21/3/09

Μήνυμα προς τους Ιρανούς για την περσική πρωτοχρονιά από τον πρόεδρο του Ισραήλ

Ευχές στα φαρσί
Το Νοβρούζ εορτάζεται την πρώτη ημέρα της άνοιξης

Ιερουσαλήμ
Τις ευχές του για την πρωτοχρονιά των Ιρανών (Νοβρούζ) που εορτάζεται τη Παρασκευή έστειλε σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες παρά τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Πέρες αναφέρθηκε στις στενέςσχέσεις των δύο χωρών πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, όταν στην κεφαλή του Ιράν βρισκόταν ο Σάχης.
«Στρέφομαι στο ευγενικό ιρανικό έθνος στο όνομα του αρχαίου εβραϊκού έθνους και εύχομαι να επιστρέψει [το Ιράν] στη θέση του ανάμεσα στα ανεπτυγμένα έθνη» υπογράμμισε.
Στο τέλος του μηνύματος, που ήταν στην εβραϊκή γλώσσα, ο Πέρες ευχήθηκε στα φαρσί «καλή χρονιά».
Ωστόσο, σε συνέντευξη, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, στρέφει τα βέλη του κατά της ιρανικής ηγεσίας μιλώντας για «φανατικούς» εκφράζοντας ακόμα την άποψη ότι οι Ιρανοί θα ανατρέψουν τους ηγέτες που «δεν υπηρετούν τη λαϊκή θέληση».
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει καταφερθεί επανειλημμένα κατά του Ισραήλ και έχει αμφισβητήσει την έκταση του Ολοκαυτώματος, επισύροντας την οργή του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ θεωρεί επικίνδυνο για την ασφάλειά του το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το μήνυμα συνέπεσε και με το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έτεινε χείρα φιλίας στη Τεχεράνη, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να τερματίσουν την πολυετή διαμάχη, αρκεί και το Ιράν κατεβάσει τους τόνους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι είναι μέρος στρατηγικής η "επίθεση φιλίας" από ΗΠΑ/Ισραήλ.Να δείξουν ότι "προσπάθησαν" με την διπλωματική οδό.
    Οι Αμερικανοισραηλινοί μάλλον σκοτίζονται απλός για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν αποδεκτή στην δυτική κοινή γνώμη την επίθεση στο Ιράν.Αργά ή γρήγορα θα μιλήσουν τα όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.