23/6/09

Πολιτική πράξη το μνημείο για τους νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες στην Κατεχόμενη Κερύνια

-«ΕΙΝΑΙ πρόκληση και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι το μνημείο αυτό θα ανεγερθεί σε μία γη που κατέχεται παράνομα εδώ και 35 χρόνια.
- Όμως, η ανέγερση του μνημείου στην κατεχόμενη Κερύνεια, ακόμη και σε έναν τόπο με έντονο συμβολισμό για τους ίδιους, όπως το παλιό βρετανικό κοιμητήριο, για πολλούς Κυπρίους πρόσφυγες θα θεωρηθεί πρόκληση.
- «ΩΣ Κερυνειώτες εκφράζουμε την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά μας προς αυτή την πρόθεση. Η ανέγερση μνημείου για τους Άγγλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου αποτελεί εκ προϊμίου πολιτική πράξη,

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Της Κλαίρης Αγγελίδου *
«ΕΙΝΑΙ πρόκληση και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από το γεγονός ότι το μνημείο αυτό θα ανεγερθεί σε μία γη που κατέχεται παράνομα εδώ και 35 χρόνια. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες διαμαρτυρίας από μέρους της Κυβέρνησης.
Εμείς ως αγωνιστές διαμαρτυρόμαστε διότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί καθαρή πρόκληση εναντίον των αγωνιστών, ιδιαίτερα προς τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν για την ελευθερία της πατρίδα τους. Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητα πολλές μελέτες, τεκμηριωμένες με αρχεία των Άγγλων και μαρτυρίες αγωνιστών για τα βασανιστήρια στα οποία έκαναν εναντίον των αγωνιστών. Για όλα αυτά, δεν έχουν ζητήσει ένα συγγνώμη. Κάποτε πρέπει να το πράξουν».
* Πρόεδρος Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
Του Πέτρου Παπαπολυβίου *
«ΕΙΝΑΙ κατανοητό οι Βρετανοί βετεράνοι και οι οικογένειές τους να θέλουν να τιμήσουν τους νεκρούς τους και στην Κύπρο.
Όμως, η ανέγερση του μνημείου στην κατεχόμενη Κερύνεια, ακόμη και σε έναν τόπο με έντονο συμβολισμό για τους ίδιους, όπως το παλιό βρετανικό κοιμητήριο, για πολλούς Κυπρίους πρόσφυγες θα θεωρηθεί πρόκληση. Εάν πραγματικά οι Βρετανοί πολιτικοί και διπλωμάτες που ασχολούνται με το κυπριακό παραδίδοντας συχνά αφ’ υψηλού μαθήματα “συμφιλίωσης”, “ψυχολογικής επανένωσης” και “γενναιότητας στο γράψιμο της ιστορίας” ήθελαν να δουν την ειρήνη να επικρατεί σε αυτόν τον τόπο, θα προχωρούσαν σε ένα στοιχειώδες βήμα, που θα ήταν και “μάθημα πολιτισμού” προς τους “ιθαγενείς”, όπως θα λέγαμε κατά την αποικιοκρατία. Ας κατέθεταν συμβολικά ένα στεφάνι τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα, πενήντα χρόνια μετά το 1959, ώστε να δώσουν το παράδειγμα και στους Κυπρίους, Έλληνες και Τούρκους, ότι αυτοί πρώτοι τιμούν, σέβονται και αναγνωρίζουν τους πεσόντες, τα μνημεία και τις ευαισθησίες όλων των λαών».
* Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

«ΩΣ Κερυνειώτες εκφράζουμε την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά μας προς αυτή την πρόθεση. Η ανέγερση μνημείου για τους Άγγλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου αποτελεί εκ προϊμίου πολιτική πράξη, όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι δεν πρόκειται. Αν θέλουν να κάνουν ένα μνημείο για τους νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες, ας το κάνουν στη Βρετανία και όχι στην Κύπρο και μάλιστα στην κατεχόμενη πόλη της Κερύνειας. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πρόκληση προς τον κυπριακό λαό».
* Δήμαρχος Κερύνειας

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΗΡΘΑΝ ντυμένοι "φίλοι" αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους. Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή και το Γεωμέτρη, Βίβλους γραμμάτων και αριθμών, την πάσα Υποταγή και Δύναμη, το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας. Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους. Ούτε μέλισσα καν δε γελάστηκε το χρυσό ν' αρχινίσει παιχνίδι ούτε ζέφυρος καν, τις λευκές να φουσκώσει ποδιές. Έστησαν και θεμέλιωσαν στις κορφές, στις κοιλάδες, στα πόρτα πύργους κραταιούς κι επαύλεις ξύλα κι άλλα πλεούμενα, τους Νόμους, τους θεσπίζοντας τα καλά και συμφέροντα, στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας. Και το μέτρο δεν έδεσε ποτέ με τη σκέψη τους. Ούτε καν ένα χνάρι θεού στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε ούτε καν ένα βλέμμα ξωθιάς τη μιλιά τους δεν είπε να πάρει. Έφτασαν ντυμένοι "φίλοι" αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά. Στ' ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά. Μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.
    Οδυσσέας Ελύτης,Το Άξιον Εστί


    αφιερωμένο εκ μέρους μου, σ'ένα από τα "πιο πολιτισμένα κράτη και έθνη του κόσμου", τη Βρεττανία και τους πολίτες της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Les élèves britanniques iront visiter le camp d'Auschwitz
    LE MONDE | 05.02.08 | 16h23 • Mis à jour le 05.02.08 | 16h23

    Pour que les jeunes générations n'ignorent rien du génocide des juifs perpétré par les nazis, le ministère de l'éducation du Royaume-Uni a annoncé, lundi 4 février, le financement d'un voyage pour deux lycéens de chaque établissement scolaire au mémorial d'Auschwitz-Birkenau, à Oswiecim (Pologne). Accompagnés de survivants des camps d'extermination, les élèves de "sixth form" - équivalent de première et terminale - se rendront pendant une journée dans ce lieu où furent exterminées un million de personnes. Pour les 6 000 à 8 000 lycéens sélectionnés chaque année, la visite comprendra l'obligation de participer à des conférences préparatoires, puis à des comptes rendus devant les autres élèves. Le ministre adjoint de l'éducation, Jim Knight, s'est engagé à prendre en charge les deux tiers du coût du voyage, soit environ 260 euros par personne, la différence restant à la charge des établissements scolaires. Le dispositif, qui fonctionnait à titre expérimental depuis 2006, sera financé au moins jusque 2011.

    En France, l'association Le Mémorial de la Shoah emmène chaque année plusieurs milliers de lycéens de première et de terminale à Auschwitz, sélectionnés en fonction du projet pédagogique de leur établissement. Vingt-quatre classes prennent part à l'opération en Ile-de-France, et neuf académies de province y participent par roulement.


    Το άρθρο αυτό είναι από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde (05.02.2008), και λέει πως το Βρεττανικό Υπουργείο Παιδείας ξεκινά να χρηματοδοτεί τα ταξίδια δύο μαθητών λυκείου από κάθε σχολείο, στο Άουσβιτς, για να μην αγνοούν τίποτε οι νέες γενιές περί της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί.Κάθε χρονιά 6000 με 8000 Βρεττανοί μαθητές θα πηγαίνουν εκεί, όπου θα τους συνοδεύουν επιζήσαντες των στρατοπέδων εξόντωσης.Θα προηγούνται σχετικές διαλέξεις ως προετοιμασία και θα ακολουθούν σχετικές εργασίες των παιδιών,που θα παρουσιάζονται μετά, στους συμμαθητές τους.Οι ίδιοι οι μαθητές δε θα επιβαρύνονται οικονομικώς καθόλου.

    Οι Βρεττανοί μαθητές λοιπόν, θα μαθαίνουν σίγουρα,με επίσημες ενέργειες του κράτους τους, τι κακοί που ήταν οι Γερμανοί στο Β'ππ , αλλά δε θα μάθουν μάλλον ποτέ, τι κακοί που ήταν οι αποικιοκράτες παππούδες τους στην Κύπρο ! Γιατί από όσο ξέρω (κι αν κάνω λάθος διορθώστε με), η Βρεττανία δεν επιτρέπει στους πολίτες της να επισκέπτονται τα φυλακισμένα μνήματα της Λευκωσίας, ούτε κάνει κάτι άλλο που να αποτελεί αναγνώριση του μαύρου αποικιακού παρελθόντος της στην Κύπρο. Εκεί, φαίνεται, υπάρχουν μόνο "τιμημένοι Βρεττανοί στρατιώτες" κι όχι τίποτε ναζί!

    Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.