13/6/09

Επιτέλους κάτι καλό για την Ελλάδα!

Καλή αξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες
Θετικά νέα για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν εκθέσεις ξένων οίκων, στις οποίες επισημαίνεται η καλή θέση που διατηρούν τόσο από κεφαλαιακής πλευράς όσο και από πλευράς ρευστότητας.
Μάλιστα, ειδικά στο κομμάτι της ρευστότητας η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και η Alpha Bank [ACBr.AT] τοποθετούνται στις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τους αναλυτές της Credit Suisse.

Η Deutsche Bank
Η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει ότι ενδεχόμενα stress tests για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες εντάσσονται στην πλευρά των πιο «δυνατών» σε αυτό το θέμα έναντι των γερμανικών, των ιρλανδικών και των σκανδιναβικών που εμφανίζονται ως πιο «αδύναμες».
Οι αναλυτές χρησιμοποιούν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και όπως επισημαίνουν στην έκθεση, δίνουν έμφαση στις τράπεζες με το μεγαλύτερο μερίδιο στην τοπική αγορά και σε όσες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζει από το σύνολο των τραπεζών με υψηλό μερίδιο η Εθνική, η BNP Paribas και η Santander και όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές η UBS η Dexia και η Lloyds. Για την Εθνική δίνεται σύσταση αγοράς και τιμή στόχος στα 24,5 ευρώ.

Η Credit Suisse
Η Εθνική και η Alpha Bank είναι οι προτιμώμενες τράπεζες της Credit Suisse στην ελληνική αγορά καθώς κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις από πλευράς ρευστότητας, με βάση το μοντέλο του οίκου μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων ενώ συνολικά οι αναλυτές είναι θετικοί για το σύνολο του εγχώριου κλάδου.
Ειδικότερα, η Εθνική κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Alpha Bank καταλαμβάνει την έκτη θέση και έχουν και οι δύο σύσταση outperform. Oι ιταλικές τράπεζες επίσης βρίσκονται σε καλή θέση, σύμφωνα με την Credit Suisse ενώ ανησυχίες διατυπώνονται για τις ισπανικές.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να βελτιώσουν τη χρηματοδότησή τους ενώ σημαντική πρόκληση παραμένει και η ρευστότητα. Ο οίκος προβλέπει πιθανή σημαντική πίεση στα περιθώρια, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς, αν και σε βάθος χρόνου, από υψηλότερες αποδόσεις στοιχείων του ενεργητικού.
Η Credit Suisse είναι γενικότερα επιφυλακτική για το 2009 με βάση τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και εκτιμά ότι σε πιο ανησυχητική θέση είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με μακροπρόθεσμα δομικά ζητήματα και περιορισμένη ευελιξία στη διαχείριση του ενεργητικού.

Η Moody's
Στην υποβάθμιση αξιολογήσεων για τις εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων της Αlpha Bank και της Marfin Egnatia Bank προχώρησε χθες η Moody's εξαιτίας της αύξησης του spread στο μοντέλο που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση του ρίσκου αναχρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Marfin θα προσαρμόσει το επίπεδο κάλυψης στα ζητούμενα από τον οίκο ενώ η Alpha Bank έχει προτείνει αλλαγές, οι οποίες εάν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν σε διατήρηση της υφιστάμενης αξιολόγησης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.