19/6/09

Επιχειρήματα πανεπιστημιακών για τη Μακεδονία

Επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας και της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ συνυπογράφουν δεκάδες πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο. Τα βασικά σημεία της επιστολής έχουν ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούμε με κάθε σεβασμό την παρέμβασή σας για να τακτοποιηθούν συντρίμμια ιστορικής αταξίας, που άφησε πίσω της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στις 4 Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του προέδρου George W. Bush, η κυβέρνησή του ομόφωνα αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή η πράξη όχι μόνο κατέλυσε γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά και έδωσε έναυσμα να ξεσπάσει μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η καταχρηστική οικειοποίηση προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, του πιο διάσημου Μακεδόνα, του Μέγα Αλέξανδρου. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να υποστηρίζουν την παραποίηση της Ιστορίας. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση των δεδομένων.

Η αρχαία Παιονία
H εν λόγω περιοχή, με τη σύγχρονη πρωτεύουσά της, τα Σκόπια, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Παιονία. Αν και είναι αλήθεια ότι οι Παίονες υποτάχθηκαν στον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου, το 358 π.Χ., δεν ήταν Μακεδόνες και δεν ζούσαν στη Μακεδονία. Παρομοίως, οι Αιγύπτιοι που κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο μπορεί μεν να κυβερνούνταν από τους Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής Κλεοπάτρας, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος δεν ονομάστηκε ποτέ Μακεδονία. Αντίθετα, η Μακεδονία και οι Μακεδόνες Ελληνες βρίσκονταν για τουλάχιστον 2.500 χρόνια εκεί ακριβώς όπου είναι η σύγχρονη ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. Ακριβώς η ίδια σχέση ισχύει για την Αττική και τους Αθηναίους Ελληνες, το Αργος και τους Αργείους Ελληνες, την Κόρινθο και τους Κορινθίους Ελληνες κ.ο.κ.
Δεν κατανοούμε πώς οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας, που μιλούν σλάβικα –μια γλώσσα που εισήχθη στα Βαλκάνια περίπου μια χιλιετία μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου– μπορούν να διεκδικούν τον Αλέξανδρο για εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξ ολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα Ελληνας. Ο προ-προ-προπάππος του, Αλέξανδρος Α΄, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε Ελληνες. Ακόμα και πριν από τον Αλέξανδρο Α΄ οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις προγονικές τους ρίζες στο Αργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλή –του κατεξοχήν Ελληνα ήρωα– στα νομίσματά τους. Ο Ευριπίδης –που πέθανε και θάφτηκε στη Μακεδονία– έγραψε το έργο του «Αρχέλαος» προς τιμήν του μεγάλου θείου τού Αλέξανδρου και το έγραψε στα ελληνικά.

Ο Ευριπίδης
Οσο βρισκόταν στη Μακεδονία, ο Ευριπίδης έγραψε ακόμα τις Βάκχες, επίσης στα ελληνικά. Κατά συνέπεια, το μακεδονικό κοινό μπορούσε να καταλάβει τι έγραψε και τι άκουγαν.
Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, κέρδισε αρκετές νίκες σε ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και τους Δελφούς, τα δύο πιο ελληνικά από όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, όπου δεν επιτρεπόταν σε μη Ελληνες να αγωνιστούν. Ακόμα πιο σημαντικό, ο Φίλιππος ορίστηκε διοργανωτής των Πύθιων Αγώνων στους Δελφούς το 346 π.Χ. Με άλλα λόγια, ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου και οι πρόγονοί του ήταν εξ ολοκλήρου Ελληνες. Η ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Δημοσθένης και η πρεσβεία του από την Αθήνα όταν επισκέπτονταν τον Φίλιππο, επίσης, το 346 π.Χ. Ενας άλλος Ελληνας του Βορρά, ο Αριστοτέλης, πήγε να σπουδάσει για περίπου 20 χρόνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Μακεδονία και έγινε ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γ΄. Μιλούσαν Ελληνικά στη σχολή που σώζεται ακόμα και σήμερα κοντά στη Νάουσα στην ελληνική Μακεδονία. Ο Αλέξανδρος διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλη του την αυτοκρατορία, ιδρύοντας πόλεις και εγκαθιστώντας εκπαιδευτικά κέντρα. Εξ ου και βρίσκουμε επιγραφές που αφορούν χαρακτηριστικούς ελληνικούς θεσμούς, όπως είναι το γυμνάσιο τόσο μακριά όσο στο Αφγανιστάν. Είναι γραμμένες στα Ελληνικά.

Η ελληνική γλώσσα
Προκύπτουν οι εξής ερωτήσεις: Γιατί ήταν η ελληνική γλώσσα η lingua franca σε όλη την επικράτεια του Αλέξανδρου αν αυτός ήταν «Μακεδόνας»; Γιατί γράφτηκε η Καινή Διαθήκη στα ελληνικά;
Οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες: ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, όχι Σλάβος, και οι Σλάβοι και η γλώσσα τους δεν σχετίζονταν με τον Αλέξανδρο ή την πατρίδα του, παρά 1.000 χρόνια αργότερα. Αυτό μας φέρνει πίσω στη γεωγραφική περιοχή που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Παιονία. Γιατί οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή σήμερα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και τη χώρα τους Μακεδονία; Γιατί να κλέψουν μια απόλυτα ελληνική μορφή για εθνικό τους ήρωα;
Οι αρχαίοι Παίονες μπορεί να ήταν ή να μην ήταν Ελληνες, πάντως σίγουρα έγιναν ελληνίζοντες και δεν υπήρξαν ποτέ Σλάβοι. Επίσης, δεν ήταν Μακεδόνες. Η αρχαία Παιονία ήταν ένα μέρος του μακεδονικού κράτους, όπως ήταν η Ιωνία και η Συρία και η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος και η Μεσοποταμία και η Βαβυλωνία και η Βακτρία και πολλές άλλες περιοχές. Μπορεί, λοιπόν, να έγιναν προσωρινά «μακεδονικές», αλλά καμιά δεν ήταν ποτέ «Μακεδονία». Η κλοπή του Φίλιππου και του Αλέξανδρου από μια χώρα που δεν ήταν ποτέ η Μακεδονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Οπως και να θέλει κανείς να χαρακτηρίσει μια τέτοια συμπεριφορά, σίγουρα δεν πρόκειται για πίεση για ιστορική ακρίβεια, ούτε για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Είναι λυπηρό ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει και ενθαρρύνει τέτοια συμπεριφορά. Στρεφόμαστε σε εσάς, κύριε πρόεδρε, για να ξεκαθαρίσετε στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην οικογένεια των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ όσο επιχειρεί να οικοδομήσει την εθνική της ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας».
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Να ρωτήσω κάτι: Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Ομπάμα ενδιαφέρεται στο παραμικρό για όλες αυτές τις ιστορίες; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει στα σοβαρά ότι θα ασχοληθεί, έστω κι ένα λεπτό, να ρίξει μία ματιά στην επιστολή αυτή;
    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί στέλνονται οι επιστολές αυτές. Και τι γίνεται με τους Τούρκους που ανακάλυψαν ότι δεν κατάγονται από τα βάθη της Ασίας (η λύκαινα τότε των "Γκρίζων Λύκων" δεν παίζει πια;), αλλά ήταν ανέκαθεν κάτοικοι της Ιωνίας, της εξελληνισμένης λέξης Γιουνάν; Ο Ομερ-πασάς ήταν στρατηγός σε τοπικό πόλεμο κι έγραψε τα παραμύθια Οδύσσεια και Ιλιάδα, όπου πρωταγωνιστούσε και ο Μέμνων-Αγάς, που οι γιουνάνηδες τον λένε Αγαμέμνονα. Νομίζω ότι είχε σταλεί και για δαύτους επιστολή στον Ομπάμα, με την παράκληση να μεριμνήσει ώστε να σταματήσει η παραχάραξη της Ιστορίας. Δηλαδή, πώς θα μεριμνούσε; Θα ... βομβάρδιζε τους παραχαράκτες; Βρε, βρε σε τι μπελάδες βάλαμε τον κακομοίρη τον Ομπάμα. Ούτε ψήλος στον κόρφο του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον διαδικτυακό τόπο (http://macedonia-greece.blogspot.com) υπάρχει το εξής κείμενο, (όπου μπορείτε να μπείτε και να ψηφίσετε για την διαγραφή των ανθελληνικών κειμένων από τα βιβλία της μέσης εκπαίδευσης).


    «Στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου (σελίδα 116), παρατίθεται περίεργο κείμενο του κ.Νίκου Δήμου. http://bp0.blogger.com/_2oeLbEhyIs8/SD1Oqn_DNNI/AAAAAAAACtM/JqXh7M4olIA/s1600-h/NikosDimou.jpg , που έχει εγκρίνει προφανώς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με υπουργό τον κ.Στυλιανίδη. Στο κείμενο αυτό γίνεται αναφορά στις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι . http://www.greekhelsinki.gr/greek/pressrelease/31-7-96.html στο οποίο ανήκει ο ίδιος ο κ. Δήμου, και ειδικότερα στην «καταπίεση των Σλαβόφωνων στην Ελλάδα»! Υπάρχει και σχετική συνέντευξη του κ.Ν. Δήμου που αναφέρεται στην ύπαρξη λογοκρισίας (!) και ότι δεν μπορεί να γράψει κανείς για την «Μακεδονική» μειονότητα»! Δείτε το σχετικό video εδώ. http://www.youtube.com/v/-kuE6QJap9Q
    Δεδομένου ότι το κείμενο του κ.Ν. Δήμου έχει την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και συμπεριλαμβάνεται σε ένα σχολικό βιβλίο, είναι λογικό να εκλαμβάνεται από τους μαθητές αλλά κι από εμάς ως κείμενο που αναφέρεται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΑΛΗΘΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν... ΠΟΙΑ είναι τελικά η επίσημη θέση του κράτους και ΠΟΙΑ σχέση έχει με την «πραγματικότητα» που προωθεί μέσω των σχολικών βιβλίων σχετικά με τις μειονότητες;;;
    Με την παρούσα συλλογή υπογραφών καθιστούμε σαφή την αντίθεσή μας στην ύπαρξη του προκλητικού κειμένου του κ. Δήμου σε σχολικό βιβλίο διότι καθιστά πραγματικό γεγονός την «καταπίεση» των Σλαβόφωνων (!) κάτι που είναι ψευδές , αβάσιμο και προπαγανδιστικό. Θυμίζουμε ότι τα δεκαπεντάχρονα παιδιά ΔΕΝ είναι σε θέση να κρίνουν ουσιαστικά την αξία, την αλήθεια και τις αιτίες για τις οποίες ο κ. Δήμου αναφέρεται στην δήθεν καταπίεση των Σλαβόφωνων. Επίσης, λόγω του ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην πρωτεύουσα, η οποία απέχει 500 χλμ από την Μακεδονία, ακολούθως οι μαθητές των μισών σχολείων στην Ελλάδα δεν έχουν δυνατότητα ούτε καν της πρακτικής κι εμπειρικής επαλήθευσης των όσων διαβάζουν για τη Μακεδονία.
    Υπενθυμίζουμε ότι η δήθεν ύπαρξη καταπιεσμένης σλαβόφωνης μειονότητας αποτελεί πάγιο προπαγανδιστικό ισχυρισμό της Σκοπιανής αλυτρωτικής προπαγάνδας και ΔΕΝ κατανοούμε που αποσκοπεί η διάδοση μίας ψευδούς πληροφορίας μέσω των σχολικών βιβλίων που απευθύνονται σε μικρά παιδιά.
    Για τους παραπάνω λόγους υπογράφουμε και ΖΗΤΟΥΜΕ την ΔΙΟΡΘΩΣΗ του βιβλίου της Γ Γυμνασίου του οποίου τα κείμενα διαψεύδονται από την Υπουργό Εξωτερικών , διαψεύδονται από την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας , διαψεύδονται από όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, και κυρίως διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ζουν στη Μακεδονία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την επιστολή των πανεπιστημιακών, λείπει η αναφορά γιά την Ολυμπιάδα και την ελληνική καταγωγή της.
    Ακόμα και εάν δεν διαβάσει την επιστολή ο ίδιος ο Ομπάμα, αυτή θα συζητηθεί στον κύκλο των συμβούλων του και σε δεδομένη στιγμή θα ενημερωθεί και ο ίδιος.
    Πάντως, η επιστολή δεν θα πεταχτεί στα σκουπίδια όπως αφελώς υποστηρίζει κάποιος εδώ και ούτε αυτή έχει κάποια σχέση με την ...ανθυπολεπτομέρεια που αναφέρει γιά να στηρίξει το επιχείρημά του περί Ομέρ-πασά και Μέμνονα-αγά.
    Η διαφορά αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν συνιστά διεθνές πρόβλημα όπως είναι το ΄΄Μακεδονικό΄΄ περί του οποίου έχουν γίνει εμπάργκο, δημοψηφίσματα, αλλαγές συντάγματος και σημαίας, συζητήσεις στον ΟΗΕ, συζητήσεις επί συζητήσεων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κλπ.

    Όσον αφορά τον κύριο Νίκο Δήμου, αυτά που γράφει είναι αναμενόμενα αφού είναι γνωστός εθνομηδενιστής και ανθέλληνας ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως ΄΄ευρωπαίος πολίτης΄΄ με τον όρο ΄΄ Έλληνας΄΄ να αποτελεί γι΄αυτόν μόνο έναν...τεχνικό όρο που έχει ως κάτοικος της χώρας αυτής, άνευ άλλης σημασίας.
    Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ 100,3 προς τον ομογάλακτό του στο κόμμα ΔΡΑΣΗ Μπάμπη Παπαδημητρίου, ανήμερα μάλιστα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Γιά να προσθέσει επίσης ότι ο ...σφαγέας Θ. Κολοκοτρώνης κατέσφαξε τους αθώους Τούρκους στην Πελοπόννησο.
    Άφησε δε να εννοηθεί ότι κακώς οι Έλληνες επαναστάτησαν κατά των Οθωμανών, αφού αυτοί ήσαν ...καλοί άνθρωποι ενός ανώτερου πολιτισμού και δεν καταπίεζαν τους λαούς που είχαν υποτάξει !!!
    Οπαδός του οθωμανικού δικαίου και αυτός !!!
    (Κίτσος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κίτσο 19 Ιούνιος 2009 9:56 μμ

    >Ακόμα και εάν δεν διαβάσει την επιστολή ο ίδιος ο Ομπάμα, αυτή θα συζητηθεί στον κύκλο των συμβούλων του και σε δεδομένη στιγμή θα ενημερωθεί και ο ίδιος.<

    Πώς είσαι τόσο βέβαιος και για ποιον λόγο θα γίνει αυτό; Ουσιαστικά, δεν απαντάς στα ερωτήματα που έθεσα.

    >όπως είναι το ΄΄Μακεδονικό΄΄<

    Ποιο ... "Μακεδονικό"; Αυτό έληξε με το πέρας των βαλκανικών πολέμων. Εδώ συζητάμε για το "ΣΚΟΠΙΑΝΟ". Έτερον εκάτερον. Η αναφορά μου στα όσα φαιδρά λένε οι Τούρκοι, σαφώς έχει σκοπό να τονίσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι ούτε ο κατάλληλος, ούτε ο αρμόδιος για να σταματήσει ιστορικές παραχαράξεις.

    Συμφωνώ για τον Δήμου. Γνωστός και μη εξαιρετέος, να όμως τι βάζουν τα παιδιά μας να διαβάζουν. Τα αναγνωστικά τους έχουν κείμενα των Σημίτη, Κουλούρη, Δραγώνα, Διβάνη, όλων γνωστών εθνομηδενιστών. Γιατί άραγε; Έχουν κανένα κείμενο της Π. Δέλτα, του Ίωνα Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου; Αμφιβάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.