15/6/09

«Ναι» σε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος από τον Νετανιάχου

Την αποδοχή για πρώτη φορά ενός αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην αναμενόμενη ομιλία του που θα αποσαφήνιζε την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ζητήσει εγγυήσεις από τη διεθνή κοινότητα ότι θα εφαρμοστεί η αποστρατικοποίηση. Επιπλέον, το Ισραήλ θα ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν ότι το Ισραήλ είναι η πατρίδα του εβραϊκού έθνους.
«Σε κάθε συμφωνία ειρήνης, η επικράτεια υπό παλαιστινιακό έλεγχο πρέπει να είναι αφοπλισμένη, με σαφείς εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, και αφού θα έχουν δοθεί οι εγγυήσεις, το Ισραήλ να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Η Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ακόμη, πρέπει να παραμείνει η ενιαία πρωτεύουσα του Ισραήλ, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα των Παλαιστινίων να είναι το δυτικό τμήμα της πόλης η πρωτεύουσα του κράτους τους.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο Μπ.Νετανιάχου δήλωσε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να δοθεί έξω από το Ισραήλ, απορρίπτοντας την εγκατάστασή τους μέσα στο έδαφος της χώρας. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν, από την πλευρά τους, την επιστροφή στις εστίες τους των εκατοντάδων χιλιάδων ομοεθνών τους που εκδιώχτηκαν το 1948-1949.

Απευθυνόμενος στους «Παλαιστίνιους γείτονες» και την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τους κάλεσε να αρχίσουν αμέσως και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, «χωρίς προϋποθέσεις». «Το Ισραήλ δεσμεύεται από τις διεθνείς συμφωνίες και αναμένει από όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Σε μία αποστροφή της ομιλίας ο Μπ.Νετανιάχου κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να «επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της ειρήνης και το δρόμο της Χαμάς. Η Αρχή πρέπει να επιβάλει το νόμο και τη τάξη και να ξεπεράσει τη Χαμάς». Τόνισε ακόμη επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ισραήλ για την παλαιστινιακή οργάνωση «το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με τρομοκράτες που προσπαθούν να το καταστρέψουν».

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες των αραβικών χωρών να συναντηθούν για την προώθηση της ειρήνης σε περιφερειακό επίπεδο.

Πάντως, δεν υπήρξαν αναφορές για το αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει εδάφη όπως και πόσα εδάφη θα παραχωρήσει σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι δεν θα κατασκευαστούν νέοι οικισμοί στη Δυτική Όχθη, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η επέκταση θα συνεχιστεί μόνο για την κάλυψη της «φυσικής ανάπτυξης» του πληθυσμού στους οικισμούς.

τέλος, σχετικά με το Ιράν, ο Μπ. Νετανιάχου είπε ότι «η μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο είναι το σμίξιμο των πυρηνικών όπλων και του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Θα εργαστώ ιδιαιτέρως κατά τα προσεχή του ταξίδια για ένα διεθνή συνασπισμό κατά του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν».

Σε μία πρώτη απάντηση από την πλευρά των Παλαιστινίων, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την ομιλία του Μπ.Νετανιάχου «υπονομευτική» για την ειρηνευτική προσπάθεια.

«Τα σχόλια του Νετανιάχου υπονόμευσαν όλες τις πρωτοβουλίες, παρέλυσαν όλες τις προσπάθειες», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρνταϊνάχ, συνεργάτης του προέδρου Αμπάς, Σημείωσε ακόμη ότι η διπλή απαίτηση για μη επαναπατρισμό των προσφύγων και περί της Ιερουσαλήμ «δεν θα οδηγήσουν σε πλήρη και δίκαιη ειρήνη».

Με θετικά σχόλια έγινε δεκτή η ομιλία Νετανιάχου από το Λευκό Οίκο, καλωσορίζοντας την αποδοχή υπό όρους του παλαιστινιακού κράτους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οικου, Ρόμπερτ Γκιμπς, σχολίασε την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού και υπενθύμισε τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών για την οποία και θα εργαστεί με όλες τις πλευρές.

Αλλαγή πλεύσης

Η αναφορά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλαγή στη γραμμή που ακολουθούσε μέχρι σήμερα καθώς από την εκλογή του το Φεβρουάριο είχε αποφύγει να δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων έχουν ουσιαστικά παγώσει από το περασμένο φθινόπωρο λόγω της πολιτικής αστάθειας στο Ισραήλ με την παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Πολύ σοβαρότερη διαταραχή επέφερε η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο και η εκλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου που υποστήριζε μία σκληρότερη γραμμή.

Τη λύση των δύο κρατών με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει κάνει επανειλημμένα αναφορές περί αυτού. Οι ΗΠΑ πιέζουν ακόμη και για τον τερματισμό του εποικισμού στη Δυτική Όχθη, ζήτημα που αναδείχτηκε σε σημείο τριβής μεταξύ των δύο στενότατων συμμάχων, χωρίς πάντως, όπως διαβεβαίωσαν, να διαταράξει τις σχέσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

3 σχόλια:

  1. "Το Ισραήλ είναι η πατρίδα του εβραϊκού έθνους" ???
    Κι εγώ νόμιζα ότι πήγαν εκεί διωγμένοι από την Αίγυπτο, περνώντας με θαύμα την Ερυθρά Θάλασσα!
    Μάλλον η Βίβλος κάνει λάθος, ο Νετανιάχου ξέρει καλύτερα.
    Και ποια άραγε είναι η πατρίδα των Παλαιστινίων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, σε πολλά μέρη της γης, πολλές χώρες θα ήθελαν τους γείτονές τους αποστρατικοποιημένους!Κάτι μας είπες Βενιαμίν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άς κάνουμε μία γρήγορη μετάφραση της ομιλίας του Κου. Νετανυάχου:

    1. Αποστρατικοποιημένο (demilitarized) Παλαιστινιακό κράτος και Ισρηλινός έλεγχος εναερίου χώρου (air space control) του Παλαιστινιακού κράτους. Συνεπώς, εξακολουθεί η παράνομη Ισραηλινή στρατιωτική παρουσία και κατοχή στην Δυτική Όχθη, και διατηρούνται τα διάφορα Ισραηλινά φυλάκια ελέγχου ασφάλειας - πρόσβασης. Άν οι Παλαιστίνιοι ξοδεύουν τρείς ώρες γιά να διανύσουν μία απόσταση δεκαπέντε λεπτών στην Δ. Όχθη, δικό τους το πρόβλημα.

    2. Παράνομοι Ισραηλινοί εποικισμοί στην Δυτική Όχθη. Ο Κος. Νετανυάχου διατηρεί σιωπή ιχθύος γι' αυτό το ζήτημα. Σε συνδυασμό με την αποστρατικοποίηση του Παλαιστινιακού κράτους (ήγουν την συνεχή Ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στην Δ. Όχθη), στην ουσία τίποτε δεν αλλάζει. Και τι γίνεται με τις καταπατημένες - διεπαργμένες ακίνητες περιουσίες των Παλαιστινίων στην Δ. Όχθη; τις ξεχάσαμε πίσω από το Ισραηλινό τοίχος ασφάλειας κι όχι μόνο; Ή μήπως ο Κος. Νετανυάχου νομίζει ότι ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται και δεν έχει αναγνωρίσει ότι διάφοροι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ιθύνοντες έχουν παρανόμως πλουτίσει απ' αυτές τις διαρπαγές που αργότερα μεταπωλούνται σαν έτοιμα σπίτια και διαμερίσματα σε Ισραηλινούς παράνομους εποίκους στην Δ. Όχθη; (άλλωστε έχουμε και το παράδειγμα το τί κάνει το Τουρκικό Μετοχικό Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων με τις διεπαργμένες ακίνητες περιουσίες των Κυπρίων στα κατεχόμενα).

    3. Ενωμένα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Εβραϊκού Ισραηλινού κράτους. Εδώ έχουμε ορισμένα προβλήματα - η Παλαιστινιακή πρωτεύουσα που θα πάει, στην κωμόπολη της Ραμάλλας; Και η είσοδος του τουριστικού συναλλάγματος από τους επισκέπτες στους ιερούς τόπους των Ιεροσολύμων θα καρπώνεται μόνο από το Ισραηλινό κράτος; Φαεινές ιδέες αλλά ανεφάρμοστες.

    3. Συνεπώς ο Κος. Νετανυάχου μας ετοίμασε ένα ακόμα μεταβατικό στάδιο διαπραγματεύσεων γιά τα επόμενα 25 έτη. Άν στο μεταξύ οι Παλαιστίνιοι κατέβουν και πάλι σε μιά καινούργια Ιντιφάντα, κακό του κεφαλιού τους και η Ισραηλινή πολιτική προπαγάνδα θα μιλά γιά τρομοκρατία και τρομοκράτες τουλάχιστον τρείς φορές στην κάθε γραμματική πρόταση των σχολίων κάθε Ισραηλινού αξιωματούχου στα ΜΜΕ. Τούς έχουμε μάθει πιά.

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.