8/3/09

«Εμφύλιος» στο FIR Αθηνών

Το F-18 Super Hornet είναι ένα από τα εροσκάφη που ενδέχεται να λάβουν μέρος στην εμφύλια αερομαχία των Αμερικανών πάνω από το Αιγαίο

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Αμερικανοί εναντίον... Αμερικανών στους ελληνικούς ουρανούς! Οι κολοσσοί της αεροπορικής βιομηχανίας, Boeing και Lockheed, άρχισαν τις προειδοποιητικές πτήσεις στη μάχη για το προβάδισμα στην πώληση του νέου μαχητικού αεροσκάφους στην Αθήνα.
Η Lockheed περιμένει μια ακόμη συμπληρωματική αγορά για F-16.
*Μέχρι σήμερα κανένας δεν αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία της Lockheed (κατασκευάστριας του F-16), που πολλοί φρόντισαν να αποτελεί τον κορμό της ελληνικής αεροπορίας. Οι συσχετισμοί, ωστόσο, μεταβάλλονται και ίσως σε λίγο οδηγήσουν σε... αμερικανικό εμφύλιο.
*Η Boeing είχε χάσει το μεγάλο «ντιλ» προ 30ετίας, όταν το 1980 η κυβέρνηση Γ. Ράλλη είχε προκρίνει το δικό της F-18, αλλά πριν από τις...υπογραφές, ο τότε πρωθυπουργός δεν θέλησε να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Ετσι, τον Οκτώβριο του 1981 ο Α. Παπανδρέου άλλαξε τις προτεραιότητες και αποφάσισε το σπάσιμο της προμήθειας σε Γάλλους και Αμερικανούς: 40 Μιράζ και άλλα 40 F-16 από τη Lockheed. Η Boeing βρέθηκε έκτοτε εκτός της ελληνικής αγοράς... οπλικών συστημάτων.
*Ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου είχε δικαιολογήσει την προμήθεια των F-16 ως αντιστάθμισμα για το κλείσιμο των βάσεων στην Ελλάδα, και η κίνηση καταγράφηκε ως «αγορά του αιώνα», αν και στην πορεία ακολούθησαν πολλές ακόμη: 40 F-16 επί Μητσοτάκη, 60 επί Σημίτη και άλλα 30 επί Κ. Καραμανλή το 2005. Σύνολο 170, σε τμηματικές αγορές, όταν οι γείτονες Τούρκοι μέσω των δικών τους αγορών F-16 έφτασαν να έχουν δική τους γραμμή παραγωγής για το 70% του αεροσκάφους.
*Τώρα όμως, η μεγάλη αντίπαλός της Lockheed προσδοκά να πάρει τη μεγάλη ρεβάνς. Γιατί; Διότι η κυβέρνηση άλλαξε στις ΗΠΑ και η Boeing εδρεύει στο Ιλινόις, όπου και η εκλογική περιφέρεια του Μπ. Ομπάμα. Αντιθέτως, η Lockheed Aeronautics βρίσκεται στο Τέξας, όπου και το στρατηγείο της οικογένειας Μπους.
*Επιπλέον, το πολυδιαφημισμένο F-35 (JSF) της Lockheed λανσάρεται ως αεροσκάφος 5ης γενιάς που θα διαθεχθεί το F-16, αλλά ήδη δέχεται ποικίλες κριτικές. Η παραγωγή του θα καθυστερήσει και θα είναι κατά πολύ ακριβότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η Boeing μπαίνει «σφήνα» έπειτα από μια 30ετία με το F-18 Super Hornet.
Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, μπαίνει σφήνα το F-18 Super Hornet ως εναλλακτική λύση.
*Στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχουν ήδη γίνει παρουσιάσεις των δύο «αντιπάλων», είναι όμως χαρακτηριστικό ότι τα εγκωμιαστικά σχόλια για το F-18 ξεκίνησαν από τη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται η θεαματική επικράτηση του Μπ. Ομπάμα πριν από τις τελευταίες εκλογές.
*Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι προετοιμάζεται συνέδριο στην Αμερική, με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων («think tank» του υπουργείου Αμυνας) και έναν αντίστοιχο φορέα του αμερικανικού Πενταγώνου.
Θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο (κατά πάσα πιθανότητα στην Ουάσιγκτον) στο περιθώριο του οποίου ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης αναμένεται να έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Το «μενού» θα αφορά και το νέο μαχητικό για να ακολουθήσει -αρχές καλοκαιριού- η επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος. Εκεί θα φανεί ποιος «φωτογραφίζεται».
*Η Lockheed, πάντως, δεν φαίνεται να είπε την τελευταία της κουβέντα. Φιλοδοξεί σε μια συμπληρωματική αγορά F-16 (10 έως 30), ενώ ήδη έχει να λαμβάνει πολύ περισσότερα από τη συντήρηση του ήδη υπάρχοντος στόλου. Η υποστήριξη σε ανταλλακτικά, άλλωστε, κοστίζει περί τα 2/3 της συνολικής δαπάνης στον κύκλο ζωής ενός αεροσκάφους!
*Συμπέρασμα: Το αμερικανικό φιλμ «Κράμερ εναντίον Κράμερ» αρχίζει να γυρίζεται στην «αεροπορική» του εκδοχή και φαίνεται ότι κρύβει πολύ σασπένς. Ακόμη δεν έχουμε δει τους ευρωπαίους συμπρωταγωνιστές, ούτε μπορεί να υπολογιστεί ποιος απ' όλους θα ψάχνει, στο τέλος, για αλεξίπτωτο...
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/03/2009

5 σχόλια:

  1. Ένα αεροπλάνο από μόνο του δεν είναι όπλο. Η αποτελεσματικότητά σαν οπλικό σύστημα εξαρτάται από τα όπλα που «φοράει» αλλά και από την υποστήριξη που θα έχει σε περίπτωση πολέμου (ανταλλακτικά, πολιτική δέσμευση για αναπλήρωση απωλειών σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, την άμεση κάλυψη μιας πιθανής επείγουσας αύξησης της αεροπορικής μας δύναμης εν’ όψη πολέμου κ.τ.λ.). Υπενθυμίζω αυτές τις παραμέτρους και ακόμα υπενθυμίζω τα όπλα που αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν οι αμερικανοί κατά καιρούς. Άρα τι να το κάνεις το αεροπλάνο όταν μόνο στα καύσιμα του έχεις μια σχετική ασφάλεια εφοδιασμού και αναπλήρωσης; Είμαι βέβαιος ότι οι υπεύθυνοι θα λάβουν υπόψη τους αυτές τις παραμέτρους αρκεί να απαλλαγούν από το ιδεολόγημα ότι σώνει και καλά θα έχουμε αυτόν το χαμηλής έντασης πόλεμο που έχουμε τώρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για σοβαρό πολεμικό σχεδιασμό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κοιτάξουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από αμερικανικό λόγο κυρίως της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντί μας (μην ξεχνάτε τα γέλια του κου Κλίντον για τις «κατσίκες των Ιμίων»). Πρέπει να μαθαίνουμε από τα παθήματά μας και να μην αφήνουμε άλλους να καθορίζουν τις ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω του ελέγχου των εξοπλισμών μας που φυσικά και τους πληρώνουμε με το υστέρημά μας και κανείς δεν μας τους χαρίζει.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΡΜΑ. ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΝΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΡΑΦΑΛ 120-140 ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΡΑΝΤΑΡ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΡΟΛΟ ΤΟΣΟ ΣΕ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ. Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Μ2000 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ -5. ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ Η ΠΑ ΘΑ ΈΧΕΙ 140 ΡΑΦΑΛ, 60 Μ2000-5, ΚΑΙ 170 Φ-16 ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σωστά, όμορφα κι ωραία όσα γράφετε. Λοιπόν πίσω στην πραγματικότητα. Το menu έχει ως εξής; ακόμη μία φορά και πάλι αμερικάνικα θα πάρουν, ούτε ευρωπαικά ούτε Γαλλικά. Να μην υποστηρίξουμε τον κ. Ομπάμα τώρα που βγήκε ; Το αν θα μας έχει για ακόμη μία φορά (πράγμα σίγουρο 100%) δεν έχει σημασία. Να κάνουμε τα καλά παιδιά. Και μετά θα τρέχουμε στους Ρώσους για τα ψίχουλα. Βέβαια ούτε θα μας παρακαλάνε ούτε θα μας υποστηρίζουν μια ζωή αν εμείς πρώτα δεν ξυπνήσουμε από το λήθαργο που βρισκόμαστε.
    Θέμα δεύτερο και σπουδαιότερο. Αντε και τα πήραμε και είναι καλά και είναι έτσι και είναι αλλιώς. Για τι θα τα πάρουμε ; Αν δεν έχουμε τα R x δια να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα να μην τα αγοράσουμε καθόλου να μας μείνουν και τα χρήματα. Γιατί πάλι πρέπει να πλουτίζουν όλοι οι μεσάζοντες (πολιτικοί και μή).ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!! Τα αγοράζεις για κάποιο σκοπό και όχι για φρου φρου κι αρώματα. Τα χρησιμοποιείς σαν ένα ισχυρό χαρτί της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά μην φωνάζετε....σιγά σιγά....θα ξυπνήσουν από το λήθαργο που βρίσκονται. Αφού ξέρουμε όλοι μας ότι μας δουλεύουν, ΤΖΑΜΠΑ τα παίρνουμε. Τους κάνουμε ακόμα περισότερο πλούσιους.
    Τρίτον βέβαια το αναφέρατε το θέμα. Μακρυά κι αλάργα από Αμερικάνικα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τα πάρουμε γιατί μας τα δίνουν απολύτως γυμνά !!!! Πρώτα δίνουμε την παραγγελία, πληρώνουμε και μετά ζητάμε όπλα. Και βέβαια όταν έρχετε αυτή η ώρα ακούς μόνιμα και για οτιδήποτε θέλεις να πάρεις "σόρρυ, νο". Μα κι ένα παιδί του δημοτικού αν ρωτήσεις θα σου πει ΟΧΙ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ;
    Τέταρτο. Οι Τούρκοι για κάθε τι κάνουν παζάρι. Εμείς τι κάνουμε ; Δεν εννοώ παζάρι στην τιμή του όπλου (εκεί δεν γίνεται γιατί πρέπει να φάμε όλοι), αλλά παζάρι σε πολιτικά ωφέλη. Από τους Αμερικανούς τι και πότε και αν κερδίσαμε κάτι. Α ξέχασα !!! Παρήγγειλε κι ο Κωστάκης 30 F16 και μετά από λίγο του το "ανταπέδωσαν" οι "φίλοι" μας αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως "Μακεδονία".
    ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ; ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ;
    ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ με "τακτ" και όχι κατάμουτρα όπως κάνουν αυτοί ΑΛΛΑ ΠΕΙΤΕ "ΝΟ TAHNKS, SORRY, ANOTHER TIME".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ζούσαμε σε μια χώρα όπου γίνονται τα λογικά και αυτονόητα, θα είχαμε κάνει προ πολλών ετών διεθνή διαγωνισμό που θα αξιολογούσε εξονυχιστικά όλων των ειδών τις ωφέλειες (επιχειρησιακές, οικονομικές, πολιτικές, αναπτυξιακές) και αυτήν την περίοδο θα ξεκινούσαν οι παραλαβές του νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας (Π.Α.). Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο ιδανικός την παρούσα συγκυρία είναι το Eurofighter Typhoon. Επιλογή τύπων όπως το F-18 ή το F-16 θα προκαλούσε γέλιο αν δε συνοδευόταν από (άλλη μια) τερατώδη σπατάλη δημόσιου χρήματος και μεγάλο πισωγύρισμα στο χρόνο καθώς και υπονόμευση των μελλοντικών επιχειρησιακών ικανοτήτων της Π.Α. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι από το 2014 περίπου θα αρχίσουν την παραλαβή 100 F-35 (τα οποία φυσικά δεν αντισταθμίζονται αν αγοράσουμε κι εμείς το ίδιο αεροσκάφος, δεδομένου ότι αυτό είναι βελτιστοποιημένο για αποστολές κρούσης). Αλλά στον όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο κόσμο που ζούμε, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση, αντί να κάνει διεθνή διαγωνισμό, προβαίνει σε απευθείας ανάθεση του προγράμματος των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με ότι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ανόδου του κόστους. Και μετά μιλάνε για μείωση δαπανών στο δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ζούσαμε σε μια χώρα όπου γίνονται τα λογικά και αυτονόητα, θα είχαμε κάνει προ πολλών ετών διεθνή διαγωνισμό που θα αξιολογούσε εξονυχιστικά όλων των ειδών τις ωφέλειες (επιχειρησιακές, οικονομικές, πολιτικές, αναπτυξιακές) και αυτήν την περίοδο θα ξεκινούσαν οι παραλαβές του νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας (Π.Α.). Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο ιδανικός την παρούσα συγκυρία είναι το Eurofighter Typhoon. Επιλογή τύπων όπως το F-18 ή το F-16 θα προκαλούσε γέλιο αν δε συνοδευόταν από (άλλη μια) τερατώδη σπατάλη δημόσιου χρήματος και μεγάλο πισωγύρισμα στο χρόνο καθώς και υπονόμευση των μελλοντικών επιχειρησιακών ικανοτήτων της Π.Α. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι από το 2014 περίπου θα αρχίσουν την παραλαβή 100 F-35 (τα οποία φυσικά δεν αντισταθμίζονται αν αγοράσουμε κι εμείς το ίδιο αεροσκάφος, δεδομένου ότι αυτό είναι βελτιστοποιημένο για αποστολές κρούσης). Αλλά στον όμορφο, ηθικό και αγγελικά πλασμένο κόσμο που ζούμε, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση, αντί να κάνει διεθνή διαγωνισμό, προβαίνει σε απευθείας ανάθεση του προγράμματος των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με ότι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ανόδου του κόστους. Και μετά μιλάνε για μείωση δαπανών στο δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.