3/6/09

«Κατηγορώ» διπλωματών κατά Ντόρας


Σε πλήρη ρήξη οι σχέσεις Μπακογιάννη με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων
Της καταλογίζουν ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ολιγωρία - «Ψεύδονται», απαντά η υπουργός.

Την Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί ευθέως η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων για την ολιγωρία που επέτρεψε τη φυγή του κατηγορούμενου για τη Siemens, Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό. Σε ανακοίνωσή τους, οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η ίδια και μόνο αυτή επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισης στο τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι ουσιαστικά ψεύδονται, απαντά η υπουργός Εξωτερικών.
Η ΕΔΥ υποστηρίζει ότι το τηλεγράφημα που περιέγραφε τις κινήσεις του Χρ. Καραβέλα στη χώρα της Νοτίου Αμερικής ήταν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κυριολεκτικά από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην κρυπτογραφική υπηρεσία, ,λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων. Παράλληλα, της καταλογίζουν ότι έσπευσε να προεξοφλήσει την ολιγωρία διπλωματικών υπαλλήλων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΥ, την οποία υπογράφει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης:
"Έντονη ανησυχία και έκπληξη προκαλεί στην Διπλωματική Υπηρεσία η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ να επιρρίψει ευθύνες σε Έλληνες διπλωμάτες για δήθεν ολιγωρία τους , σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για την διαφυγή στο εξωτερικό υποδίκου στην υπόθεση Siemens.
Η ΕΔΥ απευθύνεται στην Κοινή Γνώμη της χώρας για να διαβεβαιώσει ότι κανένας διπλωματικός υπάλληλος δεν ολιγώρησε, όπως έσπευσε να προεξοφλήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απορρήτων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο από την πρώτη, κυριολεκτικά, στιγμή που έφθασε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβυ στο Μοντεβιδέο αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτο – fax, ενώ επί δεκαετίες μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς.
Η ΕΔΥ συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες, δίκην αποδιοπομπαίων τράγων, για αποφάσεις, χειρισμούς και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων
".

"Ψεύδονται", απαντά η Ντόρα Μπακογιάννη
Για μια ανακοίνωση που στερείται βάσης και ουσιαστικά ψεύδεται, έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τους διπλωματικούς υπαλλήλους να αντιληφθούν ότι "δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους".
Η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών:
"Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης, ουσιαστικά ψεύδεται και δεύτερον αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις".

Στη δημοσιότητα η προκαταρκτική εξέταση
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης, που αφορά στην ΕΔΕ που διέταξε η υπουργός Εξωτερικών (μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης, σε μορφή pdf, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο, στη δεξιά στήλη).
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση "προκύπτει αβιάστως ότι η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, στην προκειμένη περίπτωση, αδράνησε αδικαιολογήτως". Ο συντάκτης εισηγείται "την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον ΣΤ΄ Γενικό Διευθυντή, προκειμένου να διευκρινισθούν περαιτέρω οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

18 σχόλια:

  1. Μας τελείωσε και αυτή !!!

    Δεν μπορώ να φανταστώ τον Μητσοτάκη να δει τον Σαμαρά Πρόεδρο της ΝΔ….

    Othelos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει κάποτε να έρθει αυτή η ώρα που θα λογοδοτήση για τις ολιγορίες της η κ.Μπακογιάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντόρα Μπακογιάννη, μέλος της καταλληλότερης κυβέρνησης Καραμανλή και γνωστής οικογένειας βρικολάκων (και φανατική ρουβίτσα)...Αν και ξέρω, μερικές φορές ακόμα πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται για το επίπεδο των Ελλήνων ψηφοφόρων, που με τόση ευκολία έχουν βάλει την Ντόρα, τον αδελφό της, τον πατέρα της, έμμεσα τον γιο της σε θέσεις κλειδιά για την εξέλιξη του τόπου...πραγματικά νιώθω οργή και θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο σπίτι του Καραβέλα στην Ουραγουαη πως το εντόπισαν ?. Πως ήξερε η Ουρουγουάη για τον Καραβέλα? Σιγά μη τον εντόπισε ο υπάλληλος της πρεσβείας μας.... (τα σαίνια εκεί της κυβέρνησης της ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ έχουν την συνήθεια να ενημερώνουν τις πρεσβείες ... αν κάποιος τύχει και αγοράσει ακριβό σπίτι?). Τι συνέβη στην ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ? Πως ενημερώθηκαν και από ποιούς οι Ουρουγουινες αρχές για την έλευση και τα πιθανα "προβλήματα" του Καραβέλα.. (πριν ακόμα η Ελληνικη δικαιωσυνη ασχοληθεί με αυτόν?)

    Ερωτήματα που μπορουν να βρουν απάντηση στην Τηλεπικοινωνιακη Τιτανομαχία του 1998 (και παλαιότερα) όπου υπήρξαν νικητές και ητημένοι (μάλιστα δε μερικοι αρκετα έξυπνοι κάναν έγκαιρα στην ακρη.. και ασχολήθηκαν με άλλα επαγγέλματα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΑ τα εμβάσματα( πανω από ορισμένο ύψος ) και ιδιάιτερα σε αυτές τις χώρες "ψαχνονται", κατά πρώτο λόγο απο την Τράπεζα της Ελλάδος για "ξέπλυμα", και από άλλες ¨αρμοδιες¨" υπηρεσίες.

    ΞΕΠΛΥΜΑΤΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε που με νοιάζει αν την κατηγορούν κι αν δεν την κατηγορούν. Έχω από καιρού σχηματίσει την χειρίστη άποψη για την κ υπουργό και συνακολούθως και αναγκαστικά για τον πολιτικό της προϊστάμενο (;) και δεν την αλλάζω με τίποτα. Μόνο θα αναφέρω ότι είναι μια από τις κύριες 2-3 αιτίες που δεν θα δει την ψήφο μου η ΝΔ όσο είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κυρία αυτή με κάποιους άλλους κυρίους αποφάσισαν εν κρυπτώ την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στην Λάρισα. Αυτή είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και πρέπει με κάθε τρόπο να απαλλαχθεί ο τόπος μας από τέτοιους ανθρώπους. Φυσικά δεν είναι η μοναδική.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να τη χαίρεται ο χοντρός που την έβαλε στο σπουδαιότερο Υπουργείο.
    Επίσης να τη χαίρονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, να ξέρουν όμως ότι είναι το ίδιο προδότες και ξεφτυλισμένοι.
    Δεν γνωρίζουν ότι έχει σύμβουλο το γιό της και το γαμπρό της που τους πληρώνει ο Ελληνικός λαός να ξεπουλάνε τη Πατρίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπημενο σπορ των Ελληνων ειναι να ...πεφτουν απο τα συνεφα!
    κορη του αποστατη μητσοτακη...τι περιμεναμε δηλαδη?
    θα μπορεσει ποτε να ανακαμψει η ελληνικη διπλωματια μετα απο την θητεια της?
    ποσα χρονια θα χρειαστουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο fan club της Ντόρας έπεσα;

    ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πολιτικά δεν είμαι ούτε με το μητσοτακικό στρατόπεδο ούτε υποστηριζω τον νεοφιλελευθερισμό και άρα όχι την Ντόρα,όμως από εκεί μέχρι την υιοθέτηση μικροσυνδικαλιστικής γκρίνιας τα πράγματα απέχουν πολύ!Η ΕΔΥ σίγουρα δεν φημίζεται ούτες για επαγγελματισμό,ουτε για όρεξη,ούτε για ιδιαίτερη αγάπη στο λειτούργημά τους,κυριαρχούν επίσης στους χώρους τους ιδέες που μόνο πατριωτικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν,έτσι η ολιγωρία που έδειξαν οι υπάλληλοι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να μας ξενίζει,είναι πολύ συνηθισμένοι,τα περισότερα έγγραφα δε ως απόρρητα χαρακτηρίζονται.
    Τα υπόλοιπα είναι μικροκομματικά παιχνίδια του προέδρου του συνδικαλιστικού τους φορέα και φυσικά της γνωστής και μη εξαιρεταίας εθνομηδενιστικής Ελευθεροτυπίας (που πέραν των άλλων έχει πέσει τόσο πολύ η κυκλοφορία της που κάνει τα πάντα για λίγα φύλλα παραπάνω)
    Τα περί "αποστασίας" Μάνο καλύτερα να τα αφήσουμε στην ιστορία, γιατί αν το ανοίξουμε το θέμα μάλλον αλλιώς θα δειχνούν τα πράγματα (όσο και να προσπάθησαν οι πασοκοι η τσιμπίδα της ιστορίας θα πιάσει τον "Γέρο της Δημοκρατίας" όπως τους αξίζει για πολλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sapphire
    oι ευθύνες του υπουργείου στην υπόθεση είναι τεράστιες.
    Ο πρέσβης έστειλε το τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη την Παρασκευή το βράδυ με έγγραφο "Ακρως Απόρρητο Ειδικού Χειρισμού Αμέσου Επιδόσεως", την ίδια ώρα ο Ακόλουθος από την κρυπτογραφική υπηρεσία του υπουργείου το έστειλε στο γραφείο της υπουργού. Το γραφείο την ίδια ώρα το έστειλε στο σπίτι της κ. Μπακογιάννη και η ίδια το έστειλε στον Δένδια την Τρίτη το απόγευμα, χωρίς να του τηλεφωνήσει και χωρίς να ενημερώσει τον προωθυπουργό.
    Και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, προσπάθησε να "στήσει" μια διοικητική εξέταση με σκοπό να επιρρίψει ευθύνες στον πρέσβη μας στην Ουρουγουάη, επειδή δεν το έστειλε με την ένδειξη ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΟ, κάτι που γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που πρέπει να ενημερωθεί ή να λάβει οδηγίες πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που βρίσκεται σε διεθνή ή διμερή σύσκεψη, για να τροποποιήσει τη θέση του.
    Το να κάνεις λάθος είναι άλλης τάξης ζήτημα, το να προσπαθείς το λάθος αυτό να το επιρρίψεις στις πλάτες άλλων, στην προκειμένη περίπτωση των υπηρεσίακών παραγόντων, είναι τεράστιας σημασίας πολιτικό ζήτημα.
    Το κράτος, που, σημειωτέον, στελεχώνεται από στελέχη και υπαλλήλους, δεν το γκρεμίζεις για να καλύψεις τα λάθη σου. Το σέβεσαι και το τιμάς, για να μπορεί να επιτελεί το εθνικό του έργο.
    Επαναλαμβάνω, πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, που κρύβει βαθειά ανεντιμότητα και πλήρη έλλειψη σεβασμού στο κράτος και την πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Πριν από το τηλεγράφημα είχε γίνει, την Παρασκευή το βράδι, τηλεφωνική ενημέρωση του πρεσβευτή μας στην Ουρουγαουάη κ. Δεικτάκη ο οποίος συνομίλησε με το γραφείο της ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων. Επίσης είναι αυτονόητο ότι μετά τη φυγήΚαραβέλα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν σε επαγρύπνηση...Αν δεν αρέσουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι (όπως οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι νοσοκομείων κλπ)οι ευθυνες στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην εκπομπή της ΝΕΤ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ σήμερα λέχτηκε από την κ. Τζαβέλλα το εξής ωραίο: "Αξίζει τον κόπο από δω και πέρα να παρακολουθήσουμε την επαγγελματική πορεία και εξέλιξη του πρέσβη μας στην Ουρουγουάη, μη τυχόν και βρεθεί σε καμμιά Αλάσκα, σε καιμα Υεμένη κλπ..."...
    Αλήθεια Κώστα, έχεις υπολογίσει πόσους ψήφους θα χάσεις από Ντόρρα και από την συνωστισμένη;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να κάνω τώρα και γω μια χαζή έως ηλίθια ερώτηση γιατί δεν γνωρίζω γρι για το πως παραδίδονται οταν και εφόσον τα έγγραφα στην Υπουργό καιγενικός στον όποιο Υπουργό. ΑΦού ήταν τόσο σημαντικό γιατί δεν πήρε ο πρέσβης τηλέφωνο απευθείας από το να στείλει τηλεγράφημα? Δεν έχουν γραμμές απευθείας να μιλήσουν ή θα τον κόβαν και αν το έκανα γιατί δεν πήγαινε λίγο παραπάνω ? Ειλικρινά δλδ αν αύριο μας κύρηττε πόλεμο η Αλβανία εμείς εδώ πότε θα το μαθαίναμε όταν θα βλέπαμε τα τανκς στην Ομόνοια ή αργότερα ?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω με την διαφορά ώρας αν ήταν βολικό να πάρει τηλέφωνο, ποιον θα ξύπναγε και λοιπά. Δεν τρέχει τιποτα με τα σήματα. Μια χαρά τρόπος επικοινωνίας είναι. Και κωδικοποιημένα και με απόδειξη αποστολής παραλαβής, έχουν ασφάλεια είναι ταχύτατα επισημότατα κλπ επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στην υπόθεση.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν ήταν έτσι τότε πάλι το πρόβλημα είναι κάποιου υπαλλήλου και μάλλον στο περιβάλλον Δένδια,και το λέω παρ'όλο που τον συμπαθώ περισσότερο (μόνο και μόνο που είναι αντίπαλος του Γεωργιάδη εξίζει υποστήριξης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (προς Χριστίνα)Μα έγινε, όπως γράφουν οι εφημερίδες, τηλεφώνημα του πρέσβυ μας στην Ουρουγουάη κ.Δεικτάκη προς το γραφείο της κ. ΥΠΕΞ. Έγινε την Παρασκευή το βράδυ, δηλαδή αμέσως μετά τις επαφές που είχε ο κ. Δεικτάκης με τις Αρχές της χώρας. Δηλδή στο ΥΠΕΞ ήταν άμεσα και άριστα ενημερωμένοι.Και τώρα, όπως πάλι γράφουν οι εφημερίδες, ασκούναι πιέσεις στον κ. Δεικτάκη να διαψεύσει ότι έκανε αυτό το τηλεφώνημα. Αλλά αυτή η πληροφορία ήταν χωμένη και επομένως "χαμένη" μέσα στις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ ώστε μόνο ο πολύ επίμονος αναγνώστης να την εντοπίσει και να την αξιολογήσει...Το γιατί έγινε αυτό, το κρίνει ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.