1/6/09

Εμπλοκή της ΕΕ για την προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο

Βάσιμες προσδοκίες κοινοτικής χρηματοδότησης μελέτης για την καταγραφή ζημιών και το κόστος αποκατάστασης των κατεστραμμένων μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, δημιουργεί η απαντητική επιστολή του Επιτρόπου για θέματα παιδείας και πολιτισμού, Γιαν Φίγκελ προς τον ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί από τον Επίτροπο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της μελέτης για τη λεπτομερή καταγραφή ζημιών και κόστους αποκατάστασης των κατεστραμμένων μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο.Η δαπάνη για τη μελέτη αυτή είχε ενσωματωθεί στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2008 κατόπιν έγκρισης τροπολογίας που είχε καταθέσει ο Κύπριος ευρωβουλευτής.Η επιστολή του Σλοβάκου αξιωματούχου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθότι, αφού επεξηγεί τo λόγο της μη υλοποίησης της μελέτης το 2008, που «οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παροχή πολιτικής συγκατάθεσης από την τ/κ κοινότητα», χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά και δηλώνει αισιόδοξος για την υλοποίηση της μελέτης μέσα στο 2009.«Φαίνεται ότι υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για να προχωρήσουμε με αυτήν την μελέτη», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Φίγκελ, ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του γίνεται πιο συγκεκριμένος αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο πραγματοποίησης: «Eχω την πλήρη πεποίθηση ότι η πολιτική και τεχνική πρόοδος θα αποφέρουν καρπούς ώστε η μελέτη να υλοποιηθεί μέσα σε αυτήν τη χρονιά», τονίζει.
Στην επιστολή του, ο κ. Φίγκελ, ευχαριστεί ακόμα τον κ. Δημητρίου για την «επίπονη ενασχόληση και αφοσίωση στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» και για την «εξαίρετη εργασία που επιτέλεσε ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η μελέτη σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο, αποτελεί συνέχεια της Γραπτής Δήλωσης για τις κατεστραμμένες εκκλησίες στα κατεχόμενα, η οποία είχε κατατεθεί από τον κ. Δημητρίου και τον Ιταλό συνάδελφό του Iles Braghetto τον Απρίλιο του 2006.
Οι συντάκτες της Δήλωσης, είχαν εξασφαλίσει, ως γνωστόν, τις υπογραφές 403 ευρωβουλευτών και έτσι η τελευταία κατέστη πανηγυρικά οιονεί ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.
Η υλοποίηση της μελέτης που προαναφέρεται έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι θα σηματοδοτήσει την παρθενική, έμπρακτη εμπλοκή της ΕΕ στο ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής (περιλαμβανομένης της θρησκευτικής) κληρονομιάς στην Κύπρο.
iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.