Ιδέα του Ελληνισμού, πως θα χαρακτηριστεί από το σύνολο του Πολιτικού Κόσμου;
    Λυπούμαστε διότι ως Στρατιωτικός, δεν σέβεστε Εθνικά Σύμβολα που αποτελούν τα Όσια και Ιερά της Φυλής άλλου Κράτους.
    Τι επιθυμείτε κ. Καλεντερίδη, να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσουμε να μπούν μέσα στα σπίτια μας και να σφάξουν τις οικογένειές μας, όπως έσφαξαν οι Τούρκοι τον Ελληνισμό;Τι θέλετε κ. Καλεντερίδη να μας ξεριζώσουν και μας όπως ξεριζώθηκε ο Ελληνισμός;
    Που αποσκοπείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 9:44 πιες λίγο νερό να συνέλθεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 16 Μάρτιος 2009 12:28 πμ

    Το σχόλιό σου είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο. Προφανώς, ο ανωτέρω σχολιαστής είναι Εβραίος κι έχει κάθε δίκιο και δικαίωμα να διαμαρτύρεται, τα όσα δε παρατηρεί είναι εύστοχα και με βρίσκουν σύμφωνο.
    Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν 2000 χρόνια στην διασπορά, κράτησαν την εθνική τους ταυτότητα, έθεσαν σαν στόχο τους την επιστροφή στα πάτρια εδάφη τους και την επανίδρυση του κράτους του Ισραήλ και το πέτυχαν. Εμείς τι κάναμε για τις χαμένες πατρίδες;
    Επί πλέον, καλό θα είναι να πάρουμε ένα παράδειγμα πώς ένα κράτος υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα εθνικά του συμφέροντα και την εδαφική του ακεραιότητα, διότι το έχουν ανάγκη, ειδικά τώρα που έχουν πιάσει πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλοί βλέπουν το δίπολο Σιωνισμός-Ελληνισμός σαν μια αντίθεση… Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δεν υπάρχει αντίθεση. Κατ’ αρχήν το κράτος του Ισραήλ ας βρει ΄την ταυτότητά του. Στην Ευρώπη και λόγω του χριστιανισμού έχουμε καταλήξει σε κάποια πράγματα. Από την μια είναι η πολιτική ηγεσία που καθορίζει τα του κράτους μέσα από τις δομές του κράτους και από την άλλη υπάρχει η θρησκευτική ηγεσία που καθορίζει τα τις θρησκείας. Είναι δύο ξεχωριστές έννοιες λιγότερο ή περισσότερο ανεξάρτητες. Αυτό δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφία των Γερμανών να είναι προτεστάντες αλλά να επιτρέπεται να είναι κάποιος ορθόδοξος Γερμανός ή μουσουλμάνος Ιταλός. Επιτρέπεται κάποιος να είναι μη εβραίος ισραηλινός; Πολλοί θα πουν ναι γιατί υπάρχουν ισραηλινοί πολίτες με παλαιστινιακή καταγωγή… Είναι όμως έτσι; Όλο το κράτος του Ισραήλ έχει στηριχτεί σε μια ουτοπία. Εβραίοι απ’ όλες τις μεριές του κόσμου μαζεύτηκαν σε μια «αρχαία πατρίδα» και έκαναν απ’ το πουθενά ένα κράτος. Αλλά ειλικρινά αυτό δεν είναι το δικό μου το πρόβλημα. Καλά έκαναν και το έκαναν αυτό το κράτος αφού είχαν την δύναμη. Αλλά δεν θέλω από αυτούς να επικαλούνται ότι είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης. Δεν υπερασπίζονται ευρωπαϊκές αξίες με αυτά που κάνουν εκεί. Εμείς δεν έχουμε πραγματική έχθρα προς αυτούς. Τους καταδικάζουμε πάντα ηθικά και μόνο. Η πλειοψηφία των ελλήνων δεν έχει εμμονές με τους εβραίους έστω και αν το λόμπι τους στην Αμερική αποδεδειγμένα έδρασε εναντίων των ελληνικών συμφερόντων προς όφελος της Τουρκίας. Βέβαια αυτά τα γραμμάτια κάποτε θα πληρωθούν αλλά όχι από εμάς αλλά απ’ τους ίδιους τους Τούρκους. Όταν δημιουργείς και εκτρέφεις τις ηγεμονικές επιδιώξεις μιας χώρας, την στιγμή που έχεις κάνει κράτος στα εδάφη, της φαντασιακής τους αυτοκρατορίας, επόμενο είναι να τις λουστείς αργά ή γρήγορα. Ο καιρός δείχνει, όλο και περισσότερα σημάδια. Τέλος πάντων εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε πολλά σ’ αυτή την «φιλία» και ούτε μας πέφτει λόγος. Τώρα ως προς την σύγκριση Ελλάδας – Ισραήλ, και την προστασία των πληθυσμών τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι η «μεγάλη ιδέα» αναπτύχθηκε στην περίοδο που υπήρχε μόνο ο μισός πληθυσμός των ελλήνων εντός των συνόρων της πατρίδας. Παρά την ήττα στην Μικρά Ασία η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία έφτασε να υπερδιπλασιαστεί με την λόγχη του έλληνα στρατιώτη. Στον πόλεμο δεν έχεις μόνο νίκες. Δυστυχώς. Ακριβώς λοιπόν επειδή αναγνωρίσαμε την ανάγκη να ζήσει και ο Τούρκος κάπου βάλαμε κάποια όρια στις αξιώσεις μας. Πράγμα που το Ισραήλ δεν κάνει. Οι συνθήκες κρατήθηκαν. Μην ξεχνάμε ότι μετά το ’22 ξανά δεν είχαμε πόλεμο με την Τουρκία παρά τις εντάσεις και τα κατά καιρούς επεισόδια. Εμείς προϋπήρχαμε εδώ δεν μας έφεραν απ’ την Ρωσία ή την Αμερική για να πάρουμε την γη ξένων. Ακόμα και οι πρόσφυγες έχουν ανταλλάξιμες περιουσίες. Δηλαδή διεθνείς επιτροπές κατέγραψαν τις εκεί ελληνικές περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν και μετά μεταβιβάσθηκαν σε Τούρκους και απαλλοτρίωσαν τις εδώ τουρκικές τις οποίες μεταβίβασαν σε έλληνες. Τίποτε δεν έγινε σε μεγάλη κλίμακα με όρους τρομοκρατίας και εγκλήματος τουλάχιστον από την δική μας πλευρά. Υπήρξαν περιπτώσεις απ΄ την ελληνική στρατιωτική δικαιοσύνη παραδειγματικών εκτελέσεων ελλήνων στρατιωτών που δεν σεβάστηκαν τον τουρκικό πληθυσμό στην Μικρά Ασία. Άλλος ο δικός μας τρόπος διεξαγωγής εκείνου του πολέμου και άλλος ο τρόπος των ισραηλινών όπου φυλακίζουν έναν ολόκληρο λαό μέσα σ’ ένα φράχτη και του ρίχνουν ότι έχουν και δεν έχουν επί δικαίων και αδίκων. Δεν συγκρίνονται αυτά τα δύο. Αλλά και πάλι δεν είναι αυτός λόγος για να αισθάνεται διαφορετικά ένας έλληνας απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση απ’ ότι ένας ιταλός π.χ. Δεν υπάρχει δίπολο ελληνισμός – σιωνισμός. Υπάρχουν δίπολα όπως βαρβαρότητα – πολιτισμός ή παραλογισμός - λογική ή θάνατος - ζωή , ή μίσος – αγάπη ή πόλεμος - ειρήνη. Οι επιλογές των ισραηλινών είναι δικές τους και αυτές θα κρίνουν την τύχη του κράτους τους και όχι η φιλία ή η φαντασιακή «έχθρα» των ελλήνων που κυρίως βέβαια αφορά τους ίδιους πάλι.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9:44 πολλοί μα πάρα πολλοί απο εμάς λοιπόν τους άλλους έχουν ακόμα την ΄Μεγάλη Ίδέα΄'' καθώς επίσης και πολλοί μα πάρα πολλοί ακόμα πεθαίνουν γι΄αυτήν και ο λόγος απλός..Γιατί πολλοί μα πάρα πολλοί από εσάς που λέτε περί συμβόλων αντιτίθενται λόγο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στα σύμβολα τα δικά μας..ως Ελληνισμό..Κανείς δεν επιθυμεί να σας ξεριζώσει από τα σπίτια σας άλλωστε το έχετε γνωρίσει και ως θύματα και ως θύτες άρα μπορείτε να έχετε σφαιρίκή άποψη περί του θέματος.
    Καλημέρα κ. Σάββα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kατα τα αλλα οι Αμερικανοι συντασσουν εκθεσεις για την Ελλαδα κατηγορωντας την οτι δεν σεβεται τα ανθρωπινα δικαιωματα.Η απολυτη υποκρισια.
    Οι Αμερικανοι θυμουνται τα ανθρωπινα δικαιωματα οποτε τους συμφερει.Τα ανθρωπινα δικαιωματα εχουν γινει αντικειμενο πολιτικης εκμεταλλευσης.Βλεπε για παραδειγμα βομβαρδισμο του αμαχου πληθυσμου της Σερβιας δηθεν για να προστατευθει ο αλβανικος καταπιεσμενος λαος του Κοσσυφοπεδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κους 9:44πμ

    Η απολυτη υποκρισια σας αλλα και η ημιμαθεια σας δεν κρυβονται.
    Αν ο ιδιος ο Σιωνισμος δεν σεβεται τα "ιερα" συμβολα του εσας Ελληνοφωνοι υπερ του Ισραηλ προπαγανδιστες τι σας νιαζει;
    Την περιπτωση σας την εξηγησα στο σχολιο μου για τους "σαγιανιμ" στην στηλη: "Παραιτήθηκε κατηγορώντας το ισραηλινό Λομπυ".

    Ειστε λοιπον, κλασσικη περιπτωση "σαγιανιμ", με ομφαλιο λωρο απο την Θεσσαλονικη μεχρι το Ισραηλ, και εχω πολλα ερωτηματικα αν γινει συρραξις, (μεταξυ Ελλαδος και Ισραηλ η φιλιων του χωρων) με τινος την μερια θα πιασετε τ' οπλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aνώνυμε 9:44 μμ
    Πρώτα απ' όλα έχεις απόλυτο δίκιο για το ότι θα πρέπει όλοι μας, σε κάθε περίπτωση, να τιμούμε και να σεβόμαστε τα εθνικά και τα θρησκευτικά σύμβολα όλων των λαών και όλων των εθνών.
    Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί αποτελεί προσβολή η χρησιμοποίηση του ιερού συμβόλου των εβραίων στη λέξη σιωνισμός.
    Αν θεωρείτε και σεις ότι ο σιωνισμός είναι ρατσισμός και κακώς χρησιμοποιεί το άστρο του Δαυίδ, τότε έχετε πολύ δουλειά να κάνετε, διαμαρτυρόμενοι στους ανα τον κόσμον σιωνιστές που το χρησιμοποιούν κατά κόρον.
    Τέλος πάντων, επειδή ρωτάτε και το "Που αποσκοπείτε;", είναι προφανές ότι δεν αποσκοπώ σε ότιδήποτε άλλο από την ισορροπημένη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για θέματα που κρίνω ότι έχουν για μας εθνικό ενδιαφέρον.
    Αυτά και τίποτε άλλο.

    Φιλικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 9.44
    Προφανώς είσαι και εσύ ένας εβραίος που λυμαίνεται την εθνική μας φιλοξενεία και το χειρότερο είναι πως υποτείθεται είσαι και στρατιωτικός. Αλήθεια που ορκιζόσουν στον στρατό. Στον Γιαχβέ; στον Μπαχομεκ; Για απάντησέ μας σε παρακαλώ λοιπόν ώστε να ξέρουμε τι θα σου απαντήσουμε. Το όραμα της Μεγάλης Ιδέας δεν έχει καμία σχέση με τον Σιωνισμό. Ο Σιωνισμός είναι ακρότητα και φυσικά υποδηλώνει την λογική ότι οι Εβραίοι είναι ο περιούσιος λαός και ο προικισμένος...Άρα είναι ρατσισμός αυτό ή όχι;..
    Αφήστε την προπαγάνδα οι εν ελλάδει εβραιόδουλοι και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του μοναδικού λαού παγκοσμίως που άντεξε για χιλιάδες χρόνια διατηρώντας την εθνική και πολιτσμική του συνείδηση. Μπράβο κ. Καλεντερίδη για το άρθρο σας
    Ρώσος- Απολλών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.