3/6/09

Οταν ο Βάρβαρος Λεηλάτης αναγορεύεται σε φύλακα της Διεθνούς Ειρήνης


Το Κυπριακό είναι μία κλασική περίπτωση διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής ενός κράτους-μέλους των Η.Ε. από ένα άλλο κράτος-μέλος των ΗΕ, δηλαδή την Τουρκία. Τριάντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και παρά μια ολόκληρη σειρά Αποφάσεων των Η.Ε., η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής από την Κύπρο. Επί του παρόντος, άγνωστος και αυξανόμενος αριθμός απο Τούρκους στρατιώτες σταθμεύουν παράνομα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο χαρακτηρίζεται δίκαια ως μία από τις πλέον στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο.

Διεθνής καταδίκη της τουρκικής κατοχής
Η διεθνής κοινότητα έχει εκφρασθεί σχεδόν ομόφωνα επί του Κυπριακού, μέσω μιας μακράς σειράς Αποφάσεων σε διεθνή fora, όπως η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ομάδα των Αδεσμεύτων και η Ομάδα των κρατών της Κοινοπολιτείας. Πολλές αποφάσεις των Η.Ε., συγκεκριμένα, έχουν κατ' επανάληψη ασχοληθεί με την κατάσταση στην Κύπρο από όλες τις απόψεις. Απευθύνουν έκκληση, μεταξύ άλλων, για απόσυρση του τουρκικού στρατού (Αποφάσεις 353/1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας και 3212/1974, 37/253/1983 της Γενικής Συνέλευσης) και την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις οικίες τους (Απόφαση 3212/1974 της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αργότερα υιοθετήθηκε από την Απόφαση 365/1975 του Συμβουλίου Ασφαλείας).Επιβεβαιώνουν επίσης ότι η παρούσα κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη (Απόφαση 774/1992 Συμβουλίου Ασφαλείας) και διαλαμβάνουν περί των βασικών αρχών, επί των οποίων θα πρέπει να βασίζεται η λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Απόφασή του 939/1994, το Συμβούλιο Ασφαλείας "επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και με μία και μόνη ιθαγένεια, με εγγυημένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, και να περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, και ότι η λύση θα πρέπει να αποκλείει ένωση εν όλων ή εν μέρει με οποιοδήποτε κράτος, καθώς και οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης ή απόσχισης".Καμία από τις ανωτέρω Αποφάσεις δεν έχει γίνει αποδεκτή και δεν έχει εφαρμοσθεί από την τουρκική πλευρά. Αντιθέτως, το Νοέμβριο 1983, εν μέσω μιας ακόμη πρωτοβουλίας των Η.Ε., ο Τουρκο-κύπριος ηγέτης, με την ώθηση και στήριξη της Τουρκίας, ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου "ανεξάρτητο κράτος". Οι Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. καταδίκασαν τη μονομερή ανακήρυξη, όπως επίσης και όλες τις συνακόλουθες αποσχιστικές ενέργειες, τις χαρακτήρισε παράνομες και άκυρες και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Ζητούσαν επίσης από όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο κράτος, που δημιουργήθηκε από αποσχιστικές ενέργειες και να μην διευκολύνουν ή με άλλο τρόπο βοηθούν την αποσχιστική οντότητα. Η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την παράνομη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου".
Πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά οτι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από προσφυγή της Λευκωσίας που κατηγορούσε την Αγκυρα για «μαζικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.Το ΕΔΑΔ, με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, έκρινε ότι τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που αγνοούνται μετά την εισβολή και εκείνων που απομακρύνθηκαν βίαια από τις εστίες τους παραβιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις και κατά πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο το 1974 παραβίασε σχεδόν κάθε άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.Η Τουρκία ως συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση.
Σήμερα η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία.Οπως ευστοχα εδήλωσε ο της Κύπρου Χρυσόστομος Β ''Θέλουν συνομοσπονδία δύο κρατών με μία ελαφρά ένωση και όποτε τα συμφέροντα αλλάζουν, αυτή να καταρρέει.Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για υποχωρήσεις προκειμένου να υιοθετηθεί μια από τις προωθούμενες λύσεις στο εθνικό μας πρόβλημα,ειναι συνεχιζόμενες. Απο την άλλη πλευρά η πολιτική της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας μετέτρεψε το πρόβλημα της Κύπρου από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διακοινοτικό.Εχει καταδειχθεί απο παντου οτι η υποχώρηση στον τουρκικό επεκτατισμό Ελληνισμού, θα σημάνει ταυτόχρονα και την επιβολή αντεθνικών λύσεων σε Αιγαίο και στην Θράκη».Σύμφωνα με νέο νόμο που ψήφισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση και αφορά την απόκτηση τουρκικής ιθαγένειας, οι έχοντες τη λεγόμενη τ/κ ιθαγένεια, μπορούν να αποκτήσουν και την τουρκική υποβάλλοντας σχετική γραπτή αίτηση.Αυτο πολύ απλά μεταφράζεται στο επόμενο βήμα της Τουρκίας για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η Άγκυρα οφείλει να δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με την Xάρτα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία καλείται να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή πηγή τριβής ή δραστηριότητας που θα μπορούσε να βλάψει την καλή γειτονία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.Τελευταία πράξη στο έργο του τουρκικού επεκτατισμού είναι το γεγονός οτι η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μάλιστα μιλά για "δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του Μεσημβρινού", τονίζοντας ότι "θα τα προστατεύσει", υπονοώντας και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ
Τα καθήκοντα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για το μήνα Ιούνιο αναλαμβάνει σήμερα η Τουρκία από τη Ρωσία.Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αύριο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, Πρέσβης Μπακί Ιλκίν θα καταθέσει το μηνιαίο πρόγραμμα στο ΣΑ, το οποίο αφού εγκριθεί θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ.
Κάποια Αντίδραση;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.