26/6/09

Ευδιάθετος ο Ερντογάν στην Αλβανία


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώνουν τα χέρια, σε κοινό χαιρετισμό, κατά τα χθεσινά εγκαίνια του πρώτου τμήματος ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει το Δυρράχιο με την Πρίστινα, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αλβανίας και του Κοσόβου ως ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών.

Εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου προς το Κoσσυφοπέδιο

A.P., Reuters, ΑΠΕ

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε χθες ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη χώρα του με το Κόσοβο, αποκαλώντάς τον «διάδρομο φιλίας και ειρήνης», αλλά και το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Αλβανίας.

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο πλευρό του, ο Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε το πρώτο τμήμα, μήκους 60 χιλιομέτρων, ενός αυτοκινητόδρομου 160 χλμ., ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 και θα συνδέει την κεντρική Αλβανία με το Κόσοβο, το Δυρράχιο με την Πρίστινα. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανο-τουρκικό όμιλο Bechtel - Enka και το κόστος ανήλθε σε ένα δισ. ευρώ

«Αυτός ο διάδρομος του έθνους τερματίζει τον διαμελισμό του αλβανικού έθνους» τόνισε ο Μπερίσα και πρόσθεσε ότι είναι το τρίτο σημαντικότερο βήμα της χώρας, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Απευθυνόμενος στους «αλβανόφοβους», όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν την κατασκευή του, ο κ. Μπερίσα είπε ότι οι Αλβανοί καθοδηγούνται από πνεύμα συνεργασίας και ο δρόμος θα βοηθήσει στην εδραίωση της φιλίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, στις οποίες αναμένεται ότι ο συντηρητικός Μπερίσα και ο σοσιαλιστής αντίπαλός του Εντι Ράμα θα βρεθούν πολύ κοντά στην κούρσα για την επικράτηση. Ο Ερντογάν, ο μόνος ξένος ηγέτης που βρέθηκε στο πλευρό του Μπερίσα κατά την προεκλογική εκστρατεία, ευχαρίστησε την εταιρεία Enka για την κατασκευή του δρόμου και είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αλβανίας και του Κοσόβου ως ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Ωστόσο, από τα εγκαίνια απουσίαζε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και κανείς από τους Αλβανούς αξιωματούχους δεν θέλησε να σχολιάσει την απουσία.

Δεν θα εκδοθεί ο Τσέκου;

Οσον αφορά την κράτηση του Αγκίμ Τσέκου στη Σόφια και το ενδεχόμενο έκδοσής του ή όχι στο Βελιγράδι, όπου καταζητείται για εγκλήματα πολέμου, αξιωματούχοι στην Πρίστινα εκτιμούσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου θα αφεθεί ελεύθερος. «Δεν υπάρχει καμία, μα καμία πιθανότητα να εκδοθεί ο Τσέκου στη Σερβία», δήλωσε κατηγορηματικά η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου, Αλμπάνα Μπετσίρι. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, δήλωσε ότι «μετά τη σύλληψη του Τσέκου υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση για να αφεθεί ελεύθερος και στις προσπάθειες αυτές μετέχουν διεθνείς παράγοντες». Ο Τύπος του Βελιγραδίου ανέφερε ότι η Σόφια δέχεται διπλωματικές πιέσεις από Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ να μην εκδοθεί ο Τσέκου στη Σερβία
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

9 σχόλια:

  1. Δεν έχουν άδικο όσοι λένε πως ο Ερντογάν είναι έξυπνος πολιτικός.
    Μετά το χουνέρι που έπαθε ο Μπους όταν επισκέφτηκε την Αλβανία, απ΄ ότι βλέπω στη φωτογραφία ο Ερντογάν αποφάσισε να μη πάρει ρολόι χειρός μαζί του ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς επισκέπτεται μόνο σοβαρές χώρες. Οταν τον καλούν να πάει σε μπουρδέλα,δηλώνει άρωστος...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9:40 Εχεις στείλει βιογραφικό στην ΕΥΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με τοσους αλβανους στην Ελλαδα δεν βρεθηκε Ελληνικη εταιρια να παρει το εργο ?



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπακογιάννη αυτή είναι εξωτερική πολιτική. Δεν έχουμε εμείς εταιρείες? Κύριοι ή μας δίνεται το έργο ή δρόμο από Ελλάδα. Οπότε ή δίνουν το έργο ή ανεργία τέλος. Κερδισμένοι και με τους δύο τρόπους. Τα λεφτά που λείπουν από την Ελλάδα είναι αυτά που φεύγουν για το εξωτερικό. Δεν είμαι ακραίος αλλά δεν μπορεί από εμάς να παίρνουν τα λεφτά και την δουλειά να την δίνουν στην τουρκία. Ξυπνήστε ρεεεεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πυροβολητη ετσι ειναι δυστυχως τα πραγματα.Στους δουλους σου δεν εχεις αναγκη να παρουσιαστεις μονο στους εκλεκτους προσκεκλημενους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι του κάναμε του ανθρώπου βρε παιδιά.....!

    Μια με την εναρκτήριο Τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου "σκίσαμε" (1), του ανεβάσαμε την πίεση και πήγε να κρεπάρει...!

    Μετά βέβαια θάφτηκαν από τους πολιτικούς "μας" οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες και το υπέροχο επίτευγμα του Ελληνικού Λαού.

    Τώρα, πάμε και εγκαινιάζουμε ένα καταπληκτικό Μουσείο Ακρόπολης που κάνει "μπαμ" και που του στέλνει την πίεση στο 30 .... !

    Επιτέλους συνήλθε ο ... φουκαράς και πάει βόλτα στο άλλο καλό παιδί τον Μπερίσα των.. Πυραμίδων.. . για να ξεχάσει και να ευθυμίσει...!

    (1) Θα προτιμούσα βέβαια, αντί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να είχαμε αγοράσει εκείνα τα 300 πολεμικά αεροπλάνα που γράφει ο αείμνηστος Μιχάλης Δούντας στο βιβλίο του "Είναι Ανεξάρτητη η Ελλάς" , Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Αμερικανική εταιρεία Bechtel είναι μία από τις μεγαλύτερες της Αμερικής και του κόσμου.

    Ο Πρόεδρός της Georg Schultz είχε γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ!

    Ευμένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη δεν είναι αυτός ο δρόμος που είχα διαβάσει εδώ μέσα οτι η Αλβανία πήρε δάνειο απο την Alpha Bank of Greece.? ή κάνω λάθος, πρόκειται για άλλο δρόμο.?
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.