15/6/09

Παλαιστινιακές αντιδράσεις από την ομιλία Νετανιάχου

Με αρνητικά σχόλια αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «τορπιλίζει» όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ύστερα από την αποψινή ομιλία του στην οποία έθεσε μια δέσμη προϋποθέσεων για την αποδοχή μιας λύσης που θα βασίζεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
«Η ομιλία αυτή τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. «Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε έντονα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος», δήλωσε ο Ράμπο.
«Θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας», τόνισε. «Χρησιμοποίησε τις λέξεις «παλαιστινιακό κράτος», αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο», επισήμανε.

Χαμάς: «Χαστούκι στο πρόσωπο των Παλαιστινίων» η ομιλία
Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε απόψε τη «ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία» του πρωθυπουργού του Ισραήλ, μετά την ομιλία του στην οποία έθεσε μια δέσμη προϋποθέσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
«Η ομιλία αυτή είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Παλαιστινίων που επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Αντανακλά μια ιδεολογία ρατσιστική και εξτρεμιστική του Νετανιάχου και περιφρονεί όλα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.