23/6/09

Ιράν: συνελήφθη Έλληνας δημοσιογράφος

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον Έλληνα δημοσιογράφο Ιάσονα Αθανασιάδη που κάλυπτε τα γεγονότα στην Τεχεράνη για λογαριασμό των Washington Times, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.Η σύλληψη έγινε πριν από τρεις ημέρες με τις ιρανικές αρχές να κατηγορούν το δημοσιογράφο για «παράνομη δράση».Την πληροφορία επιβεβαίωσε ένας φίλος του δημοσιογράφου και για το θέμα φέρεται να έχει ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία.

Διάβημα στην Ε.Ε. από το Ιράν
Διάβημα διαμαρτυρίας έκανε η ιρανική κυβέρνηση στους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Κόχουτ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, το ανακοίνωσε στην κρατική τσεχική τηλεόραση αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι η ΕΕ ετοιμάζει την αντίδρασή της, σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.

Ερωτώμενος από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μίλαν Ρέπκα, επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία αυτή. «Ο επιτετραμμένος της Τσεχίας (στην Τεχεράνη) κλήθηκε μαζί με άλλους Ευρωπαίους διπλωμάτες», είπε ο Ρέπκα που ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι αρχές του Ιράν κάλεσαν τους εκπροσώπους και των 27 χωρών της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες «δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη θέση τους» για την πολιτική κρίση στη χώρα.

Και άλλες απειλές

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στο Ιράν. Μετά την απέλαση του μόνιμου ανταποκριτή του BBC στη χώρα, η Τεχεράνη απείλησε να λάβει και άλλα μέτρα κατά των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Επίσης, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι νεωτέρας το κλείσιμο του γραφείου του στην ιρανική πρωτεύουσα. Το γραφείο του σταθμού δεν λειτουργεί από τις 14 Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα των ταραχών.

23 δημοσιογράφοι

Συνολικά οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει 23 δημοσιογράφους και bloggers, μέσα σε μία εβδομάδα, μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο επικεφαλής της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων. Ωστόσο εκτός από τους 23, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά, υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι με τους οποίους η οργάνωση αδυνατεί να έρθει σε επαφή και εικάζει ότι έχουν επίσης συλληφθεί ή κρύβονται.
ΝΕΑ

9 σχόλια:

  1. Πέρα από την είδηση αυτή καθ’ αυτή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μια συνέντευξη του δημοσιογράφου αυτού που δόθηκε το 2007…

    Δίνω σχετικό λίνκ

    http://athinakisdimitris.wordpress.com/tag/%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-fowden/

    Αλλά αν δεν δουλεύει κάντε ψάξιμο στο google το όνομα και θα τη βρείτε στα αποτελέσματα.
    Η συνέντευξη είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τον τρόπο που δουλεύουν τα ΜΜΕ που μετά τον πρώτο πόλεμο του κόλπου αποδείχτηκε ότι διαμορφώνουν πολλά παγκόσμια γεγονότα και τις απόψεις των ανθρώπων που στέλνουν να καλύψουν αυτά τα γεγονότα και πως φιλτράρεται η ενημέρωση στην πηγή μέσα από τα ίδια τα μάτια των ανταποκριτών τόσο σε Αγγλόφωνα μέσα όσο και σε μέσα «αραβικών» συμφερόντων.
    Φυσικά η σύλληψη οποιουδήποτε δημοσιογράφου είναι καταδικαστέα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν τι λέτε τώρα, καλά κάνανε οι μουεζίνιδες και τον συλλάβανε και αυτόν όπως έδιωξαν τον ανταποκριτή του BBC;
    Τρομοκρατικό και απάνθρωπο το καθεστώς τους ειδικά για έναν υπέροχο λαό όπως οι Ιρανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καθεστώς είναι απάνθρωπο,τρομοκρατικό,άθλιο και μεσαιωνικό!πρέπει να πέσει τώρα,και πρέπει όλοι όσοι θέλουμε να καλούμαστε άνθρωποι να βοηθήσουμε!αλλά να πέσει και της Σ.Αραβίας και της β.Κορέας και της Κούβας και όπου αλλού υπάρχει τέτοιο πράγμα που βασανίζει ανθρώπου,δεξιό ή αριστερό,"ένθεο" (σε εισαγωγικά γιατί ο Θεός ποτέ δεν στηρίζει τέτοια αίσχη) ή άθεο,φιλοαμερικανικό ή φιλορωσικό ή φιλοδενξερωτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τρομοκρατικό και απάνθρωπο το καθεστώς τους ειδικά για έναν υπέροχο λαό όπως οι Ιρανοί."


    Ναι αλλα το 1979 οι ιδιοι οι Ιρανοι επέλεξαν να ζουν κατω απο αυτο το καθεστως, υποδεχόμενοι ως "Μεσσια" τον Χομεϊνι απο το Παρισι όπου ζουσε ως πολιτικος εξόριστος.Εκτος αν ησουν αγεννητος την περιοδο εκεινη και δεν γνωριζεις τα γεγονοτα.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ὅτι ὅλα αὐτὰ γίνονται γιατὶ τὸ Ἰρὰν θέλει νὰ ἀποκτήση πυρηνικά.
    Πιστεύω ὅτι οἱ δημιοσιογραφία εἶναι μέρος τοῦ παιχνιδιοῦ τοῦ ἀδήλωτου πολέμου πρὸς τὸ Ἰράν.
    Ὅπως ἔχω πεῖ, πάντα τὰ ΙΣΧΥΡΑ κράτη ἑρμηνεύουν ὅπως θέλουν (συμφέρει) τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα.
    Δὲν ξέρω τὶ μᾶς συμφέρει σὰν Ἑλλάδα, αὐτὸ ποὺ ξέρω εἶναι ὅτι ἕνα πραγματικὰ ἀνεξάρτητο κράτος δὲν θὰ ἐδέχετο τέτοιου είδους κοροϊδία.
    Αὐτὰ καὶ πρὸς τοὺς δικοὺς μας πολιτικοὺς οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἐξορίσει τοὺς ἐπαγγελματίες διπλωμάτες καὶ κατ' ἐπέκτασιν καὶ τὴν διπλωματία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μίνωα επέλεξαν να διώξουν τον άθλιο Σάχη,που να ήξεραν ότι θα τους βγει έτσι!προτείνω την πολύ καλή ταινία Περσέπολις!είναι σε μορφή κινουμένων σχεδίων αλλά φυσικά για μεγάλους και εξηγεί όλη την κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μίνω όσοι κάναν επανάσταση κατά του Σάχη βρέθηκαν στην δίνη των ισλαμιστών και εξετελέσθηκαν...Μάλιστα κάποιοι ήταν κομμουνιστές πχ ψάξε για το κόμμα Τουντέχ. Μέσα στους ίδιους τους ισλαμιστές κυριάρχησαν οι σκληροπυρηνικοί. Επίσης, βρέθηκαν σχεδόν αμέσως στη δίνη του πολέμου με το Ιράκ. Είσαι σίγουρος ότι "επέλεξαν" το καθεστώς; Μάλιστα και η CIA βοήθησε να μην αντικατασταθεί ο Σάχης από δημοκρατική κυνέρνηση (πόσο μάλλον κομμουνιστική που για μένα δεν είναι δημοκρατική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τυχαίνει να εχω αρκετους Ιρανούς φίλους και μιλαω μαζί τους για την κατάσταση και πραγματικά στενοχωριέμαι...Δεν αξίζει τέτοια τύχη (που τους έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί απ' όταν ρίξανε το Μόσαντεκ) σε ενα λαό τόσο ευγενή και με τόσο πλούσια ιστορία. Αυτό όμως που με στενοχωρεί περισσότερο είναι ότι στην ερώτηση πόσο δημοκρατικότερο είναι το δικό μας πολίτευμα και πόσο πιο "καθαρα" λειτουργούν οι δικοί μας κυβερνώντες δεν ξέρω πόσοι απο μας θα έδιναν αισιόδοξη απάντηση...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζητώ συγνώμη από τους αγαπητούς αναγνώστες θα πω κάτι γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι λάθος.
    Έχω όμως μέσα μου τέτοια αγανάκτηση για όσα πράττουν καθημερινά οι Έλληνες Δημοσιογραφορουφιάνοι σε βάρος της Δημοκρατίας μας που αν και εύχομαι ο άνθρωπος να είναι καλά και να αφεθεί ελεύθερος θα το πανηγύριζα έξαλλα, θα την πω την αμαρτία μου, αν πριν τον απολύσουν, οι Μουλάδες τον κάνουν τουλούμι στο ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.