15/3/09

Ψυχρολουσία από την Ουάσιγκτον

Σε απότομη προσγείωση των προσδοκιών, που για ανεξήγητους λόγους είχαν καλλιεργηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις... φιλελληνικές διαθέσεις της νέας ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οδήγησε η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία.
Το ίδιο το περιεχόμενο της επίσκεψης που διαμόρφωσε το πλαίσιο μιας πραγματικά στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας και η προαναγγελία της άφιξης στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Απριλίου του προέδρου Ομπάμα θέτουν την Αθήνα μπροστά στη διαπίστωση την οποία απέφευγε νααντιμετωπίσει μέχρι τώρα: ότι ο «αντίπαλος» στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έχει πετύχει λόγω της γεωγραφικής θέσης, της επιρροής του μετριοπαθούς Ισλάμ, της «πειθήνιας» λειτουργίας της «δημοκρατίας», αλλά κυρίως με σκληρή και οραματική προσπάθεια να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη και απαραίτητο σύμμαχο και των ΗΠΑ.
Το πρόβλημα, φυσικά, είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από τη διαπίστωση ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επιλέγει την Τουρκία ως πρώτο προορισμό της θητείας του (για διμερή επίσκεψη), εξαιρώντας την Αθήνα από το πρόγραμμά του, καθώς σηματοδοτείται η πρώτη μετά το 1974 ανατροπή μιας «ισορροπίας» που συνέδεε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Ακόμη πιο προβληματικό είναι και το γεγονός ότι η ψυχρολουσία αυτή από την Ουάσιγκτον ήρθε τη στιγμή που οι χειρισμοί στον ΟΑΣΕ αλλά και στον Καύκασο φαίνεται να έχουν ήδη προκαλέσει την ενόχληση και την ψυχρότητα της Μόσχας, συνδυασμός που είναι απολύτως «καταστροφικός» για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Τώρα όμως δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για καθυστερήσεις και αναβολές στην επανεξέταση των συνεπειών που έχει για τα Ελληνοτουρκικά και για τις καρκινοβατούσες συνομιλίες του Κυπριακού ο νέος περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας και στην αναδιαμόρφωση έτσι της ελληνικής στρατηγικής έναντι της γειτονικής χώρας.
Στο «κοινό ανακοινωθέν Τουρκίας - ΗΠΑ», που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες της κ. Χ. Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό της, Α. Μπαμπατζάν, περιγράφεται αυτή η νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και γίνεται αναφορά σε ευρύ φάσμα συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει από το Παλαιστινιακό και την αραβοϊσραηλινή διένεξη μέχρι τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, τις νότιες οδούς μεταφοράς ενέργειας (ώστε να παρακαμφθεί η Ρωσία) και, φυσικά, το Κυπριακό.
Η αναφορά στο Κυπριακό, όμως, είναι απολύτως προβληματική, καθώς εκφράζεται η υποστήριξη σε μια «συνολική, κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στο πλαίσιο αυτό να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»!
Το γεγονός ότι σε δηλώσεις της (πριν από την έκδοση του ανακοινωθέντος) η κ. Κλίντον έκανε λόγο για λύση «διζωνικής ή δικοινοτικής ομοσπονδίας» καθόλου δεν αμβλύνει τις απόλυτα αρνητικές εντυπώσεις, καθώς αποδέχτηκε πλήρως τον τουρκικό ισχυρισμό περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και σαν «ασπιρίνη» (για το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι) ανέφερε τη «σημασία που αποδίδει στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», κάτι που μόνο συμβολική αξία έχει (ενώ προκαλεί και δυσάρεστες εντυπώσεις και ειρωνικά σχόλια, καθώς το ίδιο αίτημα έχει θέσει ο πατήρ Μπους από το 1992, ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, επανειλημμένα αλλά και αυτός ακόμη ο Τζ. Μπους, χωρίς κανένα, φυσικά, αποτέλεσμα).
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κ. Κλίντον στην Τουρκία αφήνουν εκτεθειμένη την ελληνική διπλωματία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών, υπό το άγχος του εσπευσμένου (και για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας) ραντεβού της κ. Μπακογιάννη με τη Χ. Κλίντον, υποβάθμισε απολύτως το περιεχόμενο της επίσκεψης και το περιόρισε στα αμερικανικού ενδιαφέροντος ζητήματα.
Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, αγνοώντας πλήρως τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, έθετε μέσω της κ. Μπακογιάννη την... «προκλητική στάση» που επιδεικνύει στο Αιγαίο η Τουρκία, «εξασφαλίζοντας την υπόσχεση της κ. Κλίντον ότι θα το θέσει στους Τούρκους συνομιλητές της», κάτι που κάθε άλλο παρά διαφαίνεται από το περιεχόμενο και το ύφος του κοινού ανακοινωθέντος.
Για «δυσάρεστα αποτελέσματα» μιας εξωτερικής πολιτικής που αρκείται είτε στο να «παρατηρεί τις εξελίξεις είτε να μοιράζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά» έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι σπαταλά το διπλωματικό κεφάλαιο που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια αναδεικνύεται σε περιφερειακή δύναμη, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι όπως για όλα τα μεγάλα ζητήματα έτσι και για την «εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

4 σχόλια:

  1. Oποιος Ελληνας, ειτε αυτος ειναι διπλωματης ειτε ανηκει στο υποτιθεμενο ελληνικο λομπι των Ηπα,θετει προς την αμερικανικη ηγεσια ζητηματα μηδαμινης αξιας για τον ελληνισμο οπως ειναι αυτο της θεολογικης σχολης της Χαλκης ειναι τουλαχιστον αφελης.
    Με μια δηλωση υπερ της επαναλειτουργιας της θεολογικης σχολης η αμερικανικη ηγεσια θα εχει να λεει οτι κρατα ισες αποστασεις απο Ελλαδα και Τουρκια και οτι εξισορροπει τα πραγματα.Ενω στην ουσια θα εχει κανει μια δηλωση που δεν θα εχει κανενα απολυτως οφελος για την Ελλαδα και ταυτοχρονα κανενα απολυτως κοστος για τη φιλοτουρκικη αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη.
    Η ηγεσια των Ηπα για ενα ζητημα θα πρεπει να πιεζεται απο ολες τις δυναμεις του ελληνισμου:αμεση και ξεκαθαρη καταδικη της οποιασδηποτε αμισβητησης της ελληνικης εθνικης κυριαρχιας στο Αιγαιο.Μακρυα τα χερια των Τουρκων απο το Αιγαιο πελαγος θα πρεπει να ειναι η απαιτηση της Ελλαδας απο τις Ηπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μακρυα τα χερια των Τουρκων απο το Αιγαιο πελαγος θα πρεπει να ειναι η απαιτηση της Ελλαδας απο τις Ηπα."

    File Anonyme,
    etsi e...o Ellinismos echi apetisis...
    KAI TI PROSFERI;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Pes mou!

    H Tourkoi prosferoun stous Amerikanous simantikes dipolmatikes kai stratiotikes yperisies.
    Emeis ti echoume na tous prosferoume; Mia amfisvitoumeni evgnomosini...!!!

    Xypniste epitelous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι,σωστά όλα τα παραπάνω.Αλλά η Θεοδώρα έχει να σκεφτεί την οικογενειά της-παιδιά,αδέλφια, ανήψια- που να βρεί μυαλό να σκεφτεί τα προβλήματα της Ελλάδας;;; Ομως το πρόβλημα υπάρχει από πολλά χρόνια:δλδ περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα ενώ εμείς "εκτελούμε" τυφλά και υποτακτικά τις διαταγές των αμερικανών φίλων μας..... Ελεος.Επιτέλους ας βρεθεί κάποιος, από τους παχυλά αμοιβομένους διπλωμάτες καριέρας, να βάλει πανταλόνια;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ;;
    ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΞΙΑΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.