19/6/09

ΙΡΑΝ: Υψωμένες γροθιές στη σιωπή


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν και χθες στους δρόμους της Τεχεράνης, με επικεφαλής τον ηττημένο υποψήφιο Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, ενώ το καθεστώς τον έχει καλέσει να συζητήσουν τις απόψεις του για τις εκλογές. Ταυτοχρόνως, η Τεχεράνη κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, επειδή υποστηρίζει τους διαδηλωτές.
Το πλήθος έμεινε σιωπηρό ώσπου έφτασε στην πλατεία Χομεϊνί. Οι μαυροντυμένοι (ένδειξη πένθους για τους νεκρούς των κινητοποιήσεων) διαδηλωτές είχαν δέσει πράσινες κορδέλες (το προεκλογικό χρώμα του Μουσαβί) στις υψωμένες γροθιές τους. Στην πλατεία ακούστηκαν μερικές κραυγές. «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Πού είναι οι ψήφοι μας;».
Η διαδήλωση ήταν ευθεία αμφισβήτηση της κρατικής έκκλησης να συνεχιστούν οι αντιδράσεις στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, με τους τρόπους που προβλέπει το θρησκευτικό σύστημα. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, το Συμβούλιο των Φρουρών χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις προεδρικές εκλογές και κάλεσε για το Σάββατο τους τρεις αμφισβητίες του αποτελέσματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει προσφυγές. Σ' αυτές το Συμβούλιο πρέπει να απαντήσει ώς την Κυριακή. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι 3 έχουν καταθέσει 646 περιπτώσεις παρατυπιών, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανακαταμέτρηση μεγαλύτερη από όσο επιθυμεί το κράτος. Και χθες το σύστημα κινητής τηλεφωνίας είχε πέσει για να μην μπορούν οι διαδηλωτές να συντονιστούν. Το δίκτυο των sms δεν έχει λειτουργήσει από την περασμένη εβδομάδα. «Δεν δώσαμε τους νεκρούς μας με αντάλλαγμα κάλπες συναλλαγής», έγραφε ένα πανό.

Πυρά κατά ΗΠΑ
Το Ιράν κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για «μη ανεκτή ανάμιξη» στην κρίση που αντιμετωπίζει και περιόρισε ακόμη περισσότερο χθες τις δυνατότητες ενημέρωσης μέσω Ιντερνετ. Η πρεσβεία του Ιράν στις Βρυξέλλες εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η «ξένη υποστήριξη» στους «αναρχικούς» διαδηλωτές είναι «αδικαιολόγητη». Ο διευθυντής της Διεθνούς Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πολλοί γνωστοί ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν συλληφθεί. Είπε ότι μίλησε με συγγενείς ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν συλληφθεί και ότι συνολικώς υπολογίζεται ότι είναι 200 σε όλη τη χώρα. Από τους τελευταίους είναι ο Εμπραχίμ Γιαζντί, υπουργός Εξωτερικών μετά το 1979 και τώρα ηγέτης της οργάνωσης Κίνημα Ελευθερίας του Ιράν. Πάντως, Αμερικανοί αναλυτές που έχουν μελετήσει τα αποτελέσματα, δεν μπορούν να βρουν ατράνταχτα στοιχεία νοθείας. Η «Ενωση Ιερωμένων Μαχητών», στην οποία ανήκουν μεταρρυθμιστές κληρικοί, ζήτησε άδεια για να διοργανώσει μεγάλη πορεία το Σάββατο, υπέρ του Μουσαβί.
Η ιστοσελίδα του Μουσαβί έγραψε ότι στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν ο ίδιος και ο φιλομεταρρυθμιστής, πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμετ Χαταμί. Από το αντίπαλο στρατόπεδο, οι Μπασιτζί κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη μεγάλη σημερινή προσευχή, στην Τεχεράνη, την οποία θα κάνει ο ίδιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Ανησυχεί το Ιράκ
Το Ιράκ εξέφρασε ανησυχία για την αστάθεια στο γειτονικό Ιράν. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τον Αχμαντινετζάντ. Το Ιράν απαγόρευσε χθες την έξοδο από τη χώρα στα παιδιά τού πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, επειδή έχουν αναμιχθεί στις διαδηλώσεις. Χθες οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που επιχείρησαν να επιτεθούν σε εκλογικά τμήματα για να υπονομεύσουν τις εκλογές.
Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ, Ρόιτερ, ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.