14/6/09

Οι επιθέσεις έδιωξαν υπηρεσίες του ΟΗΕ Ο «απόηχος» των βομβών στο Πακιστάν


Μία από τις απώλειες της βομβιστικής επίθεσης στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Πεσαβάρ το βράδυ της Τρίτης μπορεί να είναι και η προσπάθεια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εκατοντάδες χιλιάδες Πακιστανούς πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των Ταλιμπάν.
The New York Times
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι τριάντα, συνολικά, στελέχη του διεθνούς οργανισμού διέμεναν στο «Pearl Continental», εκ των οποίων δύο σκοτώθηκαν όταν το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ανατινάχθηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου. Η επίθεση αυτοκτονίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκαοκτώ ανθρώπων και των τραυματισμό περισσότερων από εξήντα, αποτέλεσε αιτία για την προσωρινή διακοπή του προγράμματος παροχής τροφίμων στους πρόσφυγες και υποχρέωσε ουκ ολίγες υπηρεσίες του ΟΗΕ να διατάξουν την άμεση μετακίνηση του ξένου προσωπικού τους στην Ισλαμαμπάντ.
Οι ξένοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, λοιπόν, θα ανασυνταχθούν στην πακιστανική πρωτεύουσα και στη συνέχεια θα αποφασίσουν πόσοι ξένοι που εργάζονται στα προγράμματα για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Πεσαβάρ. «Σχεδιάζουμε αναδιογάνωση των επιχειρήσεών μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα δύο εκατομμύρια των προσφύγων», εξήγησε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Κίλιαν Κλάινσμιντ. Στα μέλη του προσωπικού που έλαβαν εντολή να μετακινηθούν προς την Ισλαμαμπάντ συμπεριλαμβάνονται και οι δέκα υπάλληλοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, οι οποίοι είχαν πρόσφατα καταφτάσει στην Πεσαβάρ προκειμένου να συμβάλουν στην ανακούφιση των προσφύγων από την Κοιλάδα του Σουάτ. Θεωρείται δεδομένο ότι η επίθεση στο ξενοδοχείο «Pearl Continental» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αντιποίνων για την εκστρατεία του πακιστανικού στρατού στην Κοιλάδα του Σουάτ, για τα οποία είχαν προειδοποιήσει οι Ταλιμπάν. «Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της επίθεσης ήταν η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Πολ Ρίζλεϊ. «Ηταν μια τραγωδία, αλλά θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Σύμβολο
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζλεϊ, τα μέλη του Οργανισμού στο Πακιστάν θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, γεγονός που συνεπάγεται ότι το πρόγραμμα δεν θα περιοριστεί.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, πάντως, αποτελούσε σύμβολο ευμάρειας της πόλης. Για ένα διάστημα, μάλιστα, οι Αμερικανοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να αγοράσουν το κτίριο και να το μετατρέψουν σε προξενείο. «Ναι, είναι αλήθεια», δήλωσε σχετικά ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Δεν καταλήξαμε, ωστόσο, σε συμφωνία για την αγορά του», πρόσθεσε ο ίδιος. Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott στην Ισλαμαμπάντ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα μέτρα προστασίας για τους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι πλέον δρακόντεια.
Υπήρχε ενημέρωση
Εικόνες από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης οι οποίες μεταδόθηκαν στα ειδησεογραφικά δελτία της πακιστανικής τηλεόρασης έδειξαν έναν άνδρα πάνω σ’ ένα ποδήλατο να περνάει ανενόχλητος από φυλάκιο ασφαλείας, λίγα μέτρα από την είσοδο του ξενοδοχείου. Αμέσως μετά, κάνει την εμφάνισή του ένα επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Toyota, το οποίο πέρασε από το ίδιο σημείο με μεγάλη ταχύτητα. Λίγα μέτρα πίσω από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ερχόταν το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό. Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι η ηλεκτρονική μπάρα που εμποδίζει την ανεξέλεγκτη είσοδο των οχημάτων προς την είσοδο του ξενοδοχείου ήταν ήδη χαμηλωμένη. Την ίδια στιγμή, δύο Πακιστανοί αξιωματούχοι αποκάλυπταν, υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Πεσαβάρ είχαν ενημερωθεί προ ημερών ότι υπήρχαν πληροφορίες περί επικείμενης βομβιστικής επίθεσης με τη χρήση μικρού φορτηγού. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι είχε ενημερωθεί σχετικά και η διεύθυνση του «Pearl Continental». Οσον αφορά το αυτοκίνητο μάρκας Toyota, φέρεται να μη σχετίζεται με την επίθεση, καθώς ο οδηγός του τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.