23/6/09

Πεθαίνοντας στη Τεχεράνη


Νεντά: «o δολοφονημένος άγγελος» του Ιράν

Μάρτυρας, δολοφονημένος άγγελος, γυναίκα-σύμβολο μιας επανάστασης...και οι χαρακτηρισμοί που έχουν αποδοθεί στην 26χρονη Νεντά από το Ιράν συνεχίζονται. Για πολλούς, το πρόσωπό της αποτελεί τη σφραγίδα αυτού που ονομάστηκε και «Άνοιξη της Τεχεράνης».

Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε το Σάββατο η Νεντά Σολτάνι, μια κοπέλα που έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, το ανατριχιαστικό βίντεο με το θάνατό της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Faceboοk και του YouTube.

Η Νεντά, φοιτήτρια Φιλοσοφίας, σύντομα αναδείχτηκε σε μάρτυρα του αγώνα της ιρανικής αντιπολίτευσης, που εδώ και δέκα ημέρες αντιδρά στην «εκτεταμένη νοθεία» των εκλογών-όπως καταγγέλει.

Η φωτογραφία με το πρόσωπό της γεμάτο αίμα εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε πλακάτ των διαδηλωτών στην Τεχεράνη αλλά και στην Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Χάμεντ, ένας Ιρανός που ζητά πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία, δέχτηκε ένα πανικόβλητο τηλεφώνημα από έναν φίλο του στην Τεχεράνη που είχε μόλις βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τη δολοφονία της Σολτάνι. Λίγη ώρα αργότερα το ντοκουμένο έκανε το γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τον αραβωνιαστικό της, Κάσπιαν Μάκαν, η Νεντά τασσόταν στο πλευρό των διαδηλωτών, δεν έλαβε όμως μέρος στα επεισόδια. Βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην κεντρική Τεχεράνη, μαζί με μια καθηγήτρια μουσικής, όταν εγκλωβίστηκαν σε μποτιλιάρισμα και αποφάσισαν να απομακρυνθούν με τα πόδια για να αποφύγουν τα επεισόδια.

H Nεντά μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο. Ο γιατρός που έτυχε να βρίσκεται γύρω της και οι περαστικοί που έσπευσαν για βοήθεια δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Παραμένει άγνωστο ποιος την πυροβόλησε. Πιθανώς ήταν ελεύθερος σκοπευτής ή άνδρας των δυνάμεων καταστολής που επέβαινε σε μοτοσικλέτα.

Επίσης άγνωστο παραμένει γιατί πυροβολήθηκε ενώ δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, ένα εργαλείο που η ιρανική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται.

Η Τεχεράνη απαγόρευσε στην οικογένειά της να οργανώσει κανονική μουσουλμανική κηδεία και η άτυχη κοπέλα κηδεύτηκε σιωπηλά την Κυριακή.

Προσοχή, το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες

25 σχόλια:

  1. Το πραξικόπημα και η προπαγάνδα της Δύσης σε όλο της το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκληρό βίντεο, στιγνή δολοφονία μίας αθώας κοπέλας. Άλλο ένα θύμα του σκληρού, σκοτεινού πολέμου συμφερόντων στην περιοχή. Επιτρέψτε μου όμως να αμφιβάλλω για την ποιότητα της πληροφόρησης. Απλουστευμένο συμπέρασμα οτι η κοπέλα πυροβολήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ή από "τυχαίο" ελεύθερο σκοπευτή. Στον κόσμο της προπαγάνδας, της χειραγώγησης της σκέψης και της γρήγορης επιφανειακής πληροφόρησης μπορώ να υποθέτω οτι πρόκειται και για πιθανή προβοκάτσια "καλοθελητών". Ερώτηση: Ποιό κράτος θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία πιθανή πτώση του όχι και τόσο δημοκρατικού καθεστώτος Αχμαντινετζάντ???
    Ζω και εργάζομαι στην Γερμανία και μου κάνει φοβερή εντύπωση η ασυνήθιστη ευαισθησία των γερμανικών και κατεπέκταση των ευρωπαικών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο Ιράν. Ανάλογη ευαισθησία δεν επέδειξαν για την γενοκτονία των Παλαιστινίων (πρόσφατο γεγονός), καμμία αντίδραση για τις live δολοφονίες Σ.Σολομού και Τ.Ισαάκ, καμμία νύξη για τα εγκλήματα εις βάρος των Σέρβων του Κοσόβου κτλ κτλ. Η όλη υπόθεση μυρίζει "Δεκεμβριανά", μυρίζει βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των αθώων πολιτών του Ιράν. Ανάλογα άρθρα και προπαντώς βίντεο (που γεννούν έντονα συναισθήματα και γρήγορα συμπεράσματα) είναι ορθότερο να αναδημοσιεύονται μετά από ανάλογο φιλτράρισμα της αξιοπιστίας τους...
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αναμενόμενη ανατροπή του Ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν;

    Λέω .. μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ερώτηση: Ποιό κράτος θα μπορούσε να επωφεληθεί από μία πιθανή πτώση του όχι και τόσο δημοκρατικού καθεστώτος Αχμαντινετζάντ??? "

    Με πρώτο το ίδιο το Ιραν, όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορω να καταλαβω κατι

    Γιατι οποτε γινεται μια εξεγερσει
    Παντα μιλαμε για ξενους δαχτυλους
    και ποτε δεν σταματαμε να κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας.

    Μιλαμε για ενα κρατος που δεν μπορεις να εχεις μια απλη συνδεση του ιντερνετ σπιτι σου.
    Με δουλευεται εδω περα οσοι γραφεται. Δηλαδη προβληματα δικαιωματων στο ΙΡΑΝ δεν υπαρχουν.

    Δηλαδη αν σε ενα μερος εχεις φασιστικο-θρησκευτικο καθεστως, ετσι και εξεγερθεις σε βαζουνε πρακτορες να παιξεις τη ζωη σου κορονα γραματα

    Δεν πατε καθολου καλα

    Χωρις στηχειωδει δικαιωματα
    οπου πυροβολουνται και σκοτωνονται ανθρωποι επειδη πηγαν σε μια πορία

    Καλα δεν πατε καλα, καθολου καλα
    μονο επειδη δεν πατε τους αμερικανους δεν ειστε σοβαρη καθολου.

    Οσοι πρακτορες και να βρεθουνε αν δεν υπαρχει το υποστρωμα της καταπιεσης, των αθλιων συνθηκων ζωης, να βλεπεις καθε πρωί οτι η ζωει σου δεν εχει μελλον.
    Δεν βγαινεις στο δρομο να κινδυνευεις να σου ανοιξουν το κεφαλι, να σε ψεκαζουν με χημικα
    και να κινδυνευεις να βρεθεις σε κρατητηρια με ενα σορο προβληματα νομικα μετα..

    Τις εξεγερσεις που γινονται σε αμερικανικες πολιτειες πρακτορες του Καστρο απο την Κουβα τις διεργανωνουν;

    Ειναι βασικη τακτικη στα πολητειακα οι ελιτ που κυβερνανε να προσπαθουν να εκφοβιζουν τους πολιτες, στιγματιζοντας τους κοινωνικους αγωνες με πρακτοριστικους δακτυλους αλλων κρατων.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε αχμαντινετζικοί east και ανώνυμε θα μας τρελάνετε τελείως!βλέπουμε δολοφονείες του απάνθρωπου θεοκρατικού καθεστώτος κι εσείς μιλάτε για δύση και μαλακίες;έλεος ρε!Μήπως ήταν η μοναδική δολοφονία που έκανε το καθεστώς,μήπως ήταν το μοναδικό βασανιστήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αὐτὸ ποὺ μᾶς συμφέρει σὰν Ἑλλάδα, εἶναι ἕνας ἀντιτουρκικὸς ἄξονας π.χ. Ρωσία - Ἰράν.
    Γιὰ ὅλα τὰ ἄλλα ὅσο μᾶς λυποῦνται τοὺς λυπᾶμαι.
    Δυστυχῶς πάντα τὰ ΙΣΧΥΡΑ κράτη ἑρμηνεύουν ὅπως θέλουν (συμφέρει) τὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα.
    Ἀπὸ ἕνα σημεῖο καὶ πέρα, εἶναι θέμα ἐπιβιώσεως τῶν Ἑλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΔΥΣΗ.

    ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΔΡ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ

    http://www.drougos.gr/?p=919

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δείτε την ταινία "Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΑ ΡΟΖ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ" και θα καταλάβετε τι συμβαίνει.

    Οι εξουσιαστές στις ΗΠΑ δεν διακρίνονται και για τη φαντασία τους,ακολουθούν πάντα τις ίδιες συνταγές (δε χρειάζονται και πολύ φαντασία άλωστε για να παραμυθιάσουν ένα λαό διανοητικά καθυστερημένων).Απλά,τό ρόλο πού έπαιζε το ψεύτικο κοριτσάκι στην ταινία παίζει τώρα ο "δολοφονημένος άγγελος"...

    Είναι προφανές ότι γίνεται προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια επίθεση των Ισραηλινών

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρ'ολα τα παραπάνω,σκέφτομαι κάπως κυνικά,και το θέτω και για συζήτηση:

    Μήπως μιά ενδεχόμενη ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν με επακόλουθη επαναπροσέγγιση του Ιράν στη Δύση (όπως επι Σάχη) μας συμφέρει,γιατί θα μειωθεί η η σημασία της Τουρκίας και η ανάγκη που την έχουν οι ΗΠΑ?

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ότι συμφέρει τους "Δυτικούς" να πέσει το καθεστώς της Τεχεράνης , το αφήνετε να συγχωρεί μια θεοκρατική δικτατορία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άντε Συριζαδες, ο Αλέξης ξεχάστηκε, τροχάδην τώρα στο Ιράν για την Νεντά... έχετε κόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για όσους νομίζουν οτι δεν υπάρχει δάκτυλος της Δύσης, αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά το εξής (από αμερικανική ιστοσελίδα) άρθρο:

    http://informationclearinghouse.info/article22898.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επί του θέματος ακόμα δεν είπατε,δικαιολογείται σφαγές και καταπίεση (η οποία μεταφράζεται σε σωματική και πνευματική βία) μόνο και μόνο επειδή οι μουλάδες δεν πάνε τους Αμερικάνους!τι να πω!δείξτε επιτέλους λίγη ανθρωπιά!αίσχος!
    Αυτό που λέει ο πυροβολητής ότι μας συμφέρει ένα δημοκρατικό Ιράν με βρίσκει σύμφωνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν κρύβεται η χαρά των Δυτικόφιλων για το πραξικόπημα της Δύσης στο Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ EAST.ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ, ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ....
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ...
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ,ΚΑΛΟ ΓΡΑΨΙΜΟ, ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.....
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝΕ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΤΕ.......

    http://www.youtube.com/watch?v=P_WUMPAUilI

    http://www.youtube.com/watch?v=2lPLDsIllt8&feature=related

    ΧΑΙΡΕΤΕ.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται αυτοι που δεν εχουν καμια σχεση με τα γεγονοτα να ειναι αναμεσα στα γεγονοτα και στην πρωτη γραμμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εast και ΣΙΑ,
    το αν η εξέγερση υποκινείται από τη Δύση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ.
    Νομίζεις ότι αν οι Ιρανοί και οι Ιρανές είχαν την αίσθηση της ελευθερίας θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να τους βγάλει στο δρόμο;

    Η είσαι υπέρ του τωρινού καθεστώτος ή υπερ της ελευθερίας;
    ΤΕΛΟΣ

    Θύμίζεις το ημερολόγιο του σταθμάρχη της KGB στην Ελλάδα, που έγραφε ότι ακόμα και εισβολή εξωγηινων να γίνει και οι Αμερικανοί αναλάβουν την υπεράσπιση του πλανήτη, οι Ελληνες θα είναι με τους εξωγηίνους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κριμα για το κοριτσι που δολοφονηθηκε.


    ο δρουγος ειναι οχι μονο αμερικανοτραφης αλλα αμερικανοφιλος κι εβραιοφιλος, αν δεις αρθρα και εισηγησεις του.Μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι οταν τον βλεπω στην τιβι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει ως πολιτικό ινστρούχτορα τον χ γέροντα και δεν έχει ως διπλωματικό κριτήριο την τάδε αμφισβητούμενη προφητεία,είναι αντορθόδοξος και εχθρός της πατρίαδας,μάλιστα!συνεχίζετε βέβαια να μην απαντάτε στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να υποστηρίζετε εσείς οι καλοί ορθόδοξοι εγκληματικά καθεστώτα σαν το Ιράν ή μήπως η υποδούλωση στην Ρωσία δεν είνα προδοσία;ε μάλλον εσείς είστε προδότες και εχθροί της πατρίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αδελφέ Ευάγγελε σου Αντεύχομαι. Η Ορθοδοξία είναι η μεγαλύτερη δύναμη.

    sapphire,

    Γιατί το να ενωθούν οι Ορθόδοξες χώρες είναι "υποδούλωση στην Ρωσία";

    Η Ελλάδα είναι υποδουλωμένη στην Δύση 200 χρόνια, η Δύση μας έχει καταστρέψει, ΠΟΤΕ δεν μας στήριξε, και της τα έχουμε δώσει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. East κανε καμια βολτα μεχρι τις Νιγηριανες να ξεσκασεις και μη γραφεις αλλο στο ιστολογιο, αμαν πια, εγινες ο περιγελος εσυ κι η καημενη ορθοδοξια σου κι ο συγχρονος μεγαλος ασθενης η Ρωσια, που ακομα και το ονομα της χωρας το πηρε απο τους Βικιγκς, οσο για το κατακαημενο ξανθο γενος που θα μας απελευθερωσει, κατα το ημισι ειναι ταταροτουρκικα σχιστοματικα φυλα. Σε συνιστω να πας μεταναστης ειτε στη Σιβηρια ειτε στο Ιραν να πυροβολας δημοσιογραφους και κοπελιτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι Δυτικολιγούριδες, παρά τα χαστούκια που τρώει η Ελλάδα από την Δύση χωρίς σταματημό, επιμένουν ότι ανήκωμεν εις την Δύση. Και είναι τέτοιος ο πανικός τους, γιατί γνωρίζουν ότι τώρα που η Ρωσία σήκωσε κεφάλι, και που η Δύση δεν έχει μέλλον και συνεχώς παρακμάζει, γνωρίζουν ότι θα ενισχυθεί και η Ορθοδοξία, και ξέρουν καλά ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βρε παιδια ψυχραιμια.Αλλοιμονο εαν η επιβιωση ενος εθνους στηριζεται μονο στα ιδεωδη και ηθικα ερισματα του λαου της.Ριξτε μια ματια γυρω μας,ολοι προσπαθουν να φανε τους διπλανους τους.Βλεπετε τι εχουμε παθει ιστορικα,σκυβοντας το κεφαλι και πηγαινοντας με το σταυρο στο χερι.Σφαλιαρες και αρπαγες απο ολους διπλα μας,σε λιγο θα μας βγαλουν απο τα σπιτια μας γιατι καποιοι λαθρομεταναστες θα εχουν 5 παιδια και εμεις 1.Θα χρειαζονται λοιπον 'ζωτικο χωρο'.Μας πηραν Κυπρο,Αιγαιο,Θρακη,Μακεδονια και επονται και αλλα και εμεις με την Δημοκρατια και το δεν διεκδικουμε τιποτα εχουμε γινει περιγελως των παντων.Αυτα ειναι καλα οταν τηρουνται και εφαρμοζονται απο ολους αλλα εγω προβατακι και οι αλλοι αφιονισμενοι λυκοι,δεν λεει.Ας επικεντρωθουμε στα του οικου μας και μην μπλεκουμε σε ξενα χωραφια γιατι θα μας βγει ξυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.